Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 05 марта 2023, вопрос №81729 650₴

Повторна ВЛК із тимчасовим посвідченням

Доброго дня. Після початку війни пройшов ВЛК у західній області України, через 2 тижні обстежень отримав тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, негідний у мирний та воєнний час з виключенням зі списків. С цим посвідченням виїхав за кордон. Наразі є необхідність поїхати на 2 дні до Одеси. У зв'язку з випадками свавілля від співробітників ТЦК у мене питання – чи можуть вони наполягати знову проходити ВЛК, якщо підійдуть на вулиці вручати повістку? Або мого тимчасового посвідчення достатньо, щоби мене не чіпали?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.4%

    Доброго дня, Іване!

    У зв'язку з випадками свавілля від співробітників ТЦК у мене питання – чи можуть вони наполягати знову проходити ВЛК, якщо підійдуть на вулиці вручати повістку? Або мого тимчасового посвідчення достатньо, щоби мене не чіпали?

    ВАМ НЕ МАЄ ПРО ЩО ХВИЛЮВАТИСЬ, ОСКІЛЬКИ ПРАЦІВНИКИ ТЦК НЕ МАЮТЬ ПРАВА НА НАПРАВЛЕННЯ ВАС НА ВЛК, ТИМ ПАЧЕ У ВАШОМУ ВИПАДКУ.

    БІЛЬШЕ ТОГО, ВРУЧИТИ ПОВІСТКУ ВАМ ВОНИ ТАКОЖ НЕ МАЮТЬ ПРАВА, ОСКІЛЬКИ ВИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТА ЗА СВОЇМ СТАТУСОМ Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ. ВІДПОВІДНО НОРМИ ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МОБІЛІЗАЦІЙНОЇ РОБОТИ НА ВАС НЕ ПОШИРЮЮТЬСЯ.

    НАПРАВИТИ НА ВЛК МАЮТЬ ТІЛЬКИ ОСОБУ, ЯКА ПЕРЕБУВАЄ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ, ЩО ВІДМІННЕ ВІД ВАШОЇ СИТУАЦІЇ.

    Можу зазначити, що в моїй практиці відомі випадку, коли повістку хотіли та все ж вручали особам, які були визнані ВЛК непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. Але це протизаконно та порушує будь-які правові норми.

    При бажанні вручити Вам повістку Ви повинні на місці телефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони України та Уповноваженого ВР з прав людини.

    1. Подача скарги на гарячу лінію МОУ.

    0-800-500-410;

    0-800-500-442;

    044-454-44-99

    2. Звернення на гарячу лінію Уповноваженого ВР з прав людини.

    Гаряча лінія:

    0800-50-17-20 (Безкоштовно)

    044-299-74-08

    hotline@ombudsman.gov.ua

    ТАКОЖ ВИ МАЄТЕ ПОВНЕ ПРАВО ВІДМОВИТИСЬ ВІД ВРУЧЕННЯМ ВАМ ТАКОЇ ПОВІСТКИ ІЗ ВИКЛАДЕННЯМ СВОЇМ АРГУМЕНТІВ ЩОДО ЦЬОГО.

    ВИСНОВОК: ВИ НЕПРИДАТНИЙ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ВРУЧИТИ ВАМ ПОВІСТКУ, НАПРАВИТИ НА ВЛК І ТАК ДАЛІ - НЕЗАКОННО, ЩО НАВРЯД ЧИ ТРАПИТЬСЯ У ВАШІЙ СИТУАЦІЇ. ТОМУ НЕ ХВИЛЮЙТЕСЬ. МОЖЕТЕ БЕЗ ПОБОЮВАНЬ ПОВЕРТАТИСЬ ДО УКРАЇНИ ТА ВИРІШУВАТИ СВОЇ СПРАВИ.

    ЯКЩО ДЕСЬ ВИНИКНЕ КОНФЛІКТНА СИТУАЦІЯ, АДВОКАТИ БЕЗ ПРОБЛЕМ ВАМ ДОПОМОЖУТЬ.

    МОЖЕТЕ ЗВЕРТАТИСЬ ТА НІЧОГО НЕ БОЯТИСЬ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.4%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Іване!

    Якщо Ви маєте тимчасове посвідчення з відміткою - "напридатний до військової служби з виключенням з військового обліку", то Вам немає чого боятися.

    По-перше, Вас не можуть мобілізувати.

    По-друге, Ви маєте право на безперешкодний перетин кордону в будь який час.

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 2.02.2023 року:

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    Отже для виїзду з України достатньо мати руках прикордонний паспорт та воєнний квиток/тимчасове посвідчення з відміткою про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку!

    Чисто теоретично на проходження ВЛК можуть направити, бо мають право, на жаль, , але з Вашим дописом у ТП сенсу за це переживати у Вас немає жодного!

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    І ще...

    ЯКЩО РАПТОМ У ВАС ВИНИКНУТЬ ПРОБЛЕМИ З ПРИКОРДОННИКАМИ (ВСЕ БУВАЄ), ОСЬ ВАМ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИМ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ В ТАКИХ ВИПАДКАХ:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.
    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..
    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Якщо у Вас будуть до мене уточнюючі питання, звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи!

    Корнійчук Євген Іванович
    7.7%

    Доброго дня, хочу вас заспокоїти, вашого військового квитка цілком достатньо, щоб вас не чипали. Також ви вільно зможете назад виїхати за кордон.

    ЩО стосується свавілля, цьому є місце, ви цілком праві. Мої рекомендації у цьому випадку, не треба сперечатися не ским і щось доказувати, у разі спроби вручення повістки, ви можете її спокійно отримати і викинути у найближчу урну, ви вже не військовозабов'язаний тому на вас не діє закон про мобілізацію і таке інше будь яка відповідальність відсутня.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    Леонтьєв Олег Валентинович
    6.2%

    Особи ж, які за результатами медичного обстеження визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку втрачають статус військовозобов'язаних і тому не підпадають під мобілізацію. Цей висновок військово-лікарської комісії повторно підтверджувати непотрібно.

    Отже, крім штампу та запису у Тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного потрібно мати ще Довідку ВЛК із зазначенням діагнозу, номеру протоколу, тощо.

    Адвокат Евгений Александрович
    30.8%

    Доброго вечора, іван!

    ТАК, ЯКЩО ВАС ВИЗНАНО НЕПРИДАТНИМ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ТО ВИ Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ВАМ НЕ МАЮТЬ ПРАВО ВРУЧАТИ ПОВІСТКИ ТА ПРИЗВАТИ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, А ПОНОВИТИ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ МАЮТЬ ПРАВО ЛИШЕ ЗА ВАШОЮ ІНИЦІАТИВОЮ, ЗА ПОДАНОЮ ЗАЯВОЮ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго
    Гончаренко Константин
    24.6%

    Доброго дня!

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    військовозобов'язані;

    резервісти;

    бійці Національної гвардії;

    працівники Служби безпеки;

    працівники Державної прикордонної служби;

    працівники Державної спеціальної служби транспорту;

    працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,

    члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.

    Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    ВЛК проходять раз на 5-ть років до того ж якщо Вас виключено з облвків справа має бути передана до архіву і тцк сп не звертаються до Вас

    Питання , роз яснення , скарги тут: Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99.

    Або Урядовий контакт-центр 15-45 , зареэструйте звернення нехай шукають відповідальну особу.(або хоча б повідомлять до кого направлять Ваш запит для контролю та реагування, краще письмово, аби мати докази https://ukc.gov.ua/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України