Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 30 ноября 2022, вопрос №76406 250₴

Маленькая выплата за дтп

Меня догнал сзади водитель, протокол составили на него, скорее всего суд признает его вину. Я подавал в его страховую компанию документы, урон аварии оценил оценщик. После чего мне позвонили оттуда и сказали что у меня будет выплата 75 тыс. Это маловато для этой аварии, я покупал с разборок все запчасти и не оригиналы и потратил больше. Как действовать. Фото дтп, оценки повреждений прикрепил

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%

    Доброго дня!

    За статтею 29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу.

    Перш за все,вам потрібно брати ситуацію під контроль із самого початку процесу вчинення будь-яких дій страховою компанією, Вам вже на етапі оцінки автомобіля експертом страхової, вам потрібно було надати свої заперечення під час огляду авто експертом. Про це свідчить і судова практика, зокрема практика Київського апеляційного суду у постанові від 07 квітня 2020 року по справі №752/21192/17.

    Під час огляду авто, ви можете залучити незалежного експерта із свого боку, який розуміє тонкощі і нюанси проведення огляду пошкодженого автомобіля.

    Наступним етапом буде складення звіту страховою компанією, в якому буде відображена точна сума, яку вам виплатить страхова компанія винуватця.

    Так як сума компенсації не задовільняє Вас, то Вам необхідно буде про це повідомити письмово страхову компанію, і самостійно замовити товарознавчу експертизу автомобіля, з метою визначення реальної суми завданого збитку

    В подальшому, Вам необхідно звернутись до відповідних установ (Фонд державного майна України, або приватні установи), з метою проведення рецензування висновку експерта страхової. Необхідно встановити, чи відповідає звіт страхової вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна і чи містить він недоліки, що вплинули на достовірність оцінки.

    Більшість звіті страхових не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна.

    То ж, після проведених зазначених вище дій, у вас, фактично, на руках буде два звіти: звіт від страхової компанії, а також звіт, зроблений на ваше замовлення, рецензія на звіт страхової, документи, що підтверджують вартість відновлювальних робіт з ремонту транспортного засобу та факт оплати таких робіт/ деталей

    Маючи відповідні документи, Вам необхідно написати звернення у страхову компанію винуватця, з метою виплати різниці між фактичним розміром шкоди/сумою, яка зазначена у звіті на ваше замовлення, і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

    У випадку, якщо страхова компанія Вам відмовить у виплаті такої різниці, необхідно звертатись до суду за захистом своїх прав. Відповідачем буде виступати страхова компанія винуватця в межах ліміту відповідальності. У випадку, якщо сума збитку перевищує ліміт відповідальності – Вам потрібно пред’явити позов як до страхової, так і до винуватця ДТП.

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня. Крок перший закажіть незалежну оцінку. Крок другий Вам необхідно звернутись до відповідних установ (Фонд державного майна України, або приватні установи), з метою проведення рецензування висновку експерта страхової. Необхідно встановити, чи відповідає звіт страхової вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна і чи містить він недоліки, що вплинули на достовірність оцінки. Крок третій вернутися до суду.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15#Text

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    16%

    Доброго дня.

    Якщо ж ви не погоджуєтесь із сумою, запропонованою страховою, вам необхідно про це повідомити письмово страхову компанію, і самостійно замовити товарознавчу експертизу автомобіля, з метою визначення реальної суми завданого збитку (якщо ви впевнені що страховою буде точно занижена сума виплати – рекомендуємо замовити таку оцінку до того, як ваше авто огляне експерт страхової компанії).

    В подальшому, Вам необхідно звернутись до відповідних установ (Фонд державного майна України, або приватні установи), з метою проведення рецензування висновку експерта страхової. Необхідно встановити, чи відповідає звіт страхової вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна і чи містить він недоліки, що вплинули на достовірність оцінки.

    Після цього необхідно письмово звернутись до страхової компанії з вимогою про сплату різниці між фактичним розміром шкоди/сумою, яка зазначена у звіті на ваше замовлення, і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

    У випадку, якщо страхова компанія Вам відмовить у виплаті такої різниці, необхідно звертатись до суду за захистом своїх прав. Відповідачем буде виступати страхова компанія винуватця в межах ліміту відповідальності. У випадку, якщо сума збитку перевищує ліміт відповідальності – пред’являємо позов як до страхової, так і до винуватця ДТП.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Денисе!

