Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 12 января 2023, вопрос №78481 150₴

Квартира в наследство от папы

Здравствуйте,умер папа ,жил он с женщиной 7 лет.
Она в квартире не приписана и они не расписаны .
Может ли она иметь что то на квартиру,которую при жизни папа завещал мне.
Спасибо

Ответы юристов (10)

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Здравствуйте, Татьяна!

    "Может ли она иметь что то на квартиру, которую при жизни папа завещал мне"?

    - НЕТ, ОНА НЕ ИМЕЕТ ПРАВО НА ДАННУЮ КВАРТИРУ.

    Правила вступления в наследство по завещанию:

    В процедуре вступления в наследство важны дата и время его открытия. Моментом открытия наследства считается дата смерти наследодателя либо день выдачи судебного решения о признании его умершим, если точная дата неизвестна. За место открытия принимается последнее документально зафиксированное место проживания умершего; если оно осталось неизвестным – то местонахождение имущества или преобладающей его части.

    На вступление в наследство закон отводит 6 месяцев со дня его открытия. За это время (а не по его истечении) гражданин, претендующий на наследство, должен подать заявление о вступлении в него у государственного или частного нотариуса.

    От этой процедуры освобождены только наследники, постоянно проживавшие с наследодателем на момент его смерти. При наличии документального подтверждения факта постоянного проживания с наследодателем наследник считается принявшим наследство «по умолчанию».

    Как вступить в наследство по завещанию:

    Процедуру оформления наследства по завещанию проводит государственная или частная нотариальная контора по месту прописки умершего либо местонахождению наследуемого имущества или основной его части.

    Процедура оформления наследства состоит из последовательных действий:

    1. Написать заявление о претензии на наследство в нотариальной конторе.
    2. Собрать документы, подтверждающие право претендующего лица на наследство.
    3. Оплатить налог в тех случаях, когда этого требует закон.
    4. Оформить свидетельство о праве на наследство (обязательно в случае с наследованием недвижимости).

    Согласно законодательным изменениям, с 2016 года порядок вступления в наследство несколько упрощен. Суть изменений заключается в следующем:

    • обращаться с заявлением можно не только по месту открытия наследства, но к любому нотариусу страны;
    • сельские жители получили возможность оформлять наследство в органах местного самоуправления при наличии уполномоченных сотрудников с соответствующей квалификацией;
    • обязательная оценка имущества при наследовании родственниками 1 и 2 очереди и в прочих случаях, когда ставка налога равна 0%, отменена.
    Какие документы нужны для оформления наследства:

    Первоочередным документом, который стоит оформить наследнику – это заявление о претензии на наследство. Оно подается в государственной или частной нотариальной конторе. Кроме него, для получения наследства по завещанию нужно предъявить нотариусу такие документы:

    • завещание (если наследник им располагает);
    • свидетельство о смерти наследодателя (оригинал) или решение суда о признании такового умершим;
    • паспорт и ИНН наследника;
    • справка-характеристика из БТИ на недвижимое наследуемое имущество;
    • документальные подтверждения родственной связи с умершим;
    • документальные подтверждения места открытия наследства;
    • правоустанавливающие документы на движимое и недвижимое наследуемое имущество.

    Наследование по завещанию в Украине (и в любой другой стране) – процедура, правила оформления которой могут изменяться в конкретной ситуации. Перед тем как получить наследство в Украине, претендующему на него лицу могут понадобиться дополнительные документы и подтверждения. В качестве документа, который подтвердит родственную связь с наследодателем, могут служить:

    • свидетельство о рождении, предъявленное наследником;
    • свидетельство о браке с наследодателем (для вдовца/вдовы) или расторжении брака;
    • вердикт суда, подтверждающий факт родственных отношений;
    • документ, подтверждающий факт совместного проживания претендующего лица с наследодателем вплоть до дня его смерти.

    В качестве подтверждения места открытия наследства могут быть приняты:

    • выданная в ЖЭКе, жилищном кооперативе или другой организации справка с указанием места регистрации умершего;
    • домовая книга с содержащейся в ней записью о постоянной регистрации наследодателя на день его смерти.

