Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 19 ноября 2022, вопрос №75981 150₴

Конкурс на посаду директора школи

Чи проводиться конкурс на посаду директора школи під час воєнного стану? Надайте аргументовану відповідь.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Антоніно.

    Конкурс на посаду директора закладу освіти в умовах воєнного стану проводиться. Заборони на таке в чинному законодавстві не передбачено.

    Підтвердити мої слова можуть безліч громад по Україні, які такі конкурси вже провели та які проводять.

    Але тут питання в іншому. Необхідності проведення таких конкурсів під час війни зовсім немає, адже людина може бути призначена на посаду директора і без конкурсу, про що говорить Закон України "Про правовий режим воєнного стану".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про правовий режим воєнного стану

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 28, ст. 250)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text

    ...

    Стаття 10. Неприпустимість припинення повноважень органів державної влади, інших державних органів в умовах воєнного стану

    ...

    5. У період дії воєнного стану особи призначаються на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій керівником державної служби або суб’єктом призначення, сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради, начальником відповідної військової адміністрації без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, на підставі поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

    АЛЕ ТИМ НЕ МЕНШЕ, КОНКУРСИ ПРОВОДЯТЬСЯ. ЗВИЧАЙНО, З ВРАХУВАННЯМ БЕЗПЕКОВОЇ СКЛАДОВОЇ І ДУЖЕ ЧАСТО В ОНЛАЙН РЕЖИМІ. АЛЕ ПРО МОЖЛИВІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ ОНЛАЙН МАЄ БУТИ ЗАЗНАЧЕНО В ПОЛОЖЕННІ ПРО КОНКУРС НА ПОСАДУ ДИРЕКТОРА ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ГРОМАДИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    33.3%

    Доброго дня!

    Відповідно до Закону України «Про освіту», а саме в статті 22 встановлено, що заклад освіти може діяти в одному з таких статусів:

    бюджетна установа;

    неприбутковий заклад освіти;

    прибутковий заклад освіти.

    Бюджетний кодекс України в статті 2 визначає, що бюджетні установи – це, зокрема, організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Комунальний заклад освіти є бюджетною установою, оскільки повністю фінансується з державного та місцевого бюджетів.

    Таким чином, не дивлячись на різні міркування щодо можливості або неможливості призначення директора школи без конкурсу очевидним є те, що комунальний заклад загальної середньої освіти підпадає під дію Закону України «Про правовий режим воєнного стану» і директора можна призначити без конкурсу, що також підтверджується листом Міністерства економіки України № 1/6888-22 від 22 червня 2022 року та листом МОН від 11.10.2022 року №4/2904-22

    Директори, призначені без конкурсу подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та державний сертифікат про рівень володіння державною мовою протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Зауважимо, що директори школи призначені за конкурсом не подають декларацію.

    Не пізніше 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, на посаду директора школи, яку обіймає особа призначена без конкурсу, оголошується конкурс.

    Граничний термін перебування на посаді директора, призначеного без конкурсу, 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

    19 червня 2022 року розділ Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» було доповнено пунктом 2-1, згідно з яким засновнику державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженого ним органу (посадовій особі) надано право продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Претендувати на посаду директора школи може громадянин України, який вільно володіє державною мовою, має вищу освіту ступеня не нижче магістра, педагогічний або науково-педагогічний стаж не менше трьох років (крім керівників приватних, корпоративних закладів освіти), організаторські здібності, необхідний для виконання професійних обов’язків фізичний і психічний стан здоров’я та пройшов конкурсний відбір і переміг у конкурсі (пункт 1, стаття 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

    Не може стати директором школи претендент, який:

    1) є недієздатним або має обмежену цивільну дієздатність;

    2) має судимість;

    3) позбавлений права обіймати цю посаду;

    4) вчинив корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією та визнаний винним за рішенням суду;

    5) підпадає під заборону, встановлену Законом України «Про очищення влади» (пункт 2, стаття 38).

    6) вчинив злочин проти статевої свободи чи статевої недоторканості дитини або у присутності чи з використанням дитини (частина 3, стаття 19 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

    Конкурс на посаду директора проводиться за чотирьох умов:

    • якщо утворюється новий заклад загальної середньої освіти
    • якщо завершується укладений строковий трудовий договір із керівником закладу освіти (не менше, ніж за два місяці до завершення дії договору)
    • якщо відбулося дострокове припинення трудового договору з керівником закладу загальної середньої освіти (не пізніше десяти робочих днів з дня дострокового припинення договору)
    • якщо попередній конкурс визнали таким, що не відбувся (стаття 39, пункт 2 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

    Затверджує положення про конкурс на посаду директора школи та приймає рішення про проведення конкурсу засновник закладу освіти або уповноважений ним орган (посадова особа) (стаття 37, пункт 2, абзаци 2, 3). Керівника приватного, корпоративного закладу також обирає засновник, але відповідно до установчих документів закладу освіти (стаття 39, пункт 1).

