Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 17 января 2023, вопрос №78759 400₴

Имеет ли право супруг на долю в наследстве?

Привет!
У моей тещи есть несколько квартир в собственности. У нее было две дочери. Одна из них погибла при трагических обстоятельствах и сейчас моя жена - единственный ребенок.
Теща замужем за гражданином Канады, вышла замуж три года назад. Он вызывает наше беспокойство и опасение - очень неприятный и беспринципный человек, который удавится или удавит за копейку. Вопрос - в случае смерти тещи, имеет ли он право на долю в наследстве? Имеет ли право на долю в наследстве, если теща завещает все моей жене или нашей дочери. Если имеет в обоих случаях - как защитить семейную собственность от возможных посягательств иностранного проходимца? Что бы вы понимали уровень скотства этого человека - он кинул меня на 20к долларов, когда мы приехали к ним погостить. Забрал все сбережения беженцев, в следствии чего нам пришлось вернуться в Европу без копейки. Мы сейчас в Европе.

Ответы юристов (10)

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрый день!

    - в случае смерти тещи, имеет ли он право на долю в наследстве?

    Да, имеет как ее супруг на момент смерти.

    Имеет ли право на долю в наследстве, если теща завещает все моей жене или нашей дочери.

    В таком случае право на наследство будут иметь лица, которые указаны в завещании.

    Так же, право на часть наследства будут иметь лица, которые имеют обязательную часть в праве на наследство.

    Цивільний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині

    1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

    {Офіційне тлумачення положення частини першої статті 1241 щодо права повнолітніх непрацездатних дітей спадкодавця на обов’язкову частку у спадщині див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/2014 від 11.02.2014}

    2. До обов'язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов'язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

    3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку.

    Если имеет в обоих случаях - как защитить семейную собственность от возможных посягательств иностранного проходимца?

    Если ваша теща приобрела имущество до брака, это является ее личной собственностью. Такое имущество она может подарить кому-либо без согласия супруга и убрать его из наследства.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Спробую зорієнтувати Вас по питаннях:

    Вопрос - в случае смерти тещи, имеет ли он право на долю в наследстве? - Якщо теща до моменту смерті не складе заповіт на іншу особу, наприклад Вашу дружину, так, як вдівець в майбутньому разом з Вашою дружиною від буде в числі спаєкомців першої черги і претендуватиме на майно.

    Имеет ли право на долю в наследстве, если теща завещает все моей жене или нашей дочери - Не матиме права на спадщину за виключенням одного випадку:

    "Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка)"

    Если имеет в обоих случаях - как защитить семейную собственность от возможных посягательств иностранного проходимца? Что бы вы понимали уровень скотства этого человека - он кинул меня на 20к долларов, когда мы приехали к ним погостить. Забрал все сбережения беженцев, в следствии чего нам пришлось вернуться в Европу без копейки.

    Все дуже просто: нехай теща складе заповіт на інших осіб, а не на іноземця. У такому випадку в майбутньому він зможе претендувати на майно тільки, якщо БУДЕ НЕПРАЦЕЗДАТНИМ. Але і то, це дуже складно.

    Ще один чудовий варіант: відчуження майна, яке належить Вашій тещі, ще при житті, наприклад, шляхом укладення в нотаріуса договорів дарування. Це взагалі ідеальний варіант.

    Успіхів. Будуть питання, звертайтесь!

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день. Если ваша теща составит завещание, то наследовать будут лица которые указаны в завещании. При отсутствии в завещании супруга он не будет наследовать. Другой вопрос в том что супруги в браке уже три года, соответственно по умолчанию все нажитое супругами в браке принадлежит им в равных частях. Например если они за три года купили дом, теща оставила завещание на свою дочь, то дочь унаследует 1/2 часть дома, а владельцем другой 1/2 части останется ее супруг. Собственником имущества приобретенного до брака супруг не является и не сможет на него рассчитывать при наличии завещания не в его пользу.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Щодо права чоловіка на спадщину

    Стаття 1261 ЦК УКраїни передбачає, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Тобто,право на спадщину чоловік має на рівні з дітьми та батьками.

    Щодо захисту майна тещі

    Мати може скласти заповіт на дочку.

    Мати може подарувати майно дочці. У цьому випадку податок з доходів фізичних осіб та військовий збір платити не треба.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Вопрос - в случае смерти тещи, имеет ли он право на долю в наследстве?

