Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 29 апреля 2023, вопрос №84560 250₴

ДТП з потерпілим важкої тяжкості

Добрий день! Було скоєно ДТП в результаті якого потерпілому було заподіяно тяжке тілесне ушкодження. 
Кримінальне провадження відкрите за статтею 286, частина 2.
Яке можливе покарання якщо потерпілому оплачене лікування і він немає претензій?
І чи є сенс шукати адвоката якщо справу вже передано до суду?

Ответы юристов (5)

    Кондратенко Богдан Викторович
    30%

    Вітаю! Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

    Я раджу вам знайти адвоката, за наявності пом'якшувальних обставин (наприклад, щире каяття, відшкодування шкоди, відсутність кримінальних правопорушень в минулому) можна отримати "умовний термін". Також адвокат може ініціювати угоду з прокуратурою про визнання вини, що збільшить шанси отримати покарання, не пов'язане із позбавленням волі.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Кондратенко Богдан Викторович

    Також можу допомогти вам знайти професійного адвоката у Львові

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Миколо!

    Покарання у випадках розгляду справ за статтею 285 Кримінального кодексу України залежить від багатьох обставин: наслідків ДТП, наявності обтяжуючих дії винуватця обставин (наприклад, знаходження під час ДТП у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння) тощо.

    Слід зазначити, що мають істотне значення також і пом'якшувальні обставини, як, наприклад, той факт, що Ви оплатили лікування потерпілого, і він може стверджувати в суді, що немає до Вас жодних претензій. Або, якщо Ви представили в суді позитивну характеристику з робити та скоїли кримінальне правопорушення вперше у своєму житті.

    В кінцевому варіанті остаточне рішення приймає суддя, керуючись диспозицією та межами відповідальності згаданої статті, а також власним уявленням про справедливість та законність.

    Згідно статті 286 ККУ особа, яка керує транспортним засобом, за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами несе наступну відповідальність (міру відповідальності у Вашому випадку я виділив жирним шрифтом):

    "1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

    карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

    2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

    3. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, -

    караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років".

    Участь захисника (адвоката) в процесі, особливо в кримінальному, завжди має істотне значення, навіть якщо захисник залучається на стадії судового розгляду!

    Згідно статті 45 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" захисником є адвокат, який здійснює захист підозрюваного, особи, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв'язку з її смертю, обвинуваченого, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, а також особи, стосовно якої передбачається розгляд питання про видачу іноземній державі (екстрадицію). Відомості про адвоката мають бути внесені до Єдиного реєстру адвокатів України (стаття 45 КПК України).

    Адвокатом може бути фізична особа, яка склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю (частина перша статті 6 Закону).

    У відповідності до статті 20 згаданого Закону під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема: представляти і захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб у суді, органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, громадських об’єднаннях, перед громадянами, посадовими і службовими особами, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань в Україні та за її межами; складати заяви, скарги, клопотання, інші правові документи та подавати їх у встановленому законом порядку; збирати відомості про факти, що можуть бути використані як докази, в установленому законом порядку запитувати, отримувати і вилучати речі, документи, їх копії, ознайомлюватися з ними та опитувати осіб за їх згодою тощо.

    Частина перша статті 48 КПК України каже, що захисник може у будь-який момент бути залученим підозрюваним, обвинуваченим, їх законними представниками, а також іншими особами за проханням чи згодою підозрюваного, обвинуваченого до участі у кримінальному провадженні. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов'язані утримуватися від надання рекомендацій щодо залучення конкретного захисника.

    Недопущення чи ненадання своєчасно захисника, а також інше грубе порушення права підозрюваного, обвинуваченого, підсудного на захист, вчинене особою, яка провадить дізнання, слідчим, прокурором або суддею тягне за собою кримінальну відповідальність за статтею 374 Кримінального кодексу України.

    ВИСНОВОК: НАПОЛЕГЛИВО РАДЖУ ВАМ ВИНАЙНЯТИ КОМПЕТЕНТНОГО АДВОКАТИ ТА СКОРИСТАТИСЯ ЙОГО ЗНАННЯМИ І ДОСВІДОМ ДЛЯ ВЛАСНОГО ЗАХИСТУ. ТИМ БІЛЬШЕ, ЩО ЧАСТИНА 2 СТАТТІ 286 ККУ ПЕРЕДБАЧАЄ ПОКАРАННЯ У ВИГЛЯДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ НА СТРОК ВІД 3 ДО 8 РОКІВ!

    Попередню консультацію з приблизним прогнозом тяжкості покарання можу надати Вам і я, виходячи з досвіду своєї довгої адвокатської практики, але для того я повинен ознайомитись з основними матеріалами справи. З'явиться потреба у подальшому спілкуванні в приватному форматі, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти більш предметно.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Вітаю!

    За ч.2 ст.286 КК України суд може призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. При цьому, аналогічно суд може звільнити засудженого від відбування покарання з випробуванням – встановленням іспитового строку від одного до трьох років (ст.75 КК України). Не рідкість звільнення від відбування покарання за амністією.

    Необхідно зазначити, що при призначенні покарання істотне значення має думка потерпілого щодо виду і розміру покарання, який необхідно призначити винуватцю ДТП.

    Як правило, разом із кримінальним процесом, також розглядається позов потерпілого про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок ДТП.

    РАДИВ БИ ВАМ СКОРИСТАТИСЯ ПОСЛУГАМИ АДВОКАТА.

    ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ НАВОДЖУ ПОРАДИ АДВОКАТА ПО ДТП:

    https://jurliga.ligazakon.net/analitycs/215266_oso...

    Мамай Ірина Євгеніївна
    20%

    Моментів для вашого виправдання дуже багато. Вам обов'язково треба адвокат. Це ж кримінальна справа.

    Важливе значення має правильна схема ДТП. Те, що ви допомагаєте потерпілому позитивно характеризує вас та ваше ставлення до скоєного, однак не означає звільнення від покарання.

    Для кваліфікації дій особи за ст. 286 КК суди виходять з висновків експертів, в яких встановлено наявність причинного зв’язку між порушенням водієм ПДР та наслідками, що настали, а із сукупності всіх обставин, що належать до предмета доказування.

    Кримінальна відповідальність водія за ст. 286 КК виключається, якщо інший водій допустив порушення ПДР, яке перебуває у причинному зв’язку з наслідками, що настали, а також якщо дорожня обстановка (наприклад, наявність відповідних дорожніх знаків) давала підстави водію розраховувати на додержання правил іншим водієм.

    Тут без належного правого захисту не обійтися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України