    Представниками засновника для державної школи є посадові особи органу державної влади, комунального - депутати відповідного представницького органу місцевого самоврядування.

    Як формується конкурсна комісія

    Для прозорості проведення конкурсу засновник або уповноважений ним орган формує конкурсну комісію та затверджує її склад. У комісії має бути від 6 до 15 осіб. До її складу входять представники:

    • засновника закладу освіти (посадові особи органу державної влади чи депутати представницького органу місцевого самоврядування (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи);
    • місцевої державної адміністрації чи територіального органу центрального органу виконавчої влади із забезпечення якості освіти (державні службовці);
    • інститутів громадянського суспільства (громадських об’єднань керівників закладів освіти, професійних об’єднань педагогічних працівників, районної (міської) профспілкової організації та інших громадських формувань, а також експертів, фахівців у сфері загальної середньої освіти тощо (пункт 4, стаття 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

    До складу комісії не можуть входити особи, які:

    • є недієздатними або мають обмежену цивільну дієздатність;
    • мають судимість або на яких за останній рік накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного чи пов’язаного з корупцією правопорушення;
    • є близькими особами учасника конкурсу або можуть мати конфлікт інтересів.

    У роботі конкурсної комісії з правом дорадчого голосу можуть брати участь представники органів громадського самоврядування того закладу освіти, на посаду керівника якого оголошено конкурс (пункт 4, стаття 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту).

    Обовязки членів конкурсної комісії

    Обов’язки членів комісії визначаються пунктом 4 статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

    Члени комісії зобов’язані брати участь у її роботі, голосувати з питань порядку денного та заявляти самовідвід, якщо існують підстави, про які ми писали вище, за яких вони не можуть стати членами комісії.

    Комісія приймає рішення, якщо на засіданні присутні не менше двох третіх від її затвердженого складу та більшістю голосів. Якщо голоси розподілилися рівномірно - вирішальним є голос голови конкурсної комісії. Рішення комісія оформляє протоколом, який підписують всі її присутні члени. Воно має бути оприлюднене на офіційному вебсайті засновника протягом наступного робочого дня після засідання конкурсної комісії.

    Конкурсна комісія та її члени діють на засадах неупередженості, об’єктивності, незалежності, недискримінації, відкритості, прозорості, доброчесності. Не допускаються будь-які втручання в діяльність конкурсної комісії, тиск на членів комісії та учасників конкурсу.

    Як здійснюється конкурсний відбір переможця

    Одним із етапів конкурсного відбору претендентів на посаду директора є перевірка знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, зокрема Закону України “Про повну загальну середню освіту”, "Про освіту" та інших нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти.

    Міністерство освіти і науки України затвердило примірний перелік питань для цієї перевірки.

    Знання законодавства перевіряється комп’ютерним або письмовим тестуванням. Тестові завдання можуть складатися на основі питань з Переліку, затвердженого Міністерством освіти і науки України. Детальні рекомендації щодо розробки тестування у листі МОН від 20.05.2020 №1/9-264. Зі списком питань можна ознайомитися за посиланням.

    Перелік питань для перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Форма перевірки знання законодавства (письмове чи комп’ютерне тестування), зразок ситуаційного завдання та критерії їх оцінювання визначаються у положенні про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти.

    Також професійні компетентності перевіряються виконанням письмового ситуаційного завдання та публічним представленням відкритої презентації державною мовою перспективного плану розвитку школи. Також кандидати мають відповідати на запитання членів конкурсної комісії в межах змісту конкурсного випробування.

    Засновник обов’язково має забезпечити відеофіксацію та, якщо можливо, відеотрансляцію конкурсного відбору з подальшим оприлюдненням на своєму офіційному вебсайті відеозапису протягом одного робочого дня з дня його проведення (пункт 8, стаття 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

    На який термін призначається директор школи

    З переможцем конкурсу укладається трудовий договір. Якщо особа вже обіймала посаду директора, то договір укладається на 6 років, якщо людина призначається на посаду директора вперше - на 2 роки.

    Після закінчення строку трудового договору, трудові відносини припиняються і не можуть бути продовжені на невизначений строк та відповідно проводиться новий конкурс. Дозволяється продовжувати договір лише за однієї умови, при укладанні його на 2 роки та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на чотири роки без проведення конкурсу.

