Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 11 сентября 2022, вопрос №72794 600₴

ДТП за участі військовослужбовця – що робити постраждалим?

Вітаю!

Мобілізований військовослужбовець у дуже нетверезому вигляді, знаходячись у звільненні (за словами командування) з пасажиркою вʼїхав у наш будинок та вчинив шкоду будинку. Намагався зняти номери, затерти відбитки з керма, дати показання, що за кермом була пасажирка. Під натиском поліцейських вину визнав. Також за словами цього ж військовослужбовця він не має водійських прав. Машина – волонтерський подарунок ЗСУ, офіційних власників знайти майже неможливо. За фактом ДТП прибув наряд поліції та представники військового командування. Поліція склала протокол (план, фіксація на телефон поліцейського), нам копію не надали, ми самі нічого не підписували. З нашої сторони також є фото та відеофіксація та фотознімки частини протоколу.

Нас цікавлять наступні питання:
- Який порядок наступних дій для отримання правомірної компенсації?
- Куди (та за якими статтями, якщо це умісно) можна подати клопотання (у тому числі на командування – за те що їх підопічний вчинив ДТП)?
- Зважаючи на деталі ситуації, яке покарання може бути для військовослужбовця, вчинившого ДТП? За словами командування, оскільки він мобілізований, а не контрактник, йому нічого не буде – максимум не отримає премію.
- Чи повністю в цьому випадку поліція виконала свої обовʼязки?

Ответы юристов (14)

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    потерпілий може висунути до Винного у дтп вимоги про компенсацію збитків навіть , після ремонту авто(якщо будуть документальні докази пошкоджень офіційно зафіксовані.у разі відкриття провадження по справі , суд направить Вам( сторонам) ухвалу про відкриття провадження та матеріали справиВам необхідно буде у строк вказаний в ухвалі (але не більше 15-ти днів) подавати відзив на позовну заяву де детально пояснювати суду , ступінь завданих збитків. з доказами.

    у потерпілого є 3 роки для звернення до суду окремим цивыльним позовом за стягненням завданої шкоди - згідно ст. 257 ЦК України.Він може скористатися цим правом у будь-який момент у межах 3-х років.Термін у 1 рік встановлено для відшкодування страхового випадку згідно ЗУ Про обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів".

    Згідно ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"., ЯКЩО ПОСТРАЖДАЛИЙ у термін 1 рік не звернеться за компенсацією з моменту пригоди, то далі страхова компанія після вказаного терміну не зможе оформити компенсацію.А позов до Винного у дтп - це окреме судове провадження, незалежно від того чи було звернення до страхової компанії чи ні.Якщо через два роки, то страхова компанія участі у цьому приймати не зможе.Обов язкова сума сплачується у встановлені строки - немає звернення , не буде виплати.А ось у суді може бути заявлена інша сума збитків , що підтверджено документами.Якщо винний у дтп раніше сплатить кошти потерпілому то з документами у термін 3 роки може звернутись у страхову, аби вона відшкодувала йому витрати.

    Якщо справа буде розглядатися быльше 3 -х місяців може пройти строки притягнення винного у дтп до адмін відповідальності. Та справу закриють.

    Рекомендую подавати суду письмові пояснення та докази для об єктивного розгляду справи , особисто письмово , або поштою на адресу суду з врученням рекомендованем листом з номером справи зазначеним у поясненнях.

    Статус особи її посадове становище не мають впливати на суд .

    Якщо особа є іноземцем то суд може витребувати докази необхідні для справи за власною ініціативою , або за заявою сторін.

    всі матеріали яких не вистачає , але вони матимуть значення для справи колегія суду може витребувати їх у встановленому порядку.

    Стаття 80. КАСУ Витребування доказів

    1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.2. У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується;2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.3. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.4. Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому статтями 114-117 цього Кодексу.5. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу.6. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.7. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.8. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.9. У разі неподання суб’єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

    Рекомендую подати заяви про витребування доказів суду. Нехай суд розпочне подавати запити.

    аби суд вчиняв процесуальні дії необхідно письмово подавати суду факти та докази, якщо не реагувати, то суд розгляне справу за наявними доказами , потім доведеться оскаржувати , на це буде 30-ть днів з моменту отримання повного тексту рішення.

    У Вас є 1 рік з моменту дтп , щоб надати у страхову документи на відшкодування.

    Зверніться до МТСБУ (мото -транспортне бюро ) зі скаргою на затягування процесу нехай вплинуть на ситуацію. Їх перевірки допоможуть.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Дії осіб у разі настання дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), яка може бути підставою для здійснення страхового відшкодування, визначені у статті 33 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Зокрема, учасники ДТП зобов’язані:

    • терміново повідомити про ДТП відповідний підрозділ Національної поліції України;
    • проінформувати один одного про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси;
    • вжити всіх можливих заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди;
    • невідкладно (не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП) письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності або у випадках, передбачених статтею 41 Закону про автоцивільну відповідальність, - МТСБУ, повідомлення про ДТП, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

    Якщо без поважних причин не повідомити свого страховика про настання ДТП у триденний термін, то після відшкодування збитків, заподіяних третій особі, страховик має право вимагати від свого страхувальника компенсації понесених витрат.

    Під час оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду відповідний підрозділ Національної поліції України встановлює та фіксує необхідні відомості щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності учасників цієї пригоди.

    У разі настання ДТП за участю лише забезпечених транспортних засобів (водії яких мають діючі поліси обов’язкового страхування), за умови:

    • відсутності травмованих (загиблих) людей;
    • згоди водіїв цих транспортних засобів щодо обставин її скоєння;
    • відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції,

    ці водії мають право спільно скласти повідомлення про ДТП (європротокол) Після складення європротоколу водії мають право залишити місце ДТП та звільняються від обов’язку інформувати відповідний підрозділ Національної поліції України про її настання.

    Оформити електронний європротокол можна тут (https://dtp.mtsbu.ua).

    У разі оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду без участі відповідного підрозділу Національної поліції України, розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, не може перевищувати 50 000 грн. (зазначений ліміт впроваджений з лютого 2016 року відповідно до Розпорядження Нацкомфінпослуг від 29.12.2015 №3741).

    З 21 вересня 2019 року страхові суми за внутрішніми договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності відповідно до Розпорядження Нацкомфінпослуг від 09.04.2019 №538, встановлені у розмірі:

    - за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю - 260 000 грн. на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих;

    - за шкоду, заподіяну майну потерпілих - 130 000 грн. на одного потерпілого, але не більше 650 000 грн. на одну страхову подію.

    Важливо!

