Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 01 ноября 2022, вопрос №75201

Требуют деньги и угрожают отчислением во время военного положения

Населённый пункт, в котором находится мой дом, был оккупирован долгое время и в дом попало 3 снаряда. Я была зарегистрирована как переселенка в нескольких местах. За неделю до сессии начали звонить угрожать отчислением, если не заплатим. У меня действительно не было денег. Сказала, что немного позже заплачу. Заставляли брать академический отпуск в таком случае. Я позвонила в служу, которая помогает в таких вопросах, сказали, чтобы писали заявление о просьбе отсрочки оплаты, но они наверное так и не приняли его. В первый день учёбы на одну из пар преподаватель не принимал меня и других студентов, которые не заплатили. После этого мы узнали, что нас отчислили. Как добиться справедливости в такой ситуации?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Катерина!

    Думаю Вам треба написати колективну скаргу до Міністра вищої освіти.

    З цього приводу є також роз'яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

    ::https://ombudsman.gov.ua/news_details/mon-ukrayini...

    МОН України рекомендовано відтермінування оплати за навчання для студентів-контрактників, чиї батьки втратили роботу через війну

    У зв’язку зі збройною агресію російської федерації проти України чимало громадян втратили роботу, що спричинило погіршення їх матеріального стану та зменшення платоспроможності.

    Водночас до Уповноваженого надходять звернення щодо сплати за навчанням студентів/учнів, які навчаються на контрактній основі. Заявники, зокрема, зазначають, що навчальні заклади вимагають невідкладної оплати за освітні послуги та попереджають про відрахування студентів/учнів із навчального закладу у разі несплати за навчання.

    За зверненням Уповноваженого до Міністерства освіти і науки України отримано грунтовне роз’яснення щодо процесу оплати за освітні послуги в умовах воєнного часу.

    Зокрема у листі МОН йдеться про те, що Міністерство рекомендувало керівникам закладів фахової передвищої, вищої освіти вжити заходів щодо реструктуризації або відтермінування оплати за надання освітньої послуги, встановленої в договорі (контракті), що укладений між закладом освіти та фізичною (юридичною) особою та своїм рішенням встановити строк оплати завмотивованою заявою особи з урахуванням підтверджених фактів суттєвого тимчасового зниження доходів або ж припинення роботи.

    Крім того, запропоновано (за необхідності) внести зміни до типових договорів (угод тощо), затверджених закладом освіти, стосовно надання послуг на проживання здобувачів освіти у гуртожитку та передбачити звільнення сторін від відповідальності за невиконання зобов’язань у випадку дії обставин непереборної сили.

    Як варіант, можете ще домовитись с ректоратом та спробувати взяти академвідпустку, посилаючись на військовий стан. Принаймні це точно не буде відрахування!

    Якщо у Вас виникнуть уточнення з приводу наведеної інформації, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Катерино.

    Звертайтесь терміново до Міністерства освіти і науки України.

    Якщо Міністерство не допоможе, потрібно звертатись до суду.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України