Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 02 февраля 2023, вопрос №79923 150₴

Виїзд за кордон на автомобілі чоловіка!

Доброго дня. Які документи потрібні, для перетину кордону на авто чоловіка. Дружина їде на авто, зареєстроване на моє ім'я, які документи їй потрібно надати для перетину кордону. Потрібна довіреність, чи можливо лише показати свідоцтво про шлюб.
Куди можна зателефонувати та дізнатися.

Ответы юристов (8)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%

    Доброго дня!

    Для перетину кордону на транспортному засобі особі, яка не є власником (хоч це і ваша дружина), необхідно спочатку отримати тимчасове свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон або нотаріальне доручення власника авто з такою відміткою.

    Для отримання тимчасового свідоцтва про реєстрацію для виїзду за кордон необхідно власнику та особі, яка має перетинати кордон, звернутися до сервісного центру МВС, який наразі відновив надання послуг.

    З собою мати наступні документи:

    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або:
      • тимчасове посвідчення громадянина України;
      • посвідка на постійне проживання;
      • посвідки на тимчасове проживання;
      • посвідчення біженця;
      • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
      • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • свідоцтво про реєстрацію ТЗ;
    • паспорт особи та ІПН (за наявності), яка отримує свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон;

    На підставі заяви власника авто особі, яка здійснює поїздку за кордон, видається тимчасове свідоцтво про реєстрацію на її ім’я. А свідоцтво про реєстрацію власника авто, залишається на зберіганні у відповідному сервісному центрі МВС.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Доброго дня, Яків!

    До необхідного переліку документів входять нацпосвідчення водія, яке відповідає усім міжнародним вимогам; свідоство про реєстрацію машини; державний розпізнавальний знак України; міжнародний договір страхування (так звана "зелена картка").

    Окрім вищевказаних документів, варто мати при собі такий перелік документів:

    • свідоцтво про шлюб (якщо авто зареєстровано на чоловіка, а за кермом дружина) / будь-який інший документ, який доводить родинний зв'язок із справжнім влансиком (чиї дані вказані у свідоцтві про реєстрацію авто);
    • довіреність від власника із зазначенням його контактів та особистих даних. Дозволяється найпростіша довіреність — не обов'язково візована нотаріально через складність ситуації в Україні.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин

    -Доброго дня!

    Треба щоб у вас був техпаспорт і ви були у нього вписані , або власник авто має надати вам доступ до техпаспорту у додатку ДІЯ - відкрити доступ до техпаспорту , аби ви могли підтвердити право керування авто.

    Довіреність можна оформити у консульстві , проте на час воєнного стану вона може бути простою письмової формою, але з нотаріальним підписом чи уповноваженоого консула, з перекладом на Українську мову завіреним нотаріально.

    Все эти вопросы на законодательном уровне регулируются двумя главными нормативными актами: Конвенцией о дорожном движении и Постановлением Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998.

    Таким образом, для поездки за рубеж на автомобиле необходимо:

    1. Водительское удостоверение (согласно ст. 41, прилож. 6 Венской конвенции о дорожном движении). 2. Наличие страхового полиса «Зеленая карта» либо страховки ОСАГО, приобретенной на границе в стране пребывания (согласно п. 52 Постановления Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998). 3. Свидетельство о регистрации автомобиля (согласно ст. 35 Венской конвенции о дорожном движении). 4. Если автомобиль принадлежит третьему лицу, понадобится нотариальная доверенность на право распоряжения транспортным средством с прописанным в ней правом выезда за границу либо временное регистрационное свидетельство (п. 51 Постановления Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998). 5. Для возможности заграничной поездки на автомобиле, который находится в кредите, необходимо в банке получить письменное разрешение о том, что финучреждение не возражает против выезда за границу. 6. Выезд на служебном автомобиле возможен при наличии командировочного удостоверения и путевого листа на машину.