    Водії та власники транспортних засобів, причетних до ДТП, власники пошкодженого майна зобов’язані зберігати пошкоджене майно (транспортні засоби) у такому стані, в якому воно знаходилося після ДТП, до тих пір, поки його не огляне призначений страховиком або МТСБУ аварійний комісар або експерт, а також забезпечити йому можливість провести огляд пошкодженого майна.

    Учасники ДТП звільняються від обов’язку збереження пошкодженого майна (транспортних засобів) у такому стані, в якому воно знаходилося після дорожньо-транспортної пригоди, у разі якщо не з їхньої вини протягом 10 робочих днів після одержання страховиком (МТСБУ) повідомлення про ДТП його уповноважений представник не прибув до місцезнаходження такого пошкодженого майна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Ваше питання є актуальним: У вас є 10-ть днів на сплату, після чого матеріали будуть передані до суду.(якщо ви не згодні) Вам необхідно звернутися з письмовою заявою на ім я начальника УПП, в якій зазначити, що Інспектором поліції було порушено процедуру оформлення адмін. матеріалів, щодо Вас та просити надати матеріали справи для ознайомлення , якщо копію постанови та матеріали були надіслані Вам поштою, вкажіть у заяві , що Ви не згодні з постановою та будете оскаржувати її до суду, адже вона не є вмотивованою. Зазвичай такі заяви керівництво поліції розглядає формально тому , аналогічну заяві з Вашими аргументами та матеріалами направте до місцевої прокуратури , але спочатку треба витребувати адмін. матеріали по справі та виконавчий лист отримати, далі подаєте позовну заяву до суду " про скасування адмін стягнення у вигляді штрафу. Відповідачем, по справі повинен виступати поліцейський УПП , який виписав Вам постанову , його дані зазначені у постанові, поряд з цим подаєте суду на канцелярію , окрему заяву про скасування судового наказу та закриття виконавчого провадження у зв язку з необгрунтованістю. До позовної заяви додаєте: 1. Оригінал постанови на 1 арк; 2. Копія паспорту громадянина України на 3 арк. 3. Копія полісу на 1 арк.; 4. Копія адміністративного позову з додатками на 3 арк. 5. Квитанція про сплату судового збору 1 арк --- Після отримання виклику до суду шляхом поштового вручення повідомлення. (через 10-ть днів) у разі не сплати. Необхідно прибути на засідання разом з письмовими поясненнями подій та доказами письмовими від свідків , відео -фіксацію подій з вашого боку на флешці подати суду всі факти , що доводять ваші слова. Вам необхідно звернутися до суду з заявою про ознайомлення з матеріалами справи Відповідно до вимог статті 294 Кодексу України про адміністративні правопорушення. До канцеляріі суду. В подальшому у разі незгоди з рішенням суду, скласти та подати апеляційну скаргу обгрунтувавши обставини та додавши необхідні докази. У Вас є 30 -ть днів на оскарження рішення суду. та 10 -ть днів з моменту відкриття провадження на написання відзиву на позовну заяву. Суд буде повідомляти Вас поштою та надішле документи по справі. слідкувати за стадіями процесу можна на сайті Судової влади України https://court.gov.ua/fair/ вказавши номер справи У Вашому випадку згідно Кодексу адміністративного судочинства є підстави для скасування рішення суду вони такі: Підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є:... неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права... Порушення норм процесуального права є обов’язковою підставою для скасування судового рішення та ухвалення нового рішення . Враховуючи сказане перспективи позитивного оскарження для вас є. --- Рекомендую звернутися за допомогою до регіонального адвоката системи надання безоплатної вторинної правової допомоги для оперативного напрацювання правової позиції по кримінальній справі та здійснення представництва неповнолітньої особи( дитини) Це такі види правових послуг :0 800 213 103 • 1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону;захист; • здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; • складення документів процесуального характеру. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими законами України. Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб: 2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту; 2-1) внутрішньо переміщені особи; 2-2) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; 3) особи, до яких застосовано адміністративне затримання; 4) особи, до яких застосовано адміністративний арешт; 5) особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими; 6) особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; 7) особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі; 8) особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”; 9) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань; 9-1) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; 10) особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; 11) особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку; 12) особи, реабілітовані відповідно до законодавства України; 13) особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі; 2. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу. 3. Суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, визначені пунктами 1, 2-1, 2-2, 8, 9, 12, 13 частини першої цієї статті, мають право на отримання такої допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами про надання безоплатної вторинної правової допомоги, виданими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, одночасно. Належність до однієї із перелічених категорій осіб слід підтвердити відповідними документами. Безкоштовно адвокат має прибути у термін 3 -х годин з моменту затримання та повідомлення на гарячу лінію Я описав всі можливі розвитки подій - ви можете , або самостійно звернутися до суду з відповідями поліції та іншими доказами , або дочекатися поки матеріали передадуть до суду та викличуть вас повісткою, за цей час ви підготуєте докази для суду . З повагою, Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Олексію. Не зважаючи на те що за кермом був військовослужбовець ДТП він вчинив як цивільна особа, оскільки був у відпустці і не виконував обов'язки по службі. В будь-якому випадку поліцейські мали скласти протокол про адміністративне правопорушення, яке розгляне суд і притягне винного до відповідальності. Враховуючи що цивільно-правова відповідальність винного не застрахована після винесення судом постанови про притягнення його до адміністративної відповідальності вам доведеться звертатися до суду в порядку цивільного судочинства для відшкодування завданих збитків. Відповідачем буде особа винна у ДТП.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    25%

    Доброго дня!

    Який порядок наступних дій для отримання правомірної компенсації?

    Дії осіб у разі настання дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), яка може бути підставою для здійснення страхового відшкодування, визначені у статті 33 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Зокрема, учасники ДТП зобов’язані:

    • терміново повідомити про ДТП відповідний підрозділ Національної поліції України;
    • проінформувати один одного про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси;
    • вжити всіх можливих заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди;
    • невідкладно (не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП) письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності або у випадках, передбачених статтею 41 Закону про автоцивільну відповідальність, - МТСБУ, повідомлення про ДТП, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

    Якщо без поважних причин не повідомити свого страховика про настання ДТП у триденний термін, то після відшкодування збитків, заподіяних третій особі, страховик має право вимагати від свого страхувальника компенсації понесених витрат.

    Під час оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду відповідний підрозділ Національної поліції України встановлює та фіксує необхідні відомості щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності учасників цієї пригоди.

    У разі настання ДТП за участю лише забезпечених транспортних засобів (водії яких мають діючі поліси обов’язкового страхування), за умови:

    • відсутності травмованих (загиблих) людей;
    • згоди водіїв цих транспортних засобів щодо обставин її скоєння;
    • відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції,

    ці водії мають право спільно скласти повідомлення про ДТП (європротокол) Після складення європротоколу водії мають право залишити місце ДТП та звільняються від обов’язку інформувати відповідний підрозділ Національної поліції України про її настання.

