Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 10 ноября 2022, вопрос №75619 150₴

земельна ділянка під гараж

Доброго дня шановні юристи . Перед історія . В мене є город в межах смт де я проживаю. Город приватизований . Біля городу є сусід з хатою. За хатою і біля мого городу є пустир (дерева , чагарники ) . До війни я провірив цей пустир (1 сотка площа) - кадастрова карта показала що він вільний. Я вирішив побудувати там гараж ( так як я проживаю в квартирі і свого не маю) Почалася війна . Кадастрову карту закрили. Я вирішив зробити наступним чином - побудувати гараж , а пізніше його якось приватизувати .Викопав фундамент . Сусід з сімєю поїхав в Америку але лишив "візіонерів"(дивляться за хатою) .Вони мене "спалили" що я викопав яму під фундамент. Ну і мол почали розказувати що "земля приватизована" і тд . Я на 100% впевнений що земля не приватизована ніким (це підтведжувала і кадастрова карта) .

Питання . Як мені все грамотно зробити щоб я побудував на тій ділянці (пустирі) гараж .З урахуванням військового стану і тд. Задача побудувати гараж і потім його приватизувати .Звичайно ви всі скажете що треба піти в селищну раду і написати заяву про виділення землі. Але зараз воєнний стан . Напишіть як грамотно це зробити .Що може статися якщо я просто побудую гараж і обгороджу територію ?

Ответы юристов (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Вам все ж таки доведеться починати з місцевої ради. Як власник земельної ділянки тільки вона може винести рішення про виділення землі для будівництва. І воєнний стан в цьому нічого не змінив.

    В іншому випадку, Ваші дії можуть бути розцінені як самозахоплення земельної ділянки і до Вас можуть застосувати адміністративне покарання, а самовільно збудовані будівлі знести. Є варіант спочатку побудуватися, а потім в судовому порядку узаконити будівництво і в зв'язку з цим отримати право не ділянку, але це можливо тільки при згоді місцевої ради та у випадку, якщо це не порушує права суміжних землекористувачів.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Миколо!

    Вам не треба звертати увагу на те, що робить чи говорить сусід, а швидко побудувати гараж, а вже потім займатися питаннями легалізації!

    Якщо ви бажаєте потім легалізувати гараж, зведений на прибудинковій території або на нічийній території, вам потрібно підготувати такі документи:

    • подати до відповідних держорганів повідомлення про початок будівництва;
    • будівельний паспорт;
    • технічний паспорт;
    • декларацію про готовність об'єкта.

    Щоб узаконити гараж через суд, вам потрібно підготувати такі документи:

    • правові документи;
    • технічний паспорт;
    • замовити технічний висновок.

    Пам'ятайте: якщо суд визнав право власності на самобуд (самовільно зведений об'єкт), необхідно провести технічне обстеження споруди, що підтверджує його надійність.

    Після реєстрації ви отримаєте свідоцтво про право власності Якщо гараж зведений поряд з дачним або садовим будинком, то легалізація будівлі не вимагає введення в експлуатацію. На будівництво можна відразу реєструвати право власності.

    Ви ни кнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    50%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо земельна ділянка згідно кадастрової карти вказана вільною, то побудувати не проблема, бо на час военного стану діє заборона на надання дозволів на розроблення проектів землеустрою сільським , міськими радами для всіх фізичних осіб , тому до завершення стану жодні докменти ні у кого не приймуть , це питання можна розпочати вирішувати , як запрацюють реєстри та карта.

    Заборона діє за законом , сусіди звісно можуть повідомити і подати до суду позов про самовільне зайняття ділянки , але це треба дуже довго збирати докази , аби суд визнав вас винним і зобов язав знести забудову.

    До того часу якщо воєнний стан завершиться і ділянка буде вільна подасте клопотання з додатками про виділення її Вам у власність.

    Якщо до того моменту военний стан триватиме , то процесуальні строки зупинено і державні органи жодних скарг не розглядатимуть до завершення воєнного стану в Україні.

    24 березня Верховна Рада ухвалила Закон України № 7178 про забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.

    Згідно з новими нормами, спрощується передача в користування земель комунальної власності та терміном на рік автоматично подовжуються договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення,

    зміни вносить новий закон:

    Орендні земельні відносини автоматично продовжуються на один рік без внесення відомостей у відповідні реєстри.

    Районні військові адміністрації можуть передавати в оренду строком до одного року державні та комунальні земельні ділянки с/г призначення для ведення с/г виробництва. Орендна плата не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Для визначення розміру орендної плати застосовуватиметься середня нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по області.

    Для земельних ділянок, переданих районними військовими адміністраціями, встановлюються жорсткі обмеження щодо їх цільового використання, зокрема щодо зміни складу угідь, передачі ділянок у суборенду, будівництва, зміни цільового призначення земельної ділянки тощо.

    Договори оренди такої землі укладаються лише на один рік в е-формі без проведення торгів. Їх не можна буде поновлювати або укладати на новий строк.

    Право оренди землі, переданої в оренду військовою адміністрацією, не підлягатиме держреєстрації.

    Передача с/г землі, яка перебуває у постійному користуванні державних та комунальних підприємств, установ, організацій, і на якій відсутні посіви, здійснюється за письмовим погодженням керівника відповідного державного, комунального підприємства, установи, організації, при чому право постійного користування земельними ділянками не припиняється.

    На час воєнного періоду забороняються:

    – безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність; – формування земельних ділянок (крім тих, що передаються в оренду військовими адміністраціями); – земельні торги щодо прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо земельних ділянок державної, комунальної власності сільськогосподарського призначення.

    При цьому земельні ділянки державної, комунальної власності сільськогосподарського призначення, права оренди, емфітевзису щодо яких були виставлені на земельні торги, але переможець у яких не визначений, підлягають передачі в оренду військовими адміністраціями.

    Скасовуються незавершені земельні торги щодо набуття права оренди с/г землі державної та комунальної власності. Оголошувати нові забороняється.

    Користувачам с/г землі на один рік надається право передавати свої права землекористування іншим аграрним виробникам, які забезпечені необхідними матеріально-технічними, фінансовими та трудовими ресурсами. Районні військові адміністрації отримують повноваження щодо здійснення реєстрації договорів про передачу прав землекористування шляхом ведення відповідних реєстраційних книг.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України