Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Интеллектуальная собственность, 13 сентября 2022, вопрос №72888

Нарушение Авторских прав

Добрый день, я наткнулась в соц сетях на девушку которая предлагала фотосессию в моем городе в Германии, после чего опубликовала мои фото без моего согласия и заранее не обговаривала со мной этот вопрос, отказывается удалять мои фото ссылаясь на авторские права, но имеет ли она их если факт оплаты не зафиксирован и лицензии фотографа у неё нет, как добиться удаления моих снимков

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анна!

    Перше, що бажано зробити у даному випадку, - звернутися до адміністрації сайту, на якому викладено фото, або дособи, яка це зробила в соц. мережі, із вимогою здійснити видалення усіх файлів, які порушують Ваші права. Ви можете зробити це, надіславши на електронну пошту сайту або особи відповідну вимогу. Обов’язково зазначте посилання на такі фото/відео файли. А також зазначте, що розміщення цього контенту відбулось без отримання Вашого на це дозволу.

    Саме тому таке розміщення є неправомірним, адже відбувається порушення ст. 32 Конституції України, у якій зазначено, що жодна особа не може зазнавати втручання в її особисте, сімейне життя, не дозволяється збирати, зберігати, використовувати та поширювати конфіденційну інформацію про особу без отримання на це її дозволу, окрім ситуацій, які визначені законом, і виключно з метою підтримки національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Також Вам бажано звернутись до поліції, подавши заяву про вчинення злочину. Оскільки подібні дії є незаконними, то передбачають настання кримінальної відповідальності, згідно зі ст. 182 Кримінального кодексу України. Зокрема, дана стаття вказує, що збирання, зберігання, використання, знищення, а також поширення конфіденційної інформації про особу є незаконними діями.

    Також Ви маєте право звернутиь до суду із вимогою про видалення фото та відшкодування завданої моральної шкоди, обґрунтовуючи свою позицію на основі ст. 308 Цивільного кодексу України: фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи. Для цього рекомендуємо Вам обов’язково зафіксувати факт появи фото на сайті, зробивши знімки екрану (скріншоти).

    Отже, у Вашій ситуації не потрібно опускати руки, а необхідно вчинити низку дій для відновлення Ваших порушених прав:

    1) обов’язково звернутися до адміністрації сайту, на якому фото було викладено, або до особи, яка його опублікувала;

    2) подати заяву до поліції, щоб вплинути на порушника;

    3) у випадку понесення суттєвих моральних страждань, матеріальних втрат є сенс звертатися до суду загальної юрисдикції для відшкодування завданих збитків.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України