    Оформити електронний європротокол можна тут (https://dtp.mtsbu.ua).

    У разі оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду без участі відповідного підрозділу Національної поліції України, розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, не може перевищувати 50 000 грн. (зазначений ліміт впроваджений з лютого 2016 року відповідно до Розпорядження Нацкомфінпослуг від 29.12.2015 №3741).

    З 21 вересня 2019 року страхові суми за внутрішніми договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності відповідно до Розпорядження Нацкомфінпослуг від 09.04.2019 №538, встановлені у розмірі:

    - за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю - 260 000 грн. на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих;

    - за шкоду, заподіяну майну потерпілих - 130 000 грн. на одного потерпілого, але не більше 650 000 грн. на одну страхову подію.

    Важливо!

    Водії та власники транспортних засобів, причетних до ДТП, власники пошкодженого майна зобов’язані зберігати пошкоджене майно (транспортні засоби) у такому стані, в якому воно знаходилося після ДТП, до тих пір, поки його не огляне призначений страховиком або МТСБУ аварійний комісар або експерт, а також забезпечити йому можливість провести огляд пошкодженого майна.

    Учасники ДТП звільняються від обов’язку збереження пошкодженого майна (транспортних засобів) у такому стані, в якому воно знаходилося після дорожньо-транспортної пригоди, у разі якщо не з їхньої вини протягом 10 робочих днів після одержання страховиком (МТСБУ) повідомлення про ДТП його уповноважений представник не прибув до місцезнаходження такого пошкодженого майна.

    Куди (та за якими статтями, якщо це умісно) можна подати клопотання (у тому числі на командування – за те що їх підопічний вчинив ДТП)?- Зважаючи на деталі ситуації, яке покарання може бути для військовослужбовця, вчинившого ДТП? За словами командування, оскільки він мобілізований, а не контрактник, йому нічого не буде – максимум не отримає премію.

    В ДАНОМУ ВИПАДКУ НА ВИННУ ОСОБУ ЧЕКАЄ СУД, ПОДАНИМ МАТЕРІАЛАМ СПРАВИ, ЯКІ НАДАСТЬ ПОЛІЦІЯ. В ході розгляду також буде з'ясовано розмір завданих Вам матеріальних збитків, яких винний має відшкодувати.

    Чи повністю в цьому випадку поліція виконала свої обовʼязки?

    ПОЛІЦІЯ ЗОБОВ'ЯЗАНА БУЛА НАДАТИ ВАМ ЕКЗЕМПЛЯР ПРОТОКОЛУ. В ТАКОМУ РАЗІ ВИ МОЖЕТЕ ЗВЕРНУТИСЯ ДО МІСЦЕВОГО УЧАСТКА, ТОБТО ДО ПІДРОЗДІЛА ПОЛІЦІЇ ЯКА ВИПИСУВАЛА ДАНИЙ ПРОТОКОЛ, ЗА КОПІЄЮ, ТОМУ ЩО ВИ ЯВЛЯЄТЕСЯ ПОСТРАЖДАЛОЮ ОСОБОЮ.

    Справа буде розглядатися быльше 3 -х місяців то дану справу можуть закрити.

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%

    Вітаю!

    ОБОВ'ЯЗКОВО ЗВЕРНІТЬСЯ В ВІЙСКОВУ СЛУЖБУ ПРАВОПОРЯДКУ.

    https://web.facebook.com/UA.Military.Police/?_rdc=...

    https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D0%B9...

    Згідно зі ст. 2 Кодексу цивільного захисту України дорожньо-транспортна пригода — подія, що сталася під час руху дорожнього транспортного засобу, внаслідок якої загинули або зазнали травм люди чи заподіяна шкода майну.

    Якщо військовослужбовець став учасником ДТП, то він повинен діяти відповідно до Правил дорожнього руху.

    Пункт 2.10 Правил дорожнього руху зобов'язує учасників ДТП:

    а) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;

    б) увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки;

    в) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;

    г) вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги 103;

    д) повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції — 102, записати прізвища та адреси очевидців, чекати прибуття поліцейських;

    е) вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об'їзд місця пригоди.

    Ні в якому разі не слід:

    - залишати місце пригоди. Такі дії можуть розглядатися як визнання вашої вини. Крім того, якщо внаслідок ДТП є постраждалі люди, то залишення їх в небезпеці і не надання медичної допомоги може бути кваліфіковано як злочин за ст. 135 КК України.

    - до проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів.

    Якщо внаслідок ДТП немає потерпілих та не завдано матеріальної шкоди третім особам, а транспортні засоби можуть безпечно рухатися, водії (за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєного) можуть прибути до найближчого поста Національної поліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему пригоди та поставивши підписи під нею.

    За вищевказаних умов, якщо немає потерпілих, ознак сп'яніння, відповідальність обох водіїв застрахована і є взаємна згода щодо обставин ДТП, то водії можуть скласти спільне повідомленняпро дорожньо-транспортну пригоду відповідно до встановленого Моторним (транспортним) страховим бюро зразка.У такому випадку водії після складення ними зазначеного в цьому пункті повідомлення звільняються від обов'язків, передбачених підпунктами "д" — "е" пункту 2.10 цих Правил.

    Щодо відповідальності за вчинення ДТП, то згідно зі ст. 15 Кодексу про адміністративні правопорушення, військовослужбовці несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами. За порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху ці особи несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах. До зазначених осіб не може бути застосовано громадські та виправні роботи і адміністративний арешт.

    Якщо внаслідок ДТП є потерпілі, то винуватці несуть кримінальну відповідальність. Це статті 286, 286-1 КК України.

    При порушенні правил дорожнього руху водіями транспортних засобів Збройних Сил України, а також вчиненні ними військових адміністративних правопорушень штраф як адміністративне стягнення до них не застосовується. У випадках, зазначених у цій статті, органи (посадові особи), яким надано право накладати адміністративні стягнення, передають матеріали про правопорушення відповідним органам для вирішення питання про притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

    Особливості страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів окремих категорій громадян.

    Законодавством визначено, що учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та особи з інвалідністю внаслідок війни, що визначені законом, особи з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами, а також особи, що керують транспортним засобом, належним особі з інвалідністю I групи, у її присутності, звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України. Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є зазначені особи, проводить МТСБУ у порядку, визначеному цим Законом.

    Отже, УБД автоматично застраховані державою (їх цивільно-правова відповідальність як особи, яка на правовій підставі керує ТЗ). Шкоду, завдану третім особам учасником бойових дій, за нього відшкодує Моторно транспортне страхове бюро — Русанівський бульвар, 8, Київ, 02154.

