Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 21 февраля 2023, вопрос №81026 400₴

Есть ли смысл подавать в суд, если нет документов о получении средств ФОП

Заключен договор с ФОП на предоставление ремонтных услуг. Накануне начала войны в феврале 2022 года был дан задаток в размере 60000 грн. НО деньги брал не сам ФОП, а прораб,который руководил стройкой. В договоре от руки написана расписка,что он такой-то такой взял такую-то сумму.
Перед 24 февраля успели сделать кое-какую работу, НО не на всю сумму. На просьбу предоставить чеки -ФОП говорит,что в его дом попала ракета, чеки уничтожены, вся сумма была потрачена, а товар, который был куплен на ремонт украли русские во время оккупации Киевской обл.
В связи с этим вопрос-оценить вероятность выиграть суд, оплачивать услуги адвоката, какую сумму можно вернуть и можно ли?

Ответы юристов (8)

    Гуща Юрій Миколайович
    15%
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Добрый день.

    Если в договоре прописано о задатке и способах уплаты, то как вариант возможно через суд взыскать.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольга!

    Для повної консультації я повинен бачити Вашу угоду з ФОПом.

    Проте наперед можно сказати, що оскільки ФОП своїх зобов'язань про надання ремонтних послуг не виконав, то на підставі Закону України Про захист прав споживачів Ви маєте право надісласти на адресу ФОПу претензію та вимогати повернення завдатку. Якщо ж в цьому Вам буде відмовлено, то треба буде подавати до суду.

    Збитки (як прямі, так і упущена вигода), завдані Замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню Виконавцем, за наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не передбачено договором. Для Виконавців, які порушили договір про надання послуг за плату при здійсненні підприємницької діяльності, законодавством передбачена підвищена відповідальність: вони відповідають за це порушення і без вини, крім випадків, коли невиконання договору стало наслідком дії непереборної сили, якщо інше не передбачено договором.

    Звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Я проаналізую Вашу угоду та надам повну консультацію, запропонувавши необхідний алгоритм дій у цій ситуації. Маю достаній досвід, щоби допомогти Вам у вирішенні цього питання. Включно із підготовкою претензії та позову у порядку захисту прав споживачів!

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    В первую очередь Вам необходимо прочитать условия договора, а именно пунткты о возможности досрочного расторжения договора.

    Ст. 907 Гражданского кодекса Украины предусмотрено, что договор о предоставлении услуг может быть расторгнут, в том числе путем одностороннего отказа от договора, в порядке и на основаниях, установленных Гражданским Кодексом, другим законом или соглашением сторон.

    Обязательство может быть прекращено как по взаимному согласию сторон, так и по требованию одной стороны. В последнем случае речь идет об одностороннем расторжении договора, которое предполагает активные действия сторон. Расторжение договора также может происходить в форме одностороннего отказа, которая может наступить в результате нарушения условий договора по основаниям и в порядке, предусмотренных Гражданским Кодексом Украины, законом или договоренностью сторон. В последнем случае имеется в виду односторонний отказ от договора при необходимости, следствием которой является расторжение договора. Стороны могут воспользоваться предоставленным правом в любое время - как до начала выполнения, так и во время предоставления услуги. Кроме того, такое право на законных основаниях может принадлежать любой из сторон.

    Предоставление сторонам указанного права связано с особенностями услуги и может происходить в трех случаях: когда основания расторжения договора предусмотренные Гражданским Кодексом Украины; когда основания расторжения договора предусмотрены законом; по договоренности сторон. Право на одностороннее расторжение допускается только в случаях, прямо установленных в договоре или в законе.

    В соответствии со ст. 10 Закона Украины «О защите прав потребителей» потребитель вправе отказаться от договора о выполнении работ и оказании услуг, если исполнитель своевременно не приступил к исполнению договора или выполняет работу настолько медленно, что закончить ее в определенный срок становится невозможным.

    Если стороны в договоре предусмотрели право сторон на односторонний отказ от исполнения договора, то они должны согласовать порядок и последствия такого одностороннего отказа. В первую очередь эти вопросы связанные с возмещением понесенных сторонами расходов и убытков.

    Споры, возникающие между сторонами по поводу выполнения условий данного договора, решается в судебном порядке.