    В некоторых случаях права собственности умершего на указанные в завещании объекты имущества оказываются спорными и требуют подтверждений. Как документы, устанавливающие права собственности умершего, могут быть предоставлены:

    • документы на недвижимость – договора о купле-продаже, обмене, дарении, сертификаты о праве на земельные паи, свидетельство о праве на наследство, оформленное на имя наследодателя, судебные решения о признании прав на имущество;
    • свидетельство о регистрации авто или другого транспортного средства;
    • договора о банковских вкладах;
    • выписка из реестра ценных бумаг и др.

    Ключевым документом при оформлении любого наследства служит только заявление о претензии на него, написанное потенциальным наследником. Отсутствие всех остальных документов препятствием в открытии наследственного дела быть не может.

    Как оформить наследство по завещанию в Украине:

    Подавать заявление о принятии наследства необходимо даже при полной уверенности, что других наследников у умершего быть не может. Если в указанный законом 6-месячный срок наследник не смог подать заявление по независящим от него причинам, он может это сделать по истечении 6 месяцев, обратившись в суд. Уважительными причинами могут быть:

    1. Служба в армии.
    2. Длительная рабочая поездка.
    3. Тяжелое заболевание.
    4. Тюремное заключение.

    Написать заявление желательно и лицам, совместно проживавшим с наследодателем на момент его смерти.

    На долю наследуемого имущества вне зависимости от того, указаны они в завещании или нет, имеют наследники, которые принадлежат к следующим категориям:

    • несовершеннолетние дети наследодателя;
    • недееспособные совершеннолетние дети;
    • нетрудоспособные вдова/вдовец или родители наследодателя.

    Эти лица имеют право на половину части наследства, которая полагалась бы им в случае разделения наследства по закону, в порядке очереди.

    После того, как было написано заявление и открыто наследственное дело, нотариус производит сбор документов о родственных связях, состоянии имущества, месте и времени открытия наследства, если существует необходимость в таких документах. После установления законных прав на наследуемое имущество и урегулирования споров, если они есть, а также проверки факта арестов и/или наложенных запретов, нотариус выдает свидетельство о праве на наследство.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяна!

    Ні ця жінка при наявності заповіту на Вас не має права на дану квартиру.

    Згідно статті 1222 ЦК України Ви є спадкоємцем за заповітом, а спадкування за заповітом є пріоритетним по відношенню до спадкування за законом. Пріоритетність полягає у тому, що за умови якщо спадкодавець склав заповіт на все своє майно, то спадкування за законом не відбувається, а спадщину можуть набути виключно особи визначені заповітом.

    Заповіт – це особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт надається виключно особі з повною цивільною дієздатністю.

    Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Також встановлена можливість для заповідача позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом, за виключенням осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині (ст. 1235 ЦК України)

    Заповідач має право охопити заповітом права та обов’язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов’язки, які можуть йому належати у майбутньому, а також скласти заповіт щодо всієї спадщини або частини (ст. 1236 ЦК України).

    Незалежно від того складався заповіт чи ні, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). В судовому порядку розмір обов’язкової частки може бути зменшено в залежності від відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення. (1241 ЦК України).

    До заповіту встановлюються наступні вимоги:

    • Заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення.
    • Заповіт має бути особисто підписаний заповідачем.
    • Заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, визначеними у статтях 1251-1252 ЦК України.

    Нотаріус також може посвідчувати секретні заповіти, тобто заповіт без ознайомлення з його змістом. Особа, яка склала секретний заповіт, подає його в заклеєному конверті нотаріусові. На конверті має бути підпис заповідача. Отримавши інформацію про смерть заповідача, нотаріус призначає день оголошення змісту заповіту, про що повідомляє членів сім’ю та родичів спадкодавця (ст.ст. 1249 – 1250 ЦК України).

    Окрім нотаріусів заповіт можуть посвідчувати інші особи у наступних випадках:

    • уповноважена особа органу місцевого самоврядування – у випадку якщо в населеному пункті відсутній нотаріус;
    • головний лікар, його заступник з медичної частини або черговий лікар цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров’я, а також начальник госпіталю, директор або головний лікар будинку для осіб похилого віку та інвалідів – якщо особа перебуває в цьому закладі;
    • капітан судна на якому заповідач перебуває в плаванні;
    • начальник експедиції, якщо особа перебуває в експедиції;
    • командир (начальник) військової частини, з’єднання, установи або закладу за умови, що в цій місцевості відсутній нотаріус чи відповідний орган та особа є працівником, військовослужбовцем цього закладу; Також можливо посвідчити заповіт членів сім’ї працівника цього закладу;
    • начальник установи виконання покарань та начальник слідчого ізолятора, якщо в ньому тримається заповідач (ст. 1252 ЦК).