    Страховий поліс їм купувати не потрібно (УБД може добровільно купити такий поліс у конкретної страхової компанії). При цьому протягом 3-х днів з дати ДТП УБД повинен звернутися до МТСБУ — письмово повідомити про дорожньо-транспортну подію.

    МТСБУ звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України:

    учасники бойових дій та інваліди війни, що визначені законом;

    інваліди I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами;

    особи, що керують транспортним засобом, належним інваліду I групи, у його присутності.

    ДТП на території України

    Дії осіб у разі настання дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), яка може бути підставою для здійснення страхового відшкодування, визначені у статті 33 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Зокрема, учасники ДТП зобов’язані:

    терміново повідомити про ДТП відповідний підрозділ Національної поліції України;

    проінформувати один одного про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси;

    вжити всіх можливих заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди;

    невідкладно (не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП) письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності або у випадках, передбачених статтею 41 Закону про автоцивільну відповідальність, - МТСБУ, повідомлення про ДТП, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

    Дії учасників ДТП після прибуття Поліції

    Представники поліції зобов’язані оглянути місце події, скласти схему ДТП та протокол на того водія, якого вони попередньо вважають винним. Остаточно вину водія буде вирішувати суд.

    Після складення матеріалів по ДТП, поліція передає вказані матеріали до суду або за місцем проживання винуватця ДТП або за місцем вчинення ДТП.

    Тому учаснику ДТП, який не вважає себе виним у скоєні правопорушення, необхідно обов’язково зазначити про це у протоколі та надати додаткові пояснення щодо своєї невинуватості на окремому аркуші, як додаток до протоколу.

    Учасник ДТП, який доводить невинуватість у вчиненні ДТП, повинен зайняти активну позицію щодо свого захисту. Відслідковувати, коли справа надійде до суду, на коли призначено виклик та розгляд справи. У суді особа, на яку складено протокол та яка доводить свою невинуватість, повинна пам’ятати, що протокол про адміністративне правопорушення є лише одним із доказів. Тому слід долучати до матеріалів справи інші докази, а саме — свідчення очевидців, відео з відеокамер та ін. Якщо особа не може витребувати та надати докази самостійно, необхідно заявляти клопотання до суду про витребування доказів.

    Чи потрібно військовослужбовцю, який потрапив у ДТП, викликати Військову службу правопорядку (ВСП)?

    Відповідно до ст. 3 ЗУ «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України» одне із завдань ВСП — це забезпечення безпеки дорожнього руху військових транспортних засобів.

    7) ВСП має право складати протоколи про адміністративні правопорушення стосовно військовослужбовців у випадку та в порядку, передбачених законами України, а також у разі вчинення адміністративних правопорушень іншими особами, зазначеними в пункті 2 цієї статті (ч. 7 ст. 7 Закону ).

    20) ВСП має право зупиняти військові транспортні засоби Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, у разі порушення їхніми водіями правил дорожнього руху, за наявності ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту або забруднення ним довкілля, а також відомостей про те, що він використовується з протиправною метою чи не за призначенням, з метою їх огляду і перевірки у водіїв документів на право користування та керування транспортними засобами, дорожніх листів, відповідності вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам. А також здійснювати технічний огляд транспортних засобів Збройних Сил України; (ч. 20 ст. 7 Закону).

    22) направляти за потреби на медичний огляд водіїв військових транспортних засобів. Затримувати та відстороняти від керування військовими транспортними засобами осіб, які перебувають у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, а також тих, які не мають документів на право керування або користування транспортними засобами, вживати щодо водіїв інші заходи, передбачені законодавством.

    25) брати участь у розслідуванні дорожньо-транспортних пригод, вчинених за участю водіїв транспортних засобів Збройних Сил України, осіб, які керували транспортними засобами ЗСУ під час вчинення дорожньо-транспортної пригоди;

    Отже, стаття 7 відсилає до спеціального закону, яким є Кодекс про адміністративні правопорушення.

    Тож уповноважені особи органів управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України мають право складати протоколи про правопорушення, вчинені військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів, а також працівниками Збройних Сил України під час виконання ними службових обов’язків, — стаття 44, частини друга і третя статті 123, статті 172-10 - 172-20, 173, 174, 178, 182, 184-1, 185 і 185-7);

    Серед зазначених статей немає статті за порушення правил дорожнього руху, що спричинило ДТП — такі як ст. 124 КУпАП! (Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

    Патрулям Служби правопорядку надається право складати в межах повноважень протоколи про адміністративні правопорушення стосовно військовослужбовців, військовозобов’язаних та працівників у випадках та в порядку, передбачених КУпАП;

    КУпАП Стаття 235-1. Військова інспекція безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України

    Військова інспекція безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України розглядає справи про вчинені водіями військових транспортних засобів - військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів, а також працівниками Збройних Сил України під час виконання ними службових обов’язків правопорушення, передбачені частинами першою, четвертою і п’ятою статті 121, статтею 121-1, частинами першою, другою і третьою статті 122, частиною першою статті 123, статтями 124-1 - 126, статтею 132-1 цього Кодексу.

    Отже якщо військовослужбовець керує приватним автомобілем не під час несення служби, а в свій вільний час, то при здійсненні ДТП він, згідно з Правилами дорожнього руху, зобов’язаний викликати Національну поліцію, викликати ВСП — за бажанням. Прямого обов’язку чинне законодавство не встановлює.

    Також пунктом 2.4. ПОЛОЖЕННЯ про органи безпеки дорожнього руху Міністерства оборони України визначено, що посадові особи Військової служби правопорядку у Збройних Силах України (далі — ВІБДР) під час виконання покладених на них завдань мають право: брати участь у розслідуванні ДТП, учинених за участю водіїв транспортних засобів ЗС України, осіб, які керували ними під час учинення ДТП, та в оформленні матеріалів на місці їх скоєння.

    Тож ВІБДР має право розслідувати ДТП за участю військовослужбовців. Це право, а не обов’язок. І вказана норма не означає, що військовослужбовець зобов’язаний викликати саме ВІБДР при скоєнні ДТП за кермом власного (цивільного авто).

    Якщо військовослужбовець керує військовими транспортними засобами Збройних Сил України, під час виконання ним службових обов’язків, то при вчиненні ДТП він зобов’язаний повідомити ВСП. При цьому органи ВСП діють в межах повноважень, наданих Кодексом про адміністративні правопорушення. Якщо ДТП сталася за участі військового транспорту та автомобіля, що належить іншим власникам, то розслідування ДТП обов’язково відбувається за участю органу Національної поліції (спільно з ВСП та поліцією).

    Карпенко Андрей Владимирович

    ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ДТП:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1408-15#n7

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олексію!

