Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 10 лютого 2023, питання №80419

Нарахування Лікарняних якщо працівник захворів до настання відпустки без збереження заробітної плати

Добрий день. Допоможіть у вирішенні питання. Якщо працівник написав заяву 30.01.про надання відпустки без збереження заробітної плати з 06.02. по 10.02, а потім захворів 02.02 по 08.02 ( ще не пішовши у відпустку, з наказом не був ознайомлений, попередньо повідомив про лікарняний). Чи мали право його відправляти у відпустку не ознайомивши з наказом? Як йому будуть нараховані лікарняні?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Вікторія!

    Якщо у період відпустки настала непрацездатність, вона підлягає продовженню на кількість календарних днів, протягом яких працівник відповідно до листка непрацездатності хворів. Однак відпустки не усіх видів можна перенести чи продовжити на час хвороби.

    Підлягають перенесенню на інший період або продовженню:

    • щорічна основна відпустка ;
    • щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці;
    • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, у тому числі за роботу із комп’ютером, за ненормований робочий день;
    • додаткова відпустка працівникам, які мають дітей ;
    • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством ( щорічна додаткова відпустка за стаж державної служби, за стаж служби в ОМС).

    Лікарняний за даних підстав підлягає оплаті, якщо він належним чином оформлений.

    Якщо працівник захворів під час перебування у щорічній відпустці або додатковій соціальній відпустці працівникам із дітьми та йому видали лікарняний, він підлягає оплаті.

    Період тимчасової непрацездатності під час перебування працівника у щорічній відпустці оплачують у звичайному порядку:

    — перші 5 днів — за рахунок роботодавця;

    — решта днів — за рахунок Фонду соціального страхування .

    При цьому тимчасову непрацездатність оплачують за всі календарні дні хвороби (включаючи робочі, вихідні, неробочі або святкові дні). Розрахунок лікарняних здійснюють за нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р..

    Розмір лікарняних залежить від страхового стажу та наявності пільгового статусу в застрахованої особи. Тобто, все те ж саме, якби не було жодної відпустки.

    Не підлягають перенесенню на інший період або продовженню такі відпустки:

    • додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творча відпустка;
    • відпустка для підготовки та участі в змаганнях;
    • додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни;
    • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
    • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
    • відпустка без збереження заробітної плати;
    • додаткові відпустки, що не належать до щорічних, зокрема, відпустки, передбачені пунктом 22 статті 20 та пунктом 1 статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

    Лікарняний в такому випадку не оплачується .

    Лікарняний по догляду за дні хвороби, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягає, а відпустку не продовжують і не переносять. Продовжувати або переносити відпустку на дні лікарняного по догляду за дитиною (іншим членом сім’ї) не можна. Тому якщо працівник у період щорічної відпустки доглядає за хворою дитиною, то відпустка на дні хвороби дитини не продовжується. Пояснюється це тим, що у трудовому законодавстві йдеться про хворобу в період відпустки саме працівника. Та й листок непрацездатності по догляду в період відпустки працівнику не видадуть. В даному випадку, документально підтвердити цей факт не вийде. Але, якщо листок непрацездатності по догляду був помилково виданий, дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягають.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України