Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 22 марта 2023, вопрос №82710 1450₴

Проблеми з переоформленням по ген довіреності

Власника не має в Україні, має аліменти, говорять що жінка зверталась до Двс, у чоловіка були заборгованості, на даний час вони закриті, але наклали арешт на авто раніше, авто переоформити не можливо, на нас ген доручення, як вийти з ситуації?

Ответы юристов (24)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юрій!

    У зв'язку з чим не виходить переоформити авто? Звертались до сервісного центру? Чи передбачено генеральною довіреністю право особи на переоформлення авто без присутності власника? Чи маєте письмову відмову сервісного центру?

    Потрібно розібратись з цими питаннями для детальної консультації. Заборонено переоформлення авто тільки громадянам-боржникам, у тому числі за аліментами. Але за Вашими словами, така заборгованість у нього відсутня.

    Потрібно розбиратись. Можете натиснути кнопку "Звернутися".

    Мєньков Андрій Васильович
    3.4%

    Доброго дня Юрій.

    З вашого питання не зрозуміло чому немає можливості переоформити авто. Якщо припустити, що авто перебуває під забороною відчуження, тому що була заборговність по аліментах більше трьох місяців і виконавець звернув стягнення на авто, то треба звертатися до цього державного або приватного виконавця і вирішувати питання про зняття заборони на відчуження за навності підстав (якщо заборгованість погашена). У разі відмови оскаржувати її до суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юрію!

    Не зовсім зрозуміло що трапилося, і з якої причини власник не можете переоформити авто. Якщо у Вас є генеральна довіренність, то Ви можете продати авто будь кому, а потім його самім же й переоформити. Присутність власника авто для того в Україні абсолютно не потрібна.

    Заборона продажу на авто могла бути лише у випадку накладання на нього арешту виконавчою службою, але Ви зтверджуєте, що боргів у власника немає. Можливо це недостовірна інформація, і її треба перевірити ще раз?

    Тепер з приводу угоди купівлі-продажу авто...

    Відповідно до частини першої статті 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    Стаття 317 Цивільного кодексу України, встановлює, що власнику належать права володіння, користування і розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

    Правом володіння є право фактичного, фізичного та господарського впливу на річ (майно). Право володіння притаманне тим речам, які знаходяться у власності.

    Правом користування є можливість власника та / або інших осіб вилучати з речі її корисні властивості, привласнення плодів і доходів, принесених річчю для задоволення своїх потреб.

    Правом розпорядження є можливість власника визначати юридичну і фактичну долю майна, а саме: відчуження (продаж, дарування, рента і т.д.), передача іншим особам у володіння та / або користування (оренда, застава, позика тощо) , знищення або фізична відмови від майна.

    Єдиний спосіб придбання права власності на автомобіль - це оформлення договору купівлі-продажу.

    Згідно статті 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. При придбанні вживаного автомобіля, надійним способом є укладення договору купівлі-продажу у нотаріуса. Нотаріус перевіряє достовірність наданих документів і відсутність обтяжень (арешту, заборони, наявність кредиту) на транспортний засіб. Перед підписанням договору купівлі-продажу необхідно уважно ознайомитися з його змістом.

    У бланку угоди повинні бути такі положення:
    • дата і місце оформлення договору купівлі-продажу автомобіля, потрібні відомості про обидві сторони відповідно підтверджуючих особи документів;
    • інформація про транспортний засіб як предмет угоди на підставі технічної документації;
    • деталі вартості та варіантів оплати;
    • підписи, що підтверджують згоду сторін і приводять договір в дію.

    Також, не варто забувати і про акт прийому-передачі, який відображає фактичну передачу транспортного засобу із зазначеним станом на момент придбання. Повністю завершеною угода може вважатися тільки після внесення відповідних даних про нового власника в технічні документи на транспортний засіб. Також, переоформити право власності на автомобіль можна, оформивши договір купівлі-продажу з наступною реєстрацією автомобіля на нового власника в сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ України. Відповідно до частини першої статті 210 Цивільного кодексу України, правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

    Також при купівлі-продажу автотранспортного засобу необхідно пам'ятати і про сплату податків.

