Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 30 листопада 2022, питання №76426

Погашення мікрокредитів без відсотків

Чи можна анулювати відсотки та пеню в мікрокредитах?
Чи можна заборонити фінансовим установам телефонні дзвінки рідним та близьким?

Відповіді юристів (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Анулювати штраф за непогашення в строк кредиту можливо в деяких випадках, скасувати відсотки - ні. Дзвінки третім особам суперечать вимогам Закону "Про споживче кредитування" і можуть бути підставою для скарги до Держфінпослуг.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Протягом воєнного стану пені та штрафи по кредитах не платяться, а от від відсотків на жаль ніхто не звільняв.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Комаса Александр Владимирович
    Комаса Александр Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Чернігів, 11 років досвіду

    Доброго дня.

    Щодо списання пені по кредитам та штрафів, необхідно для початку розібратися за який період вони нараховані, оскільки дійсно під час дії воєнного стану, будь-які фінансові установи не мають права нараховувати пеню та відсотки по кредитам. В тому числі, у нас не закінчився строк дії карантину, введений ще у 2020 році. Щодо дзвінків робидам та близьком, тут на жаль варіант або скарги Деркомфінпослуг та НБУ. В залежності від ситуації може подіяти.

    Щодо нараховних відсотків, як правило, після проходження певного періоду часу, пропонують закривати за тіло кредиту, але не у всіх випадках та не всі фінансові установи. Проте на сьогодншній день склалася непогана судова практика, яка говорить про те, що відсотки по кердиту можуть нараховувати лише в межах строку кредитування.

    Що це означає? Якщо кредит брався на 1 місяць приміром 5000 грн. зі сплатою відсотків 1500 грн., то то в результаті ви повинні будете повернути 6500 грн. Але це при умові, що Ви не робили так званих пролонгацій по договору.

    Якщо необхідна більш детальна консультація, зверніться особисто, буду радий допомогти.

    З повагою Олексадр Комаса.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України