Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 09 червня 2023, питання №86572 250₴

ФОП 3 группа на субпідряді у ТОВ, ліцензії

Я ФОП 3 група, спрощена система, відкрив КВЕДи у сфері будівництва. Для того щоб робити ремонтно-відновлювальні роботи у бомбосховищах у школах та іншіх об'єктах міста (стіни, підлога, вентиляція і тд) на субпідряді у ТОВ по договору чи потрібна ліцензія на будівництво?

Відповіді юристів (4)

    Винограденко Антон Анатолійович
    100%
    Винограденко Антон Анатолійович 11 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Господарська діяльність з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, підлягає ліцензуванню за переліком видів робіт із провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, які підлягають ліцензуванню, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

    Види робіт які не потрибують ліцензуванню, згідно Постанови Кабінету Міністрів України №406 від 07.07.2017 року "Про затвердження переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію":

    1. Переплановування та переообладнання житлових чи нежитлових будівель чи споруд, без втручання в несучі конструктивні елементи, інженерні мережі загального користування;
    2. Змінювання покрівлі, при цьому дотримуватися будівельних норм та не втручатися в несучі конструкції;
    3. Здійснення технічного переоснащення, реконструкцію чи ремонт (капітальний) систем:

    – опалення;

    – водопостачання та водовідведення;

    – вентиляції;

    – силових та слабкострумових систем.

    1. Замінювання конструкції віконних, дверних та балконних прорізів;
    2. Підключення до інженерних мереж (водопостачання та водовідведення, елекропостачання, газопостачання), якщо у Вас наявні технічні умови на таке приєднання;
    3. Спорудження на земельній ділянці, на якій розташований індивідуальний чи садовий будиночок тимчасових споруд. Це такі споруди, для яких не характерна фундаментна основа. Тобто: навіси чи накриття, альтанки, намети, сходи, естакади, теплиці, гаражі, а також свердловини, криниці, вбиральні, паркани, відкриті басейни (без накриття чи із ним), погреби, ґанки;
    4. Малі архітектурні форми для здійснення підприємницької діяльності. Однак, для їх становлення потрібно мати паспорт прив’язки тимчасової споруди;
    5. Демонтаж об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.
    6. Влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

    Якщо ви виконуєте зазначені вище роботи - то і ліцензію вам отримувати не потрібно.

    • Ілья Клієнт 11 місяців тому

      "1. Переплановування та переообладнання житлових чи нежитлових будівель чи споруд, без втручання в несучі конструктивні елементи, інженерні мережі загального користування;2. Змінювання покрівлі, при цьому дотримуватися будівельних норм та не втручатися в несучі конструкції;3. Здійснення технічного переоснащення, реконструкцію чи ремонт (капітальний) систем:– опалення;– водопостачання та водовідведення;– вентиляції;– силових та слабкострумових систем.4. Замінювання конструкції віконних, дверних та балконних прорізів;"

      Уточніть будь-ласка:

      1) Саме такі роботи, які ви перерахували, плануются, КВЕДи 43.11, 43.12, 43.21, 43.22, 43.31 і тд. Тобто не потрібне лицензування на ремонтно-відновлювальні роботи які ви перерахували, навіть якщо вони роблятся у бомбосховищах школи?

      2) А потрібні ліцензії, наскільки я зрозумів, якщо будівництво, після закінчення якого об’єкт підлягає прийняттю в експлуатацію. Правильно зрозумів?

      3) Чи може відіграти для мене позитивну роль, що у ТОВ який заключає зі мною договір, є усі ліцензії? Чи його ліцензії - це його ліцензії і мені від цього ніякої користі?