    'Які податки потрібно сплатити при купівлі-продажу авто

    Оподаткування продажу авто: якщо протягом року власник перший раз продає машину, податок платити не потрібно, в інших випадках розмір податку складе 5% від вартості, зазначеної в договорі, але не нижче його середньоринкової або оціночної вартості. Оподаткування купівлі авто: податок потрібно платити при купівлі нової машини. Збір до Пенсійного Фонду складає 3-5% в залежності від вартості автомобіля та розміру прожиткового мінімуму:

    • 3% - якщо вартість машини не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного року;
    • 4% - якщо вартість транспорту від 165 до 290 розмірів прожиткового мінімуму;
    • 5% - якщо вартість авто перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму.

    Як би там не було, для отримання повної консультації та опрацювання алгоритму дій зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь Вам реально допомогти вирішити питання!

    • Юрий Клиент год назад

      говорять що жінка зверталась до Двс, у чоловіка заборгованостей не має, але наклали арешт на авто

    Юрий Клиент год назад

    говорять що жінка зверталась до Двс, у чоловіка заборгованостей не має, але наклали арешт на авто

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Якщо є арешт на авто, то треба звернутись до виконавчої служби і, перш за все, та з'ясувати причини арешту. Тільки після цього можна мати уявлення, що і як треба зробити. Я можу в тому допомогти, навіть за потреби зробити адвокатський запит (відповідь на нього повинні надати за 5 днів!). Одним словом, постараюсь все виправити. Натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Юрій!

      Якщо є арешт, тоді має бути виконавче провадження, в рамках якого накладено цей арешт, або кримінальне провадження.

      За будь-яких умов потрібно спочатку зрозуміти, в чому саме проблема, а потім займатись питанням зняття арешту. Звертайтесь.

      • Юрий Клиент год назад

        говорять що жінка зверталась до Двс, у чоловіка заборгованостей не має, але наклали арешт на авто.

        вп так і висить, кажуть поки жінка його не відізве

        • Кирда Вячеслав Володимирович

          Юрій!

          У ДВС не могли відкрити виконавче провадження без рішення суду про сплату аліментів і його невиконання протягом певного періоду. Тобто треба був виконавчий лист, яким є рішення суду.

          Дивна ситуація треба розбиратись.

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      13.8%

      Юрій!

      Звернутись до уповноважених органів, у тому числі ДВС, власник може самостійно, або видати довіреність на це іншій особі.

      Це можливо зробити 2 способами:

      1. Через консульство України в країні його перебування. Але дуже часто консульства мають черги на місяці наперед.

      2. Через місцевого нотаріуса. Але потім таку довіреність потрібно буде перекласти та в Україні та завірити переклад у нотаріуса.

      Успіхів. Всього доброго!

    Иваненко Мария Владимировна

    якщо наклали арешт,потрібно глянути по реєстрам та зняти арешт,потрібна допомога,звертайтесь:)

    • Юрий Клиент год назад

      яким чином зняти

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Арешт знімається або за допомогою заяви до самого виконавця, або в судовому порядку. Залежить від причини арешту. Треба з'ясовувати.

        Можливо є інші причині для арешту авто, а ні заборгованність по алментах.

        • Юрий Клиент год назад

          У Двс говорять тільки по заяві власника

          Але його не має в Україні …

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич год назад

            Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

            Общаться в чате

            По-перше, це може з'ясувати сам власник дистанційно, звернувшись листом до виконачої служби.

            По-друге, власник може надати Вам довіренність виступати від його імені.

            По третє, ще далі залишаюсь я, який може в тому допомогти.

