Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 01 июня 2023, вопрос №86175 650₴

Отримання Диплому за межами країни

Я студент 4 курсу який закінчує денне навчання в Українському Університеті онлайн, в минулому році я виїхав за кордон з інвалідністю, в цьому році я поступлю в Британський Університет.
Справа в тім що мій Український Університет не хоче видавати диплом зсилаючись на видачу диплому за умови підпису та печатки військкомату в обхідному листі, Чи має Університет дійсно право так чинити? чи можна з успіхом оскаржити дії Університету?

Ответы юристов (13)

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня. Дії навчального закладу не законні. Вам необхідно звернутися у консульство України та зродити довіреність на довірену особу яка зможе забрати диплом.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1496-16#Text

    "17. Документи про вищу освіту видаються випускникам або уповноваженим ними особам відповідно до законодавства

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅біля фото.

    • Максим Клиент 10 месяцев назад

      на який саме закон/статтю я можу зіслатися заявляючи університету про не законність його дій, та як саме я можу оскаржити його дії?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Я вам написав на вашу електронную пошту

      • Корнійчук Євген Іванович

        Щоб оскаржити відмову навчального закладу, вам необхідно отримати спочатку письмову відмову.

        Алгоритм дій

        Пишіть звернення до навчального закладу про видачу вам вашого диплому довірені особі. Додавши до звернення нотаріально завірену копію такого доручення. Оригінал надішліть особі яка зможе його забрати.

        У разі відмови довірена особа зможе забрати відмову, яку у подальшому можно буде оскаржити у Міністерстві освіти або подати позов до адміністративного суду з позовом скасувати відмову і забов'язати вчинити певні дії. Тобто видати диплом.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Відповідно до положення про військовий облік

    Університет надсилає у семиденний строк з дня видання наказу про зарахування, відрахування із закладу освіти до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Також студент сам повинен про це повідомити ТЦК, у разі не повідомлення за це передбачено адміністративна відповідальність за ст. 210 КУпАП, штраф 810 гривень.

    Тобто навчальний заклад не має право вам не видавати документ, є інші механізми передбачені законом а саме адміністративна відповідальність у разі не повідомлення вами ТЦК.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...

    Також ви можете стати на військовий облік у консульстві України, взяти відповідну довідку та повідомити про навчальний заклад.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅біля фото.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Максиме!

    Я студент 4 курсу який закінчує денне навчання в Українському Університеті онлайн, в минулому році я виїхав за кордон з інвалідністю, в цьому році я поступлю в Британський Університет.Справа в тім що мій Український Університет не хоче видавати диплом зсилаючись на видачу диплому за умови підпису та печатки військкомату в обхідному листі, Чи має Університет дійсно право так чинити? чи можна з успіхом оскаржити дії Університету?

    В ЧИННОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ ПЕРЕДБАЧЕНО ВИДАЧУ ДОКУМЕНТУ ПРО ОСВІТУ БЕЗПОСЕРЕДНЬО ОСОБІ, ЯКА ЗАКІНЧИЛА НАВЧАННЯ, ТА УПОВНОВАЖЕНОМУ ПРЕДСТАВНИКУ.

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства освіти і науки України06.03.2015 № 249 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 02 листопада 2020 року№ 1351)

    ПОРЯДОК

    замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0494-15#Text

    VIII. Виготовлення, видача та облік документів (дублікатів документів) про вищу освіту

    ...

    7. Документи про вищу освіту (дублікати документів) видаються випускникам або уповноваженим ними особам відповідно до законодавства.

    8. Видача документів про вищу освіту (дублікатів документів) здійснюється на підставі наказу керівника закладу освіти та засвідчується в журналі реєстрації виданих документів про вищу освіту підписами як особи, яка видала такий документ, так і особи, яка його отримала. Відповідальна особа закладу освіти вносить до ЄДЕБО інформацію про видачу документа про вищу освіту протягом п’яти робочих днів від дати його видачі, що вказана в документі про вищу освіту. У разі невидачі документа в указану вище дату з незалежних від закладу освіти причин, інформація про видачу документа про освіту вноситься в ЄДЕБО відповідальною особою закладу освіти протягом п’яти робочих днів від дати його фактичної видачі.

