Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 11 жовтня 2022, питання №74267

Оплата больничного перед МСЭК

Здравствуйте. Подскажите, пожалуйста, обязательно быть на больничном ровно 120 дней перед МСЭК и оплатят мне этот больничный в военное время?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Наталля!

    Не зрозумів, який зв'зок між МСЕК та лікарняним?

    • Наталья Клієнт рік тому

      Чтобы МСЭК присвоил инвалидность нужно быть не менее 120 дней на больничном по закону? Слышала, что Рада приняла закон об отмене страхового фонда, вот и переживаю, оплатят ли больничный

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Вибачте, спочатку не зрозумів...

        Лікарсько-консультаційна комісія (ЛКК) направляє хворого на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), коли в нього наявний стійкий чи незворотний характер захворювання. А також якщо хворого протягом:

        • 4 місяців безперервно відтоді, як він захворів чи отримав невиробничу травму, звільняли від роботи, тобто він перебував на лікарняному;
        • 10 місяців безперервно звільняли від роботи, тобто він був тимчасово непрацездатний через захворювання на туберкульоз (п. 4.1 Інструкції № 455).

        Направити хворого на МСЕК може ЛКК:

        • закладу охорони здоров’я (ЗОЗ) за місцем проживання хворого;
        • поліклініки або ЗОЗ, де лікується хворий;
        • стаціонару.

        Як перевірити, чи вчасно ЗОЗ направляє працівника на МСЕК

        ЗОЗ зазначає на лікарняному діагноз хворого лише за його письмової згоди. Тому зазвичай діагнозу хворого на бланку лікарняного не знайдете (п. 3.2 Інструкції № 532). Тож логічне запитання: як зрозуміти, за 4 чи 10 місяців ЛКК має направити хворого на МСЕК?

        Хворого на туберкульоз ЛКК направляє на МСЕК після 10 місяців непрацездатності. Лікарняні листки таким хворим видають лише спеціалізовані ЗОЗ, тобто тубдиспансери.

        Безпосередньо на бланку лікарняного ЗОЗ зазначає свою назву і місцезнаходження, ставить штам ЗОЗ і печатку «Для листків непрацездатності» (п. 3.1 Інструкції № 532).

        Відповідно, якщо лікарняні працівникові видає тубдиспансер, ЛКК має направити його на МСЕК після 10 місяців безперервної хвороби. Натомість, якщо довготривала непрацездатність засвідчена лікарняними, що видав не тубдиспансер, ЛКК має направити хворого на МСЕК за 4 місяці.

        На практиці трапляється безліч випадків, коли ЛКК через недбалість несвоєчасно направляє хворого на МСЕК. Наприклад, неправильно визначили час направлення на МСЕК або просто забули про хворого. Якщо таке сталося, надішліть до ЗОЗ письмовий запит і «нагадайте» ЛКК про необхідність дотримати визначених строків направлення хворого на МСЕК. Такі дії убезпечать вас від відповідальності.

        Якщо ЛКК помилилася і направила безперервно хворого на огляд до МСЕК не за чотири місяці, а, скажімо, за чотири місяці і декілька днів, а ви оплатили всі дні лікарняного, штрафу від ревізорів Фонду соціального страхування (ФСС) не уникнути.

        Ну, от наприклад:

        ЛКК порушила строки направлення на МСЕК

        Працівник безперервно хворів починаючи з 02.11.2020. На огляд до МСЕК ЛКК направила хворого 05.03.2021. МСЕК оглянула хворого і встановила йому ІІІ групу інвалідності з 05.03.2021. Роботодавець оплатив лікарняний за рахунок ФСС по 04.03.2021 включно.

        За результатами перевірки на підставі частини 6 статті 15 Закону № 1105 і статті 165-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення ревізор ФСС:— не прийняв у залік лікарняний за 2, 3 і 4 березня і зобов’язав роботодавця повернути на рахунок ФСС виплачені кошти;— виписав штраф у розмірі 50% суми виплаченої допомоги за ці дні;— наклав адміністративний штраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        ЩО СТОСУЄТЬСЯ СТРАХОВОГО ФОНДУ, ТО ЦЕ ПИТАННЯ ЩЕ НЕ ВИРІШЕНЕ, НАТОМІСТЬ Є ТАКА ІНФОРМАЦІЯ:

        Верховна Рада на пленарному засіданні у середу, 21 вересня, ухвалила законопроєкт №3663, що змінює систему управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. За нього проголосували 238 народних депутатів.

        Законопроєкт передбачає ліквідацію Фонду соціального страхування як юридичної особи та його приєднання до Пенсійного фонду.

        Таким чином, виплати допомоги через тимчасову втрату працездатності, нещасний випадок на виробництві та професійне захворювання тепер здійснюватимуть Пенсійний фонд і його територіальні органи.

        Закон набирає чинності з 1 січня 2023 року.

        Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Наталья Клієнт рік тому

    Спасибо большое, Вы мне очень помогли


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України