Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 09 сентября 2022, вопрос №72730 150₴

Допоможіть п 6 ст 36

Добрий день. Моя мама пропрацювала все життя мед сестрою в терапії і зараз їх переводять в інше приміщення, де були хворі на туберкульоз..ремонту там не було і пройшло тільки 2 роки майже як хворі на туберкульоз виїхали з того приміщення
Їх попередили за 2 місяці про перехід.

Суть питання полягає в тому, що якщо мама захоче через півроку звільнитися по власному бажанню їй в трудову книжку запишуть , що звільнена по п 6 ст 36
Це правда?
І чим це їй зашкодити може на новій роботі
Заздалегідь вдячна за відповідь

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Катерина!

    У Вашої мами є шанс зберегти посаду - принаймні на час військового стану!

    Якщо вона бажає це зробити може скористатися правом, яке надає їй стаття 13 ЗАКОНУ УКРАЇНИ Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану:

    Стаття 13. Призупинення дії трудового договору

    1. Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

    Призупинення дії трудового договору може здійснюватися за ініціативи однієї із сторін на строк не більше ніж період дії воєнного стану. У разі прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до припинення або скасування воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до відновлення дії трудового договору повідомити працівника про необхідність стати до роботи.

    Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

    Призупинення дії трудового договору не може бути прихованим покаранням і не застосовується до керівників та заступників керівників державних органів, а також посадових осіб місцевого самоврядування, які обіймають виборні посади.

    2. Призупинення дії трудового договору оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця, в якому, зокрема, зазначається інформація про причини призупинення, у тому числі про неможливість обох сторін виконувати свої обов’язки та спосіб обміну інформацією, строк призупинення дії трудового договору, кількість, категорії і прізвища, ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) відповідних працівників, умови відновлення дії трудового договору.

    Наказ (розпорядження) про призупинення дії трудового договору, укладеного з посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавець подає для погодження до військової адміністрації, яка здійснює свої повноваження на відповідній території (військові адміністрації населених пунктів та районні військові адміністрації, а за їх відсутності - обласні).

    3. У разі незгоди працівника (працівників) із наказом (розпорядженням) роботодавця про призупинення дії трудового договору працівником або профспілкою за дорученням працівника (працівників) відповідний наказ (розпорядження) може бути оскаржений до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, або його територіального органу, який, вивчивши зміст наказу (розпорядження) та підстави для його видання, за погодженням з військовою адміністрацією може внести роботодавцеві припис про скасування відповідного наказу (розпорядження) або про усунення порушення законодавства про працю іншим шляхом, що є обов’язковим до виконання роботодавцем протягом 14 календарних днів з дня отримання такого припису.

    Приписи у разі оскарження наказу (розпорядження) про призупинення дії трудового договору, укладеного з посадовими особами, зазначеними в абзаці другому частини другої цієї статті, можуть бути внесені роботодавцеві за погодженням з військовою адміністрацією.

    Припис центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, або його територіального органу може бути оскаржений роботодавцем протягом 10 календарних днів у судовому порядку.

    4. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам за час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює збройну агресію проти України.

    Якщо мама не прийме ніякого рішення, і в неї не буде поважних причин відсутності на роботі, роботодавець на жаль отримає право її звільнити.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    • Крикун Сергій  Павлович

      "На городі бузина, а в Києві дядько"

    Катерина Клиент год назад

    Її не звільняють!!! Суть питання полягає в іншому!!!

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Чи не забагато знаків оклику для людини, яка хоче, аби їй допомогли? Не розумію в чому тоді проблема? Я думав, що вона хоче зберегти своє робоче місце!

      Звільнення за п. 6 ст. 36 КЗпП України відбувається не за ініціативою працівника, що передбачено ст. 38 КЗпП України, а за наявності підстав, умов, визначених положеннями ст.ст. 32, 36 КЗпП України.

      Пунктами 3, 4 статті 32 КЗпП України передбачено, що у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та іншихпрацівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці (письмово).

      Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу.

      У цьому зв`язку важливо зазначити, що відповідно до положень ч. 6 ст. 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов’язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

      Посада – це адміністративно закріплене місце працівника в трудовому колективі, яке передбачає виконання посадових обов’язків; службове становище, пов`язане з виконанням певних обов`язків у якій-небудь установі, підприємстві (див. Великий тлумачний словник української мови//Харків, «Фоліо» 2005).

      Кожному працівнику роботодавець зобов’язаний надати посадову інструкція для його посади, і цей документ підлягає дослідженню судом (у разі спору), з метою встановлення обставин, на які сторони будуть посилатися як на підставу своїх вимог та заперечень у випадку трудового спору.

      Також, зміна істотних умов праці, якщо вона підтверджена належними доказами, може бути визнана законною тільки в тому випадку, якщо буде доведена наявність змін в організації виробництва і праці (введення бригадної форми організації виробництва і праці замість індивідуальної і навпаки, впровадження нової техніки та технології виробництва, освоєння нових методів праці тощо). Якщо такі зміни не вводяться, власник не має права змінити істотні умови праці.