    Нас цікавлять наступні питання:

    - Який порядок наступних дій для отримання правомірної компенсації?

    Згідно закону «Про ОСЦПВ» відшкодування збитків постраждалим повинна зробити страхова компанія, з якою винуватець ДТП уклав договір обов’язкового страхування відповідальності власника транспортного засобу. Вже чотири роки як в Україні можна скористатись перевагами системи прямого врегулювання збитків. При прямому врегулюванні постраждалий в ДТП має право звернутися і отримати страхове відшкодування або від страховика відповідальної особи (як це передбачено нормами закону «Про ОСЦПВ»), або від страхової компанії, з якою він сам укладав договір ОСЦПВ за принципом «де придбав поліс, там отримуєш виплату». Про те, за яких умов можна скористатись прямим врегулюванням, є докладна інформація на сайті МТСБУ.

    Також в певних випадках, передбачених законодавством (про них ми поговоримо нижче), виплату відшкодування здійснюватиме не страхова компанія, а МТСБУ.

    Можу підтвердити, що зараз переважна більшість страховиків ОСЦПВ сумлінно та своєчасно виконують свої зобов’язання перед постраждалими. За минулий рік страхові компанії зробили майже 150 тис. виплат постраждалим в ДТП на загальну суму 2,8 млрд. грн. МТСБУ отримує вкрай незначну кількість скарг на дії страховиків (менше 1% від загальної кількості зроблених ними виплат).

    Але для того, щоб не мати жодних проблем з отриманням страхового відшкодування, кожен учасник дорожнього руху повинен знати та дотримуватись простих правил, згідно яких треба діяти в разі ДТП:

    - Якщо в аварії є люди, що отримали травми, необхідно викликати швидку та поліцію і надати необхідну першу допомогу.

    - Учасники ДТП мають проінформувати один одного про себе, своє місце проживання та надати інформацію щодо чинних полісів ОСЦПВ. Залежно від обставин ДТП, його учасники можуть викликати на місце події патрульну поліцію для оформлення дорожньої пригоди або заповнити так званий європротокол – спеціальний бланк повідомлення про аварію.

    - Кожен водій має невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів повідомити власну страхову компанію про факт настання ДТП.

    Постраждалому потрібно протягом 30 днів надати страховику письмову заяву про страхове відшкодування та інші документи, передбачені законодавством, зокрема:

    • довідку патрульної поліції про фіксацію ДТП або європротокол;
    • паспорт заявника;
    • документ, що підтверджує право заявника на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, свідоцтво про право на спадщину);
    • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків (якщо заявник – фізична особа);
    • документ, що підтверджує право власності на пошкоджене майно на день вчинення ДТП;
    • документи, що засвідчують витрати на лікування, строки перебування на лікарняному, інвалідність тощо в випадку, коли шкода заподіяна здоров’ю людини. Якщо лікування ще триває, і повний обсяг витрат на нього невідомий, необхідні документи можна додати до заяви пізніше;
    • відомості про банківські реквізити заявника.

    Постраждала сторона в випадку пошкодження автомобіля також має надати його страховій компанії для проведення огляду. Варто пам’ятати: автівка повинна зберігатись до огляду в тому стані, який залишився після аварії, її не можна ремонтувати. Страховик, в свою чергу, повинен провести огляд протягом 10 робочих днів після отримання письмового повідомлення.

    Якщо страхова компанія не вклалась з оглядом у цей строк – постраждалий має право вже ремонтувати автівку, проте я раджу перед цим або викликати експерта за власний кошт (страхова потім відшкодує оплату його роботи) або в інший спосіб документально зафіксувати пошкодження (наприклад, отримати акт огляду з СТО).

    В певних випадках, визначених у законі «Про ОСЦПВ» за відшкодуванням треба звертатись не до страховика, а до Моторного (транспортного) страхового Бюро України (МТСБУ). Процедура оформлення ДТП та отримання відшкодування з фондів Бюро є аналогічною.

    І головне питання, що турбує постраждалих: «як швидко я отримаю відшкодування»?

    Згідно закону, страхова компанія має розрахуватися з потерпілим впродовж 90 днів після подання заяви на виплату. Важливий момент – строк починає відраховуватись не з дати ДТП, а з дати надання страховику заяви на та всіх необхідних документів. Строк може скласти більше 90 днів, якщо триває судове впровадження щоб визначити винуватця ДТП і необхідно дочекатись рішення суду.

    Зауважу, що значна частина страхових компаній сплачує значно швидше: середній строк врегулювання страхових вимог в третьому кварталі 2020 року склав 73 дні. В системі прямого врегулювання збитків (ПВЗ) середній строк врегулювання ще значно менший - 40 днів.

    Що робити, якщо є невирішені чи незрозумілі питання, або ваші права порушуються?

    Почніть з того, що поспілкуйтесь із страховиком: власним чи винуватця ДТП. Співробітники страхової компанії за законом зобов'язані допомогти консультацією під час складання заяви, і якщо потрібно, ознайомити вас з усіма документами, згідно яких розраховується розмір компенсації та порядок її сплати.

    Здебільшого і самі страхові компанії зацікавлені надати клієнту вичерпні роз’яснення.

    Вся ключова інформація щодо прав та обов’язків учасників ДТП і страховиків, про порядок та умов здійснення страхових виплат є в тексті «Закону про ОСЦПВ»

    Контакт-центр МТСБУ цілодобово надає інформаційну допомогу з автострахування за номером 0-800-608-800.

    - Куди (та за якими статтями, якщо це умісно) можна подати клопотання (у тому числі на командування – за те що їх підопічний вчинив ДТП)?

    Моторно-транспортне страхове бюро України (МТСБУ), щоб підтримати наших захисників, ухвалило рішення про звільнення військовослужбовців та їхніх військових частин від компенсації збитків, заподіяних у ДТП.

    Так, якщо з вини українських військових буде скоєно аварію і у них не буде чинного полісу ОСАЦВ, то виплату компенсації постраждалій стороні буде здійснено з фонду захисту МТСБУ (згідно з п.41.1.а Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів").

    - Зважаючи на деталі ситуації, яке покарання може бути для військовослужбовця, вчинившого ДТП? За словами командування, оскільки він мобілізований, а не контрактник, йому нічого не буде – максимум не отримає премію.

    Залежить від багатьох обставин, як також від тяжкості наслідків. Треба бачити матеріали по ДТП: протокло огляду місця події, пояснення учасників тощо.

    - Чи повністю в цьому випадку поліція виконала свої обовʼязки?

    Знову ж таки, треба бачити матеріали справи!

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче допоможу!

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1187. Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки

    1. Джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

    2. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

    3. Особа, яка неправомірно заволоділа транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, завдала шкоди діяльністю щодо його використання, зберігання або утримання, зобов'язана відшкодувати її на загальних підставах.