    ---

    Якщо ви хочете їздити Європою на автомобілі з українськими номерами, то згідно з європейським законодавством у вас є всього 6 місяців. Після цього потрібно буде виїхати з ЄС та знову в'їхати на його територію, щоб "обнулити" цей термін.

    У випадку, коли через 6 місяців автомобіль все ще необхідний вам у Європі, існує три способи, як його можна "легалізувати":

    • розмитнити та поставити машину на облік у Європі (за розмитнення доведеться заплатити приблизно третину від вартості автомобіля);
    • кожні 6 місяців перетинати кордон, щоб обнулити термін ввезення;
    • продати автомобіль в Україні та купити в Європі аналогічний.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Яків.

    ВАМ ПОТРІБНО ПІТИ ДО НОТАРІУСА ТА ВИДАТИ НА ДРУЖИНУ ДОВІРЕНІСТЬ ІЗ ПРАВОМ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН НА ВАШОМУ АВТО.

    Не забувайте про обов'язковість інших документів, таких як посвідчення водія, яке відповідає міжнародним вимогам (пластикова картка), свідоцтво про реєстрацію авто, поліс «Зелена картка». Не забувайте також про особисті документи, які Вам надають право на виїзд.

    ДЛЯ ВИПАДКУ ПІДСТРАХУВАННЯ КРАЩЕ МАТИ НОТАРІАЛЬНІ КОПІЇ ВАШИХ ДОКУМЕНТІВ ТА СВІДОЦТВА ПРО ШЛЮБ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Якове!

    За великим рахунком, дружині для виїзду з України потрібно мати при собі:

    свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу ;

    водійські права;

    оформлену Вами довіренність на право керування авто і право виїзду за межі України;

    міжнародний страховий сертифікат (Зелена карта).

    Але якщо без перших трьох документів виїхати з України не вдасться, то щодо третього є нюанси. На період воєнного стану Зелена карта перестала бути обов’язковою для українців. Про це від 28 лютого 2022 року домовились Національний банк України, як головний регуляторний орган страхового ринку, Міністерство закордонних справ України та Міністерства державних органів Польщі, Словаччини, Молдови та Угорщини.

    Наразі у ряді країн діють свої правила у разі відсутності страхового поліса в українців на авто.

    Польща

    Три компанії надають безкоштовні страхові поліси строком на 30 днів ― ERGO, PZU та Warta. Після перетину кордону потрібно прямувати в один з офісів.

    Німеччина

    Місцеві компанії покриють заподіяну українськими водіями внаслідок ДТП шкоду, скоєну до 31 травня 2022 року.

    Чехія

    Країна відшкодує заподіяну незастрахованим українським транспортом шкоду, завдану протягом двох місяців після перетину кордону. В Чехії створили гарячу лінію з україномовними операторами для виклику евакуатора ― +420 251 032 834.

    Угорщина

    Прикордонне страхування, яке діє на території країн ЄС та Швейцарії, оформляється по зниженій ціні ― €3.

    Данія

    Безкоштовне прикордонне страхування строком на 30 днів.

    Естонія

    Безкоштовно для українців строком на 3 місяці. При цьому, рішення тимчасове і у будь-який момент його дія може бути припинене.

    Молдова

    Українці мають 24 години після перетину кордону на придбання полісу страхування.

    Потрібно розуміти, що всі тимчасові правила в Європі будь-якої миті можуть змінитись. А оформляти страховку за межами України влетить у копійку. Для прикладу, польська автоцивілка на рік коштує близько €400 (€40 на місяць), німецька ― від €900 (€150 на місяць). При цьому в Україні вартість Зеленої картки, яку можна зручно оформити онлайн зі знижкою ― 6 899 гривень на рік (€210) і 627 гривень на місяць (€19).