    Так, у разі відсутності заповіту, чоловік матиме право на долю у спадщині. Власно, за українським законодавством на половину майна, яке нажите їми за часів шлюбу.

    Имеет ли право на долю в наследстве, если теща завещает все моей жене или нашей дочери. Если имеет в обоих случаях - как защитить семейную собственность от возможных посягательств иностранного проходимца?

    Заповіт - це найкращий захист спадщини тітки від посягань чоловіка у разі її смерті. В такому випадку він не буде мати права на жлду частку з майна, рухомого чи нерухомого, яке залишиться після неї! Як варіант, якщо тьотя, звичайно, готова до цього, вона наперед оформити дарчу на все своє майно комусь із родичів з України.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Карпенко Андрей Владимирович
    50%

    Здравствуйте!

    Опираясь на ст. 71 Закона Украины "О международном частном праве", право на наследственное имущество, которое находится в Украине, регламентируется местными законами. А это значит что нужно будет пройти процедуру, которая предусмотрена законом про наследство в Украине. И в данном случае нет никакой разницы, где территориально было составлено завещание или где проживал и умер наследодатель.

    В общей сложности, нет особых различий между получением наследства гражданами Украины, гражданами других стран или нерезидентами. Разница в данном случае только в налоге, который обязательно нужно будет заплатить за наследуемое имущество. Именно поэтому, как для граждан Украины, так и для иностранцев, закон предусматривает срок, в течение которого нужно вступить в наследство – 6 МЕСЯЦЕВ.

    НАСЛЕДНИКАМИ ПЕРВОЙ ОЧЕРЕДИ ЯВЛЯЮТСЯ супруги, дети и родители умершего и наследуют в равных долях имущество наследодателя после его смерти.

    Под наследованием обязательной доли подразумевается особый порядок наследования, который не зависит от воли наследодателя, изложенной в завещании. Более того, Гражданский кодекс Украины (статья 1235) регламентирует, что наследодатель при составлении завещания не имеет права отказать в наследстве лицам, претендующим на обязательную долю в наследстве.

    Статья 1241 Гражданского кодекса Украины предусматривает перечень таких лиц:

    • Дети наследодателя, не достигшие совершеннолетия (18 лет);
    • Достигшие совершеннолетия, но нетрудоспособные дети наследодателя;
    • Родители, являющиеся нетрудоспособными;
    • Переживший супруг в случае его нетрудоспособности.

    Следует иметь в виду, что нетрудоспособность может возникать вследствие двух различных причин. Во-первых, лица могут быть нетрудоспособными по возрасту, т.е. в случае достижения ими пенсионного периода. Во-вторых, наследники могут являться нетрудоспособными по состоянию своего здоровья. Речь идет об инвалидах 1-й, 2-й и 3-й групп, если их инвалидность установлена МСЭК.

    Если у наследодателя в числе родственников нет выше перечисленных лиц, то право на обязательную долю в наследстве отсутствует. Но если же такие лица есть, то при оформлении наследства обязательная доля должна быть непременно определена. В противном случае речь будет идти о нарушении прав наследников.

    Прежде всего, повторим, что право на наследование обязательной доли никоим образом не зависит от волеизъявления завещателя или других наследников и от их согласия на определение такой доли. Кроме того, право на обязательную долю в наследстве имеют наследники как проживавшие совместно с наследодателем, так и не проживавшие.

    Отметим, что иждивенцы, являющиеся нетрудоспособными, пребывающие на содержании наследодателя и проживающие вместе с ним, права на получение обязательной доли в наследстве не имеют.

    Итак, обязательная доля в наследстве подлежит выделению в случаях:

    • Если имеет место быть факт нарушения права наследника, который имеет право получить обязательную долю;
    • Если в завещании нет указания о наследнике, имеющем право наследования обязательной доли;
    • Если часть имущества, завещанная такому наследнику, меньше, чем его обязательная доля.

    Перечисленные в статье 1241 Гражданского кодекса Украины лица вне зависимости от смысла и содержания завещания имеют право на получение 1/2 доли, причитающейся каждому из них в том случае, если бы наследование происходило по закону.

    Статья 1241 Гражданского кодекса содержит перечень оснований, при наличии которых обязательная доля может быть уменьшена:

    • Неподдержание отношений наследником с наследодателем при наличии такой необходимости;
    • Плохие взаимоотношения наследника с наследодателем;
    • Другие обстоятельства, имеющие существенное значение.

