Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 29 мая 2023, вопрос №86027 150₴

Оформление наследства, в случае смерти человека на оккупированных территориях во время оккупации

18 апреля 2022 году на временно оккупированной территории (Запорожская обл. Михайловский р-н пгт Михайловка), которая все еще находится под окупацией, умерла моя бабушка. Есть завещание на мое имя. Есть свидетельство о смерти, внесенное, насколько я понял, в наши реестры. Я думал, что все вопросы по наследству нужно будет решать после деокупации, но оказалось, что есть сроки. Уже прошло больше года и я только узнал, что все равно нужно было оформлять наследство в течении 6 месяцев. Меня интересует, могу ли я теперь потерять эту недвижимость и в целом порядок моих действий для оформления наследства. В данный момент я нахожусь за границей и у меня нет возможности приехать в Украину. Все документы на квартиру находяться в самой квартире на окупированной территории, у меня есть только завещание и свидетельство о смерти бабушки.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Нерухомість Ви, звичайно, не втратите, але оскільки строки подання заяви про спадщину до нотаріуса Вами пропущені, то прийдеться звертатись до суду про їхнє поновлення.

    Згідно статті 1272 Цивільного кодексу України про наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини."

    Для того треба мати поважні причини:

    Як вказує судова практика, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:

    • тривала хвороба спадкоємця;
    • перебування спадкоємця тривалий час за межами України

    Важливо! Факт проживання позивача за межами України сам по собі не свідчить про наявність об’єктивних, непереробних перешкод для звернення із заявою про прийняття спадщини, оскільки перебування позивача поза межами України не позбавляло його можливості подати заяву про прийняття спадщини поштою. Крім того, вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством,- на дипломатичні представництва України. На консульські установи України серед іншого також покладений обов’язок видавати свідоцтва про право на спадщину. Доказів неможливості з’явитися до консульської установи або до дипломатичного представництва України за кордоном позивач не надав.

    До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 589/1863/13-ц;

    • відбування покарання в місцях позбавлення волі;
    • необізнаність спадкоємця про наявність заповіту (Постанова Верховного Суду Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 26.06.2019 у справі № 565/1145/17);
    • велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;
    • складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;
    • перебування спадкоємця на строковій службі у складі Збройних Сил України (Постанова Верховного суду України від 26.06.2019 у справі №565/1145/17);
    • тощо.При цьому судами до уваги беруться переважно письмові докази – довідки медичних установ про стан здоров'я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші довідки, акти, листування, що містять відомості про обставини, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори у встановлені строки.

    Разом з цим, у п. 2 інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 зазначено, що судами не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як:

    • юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини;
    • необізнаність особи про наявність спадкового майна;
    • похилий вік;
    • непрацездатність;
    • встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю);
    • невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину;
    • відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини;
    • несприятливі погодні умови;
    • перебування у депресії у зв`язку зі смертю спадкодавця.

    Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 "Про судову практику у справах про спадкування" повторне визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини одним і тим же спадкоємцем законодавством не передбачено. Якщо рішенням суду спадкоємцю раніше було визначено додатковий строк для прийняття спадщини і він цим не скористався та не прийняв спадщину, то в подальшому цей спадкоємець не може знову ставити питання про визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини.

    Поважною причиною поновлення строку звернення по спадщину для Вас може бути той факт, що спадкодавець і його майно знаходяться на окупованій території, але ситуацію треба вивчати.

    Буде бажання продовжити розмову в приватному форматі, натискайте кнопку «звернутись» біля мого фото. Я побачу Ваші контакти, які Ви залишили на сайті, і зв'яжусь з Вами. Поспілкуємось більш предметно.

    Пуха Наталія ТендерОк
    100%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Ви не втратите право на нерухомість, проте фактично її знищити зможуть й зазначене від вас не залежить.

