Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 04 мая 2023, вопрос №84840 150₴

Як правильно піти в декретну відпустку директору школи?

Доброго дня! 07.09.2021 року відділ освіти уклав зі мною контракт на посаду директора школи на два роки, оскільки я була призначена на посаду керівника закладу освіти вперше. Ситуація склалася так, що 03.07.2023 року я буду іти в декретну відпустку. Як бути із цією ситуацією та зберегти своє місце роботи, якщо 07.09.2023 року закінчується термін дії контракту.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%

    Доброго дня, Оксана!

    На якій би посаді Ви не працювали Ваші права, як матері, яка має право на декретну відпустку, залишаються незмінними!

    Відповідно до ст. 179 КЗпП декретна відпустка може надаватися до досягнення дитиною трирічного віку. Відпустка по догляду за дитиною може бути використана повністю або частково. На період перебування у відпустці по догляду за дитиною зберігається робоче місце за посадою, яку працівник займав до надання такої відпустки. Звільнення жінок, які мають дитину до трьох років, до 14 років заборонене ст. 184 КЗпП. Так само заборонено звільняти з роботи вагітну жінку!

    Декретна відпустка (відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами) – це період, коли батько або мати, звільнені від роботи, та залишаються доглядати за дитиною після її народження. Вийти в таку відпустку можна з 30-го тижня вагітності, коли жінка отримує листок непрацездатності (е-лікарняний).

    Декретні виплати – це грошова допомога, яку держава виплачує батькам під час декретної відпустки для підтримки та допомоги у догляді за дитиною. Декретні виплачуються одноразово за весь період відпустки найближчим терміном до дня призначення допомоги, який передбачає виплату зарплатні.

    Втім, декретні допомога не є одноразовою виплатою при народженні дитини, тож варто розрізняти ці поняття. Передусім, вони відрізняються розміром виплати (100% від середньої зарплатні для декретних та стала сума розміром 41280 грн для допомоги при народженні). Крім цього, допомога при народженні призначена для витрат у зв’язку з народженням дитини та оплати послуг лікарів, а декретні – для фінпідтримки матері/батька під час декретної відпустки.

    Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами у 2023 році може тривати:
    • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після) – народження однієї дитини без ускладнень;
    • 140 календарних днів (70 до пологів та 70 після) – народження 2-х і більше дітей та/або ускладнені пологи;
    • 56 календарних – усиновлення новонародженої прямо з пологового .

    Хто може отримати декретні виплати

    Обоє батьків мають право на декретну відпустку до того моменту, коли дитина досягне трьох років. Батько може скористатися відпусткою після народження дитини повністю або частково, а також поділити її навпіл із матір’ю дитини.

    Також на декретну відпустку та виплати можуть претендувати батьки-одинаки, які виховують дітей без допомоги матері або батьки, які постійно проживають разом із дитиною.

    Роботодавець зобов’язаний зберігати робоче місце для батька, який вирішив доглядати за своєю дитиною в перші роки її життя, і зарахувати час відпустки на догляд за дитиною у трудовий стаж батька.

    Втім, попри можливість взяти відпустку для догляду за дитиною, декретні виплати батько новонародженого отримати не може.

    Далі розповідаємо про категорії жінок, які мають право на декретні виплати.

    Отримати декретні виплати в Україні можуть жінки, які:
    • перебувають у декретній відпустці та отримують зарплатню за роботу на основі трудового договору, гіг-контракту, цивільно-правового договору тощо;
    • перебували в декретній відпустці минулого року, але не отримали виплати у зв’язку з відсутністю заробітку;
    • є опікунками/піклувальницями за дітьми-інвалідами;
    • перебувають на обліку в центрі зайнятості та отримують допомогу з безробіття, які повернулися на роботу після вагітності або декретної відпустки та їм була нарахована середня зарплата, але не більше 10 мінімальних зарплат;
    • є підприємицями, які перебували в декретній відпустці та отримували доходи зі свого підприємства до вагітності або дня народження дитини.

    Якщо жінка працює за сумісництвом, вона може вибрати, де отримувати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами: від основного місця роботи або від місця роботи за сумісництвом.