    Відшкодування збітків страховою компанією після ДТП повинно відбуватися на підставі статті 29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»

    Якщо Ви не згідні із сумою оцінки шкоди Вашому авто в результаті згаданого ДТП, запропонованою страховою компанією винуватця, вам необхідно про це повідомити письмово зазначену компанію, і замовити незалежну товарознавчу експертизу з метою визначення реальної суми завданого збитку .

    Для проведення такої експертизи потрібно надати обраному експерту такі документи:

    • Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу
    • Паспорт та ІПН власника (у випадку смерті власника необхідні: свідоцтво про смерть, документ, який підтверджує зв’язок між померлим на спадкоємцем (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, рішення суду тощо), паспорт спадкоємця)
    • Фотографії транспортного засобу з місця ДТП
    • Акт про ДТП
    • Висновки зі станції технічного обслуговування автомобіля (про приховані пошкодження, за наявності)
    • Інші суттєві відомості, що можуть вплинути на результат оцінки.

    Після проведення власної експертизи Ви будете мати на руках два висновки: один страхової компанії винуватця ДТП, другий - свого експерта.

    Маючи зазначені документи, Вам зможете написати претензію у першу страхову компанію з метою отримання різниці між фактичним грошовим розміром шкоди, яка зазначена у експертному висновку на ваше замовлення, і страховою виплатою.

    У випадку, якщо страхова компанія Вам відмовить у виплаті такої різниці, Вам прийдеться звертатись до суду за захистом своїх прав. Відповідачем буде виступати страхова компанія винуватця в межах ліміту відповідальності. У випадку, якщо сума збитку перевищує ліміт відповідальності, треба пред’являти позов як до страхової, так і до винуватця ДТП.

    Виникнуть додаткові питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Денисе.

    Відповідно до Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» процедурі виплати страхового відшкодування передує етап узгодження страховою компанією винуватця суми такої виплати з власником авто, якому завдано шкоду.

    Страхова повідомляє про точну суму, що має бути вам виплачена.

    Розуміючи, що страхова компанія зі свого боку низько оцінила завдану шкоду та занижує суму страхового відшкодування, зі свого боку маєте надати письмові заперечення, що не погоджуєтесь із сумою, запропонованою страховою та вимагаєте виплати різницю між фактичним розміром шкоди – сумою, яка зазначена у звіті на ваше замовлення, і страховою виплатою та долучити розрахунок вартості відновлювального ремонту, звіт незалежного експерта, рецензію на звіт страхової.

    Якщо ж страхова відмовила у виплаті різниці, вихід – звернення до суду за захистом свої порушених прав із позовною заявою до страхової компанії в межах ліміту відповідальності винуватця ДТП. Якщо збитки перевищують ліміт відповідальності відповідачами будуть страхова компанія та винуватець ДТП.

    Вам бажано замовити товарознавчу експертизу автомобіля, з метою визначення реальної суми завданого збитку (якщо ви впевнені що страховою буде точно занижена сума виплати – замовте таку оцінку до того, як ваше авто огляне експерт страхової компанії).

    Але загалом, подібні справи дуже часто завершуються в суді.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    12%

    Вітаю,

    Якщо ви розпочали ремонт свого автомобіля, то зробити іншу оцінку чи експертизу у вас не вийде. Оскільки ви пишете, що ремонт коштує значно дорожче, значить ви його уже робите.

    Різницю у витратах можна стягнути з винуватця ДТП.

    З огляду на статтю 1192 Цивільного кодексу України розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі»,

    Оскільки ви потерпілий звернулися до страховика і одержали відшкодування, якого недостатньо недостатньо для повної компенсації шкоди, то особа, яка завдала шкоди, має відшкодувати потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою, яка ним одержана від страховика. Це передбачає стаття 1194 ЦК України.

    Стаття 1194. Відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою цивільну відповідальність

    1. Особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    потерпілий може висунути до Винного у дтп вимоги про компенсацію збитків навіть , після ремонту авто(якщо будуть документальні докази пошкоджень офіційно зафіксовані.у разі відкриття провадження по справі , суд направить Вам( сторонам) ухвалу про відкриття провадження та матеріали справиВам необхідно буде у строк вказаний в ухвалі (але не більше 15-ти днів) подавати відзив на позовну заяву де детально пояснювати суду , ступінь завданих збитків. з доказами.

