Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 21 мая 2023, вопрос №85635

Шумні сусіди (допоможіть)

Доброго дня! В мене дуже велика проблема. Живу на другому поверсі, сусіди на першому поверсі дуже гучно включають музику кожного дня. Включають музику в день. Щось можна з цим зробити??? Допоможіть.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    По-перше, слід поговорити з іншими сусідами та зібрати підписи, що підтверджують той факт, що галасливі мешканці під’їзду не дають спокійно вам жити. Також можна зробити аудіо запис або відеозапис, що підтверджує зайву шумність мешканців квартири.

    Після чого прийти на останню розмову з ними для вирішення проблеми в мирному руслі, пред’явити копію паперу з підписами мешканців під’їзду, а також зроблені раніше записи і сказати, що ви подасте на них до суду і напишете заяву в органи правопорядку.

    Одним з варіантів є виклик наряду поліції. Для цього необхідно зателефонувати до чергової частини і сказати про те, що сусіди шумлять. Що робити, співробітники поліції знають і самі. Але мешканці злощасної квартири можуть причаїтися і не відкрити двері, коли приїде наряд. Тоді, постоявши біля дверей близько півгодини, поліція віддалиться. Якщо ж двері відкриють, то поліцейські проведуть зрозумілу розмову.

    Іншим варіантом є накопичення доказової бази у вигляді аудіо або відеозаписів, збір підписів інших сусідів і похід до суду. Суд може протривати як завгодно довго, а результат може бути від адміністративного стягнення у вигляді штрафу до виселення з квартири.

    Третім варіантом є також збір підписів, запис галасливих витівок сусідів і виклик дільничного. Після його приходу передати йому всю накопичену доказову базу і сказати, які сусіди шумлять, що робити більше нічого, окрім як вирішувати ситуацію, що склалася тільки крайніми способами. Після цього займатися справами недобросовісних сусідів буде вже дільничний.

    Якщо сусіди шумлять вночі і на усні зауваження не реагують, то єдиним правильним варіантом є виклик наряду поліції. Адже за законом заборонено шум у багатоквартирних будинках після 23:00 за місцевим часом.

    Крім того, згідно зі статтею 24 закону України "Про Забезпеченні санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", підприємства, організації, а також фізичні особи при проведенні будь-якого виду діяльності не повинні перевищувати рівень шуму, який встановлено санітарними нормами для таких приміщень і таких територій, як житлові будинки, прибудинкові території, установи освіти і культури, а також інші приміщення, в яких можуть перебувати люди як постійно, так і тимчасово.

    Якщо шум виробляє якась будівельна техніка, то її вже не можна використовувати з 9-ї години вечора.

    Зверніть увагу, що проведення ремонтів у вихідні і святкові дні заборонене. Але якщо ви домовитеся з вашими сусідами і вони погодяться, то ремонт у такі дні ви можете проводити.

    Які ж норми шуму передбачені санітарними нормами? Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я від 22 лютого 2014 року, максимальний рівень шуму, який дозволений у будинках і квартирах становить:

    - вдень : 50 децибел,

    - вночі : 40 децибел.

    - для готелю або гуртожитку 55 : максимальний рівень шуму вдень ??і 45 : вночі.

    Для прикладу, 35 децибел – це цокання настінного годинника, 45 децибел – це шум розмови, 65 – це шум гучної розмови.

    Можна також звернутися до місцевого органу Держпродспоживслужби. Саме вони уповноважені розглядати такі питання і складати акти.

    Для того ж, аби звернутися до суду, вам потрібно зібрати всі докази разом. Це довідки, акти, протоколи, свідки, аудіо- та відеофіксація. Також можна зробити екологічну експертизу. Однак вона платна і доречна тоді, коли шум постійний. Після того ви звернетеся в суд із позовною заявою про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України