Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 13 октября 2022, вопрос №74385 150₴

Как правильно отменить «Заяву» заверенную в нотариусе

Добрый день. В нотариусе заверил заявления в котором разрешаю своей жене и ее представителю(тёще) выписать и прописать своего несовершеннолетнего ребёнка из квартиры которая принадлежит жене и прописать на их усмотрение. Думал что это доверенность пришёл отменять, но оказалось это была «Заява», нотариус сказала что она не может ее отменить, нужно обращаться либо в «Прозорий офис» по месту где бы она могла с этой заявкой появиться, либо в территориальный центр юстиций. Подскажите как ее правильно отменить(желательно удаленно, так как проживаем другой области). И достаточно ли ее просто забрать у тёщи? Спасибо за ответ

Ответы юристов (17)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Антоне.

    ВСЕ Ж ДЛЯ БІЛЬШ ПОВНОЇ ВІДПОВІДІ БАЖАНО БАЧИТИ ДАНУ ЗАЯВУ. АЛЕ ЯКЩО ЗА СВОЇМ ЗМІСТОМ ЦЕ ЗАЯВА, ТО ДІЙСНО, ВІДМІНИТИ ЇЇ ДІЮ СКЛАДНО, ЩЕ Й ТИМ ПАЧЕ ДИСТАНЦІЙНО.

    "...И достаточно ли ее просто забрать у тёщи?" - АБСОЛЮТНО, ЯК НА МЕНЕ ЦЕ НАЙКРАЩИЙ ВАРІАНТ. ЯКЩО НЕ ЗНАЄШ, ЯК ВИРІШИТИ ПИТАННЯ З ДОКУМЕНТОМ, ПРОСТО ПОЗБАВ ІНШУ ОСОБУ МОЖЛИВОСТІ НИМ СКОРИСТАТИСЬ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Якщо є можливість, то краще просто забрати таку заяву. Така заява, на відміну від довіреності не вноситься в загальні реєстри України. Нотаріус лише посвідчує Ваш підпис під нею.

    Про відміну своєї заяви Вам потрібно сповістити орган реєстрації місця мешкання де зараз зареєстрована дитина спеціальною заявою.

    Підпис під такою заявою також повинен бути нотаріально засвідчений. Заява може бути надіслана поштою.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Антоне!

    Раджу поскаржитись до органу юстиції, що Вас ввели в оману, і нотаріус не роз'яснив Вам сутність документу, який Ви підписували!. За такі дії його навіть можуть позбавити ліцензії. Забирати нотариально завірений документ у тещи силою не варто, бо може бути розцінено як правопорушення, а може і злочин!

    Загалі то нам краще поговорити тет-а-тет, аби з'ясувати всі обставини ситуації, яка у Вас є. Для того зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Поясню, як і що треба робити!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, самий дієвий спосіб забрати її у тещи)Але, якщо теща не погодиться добровільно. Викликайте поліцію.

    Відповідно Сімейного кодексу https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#n767

    Стаття 160. Право батьків на визначення місця проживання дитини

    1. Місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

    2. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

    3. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою

    Стаття 5. Державна охорона сім'ї

    1. Держава охороняє сім'ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім'ї.

    2. Держава створює людині умови для материнства та батьківства, забезпечує охорону прав матері та батька, матеріально і морально заохочує і підтримує материнство та батьківство.

    3. Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.

    ДО УВАГИ!!! Не ЗРОЗУМІЛО ДЛЯ ЯКИХ ЦІЛЕЙ ВАМ ЦЕ ПОТРІБНО, АЛЕ ПОПЕРЕДЖАЮ, ЩО ВИ НІЯКИМ ЧИНОМ НЕ ПОВИННІЙ ПОРУГШУВАТИ ПРАВА СВОЄЇ ДИТИНИ!!!

    Стаття 161. Спір між матір'ю та батьком щодо місця проживання малолітньої дитини

    1. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

    Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

    2. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

    3. Якщо орган опіки та піклування або суд визнав, що жоден із батьків не може створити дитині належних умов для виховання та розвитку, на вимогу баби, діда або інших родичів, залучених до участі у справі, дитина може бути передана комусь із них.

    Якщо дитина не може бути передана жодній із цих осіб, суд на вимогу органу опіки та піклування може постановити рішення про відібрання дитини від особи, з якою вона проживає, і передання її для опікування органу опіки та піклування.