    у потерпілого є 3 роки для звернення до суду окремим цивыльним позовом за стягненням завданої шкоди - згідно ст. 257 ЦК України.Він може скористатися цим правом у будь-який момент у межах 3-х років.Термін у 1 рік встановлено для відшкодування страхового випадку згідно ЗУ Про обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів".

    Згідно ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"., ЯКЩО ПОСТРАЖДАЛИЙ у термін 1 рік не звернеться за компенсацією з моменту пригоди, то далі страхова компанія після вказаного терміну не зможе оформити компенсацію.А позов до Винного у дтп - це окреме судове провадження, незалежно від того чи було звернення до страхової компанії чи ні.Якщо через два роки, то страхова компанія участі у цьому приймати не зможе.Обов язкова сума сплачується у встановлені строки - немає звернення , не буде виплати.А ось у суді може бути заявлена інша сума збитків , що підтверджено документами.Якщо винний у дтп раніше сплатить кошти потерпілому то з документами у термін 3 роки може звернутись у страхову, аби вона відшкодувала йому витрати.

    Якщо справа буде розглядатися быльше 3 -х місяців може пройти строки притягнення винного у дтп до адмін відповідальності. Та справу закриють.

    Рекомендую подавати суду письмові пояснення та докази для об єктивного розгляду справи , особисто письмово , або поштою на адресу суду з врученням рекомендованем листом з номером справи зазначеним у поясненнях.

    Статус особи її посадове становище не мають впливати на суд .

    Якщо особа є іноземцем то суд може витребувати докази необхідні для справи за власною ініціативою , або за заявою сторін.

    всі матеріали яких не вистачає , але вони матимуть значення для справи колегія суду може витребувати їх у встановленому порядку.

    Стаття 80. КАСУ Витребування доказів

    1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.2. У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується;2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.3. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.4. Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому статтями 114-117 цього Кодексу.5. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу.6. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.7. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.8. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.9. У разі неподання суб’єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

    Рекомендую подати заяви про витребування доказів суду. Нехай суд розпочне подавати запити.

    аби суд вчиняв процесуальні дії необхідно письмово подавати суду факти та докази, якщо не реагувати, то суд розгляне справу за наявними доказами , потім доведеться оскаржувати , на це буде 30-ть днів з моменту отримання повного тексту рішення.

    У Вас є 1 рік з моменту дтп , щоб надати у страхову документи на відшкодування.

    Зверніться до МТСБУ (мото -транспортне бюро ) зі скаргою на затягування процесу нехай вплинуть на ситуацію. Їх перевірки допоможуть.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    16%

    Закон України " Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15#n12):

    "Стаття 29. Шкода, пов'язана з пошкодженням транспортного засобу

    У зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України. Якщо транспортний засіб необхідно, з поважних причин, помістити на стоянку, до розміру шкоди додаються також витрати на евакуацію транспортного засобу до стоянки та плата за послуги стоянки.".

    Закон України " Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2658-14#Text):

    "Стаття 7. Випадки проведення оцінки майна

    Оцінка майна проводиться у випадках, встановлених законодавством України, міжнародними угодами, на підставі договору, а також на вимогу однієї з сторін угоди та за згодою сторін.

    Проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках:...

    визначення збитків або розміру відшкодування у випадках, встановлених законом;

    в інших випадках за рішенням суду...

    Стаття 12. Звіт про оцінку майна (акт оцінки майна)

    Звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється підписом керівника суб'єкта оціночної діяльності...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...".

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    "Стаття 103. Призначення експертизи судом

    1. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

    1) для з’ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

    2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності...

    Стаття 106. Проведення експертизи на замовлення учасників справи

    1. Учасник справи має право подати до суду висновок експерта, складений на його замовлення...".

