Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 29 мая 2023, вопрос №85997 400₴

Могут ли отчислить студента ВУЗа из-за отсутствия отметки о броне военкомата?

Подскажите пожалуйста могут ли отчислить либо аннулировать приказ о зачислении в ВУЗ студента магистра за отсутствие отметки о броне военкомата в военном билете? Студент стоит на военном учете не по месту проживания. Данные в ВУЗ поданы при поступлении.. копия военного билета есть в ВУЗе.. Может ли это служить поводом для отчисления? Академических задолженностей нет.

Ответы юристов (13)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні це не може бути підставою для виключення з навчального закладу.

    Підстави для виключення передбачені ст. 46 зу про вищу освіту.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#n805

    Лист від Міністерства освіти з цього приводу, не має ні якої юридичної сили і носить рекомендаційний характер.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю, Людмило!

    Подскажите пожалуйста могут ли отчислить либо аннулировать приказ о зачислении в ВУЗ студента магистра за отсутствие отметки о броне военкомата в военном билете? Студент стоит на военном учете не по месту проживания. Данные в ВУЗ поданы при поступлении.. копия военного билета есть в ВУЗе.. Может ли это служить поводом для отчисления? Академических задолженностей нет.

    ЗВИЧАЙНО. ЯКЩО ВОНИ ЗАСТОСУЮТЬ ПРОЦЕДУРУ ВІДРАХУВАННЯ СТУДЕНТА, ЦЕ БУДЕ НЕЗАКОННИМ. ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДРАХУВАННЯ ЧІТКО ВИЗНАЧЕНІ В ЗАКОНОДАВСТВІ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    Особа, відрахована з закладу вищої освіти до завершення навчання за освітньою програмою, отримує академічну довідку, що містить інформацію про результати навчання, назви дисциплін, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС. Зразок академічної довідки встановлюється центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Здобувачам вищої освіти, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, гарантується збереження місця навчання та стипендії.

    Здобувачам вищої освіти, які реалізують право на академічну мобільність, протягом навчання, стажування чи здійснення наукової діяльності в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами гарантується збереження місця навчання та виплата стипендії відповідно до положення про порядок реалізації права на академічну мобільність. Такі особи не відраховуються із складу здобувачів вищої освіти.

    3. Особа, відрахована з закладу вищої освіти до завершення навчання за відповідною освітньою програмою, має право на поновлення на навчання в межах ліцензованого обсягу закладу вищої освіти.

    ...

    ОЧЕВИДНО, ЩО МОВА ЙДЕ ПРО ЛИСТ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ № 1/5528-23 від 20.04.23 року

    ПО СУТІ ЦЕЙ ЛИСТ Є НІКЧЕМНИМ ТА НЕ МОЖЕ СТВОРЮВАТИ ОБОВ'ЯЗКОВИХ НОРМ ПОВЕДІНКИ. ВІН НАВІТЬ НЕ ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ В МІНЮСТИЦІЇ, А САМЕ НА ЦЕ У ПЕРШУ ЧЕРГУ ДИВИТЬСЯ СУД.

    АЛЕ ВОНИ МОЖУТЬ ПІТИ ЧЕРЕЗ ВІДРАХУВАННЯ СТУДЕНТА ІЗ ВУЗУ, І ТОДІ ДОВЕДЕТЬСЯ ОСКАРЖУВАТИ ТАКИЙ НАКАЗ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. Я ОЦІНЮЮ ПЕРСПЕКТИВИ ОСКАРЖЕННЯ ЯК ДУЖЕ ВИСОКІ, АЛЕ ЦЕ ЗАЙВИЙ ЧАС, ПРОБЛЕМИ ТА ВИТРАЧЕНІ КОШТИ.

    ОСОБИСТА ПОРАДА:

    ВСЕ Ж ТАКИ, ЯКЩО ВИ ПЕРЕБУВАЄТЕ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ, РАДЖУ ВАМ СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ЗА МІСЦЕМ НАВЧАННЯ, АБО ВИКОНАТИ ІНШІ ВИМОГИ ВУЗУ. ЖОДНИХ РИЗИКІВ ДЛЯ ВАС У ДАНІЙ СИТУАЦІЇ НЕМАЄ І БУТИ НЕ МОЖЕ.

    ТАК, ВІДРАХУВАННЯ АБО СКАСУВАННЯ НАКАЗУ ПРО ЗАРАХУВАННЯ МОЖНА БУДЕ ОСКАРЖИТИ, АЛЕ НАВІЩО ДО ЦЬОГО ДОВОДИТИ, А ПОТІМ ВИРІШУВАТИ ЦЕ В СУДІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Людмила!

    Ні, відсутність відмітки військомату про навчання у ВНЗ ні в якому випадку не може бути причиною відрахування з останньому! Тим більше, що такі відмітки, по великому рахунку, ніяким законом не передбачені.

    Всі випадки відрахування з вищого убового закладу передбачені стаття 46 Закону України "Про вищу освіту", яка визначає питання відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти. Вона каже:

    "1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    5. Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Поновлення та переведення здобувачів вищої освіти здійснюється з урахуванням вимог до вступників на відповідні освітні програми".