    Якщо вона починає відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами в період простою підприємства, то отримує право на відпустку з того дня, коли сталося право на неї.

    Якщо декретна відпустка починається в період іншого лікарняного, то перший листок непрацездатності (е-лікарняний) закривається, а декретний листок непрацездатності видається окремо. Кожен з цих листків оплачується окремо.

    Жінкам, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, надається допомога, розмір якої дорівнює 100% середньої зарплатні.

    Визначити розмір за один день досить просто – варто поділити заробіток за останній рік (12 місяців) на кількість календарних днів, які жінка пропрацювала (була у трудових відносинах).

    У розрахунковому періоді не враховуються календарні дні, які не були відпрацьовані з поважних причин, як-от:

    • тимчасова непрацездатність,
    • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами,
    • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку/шестирічного віку (за медичним висновком),
    • відпустка без збереження зарплатні;
    • призупинення дії трудового договору через війну.

    Для жінок, які працюють, максимальний розмір допомоги 100 500 грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат), а мінімальний – 6 700 грн на місяць.

    Декретні виплати є податково вільними, тобто на них не нараховується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

    Декретна відпустка на підставі листка непрацездатності надається після 30-го тижня вагітності, а виплата відпускних здійснюється одним платежем за весь період відпустки.

    Важливо: звернутися для виплати необхідно не пізніше, ніж через шість місяців після закінчення декретної відпустки.

    Вихід у декретну відпустку для офіційно працевлаштованих

    Виплата допомоги розміром 100% від середньої заробітної плати здійснюється через ваше місце роботи.

    Сума відпускних визначається бухгалтерією підприємства, враховуючи середньоденну заробітну плату та кількість календарних днів відпустки на догляд за дитиною.

    Для оформлення відпустки вам необхідно подати заяву з датою початку відпустки + листок непрацездатності.

    Якщо ви працюєте за сумісництвом, ви можете отримати допомогу від обох роботодавців у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Документи, які варто подати:
    • заяву з датою початку відпустки;
    • копію листка непрацездатності, підписану керівником та з печаткою за основним місцем роботи;
    • довідку про доходи за основним місцем роботи.

    ВИСНОВОК ПРОСТИЙ: ВАС НЕ МОЖУТЬ ЗВІЛЬНИТИ З РОБОТИ, КОЛИ ВИ ВАГІТНІ, І ТАК САМО ЗА ВАМИ ПОВИННІ ЗБЕРЕГТИ НА ЧАС ДЕКРЕТНОЇ ВІДПУСТКИ І ВІДПУСТКИ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО 3 РОКІВ ВАШЕ РОБОЧЕ МІСЦЕ І ПОСАДУ!

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на нимх вілповісти!

    Гончаренко Константин
    20%

    Добрый день!

    I.

    Главный нормативный документ, регламентирующий вопрос начисления – это Закон Украины от 23.09.99 г. № 1105-XIV «Об обязательном государственном социальном страховании». Именно здесь определены основные положения, устанавливающие порядок выплаты в 2022 году, ее продолжительность и размер.

    Согласно ч.1 ст. 25 закона № 1105-XIV материальная помощь назначается в таком объеме, чтобы нивелировать сокращение доходов по причине отпуска по беременности и родам.

    Декретные выплаты в 2021 году работающим мамам на весь период отпуска устанавливаются в соответствии с положениями Закона Украины "О государственной помощи семьям с детьми", указанными в статье 8:

    • оплачивается 70 календарных дней до родов и 56 дней после (в случае осложненных родов или рождения двух или более детей - 70 дней после родов).

    Средства для декретных выплат по беременности и родам начисляются Фондом социального страхования. Начинается отсчет с первых суток выхода в «декретный отпуск», зафиксированного специалистами отдела кадров на основании больничного листа. Назначение выплаты декретных в Украине утверждается уполномоченным органом социального страхования после предоставления больничного листа и оформляется в виде специального протокола.

