Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 28 апреля 2023, вопрос №84511 150₴

Доверенность на человека

Я бы хотела знать нюансы и как заключить договор на доверенность на другого человека , могу ли я оформить доверенность на своего молодого человека

Ответы юристов (9)

    Адвокат Евгений Александрович
    50%

    Доброго ранку, Тетяна!

    Так, Ви маєте таке право.

    Довіреність – це юридичний інструмент, який дає можливість одній особі, представнику, вчиняти юридично значимі дії від імені та в інтересах іншої особи – довірителя.

    Довіреність оформляється для:

    • укладення правочинів щодо нерухомості, транспортних засобів, корпоративних прав;
    • представництво інтересів довірителя в банківських, фінансових установах, страхових компаніях, державних органах (наприклад, в судах України);
    • участь та голосування на загальних зборах учасників юридичної особи та інші.

    Винятки: представник не може вчиняти дії, тісно пов'язані із особою довірителя та мають нею бути вчинені особисто.

    Довірителем може бути:

    - Фізична (громадянин України, іноземний громадянин, або особа без громадянства) чи юридична особа (зареєстрована як на території України, так і за її межами), а також фізична-особа підприємець.

    Представником за довіреністю можуть бути:

    – Повнолітні дієздатні фізичні особи. В одній Довіреності можуть бути вказані один або декілька представників на розсуд Довірителя.

    Щодо строку дії довіреності:

    – Чинне законодавство України не встановлює обмежень щодо максимального строку дії Довіреності. Довіреність може бути видана як з визначеним строком дії, так і без встановлення такого строку (безстрокова довіреність зберігає чинність до її припинення).

    Форма довіреності:

    – Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин. Довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню.

    Законом визначено перелік довіреностей, прирівняних до нотаріально посвідчених:

    • Так, довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем.
    • Довіреність військовослужбовця, а в пунктах дислокації військової частини, з'єднання, установи, військово-навчального закладу, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також довіреність працівника, члена його сім'ї і члена сім'ї військовослужбовця може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з'єднання, установи або закладу.
    • Довіреність особи, яка тримається в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі, може бути посвідчена начальником установи виконання покарань чи слідчого ізолятора.
    • Довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.
    • Довіреність суб'єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу, за зверненням якого прийнято рішення про надання такої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.
    • Довіреність на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції (поштових переказів, посилок тощо) може бути посвідчена посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання.
    • Довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.

    У тексті довіреності мають зазначаються місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження - для юридичної особи) представника і особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посади, які вони займають, юридичні дії, які необхідно вчинити та строк її дії.

    • У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер).
    • У довіреностях, виданих на ім'я адвокатів, можуть зазначатися їх статус та членство в адвокатському об'єднанні (якщо адвокат є членом адвокатського об'єднання).
    • У довіреності на укладання договору дарування обов'язково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови довіреність є нікчемною.
    • Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час її скасувати. Для цього необхідно подати нотаріусу заяву відповідного змісту.

    Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність.

    * Безвідклична довіреність – це довіреність, яка протягом певного часу не може бути скасована («відкликана») довірителем. В Україні така довіреність може бути видана лише у випадках передбачених законодавством. І одним з таких випадків є виконання або забезпечення виконання зобов’язань учасників як сторін корпоративного договору.

    Всього доброго!

    Дерій Владислав Олегович
    23.3%

    Доброго дня, Тетяно!

    Ви можете оформити довіреність на свою близьку людину, якщо вона є повнолітньою дієздатною особою (при цьому наявність родинних звʼязків не вимагається).

    Довіреність — це нотаріально посвідчений письмовий документ, який надає можливість одній особі (представнику), вчиняти юридично значимі дії від імені та в інтересах іншої особи — довірителя, наприклад:

    • розпоряджатися нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва або майновими правами щодо майбутнього нерухомого майна;
    • розпоряджатися транспортними засобами;
    • представляти інтереси довірителя в банківських установах, страхових компаніях, державних органах;
    • брати участь на загальних зборах учасників юридичної особи тощо.

    Варто зауважити, що представник не може вчиняти дії, які тісно пов’язані з особою довірителя та мають нею бути вчинені особисто (наприклад, укладення шлюбу).

    Для різних видів довіреностей можуть існувати свої нюанси, наприклад, у довіреності на дарування квартири, будинку необхідно обов'язково вказувати ім'я, прізвище та по батькові обдаровуваного.

    Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин.

    Строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. У довіреності повинна бути вказана дата її вчинення.

    Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення.

    Правила видачі довіреності на території України

    Для оформлення довіреності Вам необхідно прийти до нотаріуса з паспортом і ІПН, також із собою мати дані повіреної особи. Ви обов'язково вказуєте коло повноважень, що передаються повіреній особі. Присутність повіреного не є обов'язковою, Вам досить знати його прізвище, ім'я, по батькові та його місце проживання.

    Законом України Про нотаріат встановлені певні правила для вчинення нотаріальних дій:

    1) вчиняються на робочому місці нотаріуса (крім випадків, коли особа не може самостійно з’явитися до нотаріуса, наприклад, внаслідок важкої хвороби, відбування покарання тощо);

    2) вчиняються лише в присутності їх учасників (або одного з них у випадку видачі довіреності);

    3) вчиняються після встановлення особи, яка за ними звернулася.

    4) вчиняються після того, як нотаріус перевірить чи може конкретна особа звертатися за вчиненням нотаріальної дії (наприклад, 14-річна особа навіть маючи паспорт громадянина України не має права продати належну їй квартиру) та чи усвідомлює значення своїх дій;

    5) реєструються в Реєстрі вчинення нотаріальних дій з проставленням особистого підпису особи, яка звернулася за вчиненням такої дії.

    Як видати довіреність, перебуваючи за кордоном

    Якщо Ви перебуваєте за кордоном, для видачі довіреності Вам необхідно звернутися до консульської установи. Для цього необхідно:

    • особиста заява щодо вчинення нотаріальної дії;
    • закордонний паспорт;
    • сплачений консульський збір;
    • документи передбачені для оформлення довіреності (вказуються на сайті дипломатичної установи).

    Також можна звернутися за видачею довіреності до нотаріуса або компетентних органів держави перебування, однак тут слід врахувати вартість послуг та потребу перекладу такого документа на державну мову.

    Порядок відкликання/скасування виданої довіреності.

    Цей порядок є дуже простим, вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса, не обов'язково до того, який видавав вам довіреність, і повідомити про бажання скасувати довіреність. Нотаріус за вашими даними знайде цю довіреність в електронній базі та складе від вашого імені заяву про скасування довіреності. Вам залишиться тільки повідомити про факт скасування довіреності повіреному та можливим третім особам, для яких видавалася довіреність.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Тетяно!

    Так, можете, але бажано розуміти про які майбутні дії може йти мова. Все ж аби уникнути проблем та непорозумінь, краще видавати довіреність нотаріальну з візитом до нотаріуса. При чому до нотаріуса обов'язково маєте сходити ВИ, і зовсім не обов'язоко - Ваш молодий чоловік.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Згідно статті 244 ЦК України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

    Довіритель обов'язково вказує коло повноважень, що передаються повіреній особі. Присутність довірителя є обов'язковою.

    Довіреність – це фактично той же договір, тільки договір доручення. Вона потрібна в тих випадках, коли людина не має можливості особисто вчинити потрібну дію. Тож, ця особа, як поручитель, з одного боку та її представник з іншого боку, домовляються про виконання ним дій у інтересах поручителя.

    Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій, відповідно до закону, має вчинятися правочин. У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Чинним законодавством передбачено, що у населених пунктах, де немає нотаріусів, довіреності можуть бути посвідчені уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування. Довіреності, посвідчені зазначеними посадовими особами, прирівнюються до нотаріально посвідчених.

    Строк довіреності встановлюється у самому документі. Якщо строк довіреності не встановлений – вона зберігає чинність до припинення дії.

    Довіреність, у якій не зазначена дата її посвідчення, є нікчемною.

    Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час її скасувати. Для цього необхідно подати нотаріусу заяву відповідного змісту.

    Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність.

    Безвідклична довіреність – це довіреність, яка протягом певного часу не може бути скасована («відкликана») довірителем. В Україні така довіреність може бути видана лише у випадках, передбачених законодавством. І одним з таких випадків є виконання або забезпечення виконання зобов’язань учасників як сторін корпоративного договору.

    Юридична сила довіреності не залежить від згоди представника на її видачу, як і обсяг повноважень, якими довіритель наділяє довірену особу, також з нею не погоджується. А ось здійснення повноважень цілком залежать від волі довіреної особи.