    4. Якщо неправомірному заволодінню іншою особою транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом сприяла недбалість її власника (володільця), шкода, завдана діяльністю щодо його використання, зберігання або утримання, відшкодовується ними спільно, у частці, яка визначається за рішенням суду з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

    5. Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.";

    "Стаття 1174. Відшкодування шкоди, завданої посадовою або службовою особою органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування

    1. Шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування при здійсненні нею своїх повноважень, відшкодовується державою, Автономною Республікою Крим або органом місцевого самоврядування незалежно від вини цієї особи.".

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    "Стаття 137. Витрати на професійну правничу допомогу

    1. Витрати, пов’язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

    2. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

    1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов’язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

    2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.";

    "Стаття 53. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору

    1. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов’язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи..."

    ---

    Доброго дня, Олексію! Вашими питаннями мають бути, як я вважаю, не питання адміністративної чи дисциплінарної відповідальності військовослужбовця, а питання відшкодування завданих збитків внаслідок ДТП. Необхідним вважаю залучення Вами адвоката, при цьому, вартість його послуг має бути відшкодована відповідачем у судовому процесі. Відповідачем у справі є Міністерство оборони України в особі військової частини, в якій служить військовослужбовець. Відповідно до наведеної ст.1174 ЦК орган державної влади (МО) відповідає за шкоду, завданою особою цього органу, незалежно від вини цієї особи. Справа підлягає в порядку загального, а не адміністративного судочинства. Також необхідним є, має бути залучення до участі у судовій справі в якості третьої особи без самостійних вимог Управління державного казначейства, в якому знаходиться на обліку та обслуговуванні військова частина.

    Щодо протоколу ДТП, його копія мала бути вручена вашій стороні та підписаний вашою стороною. Це питання роботи адвоката.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Олексію!

    НАДАЮ ВАМ ПОВНІ ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ.

    Нас цікавлять наступні питання:- Який порядок наступних дій для отримання правомірної компенсації?

    Він вчинив ДТП як фізична особа, оскільки "..знаходячись у звільненні (за словами командування).."

    На водія мали скласти два адмініністративні протоколи: за керування у нетверезому стані та порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження майна.

    Раджу Вам укласти договір із адвокатом, який буде здійснювати супровід даної справи, адже мова йде про стягнення збитків в судовому порядку.

    Бажано звернутись до Управління поліції того відділення, працівники якого складали протокол, із залученням Вас до справи в якості потерпілих, адже протокол мав підписуватись Вами і Вам повинна бути надана копія протоколу.

    - Куди (та за якими статтями, якщо це умісно) можна подати клопотання (у тому числі на командування – за те що їх підопічний вчинив ДТП)?

    Зверніться до Військової служби правопорядку та до військової частини, в якій військовослужбовець проходить службу.

    - Зважаючи на деталі ситуації, яке покарання може бути для військовослужбовця, вчинившого ДТП? За словами командування, оскільки він мобілізований, а не контрактник, йому нічого не буде – максимум не отримає премію.

    РІШЕННЯ ПРО ЙОГО ВИННІСТЬ ТА ПОКАРАННЯ ПРИЙМАТИМЕ СУД.

    АЛЕ ОСКІЛЬКИ МОВА ЙДЕ ПРО ВЧИНЕННЯ ДТП В УМОВАХ АЛКОГОЛЬНОГО СП'ЯНІННЯ, МАЄ БУТИ ЯК МІНІМУМ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СТАТТЕЮ 130 КУПАП.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 130. Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції

    Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    ...

    - Чи повністю в цьому випадку поліція виконала свої обовʼязки?

    СКЛАДНО СКАЗАТИ, АЛЕ ЯК МІНІМУМ НЕДОЛІК ПОЛЯГАЄ В ТОМУ, ЩО ВОНИ НЕ ВИДАЛИ ВАМ ПРИМІРНИК ПРОТОКОЛУ ТА НЕ ВЗЯЛИ ПІДПИСИ.

    ПОТРІБНО ВИНАЙМАТИ АДВОКАТА, ЯКИЙ В ПОРЯДКУ АДВОКАТСЬКИХ ЗАПИТІВ БУДЕ ВЕСТИ ЦЮ СПРАВУ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Олексій!

    "Нас цікавлять наступні питання:

    Який порядок наступних дій для отримання правомірної компенсації"?

    - ТРЕБА, ЩОБ ПРОТОКОЛ ТА МАТЕРАЛИ ДО НЬОГО ЗА СТ.124 КУПАП ВІДНОСНО ВИННОЇ ОСОБИ, БУЛО НАПРАВЛЕНО ДО СУДУ, ВАС ДО НЬОГО ВИКЛИКАЛИ У ЯКОСТІ ПОТЕРПІЛОГО ТА СУД ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ ВИНІС ПОСТАНОВУ ПРО НАКЛАДЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО СТЯГНЕННЯ ЦІЄЇ ОСОБИ.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 124. Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна

    Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

    Примітка. Особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".".

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 284. Види постанов по справі про адміністративне правопорушення

    По справі про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить одну з таких постанов:

    1) про накладення адміністративного стягнення;

    2) про застосування заходів впливу, передбачених статтею 24-1 цього Кодексу;

    3) про закриття справи.

    Постанова про закриття справи виноситься при оголошенні усного зауваження, передачі матеріалів на розгляд громадської організації чи трудового колективу або передачі їх прокурору, органу досудового розслідування, а також при наявності обставин, передбачених статтею 247 цього Кодексу".

    "Стаття 285. Оголошення постанови по справі про адміністративне правопорушення і вручення копії постанови

    Постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи. Копія постанови протягом трьох днів вручається або висилається особі, щодо якої її винесено.

    Копія постанови в той же строк вручається або висилається потерпілому на його прохання.

    Копія постанови вручається під розписку. У разі якщо копія постанови висилається, про це робиться відповідна відмітка у справі.

    По справах про порушення митних правил копія постанови вручається особам, щодо яких її винесено, в порядку, встановленому Митним кодексом України.

    У випадках, передбачених статтею 258 цього Кодексу, копія постанови уповноваженої посадової особи у справі про адміністративне правопорушення вручається особі, щодо якої її винесено, на місці вчинення правопорушення.

    По справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 174 і 191 цього Кодексу, щодо особи, якій вогнепальну зброю, а також бойові припаси ввірено у зв’язку з виконанням службових обов’язків або передано в тимчасове користування підприємством, установою, організацією, суд надсилає копію постанови, крім того, відповідному підприємству, установі або організації для відома і Міністерству внутрішніх справ України для розгляду питання про заборону цій особі користуватися вогнепальною зброєю.