    {Текст статті 161 в редакції Закону № 524-V від 22.12.2006}

    Стаття 162. Правові наслідки протиправної поведінки одного з батьків або іншої особи при визначенні місця проживання малолітньої дитини

    1. Якщо один з батьків або інша особа самочинно, без згоди другого з батьків чи інших осіб, з якими на підставі закону або рішення суду проживала малолітня дитина, або дитячого закладу (установи), в якому за рішенням органу опіки та піклування або суду проживала дитина, змінить її місце проживання, у тому числі способом її викрадення, суд за позовом заінтересованої особи має право негайно постановити рішення про відібрання дитини і повернення її за попереднім місцем проживання.

    {Абзац перший частини першої статті 162 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1397-VI від 21.05.2009}

    Дитина не може бути повернута лише тоді, коли залишення її за попереднім місцем проживання створюватиме реальну небезпеку для її життя та здоров'я або обставини змінилися так, що повернення суперечить її інтересам.

    {Абзац другий частини першої статті 162 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1397-VI від 21.05.2009}

    2. Особа, яка самочинно змінила місце проживання малолітньої дитини, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому, з ким вона проживала.

    Для детальної консультації, натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Направте рекомендованим листом нотаріальну заяву про негайне скасування попередньої заяви з вказанням її реквізитів до органу реєстраціі ,який її видав- ЦНАП чи управлвння юстиції за місцем знаходження дружини.

    Також повідомте місцевий орган опіки поштою , про те ,що мама дитини втратила повноваження так як заяву скасовано. Нехай викличуть маму для проведення роз яснень ,щодо порядку визначення місця проживання дитини.( ст.164 СК України).

    Також подайте скаргу до управління юстиції про порушення нотаріуса, нехай нотаріальна палата перевірить його діяльність.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    100%
    Костромина Виктория год назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Доброго дня ! Нотаріальне законодавство не регулює це питання, отже, необхідно керуватись загальними нормами і принципами права.

    найкраще забрати заяву

    інший варіант - написати до ЦНАу заяву про відзив Вашої заяви - згоди - але є багато НО - не вспієте , не приймуть до уваги та інш.

    а по суті ситуації - чого Ви проти щоб дитину зняли з одного місця реєстрації і зареєстрували в іншому ? Яка для Вас різниця де буде зареєстровна дитина? реєстрація не дає права власності

    • Антон Клиент год назад

      Моя жена как-то сделала генеральную доверенность на свою маму, у неё есть право на продажу ее недвижимости, а я оформил заяву которая даёт ей право выписывать и прописывать ребёнка. Теща грозиться продать квартиру так как у неё теперь есть право выписать нашего ребёнка из неё и прописать у себя. Жена не хочет портить с ней отношения, и боится прямого конфликта с ней. Мы решили что если я отменю заяву, то у неё пропадёт такая возможность

      • Костромина Виктория
        Костромина Виктория год назад

        Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

        а может проще отозвать доверенность ? у нотариуса

        • Антон Клиент год назад

          Технически проще, мы это понимаем. К сожалению в нашем случае лучше пойти через отмену заявления. Семейные драммы

          • Костромина Виктория
            Костромина Виктория год назад

            Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

            какой срок действия доверенности ?

            • Антон Клиент год назад

              Еще больше двух лет

      • Корнійчук Євген Іванович

        Скільки років дитині?

        дитина до 10 років має бути зареєстрована лише за місцем проживання одного або обох батьків. Обов'язковим пунктом є згода обох батьків, згода власника житла для цього не потрібна. дитина у віці від 10 до 14 років тепер може бути прописана не лише за місцем проживання або реєстрації батьків, а й в іншому місті.

        Якщо дитині не має 10 років вона може бути прописана лише з батьками.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория год назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    К сожалению в нашем случае лучше пойти через отмену заявления - очень сомнительно

    или заберите заяву- оригинал или отмените доверенность

    • Антон Клиент год назад

      Если заберём оригинал у неё не будет официально возможности заниматься этим вопросом, правильно понимаю?

      • Корнійчук Євген Іванович

        так ви правильно все розумієте.

        Скільки років дитині? дитина до 10 років має бути зареєстрована лише за місцем проживання одного або обох батьків.

      • Костромина Виктория
        Костромина Виктория год назад

        Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

        Да. Правильно . Восстановить Вашу заяву или взять дубликат она не сможет.

        • Антон Клиент год назад

          Большое спасибо


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України