Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 18 жовтня 2022, питання №74582 150₴

Чи нараховується компенсація за соціальну відпустку на дітей ,як матері ,що має двох дітей до 15 років, при звільненні

Зараз працівниця знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 6 років. Написала сьогодні заяву на звільнення останнім днем відпустки 20.10.2022. До роботи потрібно було приступити 21.10.2022. Чи потрібно нараховувати компенсацію за невикористані додаткові відпустки , як матери, що має двох дітей до 15 років? Використала відпустку за 2019 рік ,як мати що має двох дітей до 15 років. Чи слід підтверджувати, що інший з батьків не користувався відпусткою на дітей й не отримував за неї компенсації у цьому випадку.

Відповіді юристів (5)

    Токмач Галина Николаевна
    33.3%
    Токмач Галина Николаевна рік тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго вечора Світлана.Роботодавцеві має бути наданий будь-який належним чином оформлений і засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що другому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка. Таким документом є довідка з місця роботи другого з батьків, у якій зазначено, що працівник не використовував додаткову відпустку. Але, якщо працівник таку довідку не може надати, зокрема, з об’єктивних причин (другий з подружжя є безробітним, приватним підприємцем тощо), то відповідними документами можуть стати: копія трудової книжки, витяг з електронної трудової книжки з порталу електронних послуг ПФУ, довідка з центру зайнятості, довідка про зайняття підприємницькою діяльністю тощо.Роботодавцеві має бути наданий будь-який належним чином оформлений і засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що другому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка. Таким документом є довідка з місця роботи другого з батьків, у якій зазначено, що працівник не використовував додаткову відпустку. Але, якщо працівник таку довідку не може надати, зокрема, з об’єктивних причин (другий з подружжя є безробітним, приватним підприємцем тощо), то відповідними документами можуть стати: копія трудової книжки, витяг з електронної трудової книжки з порталу електронних послуг ПФУ, довідка з центру зайнятості, довідка про зайняття підприємницькою діяльністю тощо.Згідно зі статтею 24 Закону України «Про відпустки» тільки в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго Вам дня!

    Якщо Вам передбачена додаткова відпустка за підставою «жінка, що має двох або більше дітей віком до 15 років», звільняється, то роботодавець повинен виплатити працівниці компенсацію за всі невикористані дні додаткових відпусток на дітей за всі роки, коли вона мала право на ці відпустки.

    Згідно зі ст. 116 КЗпП компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей роботодавець повинен виплатити Вам в день звільнення, з урахуванням вимог ст. 117 КЗпП. Тобто затримка в розрахунку означатиме обов’язок роботодавця виплатити Вам середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    Піжтвердження того факту, що батько дитини не отримував компенсацію за невмкористані додаткові відпустки надавати треба. Для того достатньо представити відповідну довідку з місця його роботи або трудову книжку, в тому числі в електронному вигляді.

    Виникнуть уточнення чи додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.3%

    Вітаю, Світлано.

    Однозначної відповіді на поставлене вище запитання, на жаль, наразі не існує. Практики з кадрової роботи можуть мати різні думки щодо цього:

    • виплатити, оскільки особа має всі законні підстави на це.
    • не можна виплачувати, оскільки працівниця не надавала документи у 2020–2022 рр. про те, що інший із батьків не використав таку відпустку.

    Можна погодитися з обома думками. Однак відповідь має бути лише одна.

    ТОМУ ВИРІШУВАТИ ВИКЛЮЧНО РОБОТОДАВЦЮ, АЛЕ НАДАМ КОРОТКІ ВИСНОВКИ ПО ВАШОМУ ПИТАННЮ:

    1. ПРАВО НА КОМПЕНСАЦІЮ ТАКОЇ ВІДПУСТКИ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ ПРАЦІВНИЦЯ МАЄ.

