Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 12 ноября 2022, вопрос №75712

Позичів гроші, чи є шанс на позитивний судовий розгляд

Вітаю!

Я дав позичив немаленьку суму грошових коштів (15k+ доларів) фізичній особі. Позичав два рази, в перший раз простою розпискою. Другий раз вже більш ґрунтовно, договором безвідсоткової позики з підтвердженням отримання позичальником коштів через розписку. Все без нотаріуса. Термін повернення був встановлений до 12.2019.

Питання:
1. Чи не пройшли строки позивеюної давності? І скільки строк позивної давності по таким справам? Договір від 20.02.2019.
2. Чи є шанси, та які шанси у суді? В обох випадках, чи тільки з договором позики?

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Ваша справа потребує більш детального вивчення і прискипливого аналізу ситуації в процесі позичання та після нього. Цікавить також зміст угоди.

    Порадив би Вам звернутись до мене персонально, натиснувши відповідну зелену кнопку біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Строк позивної давності, по цій категорії справ, три роки з моменту настання строку виконання зобов'язання. Якщо термін виконання зобов'язання до грудня 2019 року, то строк звернення з захистом до суду до відповідного числа грудня 2022 року. Звернення до суду призупиняє строк давності.

    Договір позики укладається в простій письмовій формі, не потребує нотаріального посвідчення. Може бути викладений у формі розписці. В розписки повинно бути вказано, що грошова суму отримується саме в борг, ким, у кого, та в якій валюті, а також обов'язок повернення.

    Якщо в розписці є всі ці умови, то є всі підстави отримати позитивний результат за Ваним позовом за обома документами.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Доброго дня,

    Практика судів суперечлива щодо розписки. Факт отримання коштів в борг підтверджує не будь-яка розписка, а саме розписка про отримання коштів, зі змісту якої можна встановити, що відбулася передача певної суми коштів від позикодавця до позичальника з обов’язком повернення.

    З договором краще.

    Строк позовної давності - 3 роки. Можна поновити.

    Ще можна 3 % річних стягувати

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію.

    Надаю відповіді на Ваші питання:

    Питання:1. Чи не пройшли строки позивеюної давності? - строк позовної давності 3 роки. Якщо строк повернення був до грудня 2019 року, то позовна давність спливає в грудні 2022 року.

    І скільки строк позивної давності по таким справам? Договір від 20.02.2019. - Строк позовної давності - 3 роки.

    2. Чи є шанси, та які шанси у суді? В обох випадках, чи тільки з договором позики?

    Шанси є в обох випадках. Треба подавати позовну заяву. Можу надати відповідні зразки.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Десятник  Володимир  Олексійович

    На суму позик необхідно нарахувати інфляційні, проценти за користування коштами, пеню за прострочення, строк позовної давності для стягнення пені - 6 місяців.

    Босак Назар Орестович

    Доброго Вам вечора. Для Вас добре те, що передання коштів у позику було в обох випадках оформлено письмовими документами. Суду в таких випадках сторони мають подавати в першу чергу письмові докази. Для пред'явлення в суді в такій справі годяться і договір, і розписка.

    Така ситуація є цивільно-правовим спором і звертатись для його вирішення можна до суду. У Вас є непогані шанси виграти в суді.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з цього чи інших запитань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів тощо. Я можу надати Вам оглядову правову консультацію по судовому розгляду справи з цього питання та допомогти з написанням тексту позовної заяви.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрій!

    1. Чи не пройшли строки позивеюної давності? І скільки строк позивної давності по таким справам? Договір від 20.02.2019. - ні, не пройшли.

    2. Чи є шанси, та які шанси у суді? В обох випадках, чи тільки з договором позики? - потрібно бачити документи. Якщо вони складені правильно, то суд прийме рішення на вашу користь. Однак, не варто затягувати цей процес.

    Якщо буде потрібна моя допомога, в тому числі зі складанням позовної заяви, пишіть на пошту mailmessage@ukr.net


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України