Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 21 марта 2023, вопрос №82657 150₴

Наследование наличных денег

Добрый вечер! Умер бывший муж, есть общий ребенок 9 лет. Перед смертью написал мне смс, в котором указал что надо делать с имуществом и что есть наличные деньги 8000 долларов, на учебу сыну. Деньги отдал на хранение знакомой. Через месяц я с ней связалась, еле нашла контакт, она сказала что получила распоряжение от сестры умершего и передала деньги какому то человеку. Есть контакт этого человека. Может ли сын претендовать на эти деньги, и как, если их не отдают

Ответы юристов (7)

    Гуща Юрій Миколайович
    20%
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый вечер.

    Сын имеет право на получение наследства (часть зависит от количества наследников, но т.к.он малолетний он имеет обязаьельную долю). Вопрос в том, что завещание не составлялось, то нотариус может отказать в указании ее в свидетельстве на наследство. Через суд доказывать право на наличные, либо человек, который хранит их добровольно отдаст ребенку, вам. Да, и не удаляйте смс- это доказательством может быть в суде.

    Из судебной практики.

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/83...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Заповідальні розпорядження осіб, які можуть мати юридичну силу після їх смерті повинні бути завірені нотаріально. Крім того, згідно Порядку посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 1994 р. № 419 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 липня 2006 р. № 940)

    "Посвідчувати заповіти і довіреності, що прирівнюються до нотаріально посвідчених (далі - заповіти і довіреності), відповідно до статей 245 і 1252 Цивільного кодексу України та статті 40 Закону України "Про нотаріат", мають право такі посадові, службові особи:

    уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування - довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами;

    {Пункт 1 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 46 від 30.01.2013}

    начальники госпіталів, санаторіїв, інших військово-лікувальних закладів, їх заступники з медичної частини, старші або чергові лікарі - довіреності військовослужбовців або інших осіб, що перебувають на лікуванні в таких закладах;

    командири (начальники) військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів - заповіти і довіреності військовослужбовців, а в пунктах дислокації військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи посадової особи органу місцевого самоврядування, що вчиняють нотаріальні дії, - заповіти і довіреності працівників, членів їх сімей і членів сімей військовослужбовців;

    {Абзац пункту 1 в редакції Постанови КМ № 161 від 05.03.2009}

    головні лікарі, їх заступники з медичної частини або чергові лікарі лікарень, госпіталів, інших стаціонарних закладів охорони здоров'я, начальники госпіталів - заповіти осіб, що перебувають на лікуванні в таких закладах;

    директори або головні лікарі будинків для осіб похилого віку та інвалідів - заповіти осіб, що проживають у таких будинках;

    начальники установ виконання покарань та слідчих ізоляторів - заповіти і довіреності осіб, що тримаються в таких установах;

    капітани морських або річкових суден, що плавають під прапором України, - заповіти осіб, що перебувають під час плавання на таких суднах;

    начальники пошукових або інших експедицій - заповіти осіб, що перебувають у таких експедиціях".

    ТЕПЕР ЩО СТОСУЄТЬСЯ СМС ВАШОГО ЧОЛОВІКА, ЗА ЯКИМ ВІН ЗАПОВІДАВ ГРОШІ ВАШІЙ ДИТИНІ...

    На жаль це повідомлення у вказаному Вами способі передачи не має законної сили, і розглядати його як заповіт неможливо. Тому що його існування як і існування грошей, треба доводити і, скорше за все, в судовому порядку.

    Якщо Ваш син є неповнолітнім, то я би радив Вам негайно звернутись до нотаріуса для відкриття спадкового провадження щодо майна та коштів, які залишились після смерті Вашого колишнього чоловіка.

    Незалежно від того, чи ви є спадкоємцем за законом або за заповітом, для прийняття спадщини у встановлений законодавством термін потрібно подати заяву нотаріусу, в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування. Оформити спадщину можна як у державного, так і приватного нотаріуса, за місцем відкриття спадщини.

    Право на спадщину відкривається за останнім місцем проживання померлого (населений пункт) або ж якщо воно невідоме – за місцезнаходженням нерухомого майна (його основної частини). Тобто, для того, щоб вступити у спадщину, ви можете звернутися до будь-якого нотаріуса в тому населеному пункті, де був зареєстрований (прописаний) померлий або ж де знаходиться його майно.