    Данное пособие выплачивается по обращению застрахованного лица, которое поступило не позднее 12 месяцев со дня окончания отпуска в связи с беременностью и родами. Начало отсчета - следующий месяц после месяца, в котором закончился отпуск.

    Механизм начисления декретных выплат в Украине

    За основу берется ваш средний оклад, эквивалент которого выплачивается работнице в полном размере, не будучи при этом связанной со страховым стажем.

    Также, размер декретных выплат не должен быть выше максимальной суммы внесения единого страхового взноса, и в то же время не менее, согласно закону № 1105, суммы, установленной государством, минимальной заработной платы.

    Расчет начисления происходит путем умножения средней выплаты в сутки на количество дней, которые попадают под период оплаты. Налогообложение декретных в году осуществляется в Украине таким образом:

    • 22% платит организация за сотрудницу, причисляя их, согласно Налоговому кодексу Украины, к затратам на налогообложение.

    Чтобы вычислить чистую среднюю рабочую таксу за день, необходимо сделать следующее – сделанное за расчетный период начисление разделить на количество дней занятости. Смены, не отработанные по уважительным причинам, в расчет не входят. Нужно заметить, что отпускные учитываются при начислении, т.к. не относятся в соответствии с порядком № 1266, к уважительным причинам.

    Расчетный период – это 12 мес. нахождения в трудовых отношениях с последним работодателем (до наступления страхового случая), за время которых исчисляется средняя зарплата. Возможна ситуация, когда женщина отработала менее 12 мес. на последнем месте работы и, тогда, расчетным периодом будет считаться количество месяцев, фактически отработанных в организации.

    Если ваш трудовой стаж меньше 6 месяцев: под расчет попадают месяца, во время которых работодатель делал оплату страховых взносов за сотрудника в специальный фонд. В расчет берется сумма в месяц не более размера минимально установленной заработной платы, умноженного на два, но и не менее размера минимальной заработной платы, установленной в месяце наступления страхового случая.

    Звільнити Вас не можуть, нічого писати на звільнення не треба

    про порушення повідомте письмово через канцелярыю чи поштою , рекомендованим листом. орган Держпраці нехай призначать перевірку.

    Згідно ч. 3 ст. 184 КЗпП звільнити після закінчення строкового трудового договору вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (до 6 років), одиноких матерів при наявності дитини віком до 14 років або дитину з інвалідністю роботодавець може тільки за умови обов'язкового працевлаштування цих осіб. Причому працевлаштувати жінку можна тільки по її спеціальності.

    Тобто працівниці А. до досягнення дитиною 3-х років повинні надати аналогічне місце роботи.

    Якщо ж жінка відмовляється від нової посади без поважних причин, тоді її можна звільнити по п. 2 ст. 36 КЗпП.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для обгрунтованої відповіді хотілось би бачити ваш контакт.

    У будь якому випадку ви маєте право на декретну відпустку., це передбачено Ст. 179 КзПП

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

    За бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

    Що стосується збереження робочого місця.

    Вам потрібно За два місяці до закінчення строку чинності контракту за угодою сторін його може бути продовжено або укладено на новий строк.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%

    Закон України " Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#n540):

    " Стаття 39. Обрання, призначення на посаду та звільнення з посади керівника закладу загальної середньої освіти...

    12. Трудовий договір укладається на шість років на підставі рішення конкурсної комісії. Після закінчення строку, на який укладено строковий трудовий договір, трудові відносини припиняються та не можуть бути продовжені на невизначений строк.

    З особою, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше, укладається трудовий договір строком на два роки. Після закінчення строку дії такого строкового трудового договору та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на чотири роки без проведення конкурсу....

    13. Керівник закладу загальної середньої освіти звільняється з посади у зв’язку із закінченням строку трудового договору...

    Розділ X ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ...

    3. Установити, що:

    1) набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    До 1 липня 2020 року засновники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками таких закладів та одночасно укласти з ними (за їх згодою) трудові договори строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, - на один рік) без проведення конкурсу. У разі їх незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору - звільнити їх згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після завершення строку трудового договору такі особи мають право обиратися на посаду керівника того самого закладу освіти на ще один строк відповідно до статті 39 цього Закону;...".

