Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 28 мая 2023, вопрос №85950 150₴

Пересечение границы на машине

Добрый день .
Подскажите пожалуйста , случилась такая ситуация.
Я нахожусь за пределами Украины. Ко мне хочет приехать моя жена на нашей семейной машине.
Но , выезжая со страны я забыл сделать генеральную доверенность на жену(машина оформлена на меня).
Скажите, если через "Дія" сделать шеринг авто, то в таком случае жена сможет выехать на машине?
Или может есть какой то другой вариант?
Я читал ,что можно показать свидетельство о браке и если одна фамилия , то тоже могут выпустить .

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для гарантованого виїзду, зробіть у консульстві України довіреність, або у будь якого нотаріуса але у цьому випадку треба буде додатково зробити нотаріально завірений переклад на українську мову.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Корнійчук Євген Іванович

    Для выезда заграницу на автомобиле лицом, не являющимся владельцем авто, также нужно иметь один из следующих документов:

    • доверенность на право вождения автомобиля с пометкой о разрешении владельца на выезд за границу

    • временный регистрационный талон на право управления автомобилем

    Наличие техпаспорта на автомобиль для третьего лица обязательно.

    Если вы находитесь за границей, доверенность на вождение автомобиля можно оформить в посольстве/консульстве Украины или у нотариуса в стране пребывания (такая доверенность должна быть апостилирована, переведена на украинский и заверена у украинского нотариуса). Присутствие лица, на которое оформляется доверенность, при этом не обязательно.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Ні, без довіренності на право керування авто і виїзду на ньому за кордон нічого на жаль не вийде. Ще з початку війни прикордонники дивились на це скрізь пальці, але зараз таке вже не проходить, і якщо за кермом авто знаходиться навіть Ваша дружина, в якої є з собою свідоцтво про шлюб, вони все одно вимагають нотаріально завірену довіренність.

    Довіренність можна отримати або в українському консульстві, або у місцевого нотаріуса у країні, де Ви перебуваєте. В останньому випадку довіренність треба перекласти на українську мову, а переклад також завірити.

    Додам до цього також поради з приводу виїзду на авто з українськими номерами в ЄС.

    Згідно правил ЄС загальний термін перебування в Шенгенській зоні на авто з українськими номерами не може перевищувати 6 місяців. Після того треба або переєструвати авто в тій країні, де Ви перебуваєте, або виїхати з ЄС, а потім знову повернутись.

    Водійські посвідчення, видані в Україні, дійсні у всіх країнах Віденської конвенції (а це більшість європейських держав). Тільки будьте уважні: раніше в Україні видавали права без строку дії, які зараз не є водійським посвідченням у країнах Європи. В такому випадку, вам просто потрібно буде замінити ваші права на права нового зразка.

    Для переміщення на авто по території Мальти, Нідерландів та інших країн, які підписали тільки Женевську конвенцію, формально необхідно міжнародне водійське посвідчення (МВУ) в доповнення до національного. На практиці рідко перевіряють, але краще оформити, щоб уникнути неприємностей.

    Обов'язково придбайте страховий поліс на машину («зелену карту»). Він діє на території всіх країн Європи і стане в нагоді в разі ДТП для компенсації збитку постраждалій стороні. Придбати страховку можна в більшості провідних компаній України, її вартість на 15 днів становить близько €25.

    Складаючи маршрут поїздки, звіртеся з картою платних магістралей. В Австрії, Угорщині, Німеччині, Італії, Іспанії, Польщі, Португалії, Сербії, Словаччини, Словенії, Хорватії, Франції, Чехії та Швейцарії доведеться платити за використання ряду автобанів. У Бельгії, Данії, Латвії, Литві, Нідерландах, Норвегії, Швеції та Естонії плата стягується тільки за проїзд по певних дільницях доріг, мостів і тунелів.

    У Румунії наявність віньєтки (Roviniete) вимагається незалежно від типу доріг, її вартість — близько €3 на тиждень. Проїзд по деяких мостах, наприклад, Giurgiu-Rousse на кордоні з Болгарією, оплачується додатково.

