Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Лицензирование, 24 декабря 2022, вопрос №77453 150₴

получение лицензии на оружие

Могу ли я получить лицензию на оружие будучи гражданином Беларуси?На данный момент являюсь военнослужащим(по контракту) в ВСУ

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, видача ліцензії на зброю передбачено лише громадянам України.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Дмитре!

    Нажаль ні. Таким правом користаються лише громадяни України.

    Дозвіл на придбання пристроїв травматичної дії отримують особи з 21-річного віку - працівники суду, правоохоронних органів та їх близькими родичами (стаття 2 Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів"), а також особами, які беруть участь у кримінальному судочинстві (стаття 2 Закону України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві"), народними депутатами України (стаття 1 Закону України "Про статус народного депутата України"), членами громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону (стаття 12 Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону"), військовослужбовцями, крім тих, які проходять строкову військову службу (стаття 3 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"), державними службовцями (стаття 1 Закону України "Про державну службу") та журналістами (стаття 12 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів") згідно з Тимчасовою інструкцією про порядок придбання, зберігання, обліку, використання та застосування пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів працівниками суду, правоохоронних органів та їх близькими родичами, а також особами, які беруть участь у кримінальному судочинстві, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 13 червня 2000 року № 379.
    Правом придбання мисливської гладкоствольної зброї та основних частин до неї користуються ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ, які досягли 21-річного віку, мисливської нарізної зброї та основних частин до неї - 25-річного віку, холодної, охолощеної та пневматичної зброї та основних частин до неї - 18-річного віку. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну схоронність (пункт 12.1 глави 12 розділу ІІ Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 року № 622 (далі - Інструкція).

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Корнійчук Євген Іванович

    У разі отримання громадянства, ви зможете оформити ліцензію

    Документи, які необхідні для отримання дозволу

    Для отримання в органах поліції дозволу на придбання мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної зброї, холодної та охолощеної зброї громадяни подають відповідну заяву (на ім'я керівника органу поліції за місцем проживання заявника).

    До заяви подаються наступні документи:

    • заповнена картка-заява (додаток 14 до Інструкції);
    • медична довідка (крім охолощеної зброї);
    • довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування (крім охолощеної зброї);
    • платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв'язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги;
    • копії 1, 2 та 11 сторінок паспорта громадянина України (для осіб, яким видано паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм,- копію паспорта та витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання) (пункт 12.2 глави 12 розділу II Інструкції);
    • документ, що підтверджує фактичне місце проживання громадянина (договір оренди житлового приміщення, свідоцтво про право власності на житлове приміщення тощо) (якщо фактичне проживання громадянина інше, ніж зазначене в паспорті).

    Крім того, для оформлення документів потрібні 4 фотокартки розміром 3Х4 см, а для отримання дозволу на носіння та зберігання зброї - договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власника зброї, крім охолощеної зброї.

    Якщо громадянин, який звертається до органу поліції для оформлення дозволу на придбання зброї, пристрою, вже має у власності чи у користуванні зброю, пристрій, він надає копію дозволу на зберігання цієї зброї, пристрою, а документи (довідки), які були подані при отриманні дозволу на придбання, зберігання (перереєстрації), є дійсними, повторно не оформляються, власник подає їх копії.

    Куди звернутися

    Видачу дозволів на придбання зброї, її реєстрацію та перереєстрацію здійснюють органи поліції.

    Строк дії дозволів:
    • на виготовлення, зберігання та використання предметів, матеріалів і речовин, відкриття та функціонування підприємств, майстерень і лабораторій, на які поширюється дозвільна система, які видаються на ім'я керівників підприємств, установ і організацій, а також громадянам - 3 роки;
    • на придбання та перевезення цих предметів, матеріалів і речовин - до 3 місяців;
    • на придбання вибухових матеріалів - до 6 місяців (пункт 2.3 глави 2 розділу I Інструкції).
    Порядок отримання дозволу на зброю

    ⇒ Звернутись до працівників дозвільної системи відповідного органу поліції та замовити довідку про відсутність судимості. При цьому, з`ясувати перелік та контакти організацій які проводять курси з вивчення матеріальної частини зброї і правил поводження з нею.

    ⇒ Записатись на курси з вивчення матеріальної частини зброї і правил поводження з нею. За результатами проходження курсів та здачі іспиту видається відповідна довідка. Для підготовки до іспиту варто ознайомитись з методичним посібником.

    ⇒ Отримати в наркологічному диспансері сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду, а в психоневрологічному диспансері – медичну довідку про проходження обов'язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів.

    ⇒ В лікарні за місцем проживання або у платному медичному закладі пройти медичний огляд та отримати медичну довідку для отримання дозволу (ліцензії) на об'єкт дозвільної системи. При цьому, для отримання такої довідки необхідно надати дві фотокартки розміром 3Х4 см.

    ⇒ Укласти в будь-якій страховій компанії договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності для власників зброї.