    2. ЯКЩО РОБОТОДАВЕЦЬ ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ ПРО КОМПЕНСАЦІЮ ТАКОЇ ВІДПУСТКИ, ПОТРІБНО ПОПРОСИТИ НАДАННЯ ДОКАЗІВ ТОГО, ЩО ІНШИЙ ІЗ ПОДРУЖЖЯ ТАКУ ВІДПУСТКУ НЕ ВИКОРИСТАВ У 2020-2022 РОКАХ.

    3. ВЕСТИ ЛИСТУВАННЯ З ПРИВОДУ ЦЬОГО ПОТРІБНО У ПИСЬМОВОМУ ФОРМАТІ.

    4. ЯКЩО КОШТИ ЗА СОЦІАЛЬНУ ВІДПУСТКУ ВИПЛАЧЕНІ НЕ БУДУТЬ, ПРАЦІВНИЦЯ МАТИМЕ ПРАВО ПОДАТИ ПОЗОВ ДО СУДУ.

    ДЕРЖПРАЦЯ НАРАЗІ ПРОВОДИТИ ЗАХОДИ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ (КОНТРОЛЮ) З ПОДІБНИХ ПИТАНЬ НЕ МАЄ ПРАВА.

    ЗАГАЛОМ ВИРІШУВАТИ ВАМ. МОЖУ ДОПОМОГТИ БІЛЬШ ГРУНТОВНО.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    23.3%
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 182-1 КЗпП жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

    Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, належить до соціальних відпусток. Ця відпустка надається за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Вона може бути використана працівником у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини.

    Якщо працівник, який має право на цю відпустку, з якихось причин не скористався цим правом за декілька попередніх років, він може використати цю відпустку пізніше. Важливо звернути увагу на те, що можливість заміни додаткової відпустки на дітей грошовою компенсацією в разі, якщо працівник продовжує працювати на підприємстві, чинним законодавством не передбачена. Відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки» отримати компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей працівник має право тільки в разі звільнення.

    Якщо працівниця, якій передбачена додаткова відпустка за підставою «жінка, що має двох або більше дітей віком до 15 років», звільняється, то роботодавець повинен виплатити працівниці компенсацію за всі невикористані дні додаткових відпусток на дітей за всі роки, коли вона мала право на ці відпустки.

    Згідно зі ст. 116 КЗпП компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей роботодавець повинен виплатити працівниці в день її звільнення, з урахуванням вимог ст. 117 КЗпП. Тобто затримка в розрахунку означатиме обов’язок роботодавця виплатити працівниці її середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Всі працівники підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також ті, що працюють за трудовим договором у фізосіб, мають право на відпустку, яке закріплене у Законі України "Про відпустки" від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) та КЗпП. Тривалість всіх видів відпусток обчислюють в календарних днях і відлік стартує з першого дня роботи. Тож щорічно у працівника набігає стаж роботи, що дає право на відпустку, а значить і календарні дні (далі — к.дн) відпустки, котрі той може взяти за правилами, визначеними законодавством. Але, попри те, що щорічно роботодавці та працівники у графіку відпусток узгоджують її дати та тривалість, життя та робочий процес вносять свої корективи. Тому у більшості працівників завжди залишаються невикористані дні відпустки, котрі варто компенсувати грошима.

    ст. 24 Закону про відпустки, в якій викладено чотири таких випадки для компенсаціі:

    1. При звільненні працівника йому виплачують грошову компенсацію за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (далі — додаткова відпустка на дітей).

    2. При переведенні працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.

    3. За бажанням працівника частину щорічної відпустки можуть замінити грошовою компенсацією. Обов’язкова умова — тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

    4. У разі смерті працівника грошову компенсацію за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, виплачують спадкоємцям.

    по догляду за дітьми також мають врахувати при виплаті.

    Подайте заяву про надання компенсаціі директору.

    Якщо не підпише іі Вам , зверніться з заявою до Держпраці " щодо порушення Ваших трудових прав" нехай призначать позапланову перевірку роботодавцю.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України