    Ніхто не може бути директором школи більше, ніж два строки підряд (до першого строку включається дворічний строк перебування на посаді керівника закладу загальної середньої освіти, призначеного вперше) - пункт 12 статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

    З переможцем конкурсу укладається трудовий договір. Якщо особа вже обіймала посаду директора, то договір укладається на 6 років, якщо людина призначається на посаду директора вперше - на 2 роки.

    Після закінчення строку трудового договору, трудові відносини припиняються і не можуть бути продовжені на невизначений строк та відповідно проводиться новий конкурс. Дозволяється продовжувати договір лише за однієї умови, при укладанні його на 2 роки та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на чотири роки без проведення конкурсу.

    Ніхто не може бути директором школи більше, ніж два строки підряд (до першого строку включається дворічний строк перебування на посаді керівника закладу загальної середньої освіти, призначеного вперше) - пункт 12 статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так в умовах воєнного стану це можливо, вирішує це голова громади. Якщо призначення відбулося без конкурсу то потім після закінчення "вс" обов'язково проводиться конкурс.

    директора можна призначити без конкурсу, це підтверджується листом Міністерства економіки України № 1/6888-22 від 22 червня 2022 року та листом МОН від 11.10.2022 року №4/2904-22

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Якщо є питання Задавайте.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Доброго дня!

    Законом України «Про правовий режим воєнного стану» (частина 5 ст 10) визначено, що під час дії воєнного стану, зокрема, керівники комунальних підприємств, установ, організацій можуть бути призначені без конкурсу сільським, селищним, міським головою на підставі:

    поданої заяви від кандидата на посаду;

    заповненої особової картки встановленого зразка;

    документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства. Звичайно це не означає, що голова обов’язково призначає будь-кого хто подать заяву.

    Але розберемося, чи школа підпадає під категорію «комунальне підприємство, установа, організація».

    Коротка відповідь – ТАК!

    Пояснення знаходимо у Законі України «Про освіту», а саме в статті 22 встановлено, що заклад освіти може діяти в одному з таких статусів:

    бюджетна установа;

    неприбутковий заклад освіти;

    прибутковий заклад освіти.

    А Бюджетний кодекс України в статті 2 визначає, що бюджетні установи – це, зокрема, організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Комунальний заклад освіти є бюджетною установою, оскільки повністю фінансується з державного та місцевого бюджетів.

    Таким чином, не дивлячись на різні міркування щодо можливості або неможливості призначення директора школи без конкурсу очевидним є те, що комунальний заклад загальної середньої освіти підпадає під дію Закону України «Про правовий режим воєнного стану» і директора можна призначити без конкурсу, що також підтверджується листом Міністерства економіки України № 1/6888-22 від 22 червня 2022 року та листом МОН від 11.10.2022 року №4/2904-22

    деякі нюанси про призначених директорів без конкурсу:

    Директори, призначені без конкурсу подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та державний сертифікат про рівень володіння державною мовою протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Зауважимо, що директори школи призначені за конкурсом не подають декларацію.

    Не пізніше 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, на посаду директора школи, яку обіймає особа призначена без конкурсу, оголошується конкурс.

    Граничний термін перебування на посаді директора, призначеного без конкурсу, 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

    ВИСНОВОК

    Також звертаємо увагу, що 19 червня 2022 року розділ Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» було доповнено пунктом 2-1, згідно з яким засновнику державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженого ним органу (посадовій особі) надано право продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    ВАЖЛИВО

    Засновник може скористатися правом призначення без конкурсу директора школи, а може обрати шлях конкурсного відбору. Вирішувати голові. Але, конкурсу бути в будь-якому випадку під час воєнного стану або після Перемоги!

    ЗРАЗОК РОЗПОРЯДЖЕННЯ ГОЛОВИ

    Розглянувши заяву (ПІБ) про призначення на посаду директора ЗЗСО із застосуванням частини п’ятої статті 10 Закону «Про правовий режим воєнного стану» та на підставі п. 10 р. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування» Призначити ___ на посаду директора ___ ЗЗСО (назва закладу код ЄДРПОУ), на період дії воєнного стану, без проведення конкурсу, на умовах дії строкового трудового договору, до дати укладання строкового трудового договору з переможцем конкурсу на посаду директора ЗЗСО ___ (назва закладу код ЄДРПОУ) проведеного після припинення чи скасування воєнного стану, але не більше ніж на дванадцять календарних місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, з ___ (дата) 2022 року».

    С уважением, Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України