    ...

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВИДАТИ ДОВІРЕНІСТЬ НА ІНШУ ОСОБУ, ЯКА ОТРИМАЄ ДОКУМЕНТИ ПРО ОСВІТУ ЗАМІСТЬ ВАС. ТАКА ДОВІРЕНІСТЬ МАЄ БУТИ НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧЕНА.

    ЩОДО ВИМОГИ ПРОСТАВЛЕННЯ ВІДМІТКИ У ВІЙСЬККОМАТІ - ЦЕ НЕЗАКОННО. ВУЗ ЯК СУБ'ЄКТ, НА ЯКОГО ПОШИРЮЄТЬСЯ ДІЯ ПОРЯДКУ організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%... БУДЕ ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ ПОВІДОМИТИ ПРО ВАШЕ ВІДРАХУВАННЯ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ЗАКІНЧЕННЯМ НАВЧАННЯ ДО ТЦК. ВАМ ТУДИ ХОДИТИ НЕ ПОТРІБНО, ТИМ ПАЧЕ ВИ ОСОБА З ІНВАЛІДНІСТЮ, НАСКІЛЬКИ Я ЗРОЗУМІВ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Максим Клиент 10 месяцев назад

      як я можу оскаржити незаконні дії Університету?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Максиме!

        ЯКЩО ВИ ПЕРЕБУВАЄТЕ ЗА КОРДОНОМ І НЕ ЗБИРАЄТЕСЬ ПОВЕРТАТИСЬ, ДЛЯ ПОЧАТКУ ВАМ ПОТРІБНО ВИДАТИ ДОВІРЕНІСТЬ НА ІНШУ ОСОБУ, ЯКА СПРОБУЄ ОТРИМАТИ ВАШ ДИПЛОМ.

        ЯКЩО У ВИДАЧІ ДИПЛОМУ ЦІЙ ОСОБІ БУДЕ ВІДМОВЛЕНО, ТОДІ ЦЕ ПОТРІБНО БУДЕ ОСКАРЖУВАТИ ШЛЯХОМ ЗВЕРНЕННЯ ДО МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ АБО ОДРАЗУ ДО СУДУ ІЗ ЗОБОВ'ЯЗАННЯМ ВИДАТИ ДИПЛОМ ПРО ВИЩУ ОСВІТУ ПОВІРЕНІЙ ВАМИ ОСОБІ.

        ЯКЩО ПРЯМО ЗАРАЗ ЗРОЗУМІЛО, ЩО ДИПЛОМ НЕ БУДЕ ВИДАНО І ПОВЕРНІЙ ОСОБІ ЗГІДНО З ДОВІРЕНІСТЮ, ВИМАГАЙТЕ НАДАННЯ ВАМ ПИСЬМОВОЇ ВІДПОВІДІ ІЗ ВУЗУ, ЯКУ ТРЕБА БУДЕ ОСКАРЖУВАТИ У ВИЩЕЗАЗНАЧЕНІ МНОЮ ОРГАНИ.

        Успіхів. Всього доброго!

    Богун Сергій Павлович

    Згідно законодавства документи про вищу освіту (дублікати документів) видаються випускникам або уповноваженим ними особам відповідно до законодавства.

    Це передбачено Порядком замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ПОРЯДОК

    замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка

    Наказ МОН # 249 від 06.03.2015 року.

    8. Видача документів про вищу освіту (дублікатів документів) здійснюється на підставі наказу керівника закладу освіти та засвідчується в журналі реєстрації виданих документів про вищу освіту підписами як особи, яка видала такий документ, так і особи, яка його отримала. Відповідальна особа закладу освіти вносить до ЄДЕБО інформацію про видачу документа про вищу освіту протягом п'яти робочих днів від дати його видачі, що вказана в документі про вищу освіту. У разі невидачі документа в указану вище дату з незалежних від закладу освіти причин, інформація про видачу документа про освіту вноситься в ЄДЕБО відповідальною особою закладу освіти протягом п'яти робочих днів від дати його фактичної видачі.