    Постанова суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, у триденний строк з дня набрання нею законної сили направляється відповідному органу державної влади, органу місцевого самоврядування, керівникові підприємства, установи чи організації, державному чи виборному органу, власнику юридичної особи або уповноваженому ним органу для вирішення питання про притягнення особи до дисциплінарної відповідальності, усунення її згідно із законодавством від виконання функцій держави, якщо інше не передбачено законом, а також усунення причин та умов, що сприяли вчиненню цього правопорушення.

    Постанова суду про накладення адміністративного стягнення за повторне вчинення порушення вимог законодавства у сфері ліцензування та з питань видачі документів дозвільного характеру, передбачених статтями 166-10, 166-12 цього Кодексу, у триденний строк з дня набрання нею законної сили направляється відповідному органу державної влади, органу місцевого самоврядування для прийняття рішення згідно із законом.

    Особливості вручення постанови про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, безпеки на автомобільному транспорті та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), визначаються статтями 279-1, 279-2, 279-5, 279-6 цього Кодексу.

    Постанова суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення, передбачене частиною сьомою статті 184 цього Кодексу, в одноденний строк з дня набрання нею законної сили направляється органам прикордонної служби для застосування до особи, стосовно якої винесено постанову, тимчасового обмеження права на виїзд за межі України з дитиною".

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред'явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    ПІСЛЯ ЧОГО, ПРОТЯГОМ 10-ТИ ДІБ, ДАНА ПОСТАНОВА ПОВИННА НАБРАТИ ЗАКОННОЇ СИЛИ.

    ПОТІМ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ ПОЗОВНУ ЗАЯВУ ПРО ВІДШКОДВАННЯ МАЙНОВОЇ ШКОДИ ЗІ СТОРОНИ ВИННОЇ ОСОБИ.

    Куди (та за якими статтями, якщо це умісно) можна подати клопотання (у тому числі на командування – за те що їх підопічний вчинив ДТП)?

    - ВИ МАЄТЕ ПРАВО;

    1) ПОДАТИ ЗАЯВИ ДО:

    - КОМАНДУВАННЯ В/Ч;

    - ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ ЗСУ;

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    СЛІД КЕРУВАТИСЯ:

    Відповідно до вимог ст.40 Конституції України - «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

    Згідно до вимог ст.1 Закону України «Про звернення громадян» - «Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. …».

    Відповідно до вимог ст.4 Закону України «Про звернення громадян» - «Рішення, дії (бездіяльність), які можуть бути оскаржені. До рішень, дій (бездіяльності), які можуть бути оскаржені, належать такі у сфері управлінської діяльності, внаслідок яких: порушено права і законні інтереси чи свободи громадянина (групи громадян); створено перешкоди для здійснення громадянином його прав і законних інтересів чи свобод; незаконно покладено на громадянина які-небудь обов'язки або його незаконно притягнуто до відповідальності».

    Згідно до вимог ст.18 Закону України «Про звернення громадян» - «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги. Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку; одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги; вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень».

    Відповідно до вимог ст.19 Закону України «Про звернення громадян» - «Обов'язки органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг. Органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; у разі прийняття рішення про обмеження доступу громадянина до відповідної інформації при розгляді заяви чи скарги скласти про це мотивовану постанову; на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; скасовувати або змінювати оскаржувані рішення у випадках, передбачених законодавством України, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти, усувати причини та умови, які сприяли порушенням; забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення; вживати заходів щодо відшкодування у встановленому законом порядку матеріальних збитків, якщо їх було завдано громадянину в результаті ущемлення його прав чи законних інтересів, вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об'єднання громадян за місцем проживання громадянина; у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз'яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення; не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам; особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи. У разі необхідності та за наявності можливостей розгляд звернень громадян покладається на посадову особу чи підрозділ службового апарату, спеціально уповноважені здійснювати цю роботу, в межах бюджетних асигнувань. Це положення не скасовує вимоги абзацу дев'ятого частини першої цієї статті».

    Так, за вимогами ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

    Згіднодо вимог ст.21 Конституції України – «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

    Відповідно до вимог ст.22 Конституції України – «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    "Зважаючи на деталі ситуації, яке покарання може бути для військовослужбовця, вчинившого ДТП? За словами командування, оскільки він мобілізований, а не контрактник, йому нічого не буде – максимум не отримає премію".

    - ДИСЦИПЛІНАРНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, ЗГІДНО ДО ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТАТУТУ ЗСУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, № 22-23, ст.197)

    ЗАТВЕРДЖЕНОЗаконом Українивід 24 березня 1999 року № 551-XIV

    ДИСЦИПЛІНАРНИЙ СТАТУТ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ:

    ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТАТУТУ ЗСУ - Поиск (bing.com)

    "Дисциплінарні стягнення, що накладаються на військовослужбовців

    {До розділу III включено новий підрозділ згідно із Законом № 205-IX від 17.10.2019}

    48. На військовослужбовців можуть бути накладені такі дисциплінарні стягнення:

    а) зауваження;

    б) догана;

    в) сувора догана;

    г) позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини чи з корабля на берег (стосовно військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти);

    ґ) попередження про неповну службову відповідність (крім осіб рядового складу строкової військової служби);

    д) пониження в посаді;

    е) пониження у військовому званні на один ступінь (стосовно осіб сержантського (старшинського) та офіцерського складу);

    є) пониження у військовому званні з переведенням на нижчу посаду (стосовно військовослужбовців сержантського (старшинського) складу);

    ж) звільнення з військової служби через службову невідповідність (крім осіб, які проходять строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, а також військовозобов’язаних під час проходження навчальних (перевірочних) і спеціальних зборів та резервістів під час проходження підготовки та зборів)".

    АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОСТАНОВОЮ СУДУ:

    "тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року".

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 124. Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна

    Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

    "Чи повністю в цьому випадку поліція виконала свої обовʼязки"?

    - КРІМ ТОГО, ЩО ВИ ЗАЗНАЧИЛИ, ПРАЦІВНИКИ ПОЛІЦІЇ, ВАС ПОВИННІ БУДИ ВИЗНАТИ ПОТЕРПІЛИМ І ВПИСАТИ ДО ПРОТОКОЛУ ПРО СКОЄННЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ У ЯКОСТІ ПОТЕРПІЛОГО, РОЗЯСНИТИ ВСІ ПРАВА ПОТЕРПІЛОГО:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 256. Зміст протоколу про адміністративне правопорушення

    У протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, прізвище викривача (за його письмовою згодою), якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

    Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.

    У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.

    При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз’яснюються його права і обов’язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі".

    "Стаття 269. Потерпілий

    Потерпілим є особа, якій адміністративним правопорушенням заподіяно моральну, фізичну або майнову шкоду.