    Для проїзду по платних дорогах Австрії, Німеччини, Болгарії, Молдови, Румунії, Словаччини, Словенії, Чехії та Швейцарії потрібна так звана віньєтка. Найчастіше вона являє собою наклейку, яка кріпиться на лобове скло з внутрішньої сторони. В деяких випадках потрібно вказати номер автомобіля. Придбати віньєтку можна в пунктах перетину кордону (цілодобово) або на АЗС. Вартість залежить від країни (в середньому €10-15 за тиждень), а от штраф за відсутність або неправильне використання (наприклад, якщо ви не приклеїли її у відповідності з інструкцією, а поклали на приладову панель) набагато більше — від €100.

    В Угорщині та Румунії діють «електронні віньєтки» — інформація про оплату вноситься в базу, а ви отримуєте чек. В цьому випадку нічого кріпити на скло не доведеться.

    Контролюють оплату співробітники транспортної інспекції та встановлені вздовж доріг камери відеоспостереження.

    У Польщі система відрізняється. Перед в'їздом на платну магістраль потрібно отримати талон і зберігати його до кінця поїздки. Покидаючи цю ділянку дороги, ви заплатите суму, яка залежить від типу транспортного засобу і пройденої відстані.

    Важлива інформація про штрафи в ЄС за порушення ПДР. Вона Вам знадобиться.

    В Чехії, наприклад, нульова толерантність до алкоголю в крові водія його бути не повинно (штраф €100-750). В Угорщині, Румунії і Словаччини ситуація аналогічна. У Норвегії, Польщі, Швеції та Естонії допускається 0.2 проміле, в Литві — 0.4, в Австрії, Бельгії, Німеччини, Греції, Данії, Ісландії, Іспанії, Італії, Латвії, Нідерландах, Португалії, Словенії, Фінляндії, Хорватії, Франції, Швейцарії і на Кіпрі — 0.5. Найбільш лояльними в цьому плані є Ліхтенштейн і Мальта з показником 0.8 проміле. До водіїв, стаж яких менше двох років, часто застосовуються більш жорсткі вимоги.

    Ще одне поширене правопорушення — перевищення швидкості. На автобанах більшості країн дозволено розганятися до 120-130 км/год, у населених пунктах дозволена швидкість 50 км/год, за їх межами — 80-100 км/ч. Важливо пам'ятати, що іноді обмежується не тільки гранична, але і мінімальна швидкість — на деяких магістралях рухатися повільніше 60-70 км/год заборонено. Суми штрафів коливаються в широких межах: у Чехії це €40-400, у Польщі — €10-120, в Норвегії — від €80.

    Пам'ятайте, що платити штраф в більшості країн Європи доведеться і тим, хто розмовляє по телефону за кермом або не пристібається (це стосується і пасажирів), а також тим, хто перевозить дитину без спеціального автокрісла.

    Будуть уточнення, зверніться персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Бажаю успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Олександре!

    Скажите, если через "Дія" сделать шеринг авто, то в таком случае жена сможет выехать на машине?Или может есть какой то другой вариант?

    НІ, ВАРІАНТ ІЗ ШЕРІНГОМ ЛИШЕ ЗАКРИВАЄ ПИТАННЯ ІЗ СВІДОЦТВОМ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ, АЛЕ ДРУЖИНІ ЩЕ ПОТРІБНО МАТИ ДОВІРЕНІСТЬ.

    Особі, яка виїздить за кордон на чудовму автомобілі, потрібно мати:

    • довіреність на право водіння авто з поміткою про дозвіл власника на виїзд за кордон;

    • тимчасовий реєстраційний талон на право управління автомобілем;

    • технічний паспорт на автомобіль. Як відомо, у додатку «Дія» запрацювала функція шерингу авто за допомогою якої ви можете поділитися техпаспортом вашого автомобіля з іншою людиною за кілька кліків. Це зручно, коли машину використовують кілька членів сім'ї (наприклад, чоловік та дружина).