    В контексті спадкового провадження можна бути піднімати питання про згадані Вами 8000 американських долларів. Думаю, що я знаю, як це можна зробити.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Гончаренко Константин
    23.3%

    Доброго дня!

    Ви як представник дитини (неповнолітній спадкоємець) ,маєте подати заяву нотаріусу за місцем майна померлого ,або місцем останього проживання, про відкриття вступу у спадщину нехай нотаріус перевіряє заповіт чи за законом встановлює обсяги майна померлого та коштів. Також подайте заяву від імені дитини про охорону спадкового майна від посягань інших сторін спадкової справи , нотаріус вживає заходів згідно ЗУ Про нотаріат. Дитина за законом має право на обов'язкову частку спадку померлого родича.

    Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Якщо це кошти ,нотаріус чи суд це встановлять та витребують через органи ДВС.

    В умовах воєнний стану заяву про вступ у спадщину подають у термін 10 місяців.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день.

    В описанной Вами ситуации доказать в суде, что есть 8 тыс. дол. которые может унаследовать сын будет очень сложно. Смс не убедит в этом суд, если только вторая сторона не признает наличие этих денег. Возможно у наследодателя есть другое движимое или недвижимое имущество, которое подлежит государственной регистрации (дома, квартиры, земельные участки, автомобили) - тогда сын сможет их унаследовать.

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    Цивільний процесуальний кодекс Украни (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    " Стаття 293. Окреме провадження

    1. Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

    2. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:...

    5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;...

    Стаття 315. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення...

    2. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення...

    Стаття 318. Зміст заяви

    1. У заяві повинно бути зазначено:

    1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

    2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

    3) докази, що підтверджують факт.

    2. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

    Стаття 319. Зміст рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення

    1. У рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт...".

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1230. Спадкування права на відшкодування збитків, моральної шкоди та сплату неустойки

    1. До спадкоємця переходить право на відшкодування збитків, завданих спадкодавцеві у договірних зобов'язаннях.

    2. До спадкоємця переходить право на стягнення неустойки (штрафу, пені) у зв'язку з невиконанням боржником спадкодавця своїх договірних обов'язків, яка була присуджена судом спадкодавцеві за його життя.

    3. До спадкоємця переходить право на відшкодування моральної шкоди, яке було присуджено судом спадкодавцеві за його життя.

    ---

    Доброго дня, пані Олено! Вважаю за належне та необхідне звернутись до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме - отримання знайомою грошей від покійного чоловіка, видачі розпорядження сестри покійного та передачі грошей "якісь людині". За заявою зацікавленими особами будуть всі три особи з отримання та передачі грошей. Далі, на підставі рішення суду та свідоцтва про право на спадщину спадкоємець звертається до суду про відшкодування шкоди, завданої спадкодавцеві.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Можна просити включити ці гроші в свідоцтво про спадщину. Однак якщо нотаріус відмовиться це зробити, то можна звернутися до суду з позовною заявою про визнання за вами права власності на готівкові кошти у розмірі 8 000 (вісім тисяч) доларів США, які складають еквівалент … гривень, в порядку спадкування за законом після смерті батька (ви ж від сина будете звертатися)

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням

    ВАш син має право на спадщину - майно що належало його батькові. Для прийняття спадщини необхідно звернутися до нотаріуса і відкриття савдкової справи.

    Щодо статусу зазначеної вами особи та коштів, то дійсно якщо вони входять у спадкову масу то проблем немає, тобто він їх отримаємає у спадок.

    Якщо передача та отримання коштів відбувалась лише усно, та доказів окрім СМС немає, то тут будуть складності, тобто варто з'ясувати статус цих коштів, а в подальшому або шукати методи впливу на зазначену особу, або позиватися до неї в судовому порядку, як до особи що є надежним користувачем, та неправомірно використовує вказані кошти (так як доказів, що вона їх комусь передала, або передають також немає), або звертатись з позовною заявою про визнання за вами права власності на готівкових коштів.

    Удачі


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України