    ---

    Доброго дня, Денисе! Вважаю, оскарження оцінки розміру шкоди авто, зробленої експертом СК, неналежним і зайвим кроком - по-перше, оцінка, скоріше всього, буде відповідати умовах страхування; по-друге, за межами суми страхового відшкодування відповідальність все одно несе водій авто, винний у ДТП; по-третє, віджповідно до ст.29 Закону про автоцивілку до шкоди, пов'язаної з пошкодженням авто підлягають інші витрати, крім витрат на ремонт та відновлення авто; по-четверте, це винний у ДТП водій має бути зацікавлений проти заниження суми страхового відшкодування, оскільки він несе відповідальність за решту суми завданих збитків (нехай він оскаржує оцінку експерта СК). Належним, як я вважаю, є подання позову до винного в ДТП водія (третя особа без самостійних вимог - СК) з попереднім, на Ваше власне замовлення, оцінки розміру шкоди, завданої авто в результаті ДТП, або призначення експертизи судом на Вашу заяву про її проведення. При цьому, у будь-якому випадку, оплата вартості екпертизи лягає на Вас, але підлягає відшкодуванню винним в ТРП водієм в порядку розподілу судових витрат. Під страхом оплати винним в ДТП водієм експертизи можете направити йому заяву-претензію про виплату належної суми, пов'язаної з пошкодженням авто, за вируванням суми страхового відшкодування.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня, Денис!

    Ви маєте право не погодитися з висновком експерта страхової компанії, залучити самостійно експерта та провести авто-товарзнавчу експертизу, висновок якої направити до страхової компанії.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Савченко Олександр

    Доброго дня, Денисе!

    Маленькая выплата за дтп - за загальним правилом, у разі настання страхового випадку (ДТП) страхова компанія відшкодовує оцінену нею шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи у межах ліміту відповідальності. Згідно статтею 29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу. Однак, страхові компанії мають тенденцію значно занижувати суму страхового відшкодування, тим самим заощаджуючи свої витрати.

    Перш за все, ситуацію потрібно брати під контроль із самого початку процесу вчинення будь-яких дій страховою компанією.

    З метою визначення вартості завданого збитку, експерт страхової компанії здійснює виїзд до пошкодженого автомобіля, в подальшому – оглядає його, і складає звіт про визначення вартості матеріального збитку, завданого власнику колісного транспортного засобу.

    Заздалегідь розуміючи, що страхова компанія занизить суму страхової виплати, вже на етапі оцінки автомобіля експертом страхової, ви маєте надати свої заперечення під час огляду авто експертом. Про це свідчить і судова практика, зокрема практика Київського апеляційного суду у постанові від 07 квітня 2020 року по справі №752/21192/17.

    Під час огляду авто, ви можете залучити незалежного експерта із свого боку, який розуміє тонкощі і нюанси проведення огляду пошкодженого автомобіля.

    Наступним етапом буде складення звіту страховою компанією, в якому буде відображена точна сума, яку вам виплатить страхова компанія винуватця.

    Якщо ж ви не погоджуєтесь із сумою, запропонованою страховою, вам необхідно про це повідомити письмово страхову компанію, і самостійно замовити товарознавчу експертизу автомобіля, з метою визначення реальної суми завданого збитку (якщо ви впевнені що страховою буде точно занижена сума виплати – рекомендуємо замовити таку оцінку до того, як ваше авто огляне експерт страхової компанії).

    В подальшому, Вам необхідно звернутись до відповідних установ (Фонд державного майна України, або приватні установи), з метою проведення рецензування висновку експерта страхової. Необхідно встановити, чи відповідає звіт страхової вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна і чи містить він недоліки, що вплинули на достовірність оцінки.

    У 89% звіт страхової не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна.

    (Рішення Голосіївського районного суду міста Києва від 12.03.2019 року по справі № 752/16609/18).

    То ж, після проведених вище дій, у вас, фактично, на руках буде два звіти: звіт від страхової компанії, а також звіт, зроблений на ваше замовлення, рецензія на звіт страхової, документи, що підтверджують вартість відновлювальних робіт з ремонту транспортного засобу та факт оплати таких робіт (у випадку, якщо після проведення всіх оглядів, вами було самостійно здійснено ремонт авто).

    Маючи відповідні документи, Вам необхідно написати звернення у страхову компанію винуватця, з метою виплати різниці між фактичним розміром шкоди/сумою, яка зазначена у звіті на ваше замовлення, і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

    У випадку, якщо страхова компанія Вам відмовить у виплаті такої різниці, необхідно звертатись до суду за захистом своїх прав. Відповідачем буде виступати страхова компанія винуватця в межах ліміту відповідальності. У випадку, якщо сума збитку перевищує ліміт відповідальності – пред’являємо позов як до страхової, так і до винуватця ДТП.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України