    Щодо отримання нерухомості, то

    Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» правовий режим тимчасово окупованої території передбачає особливий порядок забезпечення прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території. Це означає, що:

    • будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом;
    • будь-який акт (рішення, документ), виданий незаконно створеними органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

    Тому для спадкування майна, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, громадянам слід звернутися до нотаріальних органів на підконтрольній Україні території. Наприклад, якщо спадкодавець на момент відкриття спадщини проживав на території, яка є тимчасово окупованою, місцем відкриття спадщини буде місце подання спадкоємцем (спадкоємцями) першої заяви про прийняття спадщини.

    У разі смерті спадкодавця на окупованій території, перед зверненням до нотаріуса для прийняття спадщини, необхідно встановити факт смерті спадкодавця на окупованій території. Для цього потрібно звернутися до найближчого місцевого суду на підконтрольній Україні території. Такі заяви розглядаються невідкладно з моменту подання до суду. Після отримання рішення суду, у найближчому відділі реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) видається свідоцтво про смерть.

    Якщо ж місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина (у разі відсутності нерухомого майна – основна частина рухомого майна) знаходиться на тимчасово окупованій території, місцем відкриття спадщини також стане місце подання спадкоємцем (спадкоємцями) першої заяви про прийняття спадщини.

    Варто зазначити, що законом не встановлено правил обрання місця подання першої заяви (немає прив’язки до місця реєстрації чи довідки ВПО).

    До заяви про прийняття спадщини слід додати наступні документи:

    · свідоцтво про смерть спадкодавця;

    · документи, що підтверджують родинні зв’язки зі спадкодавцем (свідоцтво про народження/шлюб);

    · заповіт (за наявності);

    · паспорт та РНОКПП (ідентифікаційний код) спадкоємця/спадкоємців;

    · оригінали правовстановлюючих документів на спадкове майно.

    Згідно з підпунктом 2.1 пункту 2 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

    Отже, з метою прийняття спадщини спадкоємцям необхідно особисто або через уповноваженого представника звернутись до державного чи приватного нотаріуса за місцем відкриття спадщини або будь-якого іншого нотаріуса України зі всіма необхідними документами. В першу чергу із заявою про прийняття спадщини, на якій підпис спадкоємця буде належним чином засвідчений, у разі, якщо він особисто не зможе прибути до нотаріуса, у якого планує завести спадкову справу.

    Також інформуємо, що за загальним правилом строк прийняття спадщини становить 6 місяців з дня смерті спадкодавця. Водночас, на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини (п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 .02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»).

    Успіхів

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Сергію!

    Для прийняття спадщини Вам необхідно звернутися до нотаріуса за кордоном та оформити довіреність на уповноважену особу в Україні. В Україні довіреність треба перекласти на українську мову і підпис перекладача завірити нотаріально.

    Довірена особа звертається до будь-якого відділу ДРАЦС і отримує відмову у видачі свідоцтва про смерть.

    Після цього довірена особа звертається до будь-якого суду на підконтрольній Україні території щоб встановити факт смерті на тимчасово окупованій території. Бажано мати хоча б якісь документи що підтверджували б смерть особи (свідоцтво про смерть, медичні довідки, свідоцтва, видані окупаційною владою).

    На підставі рішення суду, орган РАЦС видасть свідоцтво про смерть.

    Потім звернення до нотаріуса, із завою про прийняття спадщини який надасть письмову відмову, бо закінчилися строки.

    Знову звернення до суду щоб ці строки поновити.

    Після рішення суду отримаєте свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

    Законодавством України визначено наступне.

    Частиною другою статті 11-1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" визначено, що у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

    Статтею 1270 Цивільного кодексу України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців , який починається з часу відкриття спадщини. Згідно із статтею 1220 часом відкриття спадщини є день смерті особи.

    Пунктом 3 постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/164-2022-п#Tex...установити, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

    Статтею 317 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім’ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

    Справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

    Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    основні правила спадкування нерухомості під час війни:

    Право на спадкування виникає у день смерті особи або в день, з якого за рішенням суду особа оголошена померлою.