    Юрий Клиент год назад

    На сам перед пробую зв’язатись із власником, якщо за кілька днів не відповість, звернусь до Вас про допомогу, варіантів не має…

    Очікуєм…

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Ок, домовились. Проте наполегливо радив би звернутись саме зараз. Хочу дати кілька важливих порад ще до того як Ви зв'яжетесь з власником.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    10.3%

    Арешт на майно в тому числі ТЗ накладається відповідно до ст. 56 Закону України «Про виконавче провадження» на підставі постанови про накладення арешту на майно.

    Якщо такий арешт накладено у зв’язку з несплатою аліментів, то стягувачем є дружина власника авто.

    Пп. 2, 7 п. 4 ст. 59 ЗУ «Про виконавче провадження» зазначає, щопідставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є:

    2) надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника (у тому числі від реалізації майна боржника), необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника;

    7) погашення заборгованості із сплати періодичних платежів, якщо виконання рішення може бути забезпечено в інший спосіб, ніж звернення стягнення на майно боржника;

    5. У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

    Тобто, якщо борг погашено, то виконавець повинен зняти арешт. Нехай власник авто скаже вам номер виконавчого провадження для з’ясування обставин чому не знято арешт. Буває так, що виконавець через велику кількість проваджень просто забув це зробити і йому треба нагадати. А можливо там щось таки не сплачено до кінця.

    Є ще інший спосіб

    Стаття 59 ЗУ «Про виконавче провадження»

    1. Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

    2. У разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Таким чином, можна ще звертатися в суд про зняття арешту, але відповідачем у цій справі буде боржник, а виконавча служба тільки третьою особою.

    Пуха Наталія ТендерОк
    10.3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням

    Зверніться МРЕО, для переоформлення авто,

    або призначте відповідального водія через кабінет водія

    При перереєстрації транспортних засобів у разі зміни їх власників зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться.

    До сервісного центру МВС подаються оформлені в установленому порядку документи, що:

    • підтверджують правомірність придбання транспортного засобу;
    • заява (заповнюється в ТСЦ);
    • свідоцтво про реєстрацію;
    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) покупця та продавця або:
      • тимчасове посвідчення громадянина України;
      • посвідка на постійне проживання;
      • посвідки на тимчасове проживання;
      • посвідчення біженця;
      • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
      • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та плату за бланкову і спеціальну продукцію;
    • у разі оформлення договору купівлі-продажу в ТСЦ, необхідно надати оціночну або середньоринкову вартість транспортного засобу та документ про сплату податку на дохід від продажу об’єкта рухомого майна (виключення становлять: легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди. Необхідність надання оціночної або середньоринкової вартості та оподаткування виникає лише у випадку продажу/обміну протягом звітного (календарного) року більш ніж одного легкового автомобіля та/або мотоциклу, та/або мопеду);
    • висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу (вноситься до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС).

    Удачі

    Гончаренко Константин
    10.3%

    Доброго дня!

    Зняти арешт може або виконавець самостійно ,або через суд примусово рішенням суду зобов'язати вчинити певні дії ,якщо власник живий він може самостійно направити поштою рекомендованим листом з врученням та повідомленням заяву про зняття арешту через консульство, або там же оформити довіреність на Вас з правом подання і підписання заяв від імені власника.

    Або власник через адвоката подає позов про оскарження дій органу ДВС та зобов'зати примусово зняти арешт з майна та виключення з реєстру боржників з видачею постанови двс про закриття провадження.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    У органі ДВС має бути вся інформація про боржника це не Ви , а державний виконавець має його знайти за тими контактами які є у справі.

