Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 10 марта 2023, вопрос №82010

условие назначение субсидии

добрый день.
вопрос 1. Можно ли разчитывать на субсидию при условии, что человек не работает и официально не оформлен ка безработный. Тое-сть нет даже трудовой книги?
вопрос 2. Может ли получить субсидию человек владеющий участком земли?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Остапе!

    Про законодавство, яке регулює питання щодо оформлення та виплати субсидії

    Поняття житлової субсидії

    Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою вразливим споживачам житлово-комунальних послуг – мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, витрати на комунальні послуги, витрати на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива в такому будинку.

    Примітка : Суми призначеної, але не виплаченої у зв’язку із смертю одержувача житлової субсидії виплачуються одному із членів домогосподарства, з урахуванням яких призначалася субсидія, за письмовим зверненням такої особи, поданим протягом трьох місяців після смерті одержувача.

    Хто може оформити субсидію

    • Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем реєстрації особи, з урахуванням усіх зареєстрованих осіб. . До складу домогосподарства включаються особи, що зареєстровані і фактично проживають в житловому приміщенні (будинку), на яких розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії.
    • Для підтвердження факту не проживання за місцем реєстрації осіб, потрібно заявнику(ці), яка оформляє собі субсидію, надати додатково наступні документи (наприклад: довідки про нарахування плати за житлово-комунальні послуги в іншому житловому приміщенні; довідки про відвідування дитячого садочка або школи дитиною, довідки з місця навчання, роботи – із зазначенням фактичного місця роботи; договори оренди житла в іншому місці, тощо). Зазначений список документів для підтвердження місця не проживання –не є вичерпний. Якщо члени сім’ї*, які зареєстровані але не проживають у домогосподарстві, нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце їх проживання, тоді дохід таких членів сім’ї при розрахунку до субсидії не враховуються. Наприклад: зареєстровані в квартирі мама та син, але фактично син працює та проживає в іншому місті, тоді йому потрібно на роботі взяти довідку про місце роботи.
    • За наявності у складі домогосподарства осіб, які не проживають за місцем реєстрації (на підставі інформації в декларації та підтверджуючих документів) приймається рішення про виключення таких осіб зі складу домогосподарства (крім членів сім’ї*).
    • При цьому під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства. Соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

    *При визначенні осіб, які належать до членів сім’ї, слід керуватись нормою статті 3 Сімейного кодексу України: Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Ураховуючи зазначену норму, до членів сім’ї, які можуть проживати окремо, належать: чоловік, дружина, їх неповнолітні діти.

    Отже у п.4 декларації про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням субсидії, мова йде про зареєстрованих осіб домогосподарства (для орендарів і ВПО-фактичне місце проживання), а в розділі II декларації про членів сім’ї зі складу домогосподарства, незалежно від реєстрації їх місця проживання (фактичного місця проживання), наприклад: дружина заявника, який бажає отримати субсидію, не зареєстрована в домогосподарстві, проживає окремо.

    • У разі коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, житлова субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника).
    • За рішенням органів соціального захисту населення субсидія може бути призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.
    • Житлова субсидія також може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

    До кого звертатись з документами для оформлення субсидії та варіанти їх подання (як у режимі офлайн, так і онлайн).

    • Заяви про призначення та надання житлової субсидії з необхідними документами та/або відомостями приймаються від громадян:
    • структурними підрозділами з питань соціального захисту населення – до 30 листопада 2022 р. включно в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі – Портал Дія);
    • органами Пенсійного фонду України, починаючи з 1 грудня 2022 р., у тому числі у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія).

    Хто здійснює призначення субсидії

    До 30 листопада 2022 р. включно – структурні підрозділи з питань соціального захисту населення; починаючи з 1 грудня 2022 р. – органи Пенсійного фонду України.

    Контроль за правильністю призначення і виплати житлових субсидій здійснює Нацсоцслужба та її територіальні органи.

    Основні документи для оформлення субсидії

    • Заява про призначення субсидії
    • Декларація про доходи і витрати осіб, які звернулись за субсидією
    • Довідка про доходи (якщо у декларації зазначені певні доходи, однак інформація про них відсутня у ПФУ та ДФС)
    • Договір про винайм житла (за наявності)
    • Документи, які можуть підтвердити непроживання особи за місцем реєстрації (у разі потреби), наприклад: довідка з місця роботи, тощо.

    У разі виникнення уточнюючих питань або бажання порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України