    Потерпілий має право знайомитися з матеріалами справи, заявляти клопотання, при розгляді справи користуватися правовою допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, оскаржувати постанову по справі про адміністративне правопорушення.

    Потерпілого може бути опитано як свідка відповідно до статті 272 цього Кодексу".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України " Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15#Text):

    "Стаття 37. Відмова у здійсненні страхового відшкодування (регламентної виплати)

    37.1. Підставою для відмови у здійсненні страхового відшкодування (регламентної виплати) є:

    37.1.1. навмисні дії особи, відповідальність якої застрахована (страхувальника), водія транспортного засобу або потерпілого, спрямовані на настання страхового випадку...".

    "Мобілізований військовослужбовець у дуже нетверезому вигляді,...Також за словами цього ж військовослужбовця він не має водійських прав...".

    ---

    Отже, військовослужбовець під час керування авто вчинив навмисні дії ("3. Непрямим є умисел, якщо особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння (дії або бездіяльності), передбачала його суспільно небезпечні наслідки і хоча не бажала, але свідомо припускала їх настання."), спрямовані на настання страхового випадку, тому Моторне бюро (МТСБУ) має підстави для відмови у виплаті регламентної виплати, тому, як я вважаю, даний Закон у даному випадку до застосування не підлягає, цей порядок відшкодування шкоди буде, як мною вбачається, хибним.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    - Який порядок наступних дій для отримання правомірної компенсації?

    Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про ДТП подає страховику заяву про страхове відшкодування із відомостями та додатками, передбаченими статтею .35 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

    У цій заяві має міститися:

    найменування страховика, якому подається заява, або МТСБУ;

    прізвище, ім'я, по батькові (найменування) заявника, його місце проживання (фактичне та місце реєстрації) або місцезнаходження;

    зміст майнової вимоги заявника щодо відшкодування заподіяної шкоди та відомості (за наявності), що її підтверджують;

    інформація про вже здійснені взаєморозрахунки осіб, відповідальність яких застрахована, або інших осіб, відповідальних за заподіяну шкоду, та потерпілих;

    підпис заявника та дата подання заяви.

    До заяви додаються:

    паспорт громадянина, а в разі його відсутності інший документ, яким відповідно до законодавства України може посвідчуватися особа заявника, якщо заявником є фізична особа;

    документ, що посвідчує право заявника на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, свідоцтво про право на спадщину), у разі якщо заявник не є потерпілим або його законним представником;

    довідка про присвоєння одержувачу коштів ідентифікаційного номера платника податку (за умови його присвоєння), якщо заявником є фізична особа;

    документ, що підтверджує право власності на пошкоджене майно на день скоєння дорожньо-транспортної пригоди, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, заподіяної майну;

    свідоцтво про смерть потерпілого - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, пов'язаної із смертю потерпілого;

    документи, що підтверджують витрати на поховання потерпілого, - у разі вимоги заявника про відшкодування витрат на поховання потерпілого;

    документи, що підтверджують перебування на утриманні потерпілого, його доходи за попередній (до настання дорожньо-транспортної пригоди) календарний рік, розміри пенсій, надані утриманцям внаслідок втрати годувальника, - у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди у зв'язку із смертю годувальника;

    відомості про банківські реквізити заявника (за наявності).

    У відповідності до статті 36 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов’язаний прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування, про що протягом 3-х робочих днів з дня прийняття відповідного рішення страховик зобов’язаний направити заявнику письмове повідомлення про прийняте рішення, та здійснити виплату. Виплата страхового відшкодування (регламентна виплата) здійснюється шляхом безготівкового розрахунку. За кожен день прострочення виплати страхового відшкодування (регламентної виплати) з вини страховика (МТСБУ) особі, яка має право на отримання такого відшкодування, сплачується пеня з розрахунку подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діє протягом періоду, за який нараховується пеня.

    - Куди (та за якими статтями, якщо це умісно) можна подати клопотання (у тому числі на командування – за те що їх підопічний вчинив ДТП)?

    Доцільності не вбачають є факт ДТП, відшкодовувати збитки має особа, що їх завдала, або добровільно або в судовому порядку

    - Зважаючи на деталі ситуації, яке покарання може бути для військовослужбовця, вчинившого ДТП? За словами командування, оскільки він мобілізований, а не контрактник, йому нічого не буде – максимум не отримає премію.

    Є компетентні орган на які накладені зазначені повноваження, За шкоду, заподіяну державі не під час виконання службових обов'язків, зазначені особи несуть матеріальну відповідальність у порядку, передбаченому цивільним законодавством України. До військовослужбовців належать, зокрема, солдати, які проходять військову службу за контрактом Збройних Сил України, Прикордонних військ України, військ Цивільної оборони, Управління державної охорони України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України, Служби безпеки України, військ внутрішньої та конвойної охорони Міністерства внутрішніх справ України, а також призвані на збори військовозобов'язані.

    Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

    1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

    карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

    2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

    3. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, -

    караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

    Примітка. Під транспортними засобами в цій статті та статтях 286 - 1, 287, 289 і 290 слід розуміти всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби.

    {Стаття 286 із змінами, внесеними згідно із Законами № 270-VI від 15.04.2008 , № 586-VI від 24.09.2008 , № 2617-VIII від 22.11.2018 }

    - Чи повністю в цьому випадку поліція виконала свої обовʼязки?

    Нажаль без ознайомлення з матеріалами сприви вказати важко.

    Успіхів

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ДОбрий вечір.

    ДЛя того, щоб отримати відшкодування за пошкодження майна потрібно зафіксувати дану ситуацію. Потрібно дізнатися, які протоколи було складено поліцією та чи склали вони протокол за ст. 124 Кодексу про адміністративні правопорушення.

    Стаття 124. Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна

    Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

    Примітка. Особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

    Зверніться в поліцію, якщо такий протокол складено, ви є там потерпілим. Зверніться в службу військового правопорядку, щоб дізнатися, що вони склали (тому що особа вчинила ряд порушень - водіння без водійського посвідчення, нетверезий стан, без докумантів на авто і пошкодження майна). Вас стосується пошкодження майна.

    В подальшому такий протокол має розглянути суд загальної юрисдикції, викликати вас як потерпілого на розгляд та прийняти постанову, яку ви маєте право оскаржити.

    Якщо автомобіль винуватця не застрахований (а він скоріш за все не застрахований), то вам треба оцінити збитки, взяти постанову суду про визнання особи винною в ДТП та звертатися в суд про стягнення матеріальної шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

    Щодо відповідальності, то вона в даному випадку передбачена Кодексом про адміністративні правопорушення. ЩОдо позбавлення премії, про яке вам говорили військові - це дисциплінарна відповідальність, вона вас не стосується.

    Без адвоката тут не обійдеться.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України