    За обсягом повноважень вирізняють такі види довіреностей:

    1. разова - нам виконання однієї конкретної дії (наприклад, продати чи купити будинок);

    2. спеціальна - на виконання будь - яких однорідних дій (наприклад, довіреність на отримання авторського гонорару протягом року);

    3. генеральна - на загальне управління майном довірителя. Генеральна довіреність уповноважує особу на виконання не будь-якої окремої угоди чи будь-яких категорій, а на укладення будь-яких угод.

    У разі виникнення бажання продовжити розмову в приватному форматі, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Богданов Микита

    Добрый день. Доверенность можно оформить на любого человека и на любые полномочия. Доверенность оформляется у нотариуса при вашем личном присутствии. Доверенность можно в любой момент отозвать у любого нотариуса. Вы сами выбираете срок доверенности, полномочия и тд.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Довіреність має офомлятися у нотаріуса. В ній зазначається перелік дій, які може особа вчиняти від вашого імені. Тобто по суті особа буде представляти ваші інтереси. Тому треба чітко розуміти кому і що ви довіряєте.

    Савченко Олександр
    26.7%

    Доброго дня, Тетяно!

    могу ли я оформить доверенность на своего молодого человека - можете. Для складання довіреності потрібна особиста присутність особи, що видає довіреність, її паспорт та ІПН. Особиста присутність повіреного (тобто, вашої молодої людини) не є обов'язковою. Вам досить знати його прізвище, ім'я, по батькові та місце проживання. У довіреності Ви можете вказати декілька повірених осіб, які діятимуть самостійно одна від одної. Після складання довіреності її дані вносяться до Єдиного реєстру довіреностей (електронна база усіх довіреностей, складених на території України).

    Одним з найчастіших питань є порядок відкликання/скасування виданої довіреності. Цей порядок є дуже простим, Вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса, не обов'язково до того, який видавав Вам довіреність, і повідомити про бажання скасувати довіреність. Нотаріус за вашими даними знайде цю довіреність в електронній базі та складе від вашого імені заяву про скасування довіреності. Вам залишиться тільки повідомити про факт скасування довіреності повіреному та можливим третім особам, для яких видавалася довіреність.

    Для різних видів довіреностей можуть існувати свої нюанси, наприклад, у довіреності на дарування квартири, будинку необхідно обов'язково вказувати ім'я, прізвище та по батькові обдаровуваного.

    Вам залишається тільки визначитися з колом повноважень, якими ви наділятимете повіреного.

    Успіхів!

    Савченко Олександр

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12/conv#...):

    Глава 4. Посвідчення довіреностей, припинення та скасування довіреностей

    1. Звернення до нотаріуса за посвідченням довіреності

    1.1. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    1.2. Нотаріуси посвідчують довіреності, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім'я однієї особи або кількох осіб за усним зверненням довірителя.

    2. Вимоги до змісту довіреності

    2.1. У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику.

    Дії, які належить вчинити представнику, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

    2.2. Довіреність від імені кількох осіб може бути посвідчена на вчинення юридичних дій для досягнення спільної мети.

    2.3. Довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем, нотаріусом не посвідчується.

    2.4. У довіреності на укладання договору дарування обов'язково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови довіреність є нікчемною.

    2.5. У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження - для юридичної особи) представника і особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посади, які вони займають. У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер). У довіреностях, виданих на ім'я адвокатів, можуть зазначатися їх статус та членство в адвокатському об'єднанні (якщо адвокат є членом адвокатського об'єднання).

    3. Визначення строку дії довіреності

    3.1. Строк, на який може бути видана довіреність, визначається відповідно до статті 247 Цивільного кодексу України. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

    3.2. Строк дії довіреності зазначається словами та визначається роками, місяцями, тижнями, днями і не може бути визначений настанням будь-якої події.

    3.3. Довіреність, у якій не зазначена дата її вчинення, є нікчемною.

    4. Передача повноважень за нотаріально посвідченими довіреностями, переданими телеграфом

    4.1. Повноваження за нотаріально посвідченими довіреностями можуть бути передані телеграфом.

    4.2. Телеграма-довіреність складається з тексту довіреності та посвідчувального напису з розшифруванням підпису нотаріуса і його печатки.

    5. Посвідчення довіреності, виданої в порядку передоручення

    5.1. Довіреність, видана в порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню після подання основної довіреності, у якій застережене право на передоручення, або після подання доказів того, що представник за основною довіреністю примушений до цього обставинами для охорони інтересів особи, яка видала довіреність.

