Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 05 декабря 2022, вопрос №76629

Остановка 130 ст. Ч1

В Киеве Остановили выписали штраф в ходе разговора полиции показалось что я под наркотиками, согласился пройти мед освидетельствование на петра запорожца 20 ( так как я ничего не употребляю, без вопросов согласился ) прошёл, забрали права. И сказали результаты ждать 11 дней после я должен пойти в полицию и забрать права если в моче не найдут ничего. Законны ли данные действия? И квк действовать мне

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, дії поліцейських не законні, висновок вам повинні були надати сразу після сдачі тесту.

    Якщо не було доведено вашої вини у вас не повинні були забирати права.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    В цій ситуації Ваші права були грубо порушені!

    Перш за все треба чітко знати, що і поліцейські, які проводять огляд і лікар, який проводить алкотест, не мають права порушувати порядок, передбачений законом для таких процедур!

    Порядок проходження огляду викладений у "Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції", затверджена Наказом МВС 9.11.15 року за № 1452/735та ст. 266 КУпАП і сладається з наступного.

    2. Огляду на стан сп’яніння підлягають водії транспортних засобів, щодо яких у поліцейського уповноваженого підрозділу Національної поліції України (далі – поліцейський) є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння згідно з ознаками такого стану.

    п. 3 Інструкції. Ознаками алкогольного сп’яніння є:

    запах алкоголю з порожнини рота;

    порушення координації рухів;

    порушення мови;

    виражене тремтіння пальців рук;

    різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;

    поведінка, що не відповідає обстановці.

    Обов’язково потрібна присутність двох свідків!

    п. 6 Інструкції. Огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності двох свідків.

    Не можуть бути залучені як свідки поліцейські або особи, щодо неупередженості яких є сумніви.

    п. 10 Інструкції. Результати огляду на стан сп’яніння водія транспортного засобу, проведеного поліцейським, зазначаються в акті огляду на стан алкогольного сп’яніння з використанням спеціальних технічних засобів (далі – акт огляду). У випадку установлення стану сп’яніння результати огляду, проведеного поліцейським, зазначаються у протоколі про адміністративне правопорушення, до якого долучається акт огляду.

    Акт огляду складається у двох примірниках, один з яких вручається водію, а другий залишається у поліцейського та/або долучається до протоколу про адміністративне правопорушення у разі встановлення стану сп’яніння.

    Якщо технічними характеристиками спеціального технічного засобу передбачається роздрукування на папері його показників, ці результати долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

    Час проходження огляду обмежений.

    Огляд осіб на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, здійснюється в закладах охорони здоров’я не пізніше двох годин з моменту встановлення підстав для його здійснення. Огляд у закладі охорони здоров’я та складення висновку за результатами огляду проводиться в присутності поліцейського.

    Найголовніше те, що огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вищенаведених вимог, вважається недійсним.

    НА ЩО ТРЕБА ОСОБЛИВО ТЗВЕРНУТИ УВАГУ ПРИ ВІДБИРАННІ АЛКОТЕСТУ ЛІКАРЕМ:

    Пункти 16-22 Інструкції.

    16. Висновок щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (далі – висновок щодо результатів медичного огляду особи на стан сп’яніння) (додаток 4), видається на підставі акта медичного огляду.

    17. Зміст висновку щодо результатів медичного огляду особи на стан сп’яніння повідомляється оглянутій особі в присутності поліцейського, який її доставив, про що робиться запис у вищезазначеному висновку.

    18 Усі записи в акті медичного огляду та висновку щодо результатів медичного огляду особи на стан сп’яніння повинні бути розбірливими, не допускається формулювання «Норма».

    19. Акт медичного огляду особи складається в одному примірнику, який залишається в закладі охорони здоров’я.

    20. Висновок щодо результатів медичного огляду особи на стан сп’яніння складається в усіх випадках безпосередньо після огляду особи у трьох примірниках: перший примірник видається під підпис поліцейському, який доставив дану особу на огляд, другий видається оглянутій особі, а третій залишається в закладі охорони здоров’я.

    Я міг би Вам розказате про це набагато більше та конкретніше, як би знав деталі цієї справи. Так що, будуть питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь на них відповісти в по мірі своїх знань та досвіду допомогти!

    Успіхів Вам!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 266 КУАП, Особи, які керують транспортними засобами, річковими або маломірними суднами і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобами, річковими або маломірними суднами та оглядові на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

    Згідно до ст. 266-1 КУАП, У разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, за яке відповідно до цього Кодексу може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами, поліцейський тимчасово вилучає посвідчення водія до набрання законної сили постановою у справі про адміністративне правопорушення, але не більше ніж на три місяці з моменту такого вилучення, і видає тимчасовий дозвіл на право керування транспортними засобами. Про тимчасове вилучення посвідчення водія робиться запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

    Після закінчення тримісячного строку тимчасового вилучення посвідчення водія, у випадках, якщо судом не прийнято рішення щодо позбавлення водія права керування транспортним засобом або якщо справа про адміністративне правопорушення не розглянута у встановлений законом строк, особа має право звернутися за отриманням вилученого документа, а в разі вчинення правопорушення, передбаченого статтею 130 цього Кодексу, - за продовженням строку тимчасового дозволу на право керування транспортними засобами на новий тримісячний строк. Після закінчення річного строку тимчасового вилучення посвідчення водія, у випадках, якщо судом не прийнято рішення щодо позбавлення водія права керування транспортним засобом або якщо справа про адміністративне правопорушення не розглянута в установлений законом строк, особа має право звернутися за отриманням вилученого документа. Такі звернення особи є обов’язковими для виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення.

    За подання такого звернення та повернення особі тимчасово вилученого посвідчення водія не може стягуватися плата.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре.

    Так, дії поліцейських явно незаконні. Раджу Вам разом із своїм адвокатом йти до поліції та повертати свої права. Наскільки я зрозумів, протокол за ч. 1 ст. 130 складено не було.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    В Киеве Остановили выписали штраф - уже это является незаконным, поскольку дела по ст. 130 КУпАП рассматривает суд и только он может признать лицо виновным, а именно наложить штраф в размере 17 000 грн с лишением права управления транспортными средствами сроком на 1 год. То есть, все материалы дела должны быть переданы в суд.

    У Вас есть протокол об административном нарушении, акт осмотра на стан опьянения с больницы?

    Обращайтесь, имею положительный судебный опыт по таким делам.

    Если будет нужна моя помощь, пишите на почту mailmessage@ukr.net


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України