    Для заведення спадкової справи потрібно подати/направити нотаріусу заяву про прийняття спадщини. ( можна подати та зареєструвати у консульстві , а далі направити заяву з перекладом на укр мову вашому представнику за довіреністю, в Україні , який і займеться поданням заяви регіональному нотаріусу для відкриття спадкової справи та збирання документів спадкодавця( померлого громадянина), аби спадкоємці могли вступити у спадщину.)

    Звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого. ГОЛОВНЕ АБИ ЦЕ БУЛА ТЕРИТОРІЯ України, діючий нотаріус, що має доступ до реєстрів та право вчинення нотаріальних дій не зупинено Мін юстиції України.

    Видача свідоцтва про право на спадщину без реєстрації у Спадковому реєстрі – заборонено.

    Який строк? Згідно з Постановою КМУ від 24.06.2022 р. № 719 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану”, строк для прийняття спадщин становить шість місяців з дня смерті особи та ще чотири місяці, тобто з часу смерті строк подачі/направлення заяви про вступ до спадщини складає 10 місяців.

    • Отримати свідоцтво про право на спадщину та оформити на себе право власності можливо, якщо строк на прийняття спадщини закінчився до введення воєнного стану, оскільки видача свідоцтва про право на спадщину до завершення воєнного стану – обмежена.

    ВажливоМеханізмів передачі таких спадкових справ до інших регіонів чи нотаріусів не передбачено, як і не запроваджено процедури відновлення таких спадкових справ у випадку їх втрати чи знищення. Не зважаючи на зміни, введені Постановою КМУ та Наказом Міністерства Юстиції, після завершення військового стану, спадкові справи, що відкриті не за місцем відкриття спадщини, повинні будуть передаватись нотаріусам за місцем останнього проживання спадкодавця для видачі свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Доброго дня,

    Вам потрібно звертатися до нотаріуса, який у зв'язку з пропущенням строку надасть вам відмову. Потім звертатися до суду за місцем знаходження відповідача, а це ОТГ, де померла бабуся для надання додаткового строку для подання заяви про вступ у спадщину.

    Для звернення до нотаріуса вам потрібне свідоцтво про смерть

    У випадку смерті особи на тимчасово окупованій території України, що підтверджується документами, виданими незаконними органами та/або особами, спадкоємцю спочатку варто встановити факт смерті спадкодавця на такій території шляхом звернення з відповідною заявою за місцем проживання (перебування) заявника до відповідного відділу державної реєстрації актів цивільного стану або до суду за межами тимчасово окупованої території України.

    Якщо заявник звертався до суду – на підставі рішення суду у справі про встановлення зазначеного факту відділ державної реєстрації актів цивільного стану видасть заявнику свідоцтво про смерть особи встановленого зразка.

    Стаття 111 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" з метою забезпечення реалізації права на спадкування на тимчасово окупованій території визначає, що:"У разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів".

    Законом не встановлюється правил обрання місця подання першої заяви (немає прив’язки до місця реєстрації чи довідки ВПО).

    Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна – основна частина рухомого майна знаходиться на відповідній території, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, можу допомогти вирішити ваше питання без вашої участі. Натискайте кнопку звернутися.

    ТРЕБА ЩЕ РОЗІБРАТИСЯ З ФАКТОМ СМЕРТІ У ВАС Є СВІДОЦТВО ПРО СМЕРТЬ?

    Ознайомтесь за посиланням :

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%92%D1%8...

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Особливості прийняття і оформлення спадщини на тимчасово окупованій території

    Стаття 111 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" з метою забезпечення реалізації права на спадкування на тимчасово окупованій території визначає, що:"У разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів".

    Законом не встановлюється правил обрання місця подання першої заяви (немає прив’язки до місця реєстрації чи довідки ВПО).

    Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна – основна частина рухомого майна знаходиться на відповідній території, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України