    ⇒ Придбати металевий ящик або сейф, які встановити за місцем проживання. Металевий ящик краще надійно прикріпити до підлоги або стіни (для працівників правоохоронних органів, відповідно до вимог Інструкції, кріпити металевий ящик для зберігання зброї до стіни або підлоги – обов'язково).

    ⇒ Для прискорення отримання дозволу на придбання зброї, звернутись до дільничного інспектора поліції за місцем проживання і попросити провести спеціальну перевірку за місцем проживання. В ході перевірки інспектор перевіряє наявність металевого ящика для зберігання зброї та його відповідність вимогам Інструкції, збирає дані про поведінку особи в побуті та за місцем проживання.

    ⇒ За результатами перевірки дільничний інспектор складає відповідний рапорт, який направляє до відповідної дозвільної системи або видає на руки громадянину.

    ⇒ Через банківську установу оплатити вартість послуг дозвільної системи з надання відповідного дозволу та зберегти відповідну квитанцію.

    ⇒ З'явитись з усіма зібраними документами, їх копіями та двома фотокартками до дозвільної системи у часи прийому та подати заяву про надання дозволу на придбання зброї.

    ⇒ Отримати дозвіл на придбання зброї, придбати на підставі дозволу зброю та протягом десяти днів з'явитись до дозвільної системи для реєстрації зброї і отримання дозволу на її носіння і зберігання.

    Для отримання дозволу на носіння і зберігання зброї, відповідно до пункт 12.2 глави 12 розділу II Інструкції, необхідно подати відповідну заяву, до якої додаються:

    1. фотокартки;
    2. дублікат дозволу на придбання зброї з відміткою магазину про продаж зброї;
    3. платіжний документ про оплату відповідної послуги дозвільної системи;
    4. копія договору страхування цивільної відповідальності.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання натискайте галочку біля мого фото, підтримайте лайком, залиште відгук.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Вам як выйськовослужбовцю може бути видана зброя , для несення служби.

    Для дозволу на інші види зброї треба мати громадянство України.

    До війни питання отримання дозволу на зброю регулювалося:

    Завдяки оперативній реакції МВС виданий 01.03.2022 Наказ № 170 спростив порядок надання дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї під час дії воєнного стану. Цей порядок стосується лише мисливської зброї. «Травмат» за ним отримати не вийде, для цієї категорії зброї зберігаються вимоги щодо необхідної наявності спеціального статусу.

    На травматичну зброю (в нормативних документах – пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії) з 21 року можуть розраховувати працівники суду, правоохоронних органів та їхні близькі родичі; особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві; народні депутати України; члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону (дружинники); військовослужбовці, крім тих, які проходять строкову військову службу; державні службовці; журналісти.

    Обмеження щодо володіння травматичною зброєю під час воєнного стану змін не зазнали.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Здравствуйте, Дмитрий!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2012, № 19-20, ст.179):

    Про правовий статус іноземці... | від 22.09.2011 № 3773-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 2. Законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства

    1. Правовий статус іноземців та осіб без громадянства визначається Конституцією України, цим та іншими законами України, а також міжнародними договорами України.

    У разі якщо міжнародним договором України встановлено інші правила, ніж передбачені цим Законом, застосовуються правила, передбачені таким міжнародним договором України".

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 26. Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України".

    ДУМАЮ, ЧТО УЧИТЫВАЯ ТО, ЧТО ВЫ ПРОХОДТИ СЛУЖБУ В ВСУ, НА ЗАКОННЫХ ОСНОВАНИЯХ ПРЕБЫВАЕТЕ В УКРАИНЕ, У ВАС ЕСТЬ ОПРЕДЕЛЕННЫЙ ШАНС ПОЛУЧИТЬ ТАКОЕ РАЗРЕШЕНИЕ.

    ЗАКОНОДАВСТВО У СФЕРІ ОТРИМАННЯ ЗБРОЇ:
    1. Наказ МВС України “Про особливості видачі громадянам України дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї під час дії воєнного стану” від 01.03.2022;
    2. ЗУ “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України” від 03.03.2022;
    3. Наказ МВС України “Про затвердження Порядку видачі вогнепальної зброї і боєприпасів до неї цивільним особам, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав” від 07.03.2022.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2013, № 51, ст.716):

    Про Єдиний державний демогра... | від 20.11.2012 № 5492-VI (rada.gov.ua)

    Розділ IIIДОКУМЕНТИ, ЩО ОФОРМЛЯЮТЬСЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЗАСОБІВ ЄДИНОГО ДЕРЖАВНОГО ДЕМОГРАФІЧНОГО РЕЄСТРУ

    Стаття 13. Назва та види документів, що оформляються із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру

    1. Документи, оформлення яких передбачається цим Законом із застосуванням засобів Реєстру (далі - документи Реєстру), відповідно до їх функціонального призначення поділяються на:

    1) документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:

    а) паспорт громадянина України;

    б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    в) дипломатичний паспорт України;

    г) службовий паспорт України;

    ґ) посвідчення особи моряка;

    д) посвідчення члена екіпажу;

    е) посвідчення особи на повернення в Україну;

    є) тимчасове посвідчення громадянина України;

    2) документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус:

    а) посвідчення водія;

    б) посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;

    в) посвідка на постійне проживання;

    г) посвідка на тимчасове проживання;

    ґ) картка мігранта;

    д) посвідчення біженця;

    е) проїзний документ біженця;

    є) посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту

    ж) проїзний документ особи, якій надано додатковий захист.