    ---

    Доброго дня, пані Оксано! Вважає за належне та необхідне при поданні заяви про надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами також подати окрему заяву відповідно до наведеної ч.12 ст.39 Закону про продовження Вашого контракту на 4 роки у зв'язку із закінченням 2-річного діючого контракту.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Оксано!

    Насправді у цій ситуації звільнити Вас до закінчення строку дії контракту не мають права (до 07.09.2023 р.). Далі від звільнення Ви автоматично будете "захищені державою". На Ваше місце на час "декрету" буде прийнято іншого працівника. По виходу з декрета буде прийматись рішення щодо Вашого звільнення у зв'язку із закіченням строку, або продовження строку ще на 4 роки.

    Кодекс законів про працю України

    {Затверджується Законом № 322-VIII від 10.12.71 ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375}

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

    Стаття 184. Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей

    Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям - за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю.

    У разі відмови у прийнятті на роботу жінок зазначених категорій роботодавець зобов’язаний повідомити їм причину відмови в письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено в судовому порядку.

    Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю. Право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

    Згідно із статтею 18 Закону України "Про відпустки" після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Право оформити відпустку на рівних з матір’ю батько отримав 09.05.2021 у зв'язку із набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною", яким внесено зміни до частини 3 статті 179 КЗпП України та частини 1 статті 18 Закону України «Про відпустки»).

    Крім матері дитини ця відпустка може бути використана повністю або частинами також:

    • бабою, дідом;
    • іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною;
    • особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;
    • одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.
    Важливо! Право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може використовувати одночасно лише одна з зазначених осіб.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні, крім прийомних дітей у прийомних сім’ях та дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

    Тривалість відпустки

    Відпустка триває до досягнення дитиною трьох років. Тобто, днем виходу працівника на роботу буде наступний день після дня народження дитини. Проте роботодавець може надати частково оплачувану відпустку або відпустку без збереження заробітної плати більшої тривалості. Також відпустка може бути поділена на частини, які можуть бути використані будь-ким із перелічених осіб.

    Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» в разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі, якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, - не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку, а якщо дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.

    Така відпустка надається на підставі поданої заяви роботодавцю та поданої довідки за за формою № 080-1/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 11 червня 2012 року № 430 «Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення».

    Порядок надання відпустки

    Для отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з наступними документами:

    • письмова заява на ім’я роботодавця;
    • копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

    У випадку, якщо відпустку бажає отримати інша особа (крім матері) додатково надається:

    • довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення цієї відпустки;
    • довідка органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення їй виплати допомоги по догляду за дитиною (із зазначенням дати);
    • документи на підтвердження статусу особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, прийомних батьків чи батьків вихователів для відповідних осіб.( рішення суду або органу опіки та піклування)

    Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформляється наказом (розпорядженням) власника.

    За бажанням особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У випадку виходу на роботу відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини не припиняється.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю (частина друга ст. 181 КЗпП України).

    Крім того, такий період зараховують до:

    1. страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абзац другий частини першої ст. 21 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування");
    2. страхового стажу для призначення пенсії (пункт 8 частини першої ст. 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

    Відповідно до пункту 10 частини другої ст. 46 Закону України «Про державну службу» період перебування державного службовця у відпустці для догляду за дитиною до 3 років також зараховується до стажу державної служби.

    Достроковий вихід з декретної відпустки

    Перебуваючи у декретній відпустці, жінка має право перервати її. Про такий намір вона зазначає у відповідній заяві, на підставі якої роботодавець видає наказ про достроковий вихід з декретної відпустки.

    Оплата відпустки

    Допомогу по догляду за дитиною скасовано з 1 липня 2014 року ― наразі її отримують лише батьки тих дітей, які народилися до вказаної дати. Батьки ж при народженні першої та кожної наступної дитини, яка народилася після 30 червня 2014 року, отримують лише допомогу при народженні дитини у розмірі 41 280 грн ― виплата цієї допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 грн, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України