    5.2. При посвідченні довіреності в порядку передоручення нотаріус роз'яснює представнику довірителя вимоги статті 240 Цивільного кодексу України.

    5.3. У довіреності, виданій у порядку передоручення, не допускається передавання повіреній особі права на передоручення.

    5.4. Довіреність, видана в порядку передоручення, не може містити в собі більше прав, ніж їх передано за основною довіреністю.

    5.5. Строк дії довіреності, виданої за передорученням, не може перевищувати строку дії основної довіреності, на підставі якої вона видана.

    5.6. У довіреності, виданій у порядку передоручення, мають бути вказані дата і місце посвідчення основної довіреності, та реєстровий номер, найменування нотаріального округу, прізвище, ім’я та по батькові нотаріуса, який її посвідчив, прізвище, ім'я, по батькові і місце проживання особи, якій видана основна довіреність, і особи, якій вона передоручає свої повноваження.

    5.7. На основній довіреності робиться відмітка про передоручення.

    Копія основної довіреності додається до примірника довіреності, що залишається у матеріалах нотаріальної справи.

    5.8. При наступному посвідченні довіреності, виданої за передорученням тим самим нотаріусом, копія основної довіреності не залишається.

    На примірнику такої довіреності, що залишається у справах нотаріуса, робиться відмітка із зазначенням реквізитів довіреності, виданої у порядку передоручення, до якої прикріплено копію основної довіреності.

    6. Порядок скасування довіреності

    6.1. Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної, може у будь-який час скасувати довіреність або довіреність, видану в порядку передоручення.

    6.2. Нотаріус, завідувач державного нотаріального архіву при одержанні заяви про скасування довіреності або передоручення робить про це відмітку на примірнику довіреності, що зберігається у справах нотаріуса, у державному нотаріальному архіві, і відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

    6.3. Якщо особа, яка видала довіреність, подасть примірник довіреності, що є у неї, напис про скасування довіреності або передоручення робиться і на цьому примірнику, після чого він разом із заявою додається до примірника, що зберігається у справах нотаріуса, в державному нотаріальному архіві.

    6.4. Повідомлення особи, яка видала довіреність, представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність, про скасування довіреності може бути оформлено нотаріусом згідно з цим Порядком шляхом передавання відповідної заяви.

    7. Реєстрація посвідчення довіреності, припинення її дії

    Посвідчені нотаріусами довіреності, у тому числі в порядку передоручення, припинення їх дії підлягають обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей у порядку, установленому Положенням про Єдиний реєстр довіреностей, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 28.12.2006 № 111/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.12.2006 за № 1378/13252.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Єдиного реєстру довіреностей нотаріальне посвідчення довіреностей, припинення їх дії здійснюються без використання цього реєстру з подальшим внесенням до нього відповідних відомостей протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Щодо оформлення довіреностей усіх видів , Вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса в Україні у регіоні перебування.

    Генеральна довіреність – це документ, який дозволяє власнику нерухомості доручити її продаж довіреним особам. Такі особи мають право розпоряджатись нерухомістю на свій розсуд, представляти в державних, нотаріальних органах інтереси власника, пов'язані з відчуженням нерухомості, отримувати за неї кошти.

    Час складання: від 30 хвилин

    Нотаріальна копія: за домовленістю

    Документи для фізичної особи:

    Паспорт, ІПН

    Документи для представника юридичної особи:

    Протокол та наказ, (або інші документи, що підтверджують повноваження підписувача), Статут, виписка і печатка, Паспорт та ІПН підписанта

    Варто уточнити, що поняття "ГЕНЕРАЛЬНА ДОВІРЕНІСТЬ" не зафіксоване в українському законодавстві (НЕМАЄ ТАКОГО ПОНЯТТЯ «ДОВІРЕНІСТЬ НА ВСЕ»). Зазвичай під ним розуміють передачу широкого кола повноважень іншій особі. УСІ ПЕРЕДАНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ПОВИННІ ЗАЗНАЧАТИСЯ В ДОВІРЕНОСТІ.

    ---

    Якщо довіреність видана на авто вкажіть - право керування , перереєстрації , право передоручення , право виїзду закордон, у разі якщо авто остаточно таким чином продано самий широкий спектр повноважень і строк від 3 до 5-ти років дії довіреності

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України