    Виникнуть питання, тисніть кнопку звернутись біля мого фото! Охоче на них відповім!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для перетину кордону вашій дружині потрібно мати нотаріально завірену довіреність від вас, якою ви уповноважуєте дружину на перетин кордону на вашому автомобілі.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1145-2022-%D0%...):

    "2. У цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:

    1) заявники - власник транспортного засобу (його представник за нотаріально посвідченою довіреністю або за дорученням, якщо власником транспортного засобу є юридична особа) та належний користувач;

    2) електронна заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача за формою згідно з додатком 1, яка формується через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, із накладенням електронного підпису заявників, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису (далі - електронний підпис), або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія), у тому числі з використанням його мобільного додатка, у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, з накладенням віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія. Підпис” (“Дія ID”) або електронного підпису заявників та кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Порталу Дія відповідно до Законів України “Про електронні довірчі послуги” та “Про електронні документи та електронний документообіг”;..

    4) належний користувач - фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить,...

    4. Обов’язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього діючого національного посвідчення водія або діючого посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, записи в якому виконані або продубльовані літерами латинського алфавіту (далі - посвідчення водія), яке підтверджує право керування транспортним засобом відповідної категорії...

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

    1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС);

    2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС;

    3) Портал Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка...

    6. За внесення до Реєстру відомостей про належного користувача плата не справляється...

    11. Інформація про адресу електронної пошти власника транспортного засобу та належного користувача зазначається в електронній заяві або заяві. Заборонено зазначати адресу електронної пошти інтернет-ресурсів (сервісів), доступ до яких заборонено у зв’язку із застосуванням санкцій відповідно до Закону України “Про санкції”.

    12. Строк, на який вносяться відомості про належного користувача, зазначається в електронній заяві або заяві та відповідає строку, зазначеному заявниками.

    13. За згодою заявників внесення відомостей до Реєстру про належного користувача може здійснюватися без зазначення строку...

    25. Внесення дВо Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив власник транспортного засобу на підставі електронної заяви, здійснюється заявниками через:

    1) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, шляхом заповнення електронної заяви за формою згідно з додатком 1 із накладенням електронних підписів заявників;

    2) Портал Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка, шляхом заповнення електронної заяви в довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, із зазначенням відомостей, передбачених додатком 1, із накладенням віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія. Підпис” (“Дія ID”) або електронного підпису заявників та кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Порталу Дія...

    27. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або засобами Порталу Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка, здійснюється автоматично після заповнення та підписання заявниками в порядку, визначеному пунктом 25 цього Порядку, відповідної електронної заяви, а також проведення автоматичної перевірки зазначених у ній відомостей за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, за умови відсутності визначених цим Порядком підстав для відмови у внесенні відповідних відомостей...".

    ---

    Доброго дня, Якове! Власне, і додати чи коментувати нічого. Дивіться даний Порядок самостійно, визначайте дружину як належного користувача авто, що зареєстрований на Ваше ім'я, в тому числі, в електронній формі. Більш того, даний Порядок у попередній редакції передбачав видання власником авто довіреності належному користувачу, що не передбача=ене у чинній редакції.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням

    ДЛя перетину кордону на авто необхідно:

    • водійське посвідчення, яке відповідає міжнародним стандартам;

    • документ про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), який містить особисту інформацію на кирилиці та на латиниці;

    • розпізнавальний знак України на авто (UA);

    • державний номерний знак на автомобілі. Майте на увазі: якщо на вашому авто встановлений індивідуальний номерний знак, він буде вважатися дійсним лише на території України. Перетнути кордон ви маєте право лише на державних номерах.

    • дійсний договір міжнародного страхування - "Зелена карта" (згідно зі статтею 16 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"). Оформити страховий поліс онлайн можна за посиланням.

    У випадку, якщо за кермом не власник авто необхідно мати при собі один із наступних документів:

    • довіреність на право водіння авто з поміткою про дозвіл власника на виїзд за кордон;

    • тимчасовий реєстраційний талон на право управління автомобілем;

    • технічний паспорт на автомобіль, у додатку «Дія» є функція шерингу авто за допомогою якої можна поділитися техпаспортом автомобіля з іншою людиною за кілька кліків, який зручно саме для Вас використовувати.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України