    Візьміть у органі ДВС Контакти боржника та подайте від його імені заяву про зняття арешту до суду та до органу ДВС поштою на ім я начальника. Нехай знімають арешт та додайте квитанції про оплату боргу та витрат ДВС

    Тобто як зараховувати оплату від імені боржника вони можуть , а зняти арешт від імені боржника ні - Вам необхідно всі заяви , про які вони говорили подати від імені боржника з його контактами, а адресу для листування вкажіть вашу , але без ФИО. ВСІ ЗАЯВИ ПОДАЙТЕ РЕКОМЕДОВАНИМИ ЛИСТАМИ З ВРУЧЕННЯМ , ВІД ІМЕНІ БОРЖНИКА , ВСЕ ОДНО ЮРИДИЧНО авто належить йому , питання треба вирішувати у суді саме від імені власника авто.

    у заяві вимагайте видачі постанови про закриття провадження та зняття арешту з виключенням даних з реєстру боржників.

    все робіть від імені власника авто , який зазначений боржником у справі. Постанову нехай теж виносять на ім я власника яке є у справі і надішлють поштою на адреси вказані в заяві - на адресу що вказана у справі та на адресу для листування тобто Вашу але не вказуйте , що то ваша адреса.

    якщо будете особисто подавати необхыдна довыренысть выд власника на представництво його ынтересыв нотарыальна

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Нешик Татьяна
    3.4%
    Нешик Татьяна год назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Ознайомившись з вашими умовами, я би рекомендовала вам звернутись до боржника. Бо якщо заборгованість погашена, то виконавець за запитом (заявою) боржника має внести у відповідні реестри відповідну інформацію про це. Тоді буде знятий арешт (можливо арешт був накладений на "все майно боржника", а не тільки на авто). Часто виконавці умисно не поспішають вносити дані в реєстри. Тому звертайтесь до боржника і хай він зв*язується з віконавцем та закриває це питання. За вашим зверненням до виконавця нічого не відбудеться, оскільки ви не сторона по виконавчому провадженню.

    Гарного дня

    Степанов Михайло Леонідович
    10.3%

    Вітаю, чоловіку необхідно закрити виконаче провадження.

    Поняття виконавчого провадження та підстави його закриття

    Цивільне судочинство має забезпечувати не тільки правильний і швидкий розгляд та вирішення справ, а й виконання постановлених у них рішень. Це досягається шляхом примусової реалізації цих рішень.

    Згідно статті 1 Закону України «Про виконавче провадження», виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) –це сукупність дій визначених у Законі України «Про виконавче провадження» органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, Законом України «Про виконавче провадження», іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до ЗаконуУкраїни «Про виконавче провадження», а також рішеннями, які відповідно до Закону України «Про виконавче провадження»підлягають примусовому виконанню.

    Примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених Законом України «Про виконавче провадження» випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

    В статті 39 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено підстави закриття виконавчого провадження, серед яких:

    1. визнання судом відмови стягувача від примусового виконання судового рішення;
    2. затвердження судом мирової угоди, укладеної сторонами у процесі виконання рішення;
    3. припинення юридичної особи - сторони виконавчого провадження, якщо виконання її обов’язків чи вимог у виконавчому провадженні не допускає правонаступництва, смерті, оголошення померлим або визнання безвісно відсутнім стягувача чи боржника;
    4. прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку-боржника;
    5. скасування або визнання нечинним рішення, на підставі якого виданий виконавчий документ, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню;
    6. письмової відмови стягувача від одержання предметів, вилучених у боржника під час виконання рішення про передачу їх стягувачу, або знищення речі, що має бути передана стягувачу в натурі або оплатно вилучена;
    7. закінчення строку, передбаченого законом для відповідного виду стягнення, крім випадку, якщо існує заборгованість із стягнення відповідних платежів;
    8. фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом;
    9. повернення виконавчого документа без виконання на вимогу суду або іншого органу (посадової особи), який видав виконавчий документ;
    10. надіслання виконавчого документа до суду, який його видав, у випадку, передбаченому частиною третьою статті 63 Закону України «Про виконавче провадження»;
    11. якщо рішення фактично виконано під час виконання рішення Європейського суду з прав людини;
    12. непред’явлення виконавчого документа за відновленим виконавчим провадженням у строки, визначені статтею 41 Закону України «Про виконавче провадження»;
    13. якщо стягнені з боржника в повному обсязі кошти не витребувані стягувачем протягом року та у зв’язку з цим перераховані до Державного бюджету України;
    14. якщо коштів, що надійшли від реалізації заставленого майна (за виконавчим документом про звернення стягнення на заставлене майно), недостатньо для задоволення вимог стягувача - заставодержателя, а також якщо майно, яке є предметом іпотеки, передано іпотекодержателю або придбано ним відповідно до вимог Закону України "Про іпотеку" за виконавчим документом про звернення стягнення на майно, яке є предметом іпотеки;
    15. погашення, списання згідно із Законом України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" неустойки (штрафів, пені), інших штрафних, фінансових санкцій, а також інфляційних нарахувань і процентів річних, нарахованих на заборгованість теплопостачальних та теплогенеруючих організацій перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України", її дочірньою компанією "Газ України", Публічним акціонерним товариством "Укртрансгаз" за спожитий природний газ, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, послуги з постачання холодної води та послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), перед постачальниками електричної енергії за спожиту електричну енергію, що підлягали виконанню на підставі виконавчого документа за судовим рішенням;
    16. списання згідно з пунктами 2-3, 2-4 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України в повному обсязі сум податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій та пені), що підлягали виконанню на підставі виконавчого документа;
    17. списання згідно з пунктом 9-15 розділу VIII Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" сум недоїмки зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (у тому числі штрафних санкцій та пені), що підлягали виконанню на підставі виконавчого документа.

    У разі закриття виконавчого провадження виконавцем знімається арешт з майна боржника, скасовуються інші здійснені заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші необхідні дії.

    Строки в виконавчому провадженні

    Додержання строків здійснення виконавчого провадження є однією з необхідних умов забезпечення дотримання прав та законних інтересів громадян і юридичних осіб.Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначає Закон України «Про виконавче провадження».

    Законодавцем визначено терміни, протягом яких виконавцем повинні бути проведені виконавчі дії, передбачені Законом України «Про виконавче провадження»для того чи іншого виконавчого документа, а якщо вони не визначені законом – встановлюються виконавцем.

    Строки у виконавчому провадженні - це періоди часу, в межах яких учасники виконавчого провадження зобов’язані або мають право прийняти рішення або вчинити дію.

    У виконавчому документі повинно бути зазначено серед інших строк пред'явлення виконавчого документа до виконання.

    Статтею 12 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено наступні строки для пред’явлення виконавчих документів до виконання:

    • посвідчення комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, - протягом трьох місяців.
    • інші виконавчі документи - протягом трьох років.

    Зазначені вище строки встановлюються для:

    • виконання судових рішень - з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного дня після його прийняття;
    • виконавчого документу про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо, - протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

    Виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення виконавчого документа до виконання і цей документ відповідає вимогам, передбаченим Законом України „Про виконавче провадження” та пред'явлений за належним місцем виконання рішення.

    У разі пропуску строку пред’явлення до виконання виконавчого документу, орган державної виконавчої служби/приватний виконавець повертає виконавчий документ стягувачу без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред’явлення.

    Стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.Суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача і боржника та вносить відповідну ухвалу до Єдиного державного реєстру виконавчих документів не пізніше двох днів з дня її постановлення у встановленому порядку.

    Порядок закриття виконавчого провадження у зв'язку зі смертю боржника

    На стадії виконавчого провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. Після відкриття виконавчого провадження та до його закінчення заміна сторони виконавчого провадження (з одночасною заміною відповідного учасника справи) правонаступником здійснюється у порядку, передбаченому статтею 334 Господарського процесуального кодексу України з урахуванням підстав, визначених статтею 52 Господарського процесуального кодексу України. У цьому випадку приписи статті 334 Господарського процесуального кодексу України, що містить процесуальні особливості здійснення правонаступництва на стадії виконання судового рішення, застосовуються разом з положеннями статті 52 Господарського процесуального кодексу України.