      Крім того, переведення працівника на іншу роботу не можна вважати зміною істотних умов праці у розумінні частини третьої статті 32 КЗпП України, оскільки воно не передбачає продовження роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Переведення також не є зміною назви посади, а переведення працівника на іншу посаду без його згоди є незаконним.

      Таким чином, відмова від переведення на іншу роботу, якщо така мала місце з конкретною особою та/або буде встановлена судом — не може бути підставою для звільнення працівника за пунктом 6 статті 36 КЗпП України, оскільки переведення на іншу роботу не є тотожним зміні істотних умов праці.

      Зміна істотних умов праці, передбачена частиною третьою статті 32 КЗпП України, за своїм змістом також не тотожна звільненню у зв`язку із зміною організації виробництва і праці, скороченням чисельності або штату працівників на підставі пункту 1 частини першої статті 40 цього Кодексу, оскільки передбачає продовження роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, але за новими умовами праці.

      Будуть уточнення тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Ні, цього зробити адміністрація не може.

    Кодекс законів про працю України

    Стаття 36. Підстави припинення трудового договору

    Підставами припинення трудового договору є:

    1) угода сторін;

    2) закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення;

    3) призов або вступ працівника або власника - фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до частини третьої статті 119 цього Кодексу;

    4) розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38, 39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (статті 40, 41) або на вимогу профспілкового чи іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу (стаття 45);

    5) переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду;

    6) відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці;

    7) набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням) до позбавлення волі або до іншого покарання, яке виключає можливість продовження даної роботи;

    7 - 1 ) укладення трудового договору (контракту), всупереч вимогам Закону України "Про запобігання корупції", встановленим для осіб, які звільнилися або іншим чином припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, протягом року з дня її припинення;

    7 - 2 ) з підстав, передбачених Законом України "Про очищення влади";

    7 - 3 ) набрання законної сили рішенням суду про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави стосовно особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у передбачених статтею 290 Цивільного процесуального кодексу України випадках;

    8) підстави, передбачені контрактом;

    9) підстави, передбачені іншими законами.

    У випадках, передбачених пунктами 7, 7 - 1 і 7 - 3 частини першої цієї статті, особа підлягає звільненню з посади у триденний строк з дня отримання органом державної влади, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією копії відповідного судового рішення, яке набрало законної сили, а у випадку, передбаченому пунктом 7 - 2 , особа підлягає звільненню з посади у порядку, визначеному Законом України "Про очищення влади".

    Зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не припиняє дії трудового договору.

    У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (пункт 1 частини першої статті 40).

    ВАШУ МАМУ ПОВИННІ БУДУТЬ ЗВІЛЬНИТИ ПО СТ.38., ЗГІДНО П.4 СТ.36

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Вас вводять в оману. Якщо Ваша мати забажає звільнитися за власним бажанням, то її звільнять у відповідності до ст. 38 КЗпП (звільнення за власним бажанням). Відмовити в такій формуліровці звільнення їй не мають право.

    Звільнення за п. 6 ст. 36 КЗпП - відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці, можливо при відсутності заяви на звільнення за власним бажанням. Крім того, якщо Ваша мати приступить до роботи при нових умовах праці, а потім напише заяву про звільнення за власним бажанням, підстав для її звільнення за вказаною нормою взагалі немає.

    Сам по собі запис про звільнення за вказаною статтею не є таким, що свідчить про скоєння працівником якогось порушення і не має за собою негативних наслідків.

    У бідь-якому випадку незаконний запис у трудовій книжці можливо буде оскаржити в і службу з питань праці або до суду.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Крикун Сергій  Павлович

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n871):

    "Стаття 153. Створення безпечних і нешкідливих умов праці

    На всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці.

    Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на роботодавця, крім випадків укладення між працівником та роботодавецем трудового договору про дистанційну роботу.

    Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

    Роботодавець повинен впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, що запобігають виробничому травматизму, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань у працівників.

    Роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці. Працівник має право відмовитися від виконання дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, що становить небезпеку для життя чи здоров’я такого працівника або людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

    У разі неможливості повного усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я умов праці роботодавець зобов’язаний повідомити про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, який може надати тимчасову згоду на роботу в таких умовах...".

    Закон України " Про охорону праці" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2694-12#Text):

    "Стаття 6. Права працівників на охорону праці під час роботи

    Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

    Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці (якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася), а також страхового експерта з охорони праці.

    За період простою з причин, передбачених частиною другою цієї статті, які виникли не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток.

    Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується умов колективного договору з цих питань. У цьому разі працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного заробітку...

    Стаття 16. Комісія з питань охорони праці підприємства

    На підприємстві з метою забезпечення пропорційної участі працівників у вирішенні будь-яких питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища за рішенням трудового колективу може створюватися комісія з питань охорони праці.

