Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 22 мая 2023, вопрос №85676

Військово службовець що проходить службу в області бойових дій має прово на премію якщо він позаштатний?

Перевели із резервної части в бойову ну постану здоров’я неможу виконувати бойову задачу статус невідомий нічого непояснюють

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 10 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Антоне!

    Якщо військовослужбовець перебуває "поза штатом", він взагалі не має бути в зоні бойових дій і виконувати бойове розпорядження. Тому вимагайте або введення в штат, або взагалі відправку на ППД.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич 10 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Антоне!

    Проблеми не в тому, де Ви знаходитесь, а в тому, що такого поняття як поза штат в ЗСУ не існує! Хочете перевірити? Попросіть у свого командира частини наказ про виведення Вас поза штат. Переконаний, що він Вам його не надасть, бо його не існує!

    Але піду по порядку...

    Спочатку про виведення Вас поза штат:

    Такого поняття як «позаштатний військовослужбовець» не може існувати та і не існує! Ця хибна практика позичена командирами частин із законодавства про працю, перекручена до не можна і виведена на жаль у протизаконну «традицію».

    Відповідно до листа Міністерства праці та соціальної політики України від 15.05.2008 № 105/13/116-08:

    «позаштатний працівник – це вільний працівник (самозайнята особа) , що виконує разове замовлення або тимчасову роботу без зарахування до штату підприємства (компанії)».

    Отже, виходячи з реального відображеного в законні визначення, виводячи своїх підлеглих «поза штат», командири частин по суті виводять військовослужбовців з особового складу частини без дотримання відповідного порядку, а це АБСОЛЮТНО НЕМОЖЛИВО!

    Більш того, якщо далі слідувати цій аналогії, чинним законодавством прямої норми щодо порядку виведення поза штат працівників не передбачено!

    Тому для виведення штатних працівників/військовослужбовців поза штат перш за все необхідно провести скорочення штату з попередженням працівників/військовослужбовців не пізніше ніж за 2 місяці згідно ст. 49-2 Кодексу законів про працю України.

    В такому разі керівник/командир частини зобов’язаний видати наказ про внесення змін до штатного розпису/особового складу частини, або скасувати старий і прийняти новий. Лише потім скорочених працівників/військовослужбовців можна прийняти поза штат на підставі договору цивільно правого характеру, де вони зможуть виконувати роботу яка не передбачена штатним розписом/Статутом внутришньої служби. Вимоги до укладення договору про працю з позаштатним працівником/вільнонайманим регулюються главою 61 Цивільного кодексу України як договір підряду або главою 63 Цивільного кодексу України як договір про надання послуг.

    А ось позбавлення на цій підставі всіх належних військовослужбовцю виплат. Тим більше, коли той отримав поранення, пов’язане із захистом Батьківщини – це грубе перевищення своїх службових повноважено!

    Під час поранення, лікування його та реабілітаційної відпустки за рішенням ВЛК військовослужбовець має право на усі належні йому виплати включно з бойовими винагородами!

    Питання виплат пораненим військовослужбовцям регулює наказ міністра оборони №260, відповідні рішення міністра оборони, а також постанова №168, яка вийшла під час воєнного стану.

    Військовослужбовець, який отримав поранення у зоні проведення бойових дій, має право на такі виплати:

    грошове забезпечення, яке наразі складає мінімум 13 тисяч гривень

    додаткову винагороду відповідно до постанови №168 (так звані «бойові») – з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць

    матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань

    «Бойові» виплачуються за час того, як військовослужбовець отримав поранення по той час, коли він евакуюється з одного лікувального закладу до іншого, перебуває на лікуванні у шпиталі, а також після лікування, якщо йому надається військово-лікарською комісією відпустка за станом здоров'я.

    Матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань виплачують тим, хто отримав поранення чи травми, пов'язані із захистом батьківщини, у районах ведення бойових дій. Вона дорівнює розміру мінімального забезпечення і становить 13 тисяч гривень. Її можна отримати тільки раз на рік. Він додає, що грошове забезпечення виплачується військовослужбовцям, термін лікування яких не перевищує 4 місяці безперервно. У разі, якщо термін лікування військовослужбовця перевищує 4 місяці, для продовження виплати йому забезпечення має бути висновок ВЛК, в якому зазначається термін, на який продовжено його лікування. Тобто, якщо боєць отримав поранення 25 березня, вже у липні має знову засідати ВЛК, яка зазначить, на який термін продовжити лікування. На цей час продовжується виплата грошового забезпечення і так званих «бойових».

    Це якщо коротко.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України