    Натомість як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правонаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 Господарського процесуального кодексу України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п`ятій статті 334 Господарського процесуального кодексу України.

    Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового провадження, включаючи й стадію виконання судового рішення.

    Частиною першою статті 41 Законом України «Про виконавче провадження» передбачена можливість відновлення виконавчого провадження, у разі, якщо постанова виконавця про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа стягувачу визнана судом незаконною чи скасована в установленому законом порядку, виконавче провадження підлягає відновленню за постановою виконавця не пізніше наступного робочого дня з дня одержання виконавцем відповідного рішення. Отже, відповідна заміна сторони виконавчого провадження правонаступником може бути здійснена лише у разі скасування постанови виконавця про закінчення такого виконавчого провадження.

    З урахуванням наведених вище законодавчих приписів, у разі смерті фізичної особи - сторони виконавчого провадження виконавець повинен перевірити, чи допускають відповідні правовідносини правонаступництво, чи ні.

    Якщо ж виконавче провадження було закінчене виконавцем, у тому числі у зв`язку зі смертю боржника, і виконавець при цьому не врахував відповідні вимоги чинного законодавства щодо можливого правонаступництва боржника, постанову про закінчення виконавчого провадження можна оскаржити в судовому порядку. У разі задоволення скарги можна вирішувати питання щодо заміни сторони виконавчого провадження правонаступником, у тому числі у зв`язку зі смертю боржника.

    Якщо є рішення суду про стягнення боргу з фізичної особи, яка померла, та щодо неї відкрито виконавче провадження, то смерть боржника є підставою для його зупинення до моменту визначення його правонаступників.

    Відтак, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

    Сторона провадження (заінтересована особа), державний або приватний виконавець може звернутися до суду з заявою про заміну сторони її правонаступником. Суд розглядає це питання у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

    Вищезазначене стосується також випадків необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

    Таким чином, можна зробити висновок, що для виконання зобов’язання заінтересована особа має право звернутися до спадкоємців (правонаступників) з вимогою про погашення заборгованості спадкодавця за рахунок майна боржника та в межах його вартості. У разі відсутності спадкоємців, кредитор має право пред’явити вимоги до територіальної громади, якій перейшло у власність майно боржника.

    Наслідки закриття виконавчого провадження

    У разі закінчення виконавчого провадження (крім закінчення виконавчого провадження за судовим рішенням, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також, крім випадків нестягнення виконавчого збору або витрат виконавчого провадження, нестягнення основної винагороди приватним виконавцем), повернення виконавчого документа до суду, який його видав, арешт, накладений на майно (кошти) боржника, знімається, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення, а також проводяться інші необхідні дії у зв’язку із закінченням виконавчого провадження.

    Виконавче провадження, щодо якого винесено постанову про його закінчення, не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених Законом України «Про виконавче провадження».

    Про зняття арешту з майна (коштів) виконавець зазначає у постанові про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа, яка в день її винесення надсилається органу, установі, посадовій особі, яким була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно (кошти) боржника, а у випадках, передбачених законом, вчиняє дії щодо реєстрації припинення обтяження такого майна.

    У разі закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 6, 9 (крім випадку, якщо рішення було виконано до винесення постанови про відкриття виконавчого провадження (ч.9 ст. 27 Закону України "Про виконавче провадження")), 11, 14 і 15 частини першої статті 39 Закону України "Про виконавче провадження", якщо виконавчий збір не стягнуто, державний виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня повернення виконавчого документа (закінчення виконавчого провадження) виносить постанову про стягнення виконавчого збору, яку виконує в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

    Виконавчий збір не стягується, а стягнутий виконавчий збір підлягає поверненню у разі закінчення виконавчого провадження у зв’язку із скасуванням рішення, що підлягало виконанню, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

    Варто пам’ятати, що постанова про закінчення виконавчого провадження може бути оскаржене протягом 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів.