    2. Документи, передбачені цією статтею, є власністю України.

    3. Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, проїзний документ біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, проїзний документ особи, якій надано додатковий захист, картка мігранта містять безконтактний електронний носій.

    Посвідчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення водія не містять безконтактного електронного носія.

    4. Особам гарантується право на відмову від внесення відцифрованих відбитків пальців рук до безконтактного електронного носія, що міститься у паспорті громадянина України. Таке право реалізується шляхом подання заяви відповідному уповноваженому суб’єкту про внесення або відмову від внесення відцифрованих відбитків пальців рук особи до безконтактного електронного носія.

    Хто може отримати вогнепальну зброю та боєприпаси до неї у період дії воєнного стану:

    • Громадяни України;
    • Іноземці;
    • Особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України.

    Отримана зброя може застосовуватись у відсічі та стримуванні збройної агресії росії та/або інших держав; проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України.

    За застосування цивільної зброї на підставі та в порядку, визначеного цим Законом, цивільні особи не несуть кримінальної відповідальності.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Дмитро.

    Відповідно до п.2.3.2 Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, дозволи на придбання, зберігання та носіння мисливської нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної, холодної, охолощеної зброї, пристроїв громадянами України видають управління (відділи) превентивної діяльності Головного управління національної поліції.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0637-98#Text

    Згідно з п.12.1 Інструкції № 622 правом придбання мисливської гладкоствольної зброї та основних частин до неї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, мисливської нарізної зброї та основних частин до неї - 25-річного віку, холодної, охолощеної та пневматичної зброї та основних частин до неї - 18-річного віку. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну схоронність.

    Статтею 12 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» передбачено, що право на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, іноземці, які одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші документи, що засвідчують право на полювання.

    Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали в уповноваженому державному органі відповідний документ дозвільного характеру на право користування цією зброєю.

    Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» іноземці можуть здійснювати полювання на території України відповідно до цього Закону. Документи на право полювання, видані відповідними органами інших держав, чинні на території України.

    Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Правовий статус іноземців та осіб без громадянства визначено Конституцією України та Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

    Відповідно до ст. 26 Конституції України, іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

    Іноземець - особа, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав (п. 6 ст. 1 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

    Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

    Іноземці та особи без громадянства, зазначені у частинах першій та сімнадцятій статті 4 цього Закону, отримують посвідку на постійне проживання (ч. 1 ст. 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

    ТЕОРЕТИЧНО, ОБМЕЖЕНЬ ЩОДО ВОЛОДІННЯ ІНОЗЕМЦЯМИ ЛІЦЕНЗІЄЮ НА ЗБРОЮ В ЗАКОНОДАВСТВІ НЕМАЄ. АЛЕ НА ПРАКТИЦІ Я НЕ ЗНАЮ ЖОДНОГО ВИПАДКУ, АБИ ТАКИЙ ДОЗВІЛ ВСЕ Ж ВИДАВАВСЯ ІНОЗЕМЦЯМ.

    ТИМ НЕ МЕНШЕ, ВБАЧАЮ ДЛЯ ВАС ПРАВИЛЬНИМ ОФОРМЛЕННЯ ТА ПОДАЧА ПЕРЕЛІКУ ДОКУМЕНТІВ ДО НАЦПОЛІЦІЇ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ТАКОГО ДОЗВОЛУ.

    ЯКЩО БУДЕ ВІДМОВА, ВАРТО БУДЕ ЇЇ ПРОАНАЛІЗУВАТИ ТА ПРИ ПОТРЕБІ ПОДАТИ ПОЗОВ ДО СУДУ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Дмитрий.

    Если Вам интересно охотничье оружие, то ссылаясь на статью 12 Закона Украины "Об охотничьем хозяйстве и охоте" можно попробовать получить разрешение на гладкоствольное или нарезное охотничье оружие в подразделениях разрешительной системы МВД Украины.

    "Статья 12. Право на охоту

    Право на охоту в пределах определенных для этого охотничьих угодий имеют граждане Украины, достигшие 18-летнего возраста, иностранцы, получившие в установленном порядке разрешение на добычу охотничьих животных и другие документы, удостоверяющие право на охоту.

    Охота с использованием огнестрельного охотничьего оружия разрешается только лицам, получившим в установленном порядке в уполномоченном государственном органе соответствующий документ разрешительного характера на право пользования этим оружием".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України