Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 26 вересня 2022, питання №73479

Відшкодування невикористаної відпустки при звільнені у зв'язку з закінченням трудового договору

Добрий день!
Така ситуація: Я ВПО в Україні і в мене закінчується трудовий договір. Підприємство до 24.02.22 юридично було оформлено в нині окупованій частині Луг обл.. З червня юридична адреса у Києві. Але в мене (як і в більшості) статус "Призупинення дії трудового договору" з самого початку повномасштабного вторгнення. У відділі кадрів кажуть, що особисті справи згоріли, але трудові вивезли. У мене на 24 лютого було приблизно 52 дні невідгуляної відпустки (точно сказати не можу і відділ кадрів посилається на відсутність особових справ).
Подзвонили з відділу кадрів і сказали, що можуть направити мою трудову поштою (не проблема).
Питання:
Чи можу я претендувати на компенсацію невідгуляної відпустки? Як мені її розрахувати чи я можу написати приблизно? (гроші, звісно, не великі, але не в цій ситуації їх втрачати)
Як мені це правильно оформити (алгоритм дій - було б ідеально)? Які заяви? Як відправляти (Укрпоштою, електронним листом, Новою Поштою...)? Кататись до Києва туди-сюди - не хотілося б.
Чи можу я забрати "трудову", а вже потім зайнятись цим питанням?
Ну і, напевно, найфантастичніше: чи мені простіше/краще як доб'єм окупанта трусити з нього через суди?

Дуже дякую за розгорнуту відповідь!

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    На момент призупинення трудового договору Ви повинні були отримати всі розрахунки по невідбутій частині відпустки. Трудову книжку можна отримати і поштою.

    Як хочете мати розгорнуту відповідь, звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю. Олексію.

    Питання:Чи можу я претендувати на компенсацію невідгуляної відпустки? Як мені її розрахувати чи я можу написати приблизно? (гроші, звісно, не великі, але не в цій ситуації їх втрачати)

    Так, Вам повинні сплатити невикористані дні відпустки. Щодо їх нарахування, краще звернутись із цим питанням до Держпраці.

    Як мені це правильно оформити (алгоритм дій - було б ідеально)? Які заяви? Як відправляти (Укрпоштою, електронним листом, Новою Поштою...)? Кататись до Києва туди-сюди - не хотілося б.

    Для цього потрібно більш детально ознайомитись із Вашою ситуацією.

    Чи можу я забрати "трудову", а вже потім зайнятись цим питанням?

    Забрати трудову, означає звільнитись. Виплати мають бути нараховані в день звільнення.

    Ну і, напевно, найфантастичніше: чи мені простіше/краще як доб'єм окупанта трусити з нього через суди?

    Це буде складно.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку «Звернутися»


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України