Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 13 сентября 2022, вопрос №72910

ходять люди в штатському і фотографують

Доброго дня, більше місяця фотографують люди в штатському на вулиці, до війни такого не було, таке враження що ставляться як до людини що може робити щось незаконне.
Наврядчи це мені здається, нічого такого єкстра підозрілого не робив.
Чи можу я на це якось вплинути і коли це закінчиться?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Якщо будете знати, хто конкретно це робить, можете звернутись до поліції!

    • Олег Клиент год назад

      Дякую за відповідь. А як дізнатися хото вони, просто зараз військовий стан і не хочу нікого провокувати та нервувати, це все в Києві робиться.

      Я брав одну юр.консультацію, мені сказали що зараз навіть адвокатам не відповідають в СБУ щодо спостереження, після цього наче мене перестали так явно спостерігати, але все одно постійно фотографують та провокують, є підозра що це поліція але як дізнатися?

      Є сенс писати в ДБР?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Олег!

        Без предмету писати заяви не має сенсу в жодну правоохонную установу.. Потрібна віксація доказів. Наприклад відеозйомка тощо.

        Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго Вам вечора. Це за Вами слідкують, можливо, агенти спецслужби. В Україні та інших державах діють по кілька спецслужб. Можливо, що це-агенти Служби безпеки України чи органів військових розвідки та контррозвідки. Якщо це траплялось і закордоном, то це могли бути співробітники Служби зовнішньої розвідки України.

    Вам потрібно вияснити чому вони це роблять. Це може бути не обов'язково через реальне вчинення Вами правопорушень. Можливо, їх зацікавили якісь Ваші зв'язки чи Ваша робота.

    Якщо вони б почали несправедливо обвинувачувати Вас, то Вам краще спочатку скористатись послугами адвоката. Ви можете разом з адвокатом звернутись зі скаргою до місцевого осередку Служби безпеки України чи іншого відомства, в якому працюють люди, які фотографували Вас без дозволу.

    Ви можете тоді, коли Ви будете разом з близькими і вони почнуть шпигувати за Вами і фотографувати Вас без дозволу попросити їх не робити цього та заявити їм, що їх дії є сумнівними з точки зору законодавства і є втручанням в приватне життя. Ви можете також самі обережно запитати їх хто вони та чому вони Вас фотографують.

    Можливо, що до Вас чіплялись працівники підприємства, яке надає приватні розвідувальні послуги. В Кримінальному кодексі України є стаття наступного змісту.

    Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Публічне, у тому числі через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки, повідомлення особою інформації про вчинення кримінального або іншого правопорушення, здійснене з дотриманням вимог закону, не є діями, передбаченими цією статтею, і не тягне за собою кримінальну відповідальність.

    {Стаття 182 в редакції Закону № 3454-VI від 02.06.2011; із змінами, внесеними згідно із Законом № 198-IX від 17.10.2019}

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію з цілим рядом юридичних послуг, написати для Вас тексти правових документів чи надати різні інші правничі послуги.

    • Олег Клиент год назад

      Дякую за відповідь. А як дізнатися хото вони, просто зараз військовий стан і не хочу нікого провокувати та нервувати, це все в Києві робиться.

      Я брав одну юр.консультацію, мені сказали що зараз навіть адвокатам не відповідають в СБУ щодо спостереження, після цього наче мене перестали так явно спостерігати, але все одно постійно фотографують та провокують, є підозра що це поліція але як дізнатися?

      Є сенс писати в ДБР? Бачив таку вашу пораду в подібному випадку, де була підозра по незаконне адміністративне спостереження.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Ви можете звернутись до мене для надання навіть і безоплатних додаткових юридичних послуг з даного питання. У випадку небезпеки Ви можете звернутись до мене за правовою допомогою, написавши мені у приват на цьому порталі, тобто надіславши лід.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України