    Можливо в даному випадку мова йде про Лист Міністерства освіти на науки України № 1/5528-23 від 20.04.23 року, але він провокативний і абсолютно незаконний! тому не раджу звертати на нього увагу!

    Рекомендую подбати про все заздалегідь, аби запобігти негативних наслідків. Для того зверніться до ТЦК самостійно і просто обновіть персональні дані. Жодних проблем у зв'язку з цим не буде, оскільки студент має відстрочку.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Відрахувати та анулювати наказ про зарахування не зможуть, адже порушення Правил військового обліку не є підставою для відрахування згідно ст. 46 ЗУ "Про вищу освіту".

    Але штраф за порушення Правила військового обліку з боку ТЦК досить вірогідний. Згідно п.1 даних Правил призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    • перебувати на військовому обліку за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності;
    • особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    За порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.210 КУпАП у вигляді штрафу 850 грн.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;..".

    "ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    !" 11. Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:...

    оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік;..."

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    " 34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:...

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки,...повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);

    ...Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:..

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;..".

    ---

    Доброго дня, пані Людмило! По-перше, в даному випадку має місце не бронювання студента, а відстрочка від призову під час мобілізації, що не одне й теж. По-друге, можливе оголошення у ВУЗі про скасування наказу про зарахування на навчання з посланням на лист МОН немає нічого спільного із законодавством, не має юридичної сили, є грубим порушенням законодавства з боку МОН. По-третє, ВУЗ після зарахування студента на навчання зобов'язаний направити до РТЦІК та СП повідомлення про це зарахування. По-четверте, студент має подати до РТЦК та СП документи (довідку ВУЗу), що підтверджують право на відстрочку під час мобілізації, а РТЦК та СП - оформити цю відстрочку. Але це стосується студентів- військовозобов'язаних, тобто осіб чоловічої статі віком 27 і сташе років; студентів-призовників (до 27 років) дана вимога не стосується.

    Промський Євгеній Сергійович
    12.5%

    Добрый день!

    Никакого отчисления студенту исходя из описанных Вами обстоятельств быть не может.

    Закон України "Про вищу освіту" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    Особа, відрахована з закладу вищої освіти до завершення навчання за освітньою програмою, отримує академічну довідку, що містить інформацію про результати навчання, назви дисциплін, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС. Зразок академічної довідки встановлюється центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Здобувачам вищої освіти, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, гарантується збереження місця навчання та стипендії.

    Здобувачам вищої освіти, які реалізують право на академічну мобільність, протягом навчання, стажування чи здійснення наукової діяльності в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами гарантується збереження місця навчання та виплата стипендії відповідно до положення про порядок реалізації права на академічну мобільність. Такі особи не відраховуються із складу здобувачів вищої освіти.

    3. Особа, відрахована з закладу вищої освіти до завершення навчання за відповідною освітньою програмою, має право на поновлення на навчання в межах ліцензованого обсягу закладу вищої освіти.

    Кроме того, так как cтудент пребывает на воинском учете, он соблюдает все необходимые требования и какая либо ответственность для него исключается.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Мєньков Андрій Васильович
    7.5%

    Добрый день Людмила.

    Если с учебой у студента все нормально, то нарушение правил воинского учета не является основанием для его отчисления.

    Но учебное заведение должно вести воинский учет по месту учебы. Соответственно ответственный за воинский учет предоставляет информацию в военкомат (Центр комплектования). Студенту могут выписать повестку для постановки на учет по месту учебы. Также могут выписать штраф за нарушения Правил воинского учета согласно части 2 статьи 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в размере от 850 до 1700 грн.

    Согласно статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" у студентов дневной формы обучения есть право на отсрочку от призыва по мобилизации. На срочную военную службу сейчас не призывают (хотя также есть право на отсрочку).

    Гончаренко Константин
    7.5%

    Доброго дня!

    Пункт 2 листа МОН №1/5528-23 від 20.04.2023 року про те, що

    "Здобувачам освіти набору 2022 року (крім визначених вище категорій), які не здійснили приписку до призовних дільниць до 24 лютого 2022 року, завершити приписку і оформити військово-облікові документи та подати їх до закладів освіти до 31 травня 2023 року. У разі невиконання цього зобов'язання до визначеного терміну, навчання припиняти шляхом скасування наказу керівника закладу освіти про зарахування на навчання в частині таких здобувачів".

    з точки зору його дотримання прав людини і зокрема прав студентів сам по собі дуже сумнівний

    У роз ясенні (яке не є нормативним актом) чітко йдеться саме про "тимчасовий консульський облік"! Термін "військовий" в ньому відсутній.

    Дане роз яснення не підтверджено постановою чи Законом України, які мають вищу юридичну силу та обов язкові до виконання. Законність є сумнівною.

    Якщо відстормлена , навчання продовжується Вами то відрахувать

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    8.8%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Бронювання у студентів нема.

    На період навчання студентам надано право на відстрочку.