    Постанова державного виконавця може бути оскаржена до суду, який видав виконавчий документ, до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження», до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець.

    Начальник відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, при здійсненні контролю за рішеннями, діями державного виконавця під час виконання рішень має право у разі, якщо вони суперечать вимогам закону, своєю постановою скасувати постанову або інший процесуальний документ (або їх частину), винесені у виконавчому провадженні державним виконавцем, зобов’язати державного виконавця провести виконавчі дії в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

    Корнійчук Євген Іванович
    17.2%

    Доброго дня. В цьому і полягає проблему придбання автомобіля по довіреності. Для вирішення вашого питання власник автомобіля повинен закрити виконавче провадження та зняти арешт..

    підстави закриття виконавчого провадження, серед яких:

    1. визнання судом відмови стягувача від примусового виконання судового рішення;
    2. затвердження судом мирової угоди, укладеної сторонами у процесі виконання рішення;
    3. припинення юридичної особи - сторони виконавчого провадження, якщо виконання її обов’язків чи вимог у виконавчому провадженні не допускає правонаступництва, смерті, оголошення померлим або визнання безвісно відсутнім стягувача чи боржника;
    4. прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку-боржника;
    5. скасування або визнання нечинним рішення, на підставі якого виданий виконавчий документ, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню;
    6. письмової відмови стягувача від одержання предметів, вилучених у боржника під час виконання рішення про передачу їх стягувачу, або знищення речі, що має бути передана стягувачу в натурі або оплатно вилучена;
    7. закінчення строку, передбаченого законом для відповідного виду стягнення, крім випадку, якщо існує заборгованість із стягнення відповідних платежів;
    8. фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом;
    9. повернення виконавчого документа без виконання на вимогу суду або іншого органу (посадової особи), який видав виконавчий документ;
    10. надіслання виконавчого документа до суду, який його видав, у випадку, передбаченому частиною третьою статті 63 Закону України «Про виконавче провадження»;
    11. якщо рішення фактично виконано під час виконання рішення Європейського суду з прав людини;
    12. непред’явлення виконавчого документа за відновленим виконавчим провадженням у строки, визначені статтею 41 Закону України «Про виконавче провадження»;
    13. якщо стягнені з боржника в повному обсязі кошти не витребувані стягувачем протягом року та у зв’язку з цим перераховані до Державного бюджету України;
    14. якщо коштів, що надійшли від реалізації заставленого майна (за виконавчим документом про звернення стягнення на заставлене майно), недостатньо для задоволення вимог стягувача - заставодержателя, а також якщо майно, яке є предметом іпотеки, передано іпотекодержателю або придбано ним відповідно до вимог Закону України "Про іпотеку" за виконавчим документом про звернення стягнення на майно, яке є предметом іпотеки;
    15. погашення, списання згідно із Законом України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" неустойки (штрафів, пені), інших штрафних, фінансових санкцій, а також інфляційних нарахувань і процентів річних, нарахованих на заборгованість теплопостачальних та теплогенеруючих організацій перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України", її дочірньою компанією "Газ України", Публічним акціонерним товариством "Укртрансгаз" за спожитий природний газ, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, послуги з постачання холодної води та послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), перед постачальниками електричної енергії за спожиту електричну енергію, що підлягали виконанню на підставі виконавчого документа за судовим рішенням;
    16. списання згідно з пунктами 2-3, 2-4 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України в повному обсязі сум податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій та пені), що підлягали виконанню на підставі виконавчого документа;
    17. списання згідно з пунктом 9-15 розділу VIII Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" сум недоїмки зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (у тому числі штрафних санкцій та пені), що підлягали виконанню на підставі виконавчого документа.

    У разі закриття виконавчого провадження виконавцем знімається арешт з майна боржника, скасовуються інші здійснені заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші необхідні дії.

    Для детальної консультації, натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України