    КАК ВИДИТЕ, ДАЖЕ ЗАВЕЩАНИЕ НЕ ДО КОНЦА ОБЕСПЕЧИВАЕТ БЕЗОПАСНОСТЬ.

    РЕКОМЕНДАЦИЯ: ОФОРМЛЕНИЕ ДАРСТВЕННОЙ НА ИМУЩЕСТВО, ЕЩЕ ПРИ ЖИЗНИ МАТЕРИ ВАШЕЙ ЖЕНЫ.

    ГОТОВ ПРОКОНСУЛЬТИРОВАТЬ ПО ВАШЕЙ ПРОБЛЕМЕ БОЛЕЕ ПОДРОБНО.

    НАЖМИТЕ НА КНОПКУ "ЗВЕРНУТИСЬ".

    Иваненко Мария Владимировна

    как супруг он наследник первой очереди в равных долях с детьми по закону.если будет завещание,а он не трудоспособный будет иметь право на обязательную часть 25% от наследуемой массы.самый оптимальный вариант дарственная пока теща жива:),а то не дай Бог ему все подарит или завещает,если он такой ушлый

    Гончаренко Константин
    50%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ст. 1222 Цивільного кодексу України , спадкування може проходити , як за заповітом так і за законом(якщо не має заповіту), спадкоемцями можуть бути особи , які перебували у родинних відносинах з спадкодавцем та спільно проживали або вели господарство, також діти спадкодавця ( які були народжені після його смерті, але зачаті за життя спадкодавця.).

    Майно померлого підлягає поділу наступним чином:

    Діти --- батьки --- дружина (з якою укладено шлюб) у рівних частинах.

    Якщо серед спадкоємців є пенсіонери , діти , особи з інвалідністю , вони мають право на обов язкову частку незаежно від заповіту за законом

    Особи які проживали та були зареєстровані на момент смерті з померлим, вважаються такими , що автоматично прийняли спадок, якщо письмово не відмовились.

    Необхідно у термін 6- ти місяців подати заяву нотаріусу про прийнняття спадщини за місцем знаходження майна померлого.( перелік документів надає нотаріус , які необхідно зібрати для оформлення)

    Розмір державного збору за нотаріальні послуги Вам обрахує конкретний нотаріус.

    Експертну оцінку робить суб єкт оціночної діяльності, який має відповідний сертифікат - оцінку замовляють спадкоемці самостійно( якщо в складі майна є об єкти цінностей та антикваріату.) ч. 2 ст. 7 ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України". За результатами оцінки необхідно сплатити податок державі за окремі предмети та подати декларацію про майновий стан та доходи до ДФС за місцем реєстрації в якій серед іншого зазначити про отримання майна у спадок.

    У Вашому випадку оцінка майна є необов язковою.(якщо немає антикваріату)

    Що треба зробити для того, щоб прийняти спадщину:

    Потрібно звернутись до нотаріуса за останнім місцем проживання та знаходження майна спадкодавця (батька) в Україні із заявою про прийняття спадщини із доданими документами (ст. 1269 ЦК України), до яких відносяться:

    • 1) паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;
    • 2) свідоцтво про смерть спадкодавця;
    • 3) заповіт, якщо такий є;
    • 4) якщо Ви вступаєте у спадок за Законом, потрібно взяти документ, що підтверджує родинні відносини зі спадкодавцем: це може бути свідоцтво про народження або свідоцтво про укладення шлюбу і так далі;
    • 5) також потрібна довідка з компетентних органів про те, хто проживав з померлим на дату смерті.
    • 6) правовстановлюючі документи на все майно, про яке вам відомо, що воно буде успадковане.
    • Щодо правовстановлюючих документів, то бажано принести їх одразу, оскільки на їх основі нотаріусом робляться запити до державних органів: стосовно земельної ділянки – до Держземагентства – вони нададуть витяг з державного земельного кадастру (якщо ж акт на землю у вас старого зразка, то будуть робити нову документацію, оформлювати кадастровий номер, що займе певний час та потребуватиме додаткових витрат); будинок/квартира – БТІ – 2 довідки: хто власник і що немає самочинного будівництва; автомобіль – МРЕО (нині – сервісний центр МВС) – чи не в угоні (не викрадено); майнові паї – СільРада – довідка про суму, що належить до виплати; вклад у банку – Банк і т.д.