    Вам необходимо направить письменно претензию , почтой с вручением ценным письмом и на электронную почту.

    Учитывая военное положение согласно Указа Президента № 64/2022 и то что указанный правовой режим был продлен до 20.05.23 , такое обстоятельство есть форс-мажором и возврат должен быть проведен , сейчас направьте претензии на все адреса компании и соберите доказательства , процессуальные сроки сейчас приостановлены , суд рассматривает лишь неотложные дела дистанционно , исковое заявление можете подать через електронный суд и ожидать назначения суда https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

    Так же подайте заявление в териториальное управление Дерпродспоживслужби, главное соберите все доказательства.

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    РЕКОМЕНДУЮ НАПРАВИТИ ЛИСТА У АДРЕСУ КОМПАНІЇ, З ВИМОГОЮ ПРО ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ, ВРАХОВУЮЧИ ОБСТВИНИ ВВЕДЕННЯ В УКРАЇНІ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ ТА ПРОВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Богданов Микита
    7.5%
    Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Добрый деньЕсли на этом ФОП есть имущество и возможно выполнить решение, то смысл есть. Про шансы можно сказать ознакомившись с договором. Расписка подтверждает факт получение денег, если она рпавильно составлена.Нужно ознакомиться с договором. Напишите в личные сообщения.

    Крикун Сергій  Павлович
    17.5%
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 570. Поняття завдатку

    1. Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

    2. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

    Стаття 571. Правові наслідки порушення або припинення зобов'язання, забезпеченого завдатком

    1. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора.

    Якщо порушення зобов'язання сталося з вини кредитора, він зобов'язаний повернути боржникові завдаток та додатково сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості.

    2. Сторона, винна у порушенні зобов'язання, має відшкодувати другій стороні збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором.

    3. У разі припинення зобов'язання до початку його виконання або внаслідок неможливості його виконання завдаток підлягає поверненню.

    Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...".

    ---

    Доброго вечора, Ольго! Щодо завдатку: якщо в розписці прораба не зазначено, що отримана сума була завдатком, то вона буде визнана, скоріше всього, авансом, тобто без Вашого права вимагати подвійну суму коштів. Сама по собі розписка є належним доказом передачі коштів. Щодо посилання на ракету у будинок та пограбування майна окупантами (яке співпадіння!), то з великою ймовірністю це є казка на кшалт викидання трьох порцій шашлику у прірву.Відповідно до ст.1166 ЦК особа є винною у завданні шкоди, допоки вона не доведе зворотнього - у цивільному судочинстві діє презумція винуватості, а не невинуватості - позивач не зобов'язаний доводити вину відповідача; відповідач повинен довести знищення будинку ракетою та пограбування майна окупантами. Також дивіться, за потреби, мою статтю-блог на цьому сайтй під назвою: "Форс-мажор під час війни і не ітльки".

    Жупинский Николай Андреевич
    12.5%
    Жупинский Николай Андреевич год назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Если расписку о получении денег написал не ФОП, с которым заключен договор, а постороннем лицо, прораб, то денег с ФОП не взыскать, разве что он сам признает в суде их получение. Начните с ним переписку по поводу возврата денег, возможно он в ней признает факт получения денег. В таком случае будет основание для обращения в суд

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Зверніть увагу, що подача позову про захист прав споживача до суду єдиний ваш шанс притягнути винну особу до відповідальності.

    Наявність розписки без зазначення прораба в договорі як відповідальної особи ФОП, буде тяжко прив'язати до ФОП, або до наданих вам послуг.

    Спробуйте подбати про інші докази.

    Також бажано укласти додаткову угоду , або акт виконаних робіт та спробувати досудова врегулювати спір.

    Спробуйте вийти на переговори з ФОП укласти графік робіт.

    Також розгляньте можливість подачі до суду на прораба.

    Успіхів

    Корнійчук Євген Іванович
    7.5%

    Доброго дня, сума не мала тому би я рекомендував всеж таки звернутися в суд. Якщо є розписки це який не який доказ надання грошей.

    Про знищенні чеки та розкрадання майна це вже не ваші проблеми. Чеки можно поновити. А що украли матеріали це вас не стосується.

    ФОП повинен доробити роботу або повернути кошти.

    Більш детально за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України