    ВАМ ПОТРІБНО:

    1. СТАТИ НА КОНСУЛЬСЬКИЙ ОБЛІК В ПОСОЛЬСТВІ УКРАЇНИ В КРАЇНІ ПЕРЕБУВАННЯ, ТА ОТРИМАТИ ПРО ЦЕ ДОВІДКУ.

    2. ОФОРМИТИ ДОВІРЕНІСТЬ НА ОСОБУ, КОТРА ЗАМІСТЬ ВАС ОТРИМАЄ ДИПЛОМ ТА ЗРОБІТЬ ПІДПИС В ЖУРНАЛІ РЕЄСТРАЦІЇ ВИДАНИХ ДИПЛОМІВ.

    Максим Клиент 10 месяцев назад

    хтось пише що потрібно стати на консульський облік, а хтось пише шо требування Університету незаконні, то як правильно? за моїм бажанням?якщо не бажаю ставати на консульський облік - можу оскаржити дії Університету?

    Карпенко Андрей Владимирович

    У КОЖНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ СВІЙ ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ ОБХІДНОГО ЛИСТА, АЛЕ ПРИНЦИП КРІЗЬ ОДНАКОВИЙ.

    ОСЬ ПРИКЛАД :

    НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

    Воєнний стан в Україні накладає певні складності щодо повноцінної діяльності університету. Просимо з розумінням відноситись до тих обмежень, з якими доводиться стикатись при отриманні документів про здобуту в університеті освіту (диплом та додаток до нього ), а також документів про попередню освіту, які знаходяться у відділі кадрів.

    Відповідно до діючих правил, для отримання вищезазначених документів Вам необхідно оформити обхідний лист.

    При цьому зазначаємо, що вищезгадані документи випускник отримує особисто за пред'явленням паспорту. Отримання документів іншою особою повинно бути підтверджено нотаріально завіреним дорученням випускника цій особі.

    Увага! Випускники, які проживали в гуртожитку, попередньо повинні виселитись із гуртожитку та підписати обхідний лист у коменданта (графік прийому комендантами гуртожитків : понеділок, середа, п'ятниця). У паспортному столі студмістечка необхідно знятись з тимчасової реєстрації і поставити відповідну відмітку в обхідному листі (паспортний стіл студмістечка працює за адресою: пр-т Науки,36 за наступним графіком: понеділок, середа, п'ятниця з 10 до 15 години ).

    Наголошуємо також , що випускники чоловічої статі, які проживали в гуртожитку, повинні знятись з військового обліку у військоматі за місцем реєстрації на час навчання в університеті. Копію приписного свідотства або військового квитка з відповідною відміткою військомату необхідно докласти до обхідного листа.

    В ВАШОМУ ВИПАДКУ КОНСУЛЬСКИЙ ОБЛІК ВАМ ЗАМІНЮЄ ВІЙСЬКОМАТ.

    Пункту 52 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487

    «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    Закордонні дипломатичні установи України :

    ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.

    Карпенко Андрей Владимирович

    хтось пише що потрібно стати на консульський облік, а хтось пише шо требування Університету незаконні, то як правильно? за моїм бажанням?якщо не бажаю ставати на консульський облік - можу оскаржити дії Університету?

    ххх

    Бути на військовому обліку - ЦЕ ВАШ обов'язок.

    Вимоги Університету повністю відповідають законодавству України, ТОМУ оскаржувати дії УНІВЕРСИТЕТУ БЕЗПЕРСПЕКТИВНО.

    ДІЙСНО КОНСУЛЬСКИЙ ОБЛІК НЕ Є ОБОВЯЗКОВИЙ, АЛЕ ВИ ОПИНИЛИСЯ В СИТУАЦІЇ, КОЛИ ТРЕБА ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ АБО-АБО.

    ДО ВІДОМА: ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ НЕ ЗДІЙСНЮЮТЬ ПРИЗОВ ТА НЕ НАДАЮТЬ ПОВІСТКИ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України