Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 12 октября 2022, вопрос №74312

Увольнение работника, находящегося за границей

Добрый день, работаю в библиотеке высшего учебного заведения г. ХАРЬКОВ, сейчас нахожусь в Болгарии. Сначала платили зп полностью, потом простой, потом заставили написать за свой счёт, 90 дней проходит, говорят больше нельзя, пиши увольнение по собственному желанию. Как мне быть?

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Любове.

    Я не раджу Вам писати заяву про звільнення за власним бажанням. Довірте вирішення цього питання Вашому роботодавцю, оскільки це його пряме повноваження.

    Якщо потім його дії будуть незаконними, завжди є варіант їх оскарження.

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю!

    По-перше, примусити звільнитися за власним бажанням чи за угодою сторін роботодавець не має права, це не передбачено жодним нормативним актом. По-друге, якщо Вам надавали, за вашим бажанням, відпустку без збереження заробітної плати відповідно до ст. 12 ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", то це не заважає Вам повторно звернутися із заявою про надання такої відпустки знову, оскільки закон визначає лише максимальний строк неприривної відпустки, а саме - не більше 90 к.л. днів. Тобто, Ви маєте право подати заяву про надання такої відпустки, але, незалежно від того, чи буде вказано Вами у заяві тривалість більше 90 к.л. днів, роботодавець може надати відпустку за цією підставою не більше 90 календарних днів. В той же час, Ви маєте право, фактично, на наступний день після закінчення відпустки подати знову відповідну заяву про надання відпустки.

    Крім того, є звичайний варіант відпустки без зберженення заробітної плати відповідно до ст. 26 ЗУ "Про відпустки".

    Вище вказано власне, що стосується відпусток, але навіть якщо Ви взагалі не будете подавати будь-які заяви про надання відпустки роботодавець всеодно не зможе звільнити Вас за власним бажанням чи угодою сторін без вашої згоди на це. Роботодавець може табелювати Вас передбаченим законом способом або ініціювати звільнення за іншими підставами, проте таке звільнення буде достатньо проблематичним та ризикованим для роботодавця.

    Якщо у Вас залишились питання - звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня. Любов!

    В написанні заяви не має логіки. Нехай керівництво самотужки вирішує цю проблему і робить Вам пропозиції. Їх не так багато, але вони є.

    Виникне бажання спілкуватись далі, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України