Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Интеллектуальная собственность, 26 ноября 2022, вопрос №76266 250₴

Чи повинен я платити комусь за авторські прави?

Доброго дня. Я виготовляю цукерки (бізнес не зареєстрований, бо поки що небогато продав -домашнє виробництво). На обгортці цукерок я використовую уривки з віршів або висловлювані різних поетів і митців. Чи повинен я платити комусь за авторські прави? ЧИ не порушую я їх таким чином?
Під кожним уривком вірша написан автор.

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Якщо пройшло 70 років після смерті автора ви можете вільно використовувати його твори.

    Відповідно, до українського законодавства АП діє впродовж усього життя автора й 70 років після його смерті. Якщо твір оприлюднено анонімно або під псевдонімом, який не прямо асоціюється з конкретною людиною й не є загально відомим, то АП діє лише впродовж 70 років після оприлюднення твору. Якщо твір був створений у співавторстві, АП діє впродовж життя його авторів і 70 років після смерті останнього з них.

    Після завершення терміну дії АП твори переходять до суспільного надбання. Це означає, що будь-хто може їх вільно використовувати без виплати авторської винагороди нащадкам автора. Разом з тим, авторському праву відомі випадки, коли твори, що перейшли у суспільне надбання, відновлюють свою правову охорону[3].

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Максиме!

    Не вбачаю у цьому тих чи інших порушень авторського права з Вашої сторони, тим паче, що Ви зазначаєте ім’я автора відповідних слів!

    А мова про те, що Ви повинні комусь платити за це, взагалі не може підійматись! Твори яких авторів Ви цитуєте?

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    100%

    Доброго дня.

    Використання у рекламі художніх творів згідно із статтею 4 Закону України «Про рекламу» здійснюється відповідно до вимог законодавства України про авторське право і суміжні права.

    Авторське право на твір діє протягом всього життя його автора і ще 70 років після його смерті. Протягом дії авторського права будь-яке використання цього твору можливе лише за згодою автора або власника прав на твір а також за умов передбачених ст. 21 Закону Про авторське право і суміжні права.

    Ваш випадок використання творів на комерційному до цього переліку не відноситься.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Максиме!

    Нічого Ви не порушуєте! Цитування не є порушенням авторського права!

    Щоб не потрапити в халепу, варто запам’ятати базове правило: будь-яке використання чужого об’єкта авторського права можливе за дозволом автора і на умовах, на яких наполягає автор. Це саме базове правило, яке має певні винятки, але спочатку має згадуватися саме воно. Так, в умовах миттєвого поширення інформації буває, що немає часу і можливості відшукати автора, але тоді треба бути готовим до сумних наслідків. Бо до об’єктів авторського права належить, відповідно до статті 8 Закону України "Про авторське право і суміжні права", дуже широке коло об’єктів: дописи, фото, відео тощо, зокрема зняті на мобільний телефон, викладені в соціальні мережі. Відповідно до статті 10 цього закону, не є об’єктом авторського права повідомлення про новини дня або поточні події, що мають характер звичайної пресінформації. Однак варто мати на увазі, що конкретна стаття про такі події, конкретний відеосюжет про такі події вже буде, найімовірніше, об’єктом авторського права або суміжних прав.

    Законодавство України містить певні випадки, коли використання твору можливе і без згоди автора. Так, стаття 21 закону передбачає, що без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення допускається використання цитат (коротких уривків) з опублікованих творів в обсязі, виправданому поставленою метою, зокрема цитування статей з газет і журналів у формі оглядів преси, якщо воно зумовлене критичним, полемічним, науковим або інформаційним характером твору, до якого цитати вносяться; вільне використання цитат у формі коротких уривків з виступів і творів, долучених до фонограми (відеограми) або програми мовлення.

    Цитування – один з випадків, коли можна використовувати об’єкт авторського права. Однак для того, щоб ваше використання було саме цитуванням, а не незаконним використанням, потрібно дотримуватися таких умов:

    • у вас є власний твір: стаття, сюжет, фільм, продукція тощо, в яких використовується цитата і який може бути сприйнятий і без наведених цитат;
    • наведена цитата є короткою;
    • наведена цитата підсилює ваш матеріал, або прикрашає товар, роблячи його юільш привабливим;
    • наведена цитата пов’язана з твором, до якого вноситься, полемічним, науковим або інформаційним характером твору.

    РАДЖУ ТАКОЖ ОЗНАЙОМИТИСЬ ЗІ ЗМІСТОМ Закону України «Про рекламу»

    ВИСНОВОК: Ви можете і далі використовувати той маркетінговий прийом, який Ви придумали для Вашої солодкої продукції. Проте треба слідкувати за тим, аби деякі уривки з відомих творів не принижувались товаром, не породжували образливих асоціацій тощо. В останньому випадку можете отримати позов за образу честі та гідності від самого автора або від його спадкоємців!

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Наданий Вами номер не є дійсним, написав Вам на пошту


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України