Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 25 мая 2023, вопрос №85836

Нарушение права на защиту на предварительном следствии как основание для отмены давно вступившего в силу приговора

Очень коротко суть вопроса. Уголовное дело 1999-2000 годов. Хронология событий:
Моему брату в декабре 1999 года предъявляют подозрение (а потом обвинение) в совершении убийства – инкриминируют ст. 94 УК Украины (1960 года).
Декабрь-февраль ведутся допросы и другие следственные действия – все без адвоката.
Начало февраля 2000 года. Приезжает следователь из другой области и предъявляет моему брату подозрение (а затем обвинение) в совершении ещё одного убийства – инкриминируют ст. 94 УК Украины. Допросы опять без адвоката.
Май 2000 года. Тот второй следователь объединяет в одно делопроизводство оба эпизода убийств, но до ноября 2000 года продолжает вести следственные действия по ст. 94 УК Украины и опять же без привлечения адвоката.
Ноябрь 2000 года. Следователь переквалифицирует обвинение на ст. 93 УК Украины, предоставляет брату адвоката, брат заявляет об отказе от всех ранее данных им показаний, следователь выносит постановление об окончании следствия и передаче дела в суд.
2001 год. Суд приняв за основу показания брата, которые он давал на предварительном следствии без адвоката, признает его виновным в совершении 2-х убийств и приговаривает к пожизненному лишению свободы.

Можно ли сейчас как-то пересмотреть приговор, вынесенный на основе доказательств, полученных без адвоката?

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, можу допомогти, вирішити ваше питання.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 11 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Для зменшення терміну відбування ув'язнення в Україні практикуються амністія, помилування, умовно-дострокове звільнення та перегляд за нововиявленими обставинами. Для перегляду за нововиявленими обставинами потрібно подавати до того суду, який виніс вирок.

    В листопаді 2000 року слідчий при допуску адвоката до обвинуваченого змінив кваліфікацію з статті 94 "Умисне вбивство" на 93 "Умисне вбивство при обтяжуючих обставинах". Це якраз в статті 93 було передбачено, зокрема, покарання довічне позбавлення волі, а в статті 94-тільки позбавлення волі на строк від семи до п'ятнадцяти років. Суд засудив Вашого брата, керуючись статтею 93 Кримінального кодексу від 1960 року.

    Тобто навіть при наявності адвоката дії Вашого брата кваліфікували за "важкою" статтею. Щоправда адвоката надав Вашому брату слідчий. Суд може грунтуватись на документах кримінальної справи, в яких зазначено, що справу вели послідовно двоє слідчих і вкінці досудового слідства в обвинуваченого з'явився адвокат, який мав його захищати і на судовому розгляді справи. Тому суд у випадку перегляду справи за нововиявленими обставинами при таких обставинах, виходячи з письмових матеріалів кримінальної справи, може дійти до висновку про відсутність значних порушень права на захист та права на неупереджений розгляд справи.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів тощо. Можу надати Вам детальну розгорнуту консультацію з цього питання (так званий правовий висновок).

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 11 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Заява про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами подається до суду тієї інстанції, який першим допустив помилку внаслідок незнання про існування таких обставин. За наявності обставин, які підтверджують невинуватість засудженого або вчинення ним менш тяжкого кримінального правопорушення, перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами строками не обмежено.

    Нововиявленими обставинами визнаються: 1) штучне створення або підроблення доказів, неправильність перекладу висновку і пояснень експерта, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, на яких ґрунтується вирок; ... 3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення вироку чи постановлення ухвали, що належить переглянути; 4) інші обставини, які не були відомі суду на час судового розгляду при ухваленні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали, що належить переглянути.

    Умовно-дострокове звільнення в Україні досі не застосовується щодо засуджених до довічного позбавлення волі.

    Ви можете звернутись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з цього чи інших запитань. Я можу надати Вам юридичну консультацію, поради юриста, правову інформацію, проаналізувати юридичні документи з наданням своїх висновків, трохи попрацювати по відносинах клієнта з судово-правоохоронними органами, написати тексти правничих документів тощо. Ви можете для цього надіслати мені на цьому порталі заявку, вказавши Ваші контактні дані. В такому випадку я би зв'язався з Вами.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України