Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 27 ноября 2022, вопрос №76304

Закончилось ОСАГО.Есть ли отсрочки по заключению нового договора.

Просроченное ОСАГО. Какая ответственность предусмотренна, Офисов страховиков в городе нет. Предлагают только злектронный вариант. Спасибо.
..

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Павле!

    Керування авто без ОСЦПВ – це порушення! І страждає, в першу чергу водій. Наявність полісу у водія має право перевірити Національна поліція, у випадку порушення ПДР або при ДТП, а також прикордонна служба, при перетині автомобілем державного кордону. Якщо у водія буде відсутній поліс автоцивілки, йому доведеться не тільки заплатити штраф, але і відшкодувати збиток у випадку ДТП, із власного карману.

    За наявності діючого поліса ОСЦПВ компенсація заподіяного потерпілій стороні збитку (з вашої провини) лягає на плечі страхової компанії. Обумовлена сума буде виплачена як на ремонт автомобіля, так і на компенсацію витрат на лікування людини (якщо є постраждалі особи). Важливо розуміти, що страховка ОСЦПВ – це документ, який дозволяє забезпечити відшкодування збитку, нанесеного здоров’ю, життю або майну постраждалих. Якщо ви винні в ДТП, то ремонт вашого авто і ваше лікування страхова оплачувати не буде. Щоб передбачити заздалегідь покриття витрат, пов’язаних з ремонтом вашого авто через ДТП, необхідно додатково купити КАСКО, для відшкодування витрат, пов’язаних вашим лікуванням після наслідків ДТП, рекомендуємо купити страховку від нещасного випадку.

    Згідно законодавства розмір штрафу за їзду без страхового полісу автоцивілки складає 425 грн.

    Якщо у водія відсутній поліс автоцивілки (не оформлений, прострочений, не пред’явив представнику Національної поліції) і він стає винуватцем дорожньо-транспортної події, штраф за відсутність ОСЦПВ складе 425 гривен. Додаткові штрафи (за порушення ПДР та ін.) нараховуються окремо.

    Законодавчо регламентована можливість управління ТЗ без ОСЦПВ для деяких категорій громадян. До таких груп відносяться:

    • інваліди війни та 1-ої групи;
    • водії автомобілів, які знаходяться у власності у інвалідів 1-ої групи;
    • учасники бойових дій.

    Що робити, якщо до пільговиків ви не відноситесь, а страховки – нема? Відповідь одна – скористатися найбільш вигідною програмою страхування та купити поліс. Причому, зробити це можна як в офісі СК, так і дистанційно, скориставшись послугою Електронний ОСЦПВ. У чому перевага останнього варіанту придбання полісу? Немає необхідності відвідувати офіс страхової компанії у робочий час, заповнювати папери, витрачати час та сили. Достатньо мати гаджет з доступом в Інтернет і декілька вільних хвилин. Процедура проста – всі відомості про етапи проходження є на сайті страхової компанії.

    Иак що раджу Вам скористатися пропозицією з приводу електронного ОСЦПВ.

    Електронну Автоцивілку можна в будь-який час відкрити або, при необхідності, роздрукувати. Максимальна сума компенсації за шкоду, заподіяну майну потерпілих, становить до 130 тис грн, а максимальна виплата за шкоду життю і здоров'ю - 260 тис. грн.

    До того ж загубити електронний поліс практично неможливо. Це може статися тільки в разі, якщо з якихось причин ви не маєте доступу до своєї поштової скриньки (наприклад, скриньку взомано). В такому випадку також необхідно зателефонувати до контакт-центру страхової, пояснити ситуацію, і поліс надішлють на вашу електронну адресу.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото, а якщо Вам все стало зрозуміло, активуйте сіру галочку на знак подяки та залиште відгук.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України