    Комісія складається з представників роботодавця та професійної спілки, а також уповноваженої найманими працівниками особи, спеціалістів з безпеки, гігієни праці та інших служб підприємства відповідно до типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці...

    Стаття 38. Органи державного нагляду за охороною праці

    Державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці здійснюють:

    центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці;...

    центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення...

    Стаття 39. Права і відповідальність посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці

    Посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, мають право:

    безперешкодно відвідувати підконтрольні підприємства (об'єкти), виробництва фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та здійснювати в присутності роботодавця або його представника перевірку додержання законодавства з питань, віднесених до їх компетенції;

    одержувати від роботодавця і посадових осіб письмові чи усні пояснення, висновки експертних обстежень, аудитів, матеріали та інформацію з відповідних питань, звіти про рівень і стан профілактичної роботи, причини порушень законодавства та вжиті заходи щодо їх усунення;

    видавати в установленому порядку роботодавцям, керівникам та іншим посадовим особам юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування обов'язкові для виконання приписи (розпорядження) про усунення порушень і недоліків в галузі охорони праці, охорони надр, безпечної експлуатації об'єктів підвищеної небезпеки;

    забороняти, зупиняти, припиняти, обмежувати експлуатацію підприємств, окремих виробництв, цехів, дільниць, робочих місць, будівель, споруд, приміщень, випуск та експлуатацію машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших засобів праці, виконання певних робіт, застосування нових небезпечних речовин, реалізацію продукції, а також скасовувати або припиняти дію виданих ними дозволів і ліцензій до усунення порушень, які створюють загрозу життю працюючих;

    притягати до адміністративної відповідальності працівників, винних у порушенні законодавства про охорону праці;

    надсилати роботодавцям подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді, передавати матеріали відповідним органам для притягнення цих осіб до відповідальності згідно із законом.".

    "ПОЛОЖЕННЯ Про Державну службу України з питань праці" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/96-2015-%D0%BF...):

    "3. Основними завданнями Держпраці є:

    1) реалізація державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці,...

    7. Держпраці здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

    На утворені територіальні органи Держпраці може покладати виконання завдань за міжрегіональним принципом.".

    ---

    Доброго дня, Катерино! Ваша мати має право відмовитись від даних істотних умов праці, які створюють пряму небезпеку для здоров'я, а адміністрація не має права вимагати виконання роботи в цих небезпечних умовах. Ваші матері слід подати письмову заяву (під реєстрацію її вручення на її екземплярі) про відмову від переведення, про вимогу повідомити місцеву інспекцію з питань праці про дану ситуацію, а також самій (можливо, з іншими працівниками колективно) звернутись до цієї інспекції), яка, скоріше всього, скасує цей захід адміністрації.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Катерино!

    Суть питання полягає в тому, що якщо мама захоче через півроку звільнитися по власному бажанню їй в трудову книжку запишуть , що звільнена по п 6 ст 36Це правда?І чим це їй зашкодити може на новій роботі

    ПОТРІБНО РОЗУМІТИ, У ЧОМУ САМЕ ПОЛЯГАЛИ ІСТОТНІ УМОВИ ПРАЦІ, ПРО ЯКІ ВАШУ МАМУ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПИСЬМОВО ЗА 2 МІСЯЦІ. ПРИПУСКАЮ, ЩО ТІЛЬКИ ПЕРЕМІЩЕННЯМ ЦЕ НЕ ОБІЙШЛОСЬ. ЦЕ РАЗ.

    ДАЛІ. ВАШІ ПОБОЮВАННЯ ЩОДО ЗВІЛЬНЕННЯ МАМИ ЧЕРЕЗ ПІВРОКУ ЗА ПУНКТОМ 6 СТАТТІ 36 КЗПП (...відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці...) АБСОЛЮТНО ДАРЕМНІ.

    ЧОМУ? ТОМУ ЩО ЯКЩО ВАША МАМА ЗАРАЗ ПЕРЕЙДЕ НА НОВЕ МІСЦЕ І ПОГОДЖУЄТЬСЯ НА ЗМІНУ ІСТОТНИХ УМОВ ПРАЦІ, ВОНА ВВАЖАЄТЬСЯ ВЖЕ ТАКОЮ, ЩО ПРАЦЮЄ ЗА НОВИМ МІСЦЕМ.

    І В ПОДАЛЬШОМУ ЇЇ ЗВІЛЬНЕННЯ МОЖЛИВЕ ТІЛЬКИ НА ЗАГАЛЬНИХ ПІДСТАВАХ, НАПРИКЛАД, ЗА УГОДОЮ СТОРІН АБО ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ.

    ...

    ФАКТ ІСТОТНИХ УМОВ ПРАЦІ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ У ТОЙ МОМЕНТ, КОЛИ ОСОБА ПРИСТУПИЛА ДО ВИКОНАННЯ СВОЇХ ПОСАДОВИХ ОБОВ'ЯЗКІВ ЗА НОВИМИ УМОВАМИ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України