    Я читал ,что можно показать свидетельство о браке и если одна фамилия , то тоже могут выпустить .

    Так, є така інформація. За роз'ясненнями ДПСУ, для цього достатньо встановити, яке відношення людина має до цієї автівки. Тобто, якщо жінка намагається виїхати з України на транспортному засобі чоловіка, достатньо пред’явити свідоцтво про одруження.

    Однак на практиці зустрічався з ситуаціями, коли прикордонники відмовляли у цій ситуації, а тому даний варіант як один із головних не пропоную, хоча дійсно можна спробувати виїхати на підставі свідоцтва про одруження та послуги "Шеринг авто".

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1145-2022-%D0%...):

    "3. Підставою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є електронна заява або заява, сформована та подана заявниками, якою визначено належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній або юридичній особі транспортного засобу в користування.

    4. Обов’язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього діючого національного посвідчення водія або діючого посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, записи в якому виконані або продубльовані літерами латинського алфавіту (далі - посвідчення водія), яке підтверджує право керування транспортним засобом відповідної категорії...

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:...

    2) електронний кабінет водія;

    3) Портал Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка...

    6. За внесення до Реєстру відомостей про належного користувача плата не справляється...

    12. Строк, на який вносяться відомості про належного користувача, зазначається в електронній заяві або заяві та відповідає строку, зазначеному заявниками.

    13. За згодою заявників внесення відомостей до Реєстру про належного користувача може здійснюватися без зазначення строку...

    15. У разі коли власником транспортного засобу є фізична особа, внесення до Реєстру відомостей про належного користувача або їх виключення через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або через Портал Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка, здійснюється нею особисто...

    Подання електронної заяви

    25. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив власник транспортного засобу на підставі електронної заяви, здійснюється заявниками через:

    1) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, шляхом заповнення електронної заяви за формою згідно з додатком 1 із накладенням електронних підписів заявників;

    2) Портал Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка, шляхом заповнення електронної заяви в довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, із зазначенням відомостей, передбачених додатком 1, із накладенням віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія. Підпис” (“Дія ID”) або електронного підпису заявників та кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Порталу Дія.

    26. До внесення відомостей про належного користувача до Реєстру відомості про заявників і транспортний засіб, зазначені в електронній заяві, перевіряються шляхом автоматичної перевірки відомостей за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС.

    Перевірка щодо достовірності інформації, зазначеної в електронній заяві, про керівника юридичної особи або особу, яка виконує його обов’язки, проводиться шляхом автоматичної перевірки за допомогою Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

    27. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або засобами Порталу Дія, у тому числі з використанням його мобільного додатка, здійснюється автоматично після заповнення та підписання заявниками в порядку, визначеному пунктом 25 цього Порядку, відповідної електронної заяви, а також проведення автоматичної перевірки зазначених у ній відомостей за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, за умови відсутності визначених цим Порядком підстав для відмови у внесенні відповідних відомостей...".

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! Наведений Порядок діє в оновленій редакції, який не передбачає видання довіреності власником ТЗ на право користування цим ТЗ належним користувачем. Порядок у попередній редакції (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1197-2018-%D0%...), таку довіренсть передбачав:" 3. Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:... 3) оформлення на фізичну особу нотаріально посвідченої довіреності на право користування транспортним засобом;..". Таким чином, відповідно до чинного Порядку видання довіреності непотрібно - подання електронної заяви до Реєстру ТЗ є належним і достатнім заходом для користування, управління Вашою дружиною авто, в тому числі, без документів про шлюб.

    • Степанов Михайло Леонідович

      На території України так довіреність не потрібно ( на право користування), а ось щоб виїхати за кордон треба мати довіреність від власника, саме: на дозвіл перетину кордону на його автомобілі. +38 (044) 527-63-63 Гаряча лінія Прикордонної служби.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Треба щоб у вас був техпаспорт і ви були у нього вписані , або власник авто має надати вам доступ до техпаспорту у додатку ДІЯ - відкрити доступ до техпаспорту , аби ви могли підтвердити право керування авто.