    Більш детально щодо документів, необхідних для відкриття спадкової справи, краще звернутись до нотаріуса безпосередньо.

    Щоб законний чоловік не мав права на спадок, родичка має скласти нотаріальний заповіт з перекладом нотаріальним на укр мову , де чітко визначити , яке майно , та кому вона заповідає своєю волею

    інакше потім чоловік у суді буде претендувати за законом на спадок

    час на прийняття спадку 10- ть місяців поки воєнний стан

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1235. Право заповідача на призначення спадкоємців

    1. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

    2. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

    3. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлюється на час відкриття спадщини.

    4. У разі смерті особи, яка була позбавлена права на спадкування, до смерті заповідача, позбавлення її права на спадкування втрачає чинність. Діти (внуки) цієї особи мають право на спадкування на загальних підставах.".

    ---

    Доброї ночі! Тещі достатньо у своєму заповіті відмовити у праві на спадкування за собою її чоловіка.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так він має право на спадщину як чоловік у рівних долях, що і донька тёщи. Тому щоб захистити майно, треба щоб теща написала заповіт на свою доньку.

    Загальні вимоги до посвідчення заповітів

    Статтею 1233 Цивільного кодексу України визначено, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

    Відповідно до положень Цивільного кодексу України, Закону України «Про нотаріат», Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України та Порядку посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених нотаріуси або уповноважені посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, посвідчують заповіти дієздатних громадян, складені відповідно до вимог законодавства України і особисто подані ними нотаріусу або посадовій особі, яка вчиняє нотаріальні дії, а також забезпечують реєстрацію заповітів у Спадковому реєстрі. Одночасно Цивільний кодекс України встановлює вимоги щодо форми заповіту, зокрема, стаття 1247 цього кодексу передбачає, що заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення, має бути особисто підписаний заповідачем.

    Заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, визначеними у статтях 1251-1252 цього Кодексу.

    Вимоги до змісту заповіту
    1. Заповіт має бути складений так, щоб розпорядження заповідача не викликало незрозумілостей чи суперечок після відкриття спадщини.
    2. Заповіт складається і посвідчується у двох примірниках. Один примірник заповіту видається заповідачу. Другий примірник у той самий день передається до державного нотаріального архіву за постійним місцем проживання заповідача.
    3. Нотаріус перевіряє, чи не містить заповіт розпоряджень, що суперечать вимогам законодавства.
    4. За заповітом майно може бути заповідане тільки у власність.
    5. Заповідач може покласти на спадкоємця, до якого переходить, зокрема, житловий будинок, квартира або інше рухоме чи нерухоме майно, зобов'язання надати іншій особі право користування цим майном або певною його частиною. Для посвідчення заповіту від заповідача не вимагається подання документів, які підтверджують його право на майно, що заповідається.
    6. Заповідач може обумовити виникнення права на спадщину в особи, яка призначена у заповіті, наявністю певної умови, як пов'язаної, так і не пов'язаної з її поведінкою (наявність інших спадкоємців, проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо).
    7. Умова, визначена у заповіті, є нікчемною, якщо вона суперечить закону або моральним засадам суспільства.
    8. До заповіту може бути включено розпорядження немайнового характеру (наприклад, визначення місця і форми здійснення ритуалу поховання заповідача, бажання призначити опіку над неповнолітнім, виконання дій, спрямованих на здійснення певної суспільно корисної мети тощо).
    Посвідчення секретного заповіту

    Згідно Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 №296/5, нотаріуси посвідчують секретні заповіти, не ознайомлюючись з їх змістом.

    • Нотаріус повинен роз’яснювати заповідачу, що текст заповіту має бути викладений таким чином, щоб розпорядження заповідача не викликало неясностей чи суперечок після відкриття спадщини.
    • Секретний заповіт подається нотаріусу особою, що його склала, у заклеєному конверті. На конверті має бути особистий підпис заповідача. Якщо підпис на конверті проставлений заповідачем не в присутності нотаріуса, заповідач повинен особисто підтвердити, що підпис на конверті зроблений ним.
    • Нотаріус ставить на конверті, у якому міститься секретний заповіт, посвідчувальний напис про посвідчення та прийняття на зберігання секретного заповіту, скріплює його печаткою і в присутності заповідача поміщає його в інший конверт та опечатує.
    • На конверті зазначаються прізвище, ім'я, по батькові, дата народження заповідача і дата прийняття на зберігання цього заповіту.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України