Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 23 вересня 2022, питання №73360

Учеба на аспирантуре и трудоустройство (официальное) !

Учусь на аспирантуре на платной основе, могу ли я работать официально и совмещать учебу и работу. Спасибо очень жду ответа !

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Константие!

    Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону "Про вищу освіту" від 1 липня 2014 р. № 1556-VII, особи, які навчаються у ВНЗ (тобто і студенти, і аспіранти, і докторанти) мають право на трудову діяльність у позанавчальний час. Тобто єдина вимога, аби вільно поєднувати роботу з навчанням - це щоб робота не заважала цьому навчанню (Ви можете працювати стільки, скільки вважаєте за потрібне, але, наприклад, така "відмовка", що Ви не були на якійсь консультації, лекції тощо у ВНЗ тому, що працювали, не вважатиметься поважною). Порядок прийняття на роботу аспірантів нічим не відрізняється від звичайного. Утім, у кадровиків досить часто виникають запитання, як оформлювати таку роботу, оскільки у пп. 8 п. 15 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ № 309, зазначається, що аспіранти і докторанти мають право на роботу за сумісництвом (тобто про основну роботу у цій постанові просто не згадується). Але вказівка на право на основну роботу там і не потрібна, оскільки вона є у вищезгаданій ст. 43 Конституції, а жодних зазначень щодо заборони основної роботи нема ні у постанові КМУ № 309, ні в будь-якому іншому нормативному акті. Інша справа, чи не втратите Ви право на отримання стипендії - адже вона призначається лише тим аспірантам, які навчаються з відривом від виробництва (тобто, за логікою, не отримують дохід, а тому й потребують призначення стипендії). Так, у листі Міністерства освіти і науки від 27.02.2012 р. № 10/4-107 підкреслено, що "аспірантам, які навчаються з відривом від виробництва, призначається стипендія, а тим, які навчаються та працюють, стипендія не виплачується, і вони отримують заробітну плату на своєму місці роботи". Водночас, законодавчих підстав для позбавлення стипендії немає - хіба що внаслідок того, що Ви працюватимете на повну ставку, Ви просто не встигатимете виконувати індивідуальний план роботи, а це вже призведе до відрахування з аспірантури (звісно, за висновками атестації наукового керівника та висновками кафедри).

    Будуть питання, тисніть кнопу "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Константине.

    Учусь на аспирантуре на платной основе, могу ли я работать официально и совмещать учебу и работу. Спасибо очень жду ответа !

    Так, маєте право і навчатись, і працювати.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку «Звернутися»

    Константин Клієнт рік тому

    спасибо всем за ответ. Очень помогли!

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Прошу! Звертайтесь за потреби. Якщо не складно, натисніть зелену птичку біля мого фото - на знак подяки. ))


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України