    Відповідно до п. 3.3 Наказу МОУ №402 військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою ІІ Розкладу хвороб, а тих, які мають офіцерське звання, - за графою ІІІ цього Розкладу хвороб.

    Відповідно до ст. 22 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

    Підчас мобілізації військовозобов'язані зʼявляються до ТЦК та СП для уточнення облікових даних які включать в тому числі проходження повторного медичного огляду за розділом 3 Наказу МОУ №402 та встають на облік за умови відсутності підстав для виключення з обліку.

    Студенти мають підстави для звільнення від призову за мобілізацією на підстав ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    • Для цього достатньо документально підтвердженого факту наявності статусу студента денної форми навчання. Для цього до ТЦК та СП необхідно подати довідку про зарахування до числа студентів денної форми навчання ВНЗ разом з заявою в довільній формі про надання відстрочки. Такому студенту повинні надати відстрочку та повернути військово обліковий документ з відповідною відміткою. Студенти очної форми, дуальної, наукові співробітники мають право на відстрочку протягом часу, коли вони перебувають у відповідному статусі. Зазвичай, це до моменту отримання диплому, або раніше — у зв’язку з відрахуванням, виключенням тощо. Тобто, поки студена не відрахують, нема наказу про це, то діє право на відстрочку.
    Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістівˮ, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізаціюˮ

    Призовники повинні особисто подавати щороку до 1 жовтня до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують право громадян на відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня, Людмила!

    ЗАКОННИХ ПІДСТАВ ДЛЯ ВАШОГО ВІДРАХУВАННЯ З ВНЗ НЕ МАЄ, ТИМ БІЛЬШЕ У ВАС Є ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК З ВІДМІТКОЮ ПРО ПОСТАНОВКУ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК, А ЙОГО КОПІЯ НАДАНА У АДРЕСУ ВНЗ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    7.5%

    Людмила!

    ТАК, ВІН СТУДЕНТ ВНЗ, ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ (У НЬОГО ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), ТО ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВІН СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю, вас не мають право відрахувати. Закон містить підстави для відрахування, ваша не є такою.

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого закладу освіти;

    {Пункт 3 частини першої статті 46 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3062-IX від 02.05.2023}

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    {Пункт 4 частини першої статті 46 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2145-VIII від 05.09.2017}

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    Особа, відрахована із закладу вищої освіти до завершення навчання за освітньою програмою, отримує академічну довідку, що містить інформацію про результати навчання, назви дисциплін, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС. Зразок академічної довідки затверджує центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    {Абзац восьмий частини першої статті 46 в редакції Закону № 3062-IX від 02.05.2023}

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Здобувачам вищої освіти, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, гарантується збереження місця навчання та стипендії.

    {Абзац другий частини другої статті 46 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021}

    Здобувачам вищої освіти, які реалізують право на академічну мобільність, протягом навчання, стажування чи здійснення наукової діяльності в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами гарантується збереження місця навчання та виплата стипендії відповідно до положення про порядок реалізації права на академічну мобільність. Такі особи не відраховуються із складу здобувачів вищої освіти.

    3. Особа, відрахована з закладу вищої освіти до завершення навчання за відповідною освітньою програмою, має право на поновлення на навчання в межах ліцензованого обсягу закладу вищої освіти.

    4. Поновлення на навчання осіб, відрахованих з закладів вищої освіти або яким надано академічну відпустку, а також переведення здобувачів вищої освіти здійснюються, як правило, під час канікул.

    5. Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Поновлення та переведення здобувачів вищої освіти здійснюється з урахуванням вимог до вступників на відповідні освітні програми.

    {Частина п'ята статті 46 в редакції Закону № 2745-VIII від 06.06.2019}

    6. У разі закінчення строку дії сертифіката про акредитацію освітньої програми та/або неотримання закладом вищої освіти нового сертифіката про акредитацію здобувачі вищої освіти, які навчаються за рахунок коштів державного (місцевого) бюджету, мають право на переведення до іншого закладу вищої освіти, в якому відповідна освітня програма акредитована, для завершення навчання за кошти державного (місцевого) бюджету у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

    Савченко Олександр
    8.8%

    Доброго дня, Людмило!

    Могут ли отчислить студента ВУЗа из-за отсутствия отметки о броне военкомата? - відсутність належного військово-облікового документа та відмітки в ньому про відстрочку від мобілізації НЕ є підставою для відрахування згідно Закону України «Про вищу освіту» та Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти.

    Право на відстрочку є у студента відповідно до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та не залежить від відповіді ТЦК/військкомату. Значення має лише статус здобувача вищої освіти за денною формою навчання, що підтверджується довідкою про навчання або копією наказу/витягу з нього про зарахування на навчання. ТЦК не надає відстрочку, а лише оформлює її відповідною відміткою у військово-обліковому документі або окремою довідкою/відповіддю на заяву про відстрочку.

    При цьому, відстрочка діє до тих пір, допоки студент маєте на неї право. У будь-якому разі, ТЦК має керуватися чинним законодавством, а не законопроектами, які ще навіть не були винесені на розгляд ВРУ.

    Так, відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    11. Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:

    оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік;

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України