Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 23 мая 2023, вопрос №85718

Увольнение с работы

Можно ли уволиться с работы и не отрабатывать 2 недели , или во время военного время можно не отрабатывать , проживаю в Кривой роге Днепропетровск

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Статтею 38 КЗпП передбачено звільнення працівників за власним бажанням. За загальним правилом працівник має попередити роботодавця про розірвання трудового договору за два тижні. Таке попередження має бути у вигляді письмової заяви. Якщо «терміновість» звільнення не має значення, то вказувати в заяві причину не обов’язково.

    Проте, якщо працівник шукає варіанти, як звільнитися з роботи за один день, у нього мають бути вагомі причини. Законодавчий перелік таких причин визначено частиною першою статті 38 КЗпП. До них належать:

    переїзд на нове місце проживання;

    переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

    вступ до навчального закладу;

    неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;

    вагітність;

    догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною-інвалідом;

    догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи;

    вихід на пенсію;

    прийняття на роботу за конкурсом,

    а також з інших поважних причин.

    Якщо у заяві про звільнення працівник вказав хоч одну із зазначених причин, роботодавець має звільнити працівника у строк, про який він просить, тобто без відпрацювання двох тижнів.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Можливо звільнитись без відпрацювання 2 тижнів.

    Кодекс законів про працю України

    {Затверджується Законом № 322-VIII від 10.12.71 ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375}

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України