Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 15 мая 2023, вопрос №85321 250₴

Как оформить отказ от наследства при отсутствии наследственного дела

Ситуация следующая. Я являюсь владельцем 2/3 дома (хаты) в сельской местности, полученного по наследству. (без завещания). 1/3 дома владел мой брат.. Брат умер в 2004 году.
Проблема:
- продать дом я не могу;
- получить кадастровый номер на земельный участок не могу (землеустроители провели необходимую работу), ЦНАП документ не выдает.
Супруга и дочь проживали вместе с братом по одному адресу на день его смерти и являются фактически принявшими наследство.
С родственниками брата контакт отсутствовал. Попытки в прошлом безуспешны. У меня конфликтов с ними не было.
Но буквально сегодня прозвучал звонок, после направленного видео о плачевном, мягко сказано, состоянии хаты, подворья и огорода. Тональность абсолютно человеческая.... Узнал, что наследственное дело не открывали.
Вопрос.
Каким образом наследникам получить отказ от 1/3 дома (выразили абсолютную готовность) при отсутствии наследственного дела.
Или же мне обращаться непосредственно в суд для восстановления пропущенного срока вступления в наследство.

С уважением, Валентин.

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго лня, Валентине!

    Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги (частина друга статті 1274 Цивільного кодексу України).

    Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь (частина третя статті 1274 Цивільного кодексу України).

    Відмова від прийняття спадщини може бути визнана судом недійсною з підстав, встановлених статтями 225, 229-231 і 233 Цивільного кодексу України.

    Відмова від спадщини може бути як на користь конкретної особи спадкоємця (адресна відмова), так і без зазначення такої особи (безадресна). В залежності від виду відмови її правові наслідки є відмінними: - у разі безадресної відмови від прийняття спадщини одним із спадкоємців за законом із черги, яка закликана до спадкування, частка у спадщини, яку він мав прийняти, переходить до інших спадкоємців тієї ж черги порівну; - у випадку адресної відмови частка, від якої відмовився спадкоємець, переходить до того чи тих спадкоємців, вказаних ним у заяві. Крім того, у випадку адресної відмови у свідоцтві про право на спадщину відображається частка, від якої відмовився спадкоємець.

    Правові наслідки відмови від прийняття спадщини:

    • Відмова від прийняття спадщини одного із спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну.
    • Відмова від прийняття спадщини одного із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну.
    • Положення статті 1275 Цивільного кодексу України не застосовуються, якщо спадкоємець відмовився від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця, а також коли заповідач підпризначив іншого спадкоємця.
    • Відмова спадкоємця за заповітом, який відмовився від прийняття спадщини, було покладено заповідальний відказ, обов'язок за заповідальним відказом переходить до інших спадкоємців за заповітом, які прийняли спадщину, і розподіляється між ними порівну.
    • Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    • Валентин Клиент 11 месяцев назад

      Дякую!

      Питання в тому, що фактично прийнявши спадщину (проживали разом та т.і.) не було це оформлено документально. За таких умов як можливо відмовитись за відсутності Свідоцтва про спадщину (саме на 1/3 будинку).після смерті спадкодавця (при цьому минуло 19 років).

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Валентин! Наберіть мене, бо я дзвонив на номер, який Ви вказали на сайті, а Ви не взяли трубку. Я Вам все поясню.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відмовитись від спадщини спадкоємець може протягом строку на її прийняття. Якщо спадкова справа не відкрита, то з заявами про вступ ніхто не звертався, а раз не звертався то й відмовитись від спадщини спадкоємці не можуть, так як вже давно пройшли все строки на її прийняття.

    Тому єдиний для Вас шлях отримання 1/3 спадкової хати є звернення до суду.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ваш алгоритм дій.

    1.Зверніться до нотаріуса за місцем знаходження спадщини.

    2. Отримайте відмову у нотаріуса.

    3. Зверніться в суд про поновлення строку про прийняття спадщини.

    4. Після отримання позитивного рішення суду, звертайтесь до нотаріуса, і на цьому етапі ви зможете вирішити своє питання.

    Більш детально за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D1%8...

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Валентин Клиент 11 месяцев назад

      Дякую!

      Але хто повинен звернутись до нотаріуса: спадкоємці володаря 1/3 будинку?. Якщо так, то чи не можуть вони це зробити у нотаріуса за місцем смерті спадкодавця... Дружині під 80 років. Я не зміг її умовити свого часу оформити спадщину..

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так, Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме – то місце знаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Необхідно звернутися до нотаріуса з заявою про вступ у спадщину, під реєстрацію у журналі нотаріуса.

    Якщо строки пропущено нотаріус має видати постанову про відмову вчинення нотаріальних дій.

    Звертаєтесь до суду з постановою , про поновлення строків вступу у спадок.

    Суд виносить рішення про поновлення , Ви з рішенням суду повертаєтесь до нотаріуса , подаєте заяву та копію рішення суду. Нотаріус відкриває справу спадкову, розпочинає повідомлення спадкоємців , Ви прибуваєте та подаєте заяву як спадкоємець про відмову від спадку на користь іншого спадкоємця , або просто відмову.

    Нотаріус реєструє відмову та долучає до спадкової справи. На протязі 1 року ви може скасувати вашу відмову , подавши заяву особисто чи поштою.

    ---

    Право на спадкування виникає у день смерті особи або в день, з якого за рішенням суду особа оголошена померлою.

    Для заведення спадкової справи потрібно подати/направити нотаріусу заяву про прийняття спадщини. ( можна подати та зареєструвати у консульстві , а далі направити заяву з перекладом на укр мову вашому представнику за довіреністю, в Україні , який і займеться поданням заяви регіональному нотаріусу для відкриття спадкової справи та збирання документів спадкодавця( померлого громадянина), аби спадкоємці могли вступити у спадщину.)

    Звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого.

    Видача свідоцтва про право на спадщину без реєстрації у Спадковому реєстрі – заборонено.

    Який строк? Згідно з Постановою КМУ від 24.06.2022 р. № 719 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, строк для прийняття спадщин становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці, тобто з часу смерті строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.

    • Отримати свідоцтво про право на спадщину та оформити на себе право власності можливо, якщо строк на прийняття спадщини закінчився до введення воєнного стану, оскільки видача свідоцтва про право на спадщину до завершення воєнного стану – обмежена.

    ВажливоМеханізмів передачі таких спадкових справ до інших регіонів чи нотаріусів не передбачено, як і не запроваджено процедури відновлення таких спадкових справ у випадку їх втрати чи знищення. Не зважаючи на зміни, введені Постановою КМУ та Наказом Міністерства Юстиції, після завершення військового стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України