    Довіреність можна оформити у консульстві , проте на час воєнного стану вона може бути простою письмової формою, але з нотаріальним підписом чи уповноваженоого консула, з перекладом на Українську мову завіреним нотаріально.

    Все эти вопросы на законодательном уровне регулируются двумя главными нормативными актами: Конвенцией о дорожном движении и Постановлением Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998. Согласно Венской конвенции о дорожном движении на автомобиль должна быть вся необходимая регистрационная документация, в которую входят:

    Свидетельство о регистрации В Украине оно именуется как техпаспорт, в котором должна содержаться, по крайней мере, следующая информация (ст. 35 Конвенции): - порядковый (регистрационный) номер, - год выпуска автомобиля, - Ф.И.О. и местожительство владельца техпаспорта, - название марки и модели автомобиля, завода-производителя транспортного средства, - порядковый номер шасси (заводской либо серийный номер завода-производителя), - разрешенный максимальный вес, если речь идет о ТС, предназначенном для грузовых перевозок, - дата окончания срока действия свидетельства, если оно имеет ограничения. При этом, личная информация, прописанная в техпаспорте, должна дублироваться латиницей.Отличительный знак автомобиля На каждой машине должен присутствовать отличительный знак того государства, в котором она зарегистрирована. Для украинских автомобилей - белый овал с черной окантовкой и надписью «UА» (ст. 37 Конвенции).Водительское удостоверение Все участники Венской конвенции, в которую входит большинство европейских стран, обязаны признавать национальное водительское удостоверение (кроме советских водительских прав). С правами последнего поколения фактически нет никаких проблем за границей, а вот с ламинированными, которые выдавались до 2011 года, на практике возникают курьезы, связанные, в первую очередь, с отсутствием графы «действительно до». Также можно приобрести и международное водительское удостоверение (ст. 41 Конвенции).Страховка (Green Card) Водитель транспортного средства, перед выездом в другое государство, обязательно должен приобрести страховку гражданско-правовой ответственности – «Зеленую карту». Без нее пересечение границы невозможно. «Зеленая карта» - это страховой полис (сертификат) единой формы, введенный в начале 1950-х годов, действует в большинстве стран Европы, а также ряде государств Азии и Африки. Полис обеспечивает возмещение убытков, причиненных жизни, здоровью и (либо) имуществу, потерпевших в результате ДТП на территории чужого государства. По сути это аналог нашей «Автогражданки», только работает он за рубежом. Существует два варианта страховки «Зеленая карта». Первый действует в Европе и в нескольких североафриканских и азиатских странах, второй - исключительно в России, Белоруссии, Молдове, Румынии и Болгарии. Стоимость «Зеленой карты» обойдется в 263 грн за 15 дней, 419 грн за 30 дней и 996 грн за 90 дней (максимально на 1 год – 2307 грн). В странах содружества тарифы ниже (от 192 до 922 грн). Страховку лучше оформить сразу по месту жительства, так как на границе в пунктах продажи страховых полисов не исключены большие очереди. Для оформления страхового полиса понадобятся водительские права и техпаспорт на машину. Страховой сертификат «Зелена карта» можно приобрести исключительно в страховых компаниях и группах, которые являются полноправными членами Моторного (транспортного) страхового бюро Украины (МТСБУ), куда входят, в частности, такие компании и группы: «Оранта», «Княжа», «Глобус», «ИНГО Украина», «Гарант-АВТО», «ПЗУ Украина», «ТАС» и «АСКА». Более того, сегодня выезжающие за рубеж автолюбители имеют возможность заказать полис «Зеленая карта» и через Интернет.На чужом автомобиле Для того, чтобы выехать в другое государство на автомобиле, принадлежащему третьему лицу, необходимо оформить доверенность на право распоряжения транспортным средством с указанным в ней правом выезда за рубеж. Переводить его не обязательно, т.