Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 23 мая 2023, вопрос №85743

Курение в многоквартирном доме

Добрый день. Вопрос в том, что сосед подо мной курит на балконе, а дым через открытые окна попадает к нам в квартиру, а конкретно в комнату, где находятся мои маленькие несовершеннолетние дети и мы с женой. В семье никто не курит. Сообщил в полицию, но толку нет. Осбб оштрэ́э́афовать его не может, а уголовку на себя брать за его разбитое лицо или отбитые органы не хочется. Как быть?

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дмитро!

    На жаль, але якщо він курить на своєму балконі, і при цьому дотримується протипожежних норм, через державні органи тут нічого не зробити. Можна спробувати хіба що поговорити з ними по-людськи.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Відповідно до статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», встановлено заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у громадських та інших місцях. Тому на балконі під’їзду курити не можна – це громадське місце. Якщо ваш сусід курить на своїй житловій площі, він має на це право, але його можуть оштрафувати, якщо він буде смітити недопалками, адже це пожежонебезпечно.

    За статтею 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, куріння тютюнових виробів у місцях, де це забороняє робити Закон, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 170 грн.), а повторне протягом року вчинення порушення, за яке особа вже піддавалася адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    У разі, якщо правопорушник не сплатив штраф у строк, встановлений частиною першою статті 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його, як цього вимагає Закон.

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується: подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті Кодексу України про адміністративні правопорушення та зазначеного в постанові про стягнення штрафу; витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України