    Якщо заповіт було складено особою, яка на це не мала права, такий заповіт є нікчемним. Крім того, заповіт може бути визнаний не дійсним в судовому порядку, якщо судом буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі. У разі недійсності заповіту спадкоємець, який за цим заповітом був позбавлений права на спадкування, одержує право на спадкування за законом на загальних підставах. (ст. 1257 ЦК України).

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви маєте заповіт, то квартирке належить тільки вам.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Тетяно!

    Ви маєте на увазі заповіт, згідно з яким батьком все заповідав Вам?

    Загалом дійсно, все майно повинно відійти Вам! Ця жінка, звичайно, може встановити факт спільного проживання з Вашим батьком для того, аби бути в числі спадкоємців, але при наявності заповіту це не грає жодного значення.

    Не хвилюйтесь.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Білогай Ігор Петрович
    16.7%

    Якби не було заповіту і спадкування здійснювалось за законом, то ця жінка могла б у судовому порядку встановити факт спільного проживання, ведення спільного господарства і, як наслідок, фактичні шлюбні відносини.

    Але, так як батько на Вас склав заповіт, то все майно, зазначене в заповіті, належить Вам.

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%

    Добрый день Татьяна.

    Наследником будет лицо указанное в последнем завещании.

    Если отец после завещания на Вас не составлял другого завещания на сожительницу, то Вы являетесь единственным наследником по завещанию.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо є заповіт то власником майна вказаного у ньому стане виключно особа вказана у ньому без умов.

    Майно , що не увійшло у заповіт , а також банківські вклади та права корпоративні будуть розподілені між іншими родичами , згідно черг спадкування.

    Все , що у заповіті належатиме Вам якщо ви там зазначені.

    основні правила спадкування нерухомості під час війни:

    Право на спадкування виникає у день смерті особи або в день, з якого за рішенням суду особа оголошена померлою.

    Для заведення спадкової справи потрібно подати/направити нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

    Куди звернутись? Звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого.

    Видача свідоцтва про право на спадщину без реєстрації у Спадковому реєстрі – заборонено.

    Який строк? Згідно з Постановою КМУ від 24.06.2022 р. № 719 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, строк для прийняття спадщин становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці, тобто з часу смерті строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.

    • Отримати свідоцтво про право на спадщину та оформити на себе право власності можливо, якщо строк на прийняття спадщини закінчився до введення воєнного стану, оскільки видача свідоцтва про право на спадщину до завершення воєнного стану – обмежена.

    Важливо. Механізмів передачі таких спадкових справ до інших регіонів чи нотаріусів не передбачено, як і не запроваджено процедури відновлення таких спадкових справ у випадку їх втрати чи знищення. Не зважаючи на зміни, введені Постановою КМУ та Наказом Міністерства Юстиції, після завершення військового стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Не може цивільна дружина претендувати на квартиру, якщо в заповіті вона передана вам.

    Більше того, якщо батько купив цю квартиру до стосунків з цією жінкою - вона не претендувала б на неї навіть без наявності заповіту.

    Иваненко Мария Владимировна

    а квартира принадлежала отцу до проживания одной семьей с этой женщиной?если квартира была приобретена в период совместного проживания,то возможны сложности

    Бутенко Юлія Юріївна

    Доброго вечора, Тетяна!

    Спочатку, наведу правове регулювання Вашого питання.

    Цивільний кодекс України

    Стаття 1233. Поняття заповіту

    1. Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

    Стаття 1235. Право заповідача на призначення спадкоємців

    1. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

    3. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлюється на час відкриття спадщини.

    Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині

    1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    У даному випадку, у Вашого батька є заповіт, за яким він заповів квартиру Вам. При цьому, жінка, яка проживала із Вашим батьком, не належить до тих осіб, які за законом мають обов’язкову частку на спадщину!

    ОТОЖ, ЖІНКА ПРЕТЕНДУВАТИ НА КВАРТИРУ НЕ МОЖЕ.

    СПОДІВАЮСЯ МОЯ ВІДПОВІДЬ БУЛА ДЛЯ ВАС ІНФОРМАТИВНОЮ ТА КОРИСНОЮ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України