к. нам неизвестны случаи, когда подобный документ интересовал бы правоохранительные органы другой страны, которым достаточно наличия в руках водителя свидетельства о регистрации. А вот украинские сотрудники погранслужб время от времени интересуются, имеете ли Вы право выезжать из страны на этом автомобиле. Хотя оснований для такого интереса с их стороны, казалось бы, нет. Проблемы также могут возникнуть в России или Белоруссии, где доверенности все еще в ходу. Но для них делать перевод не нужно. Можно отправиться в путь и с техпаспортом, принадлежащим владельцу машины, однако по желанию выдается и временное регистрационное свидетельство на имя путешествующего лица, в то время как техпаспорт собственника остается в Госавтоинспекции. Последнее рекомендуется во избежание проблемных ситуаций с сотрудниками погранслужб. Такая услуга оформляется на протяжении недели, а стоит около 300 грн. По возращении из-за границы документы необходимо обменять в обратном порядке в течение 10 дней. В случае отсутствия права собственности на транспортное средство, оформление документации для заграничной поездки может происходить по заявлению собственника автомобиля (п. 51 Постановления КМУ). Важно! Автомобиль, который находится под временным запретом на снятие с учета, к поездкам в другую страну не допускается (п. 53 Постановления КМУ). На транспортные средства, собственники которых выезжают за рубеж на постоянное место жительства, предусмотрена выдача свидетельств о регистрации, а также номерные знаки установленного образца. Такие автомобили снимаются с учета (п. 53 Постановления КМУ).В командировку на служебной машине? Если автомобиль принадлежит какой-либо компании, а цель поездки носит командировочный характер, то с собой также необходимо иметь путевой лист, приказ на командировку на служебном автомобиле, командировочное удостоверение и, разумеется, документы на машину.Автомобиль, находящийся в кредите Сложности с выездом, даже при условии соблюдения всех правил, могут возникнуть, если автомобиль приобретен в кредит, который полностью не выплачен. Пограничники просто не выпустят такой автомобиль за пределы страны. Во избежание неприятного "сюрприза", придется получить в банке документ, свидетельствующий о том, что финансовое учреждение не возражает против поездки за границу на этом автомобиле. Таким образом, для поездки за рубеж на автомобиле необходимо: 1. Водительское удостоверение (согласно ст. 41, прилож. 6 Венской конвенции о дорожном движении). 2. Наличие страхового полиса «Зеленая карта» либо страховки ОСАГО, приобретенной на границе в стране пребывания (согласно п. 52 Постановления Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998). 3. Свидетельство о регистрации автомобиля (согласно ст. 35 Венской конвенции о дорожном движении). 4. Если автомобиль принадлежит третьему лицу, понадобится нотариальная доверенность на право распоряжения транспортным средством с прописанным в ней правом выезда за границу либо временное регистрационное свидетельство (п. 51 Постановления Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998). 5. Для возможности заграничной поездки на автомобиле, который находится в кредите, необходимо в банке получить письменное разрешение о том, что финучреждение не возражает против выезда за границу. 6. Выезд на служебном автомобиле возможен при наличии командировочного удостоверения и путевого листа на машину.

    ---

    перебування авто на укр номерах ЕС

    Якщо ви хочете їздити Європою на автомобілі з українськими номерами, то згідно з європейським законодавством у вас є всього 6 місяців. Після цього потрібно буде виїхати з ЄС та знову в'їхати на його територію, щоб "обнулити" цей термін.

    У випадку, коли через 6 місяців автомобіль все ще необхідний вам у Європі, існує три способи, як його можна "легалізувати":

    • розмитнити та поставити машину на облік у Європі (за розмитнення доведеться заплатити приблизно третину від вартості автомобіля);
    • кожні 6 місяців перетинати кордон, щоб обнулити термін ввезення;
    • продати автомобіль в Україні та купити в Європі аналогічний.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, Отож, щоб перетнути кордон на чужому авто, вам знадобиться:

    • довіреність на право водіння авто з поміткою про дозвіл власника на виїзд за кордон;
    • тимчасовий реєстраційний талон на право керування автомобілем;
    • технічний паспорт на автомобіль;
    • водійське посвідчення, яке відповідає міжнародним стандартам.

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України