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 11 місяців тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Саме такі роботи, які ви перерахували, плануются, КВЕДи 43.11, 43.12, 43.21, 43.22, 43.31 і тд. Тобто не потрібне лицензування на ремонтно-відновлювальні роботи які ви перерахували, навіть якщо вони роблятся у бомбосховищах школи? - Основне призначення ДК 009:2010 (КВЕДів) – визначати та кодувати основний та другорядні види економічної діяльності суб'єктів. ДК 009:2010 – це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації, який призначений забезпечувати: – статистичний облік підприємств і організацій за видами економічної діяльності; – проведення державних статистичних спостережень економічної діяльності й аналізу статистичної інформації на макрорівні (складання показників національних рахунків – рахунків виробництва й утворення доходу, таблиці "витрати-випуск"); – зіставлення національної статистичної інформації з міжнародною через застосування єдиної статистичної термінології, статистичних одиниць і принципів визначення та змінення видів економічної діяльності підприємств і організацій. Використання КВЕД для статистичних поНтреб передбачає дотримання методологічних правил, структури класифікації та визначених меж між позиціями, структурних зв’язків між класифікаціями діяльності, продукції та товарів зовнішньоекономічної діяльності, методу “зверху-вниз” (top-down) щодо основного виду діяльності, визначень статистичних одиниць тощо. Наказ Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457 (із змінами, внесеними наказом Держспоживстандарту України від 29 листопада 2010 № 530). Зміна №1 до ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» затверджена наказом Мінекономрозвитку від 24.02.2020 № 306. Тобто наявність чи відсутність КВЕДів - не є визначальним у необхідності чи навпаки у відсутності необхідності отримувати відповідну ліцензію.

        Школи та інші об'єкт міста, в яких знаходиться бомбосховища відносяться до класу будівель СС2 та/або СС3. Згідно зазначеного вище Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/406-2017-%D0%B...) роботи з реконструкції, капітального ремонту, технічного переоснащення внутрішніх систем в т.ч. вентиляції, водопостачання та водовідведення, у тому числі трубопроводів, роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, знесення і демонтаж будівель та споруд без подальшого будівництва, які не є підготовчими роботами, та без порушення експлуатаційної придатності інших будівель і споруд, влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури та інші роботи з цього Переліку (щоб всі не перераховувати) - не потребують документів, що дають право (ліцензію) на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.

        А потрібні ліцензії, наскільки я зрозумів, якщо будівництво, після закінчення якого об’єкт підлягає прийняттю в експлуатацію. Правильно зрозумів? - Так, про це зазначив вище.

        Чи може відіграти для мене позитивну роль, що у ТОВ який заключає зі мною договір, є усі ліцензії? Чи його ліцензії - це його ліцензії і мені від цього ніякої користі? - Ні, якщо роботи які ви будете виконувати підлягають ліцензуванню, то наявність чи відсутність відповідної ліцензії у вашого генерального підрядника не має значення особисто для вас. Якщо ви виконуєте ліцензійні будівельні роботи - то і ліцензія повинна бути у вас.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ілля!

    В Україні головним нормативним документом в сфері будівництва бомбосховищ (точніше сховищ, протирадіаційних укриттів та споруд подвійного призначення з відповідними захисними властивостями) є Державні будівельні норми ДБН В.2.2.5-97 Будинки і споруди. ЗАХИСНІ СПОРУДИ. ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ.

    Ці ДБН В-2.2.5-97 станом на день написання цього допису, мають 4 зміни. Зміна №3 була наймасштабнішою, і відбулась після початку нападу рф на Україну в 2014 році.

    Пізніше, в ДБН В-2.2.5-97 було внесено зміну №4, яка стосувалася додатка 1 до ДБН, який має гриф обмеження доступу ДСК (для службового користування). Оновлення: Гриф ДСК з додатку 1 та зміни №4 до ДБН В.2.2.5-897 знято.

    Зараз відбувається процес перевидання Державних будівельних норм на бомбосховища і, вірогідно, вони отримають індекс ДБН В.2.2.5-2023

    Також, тепер в ДБН В-2.2.5-97 містяться конкеретні вимоги до швидкоспоруджуваних захисних споруд. Нажаль, більшість вимог досі є перекладом радянських нормативних документів (і мають дуже слабкий потенціал до реального будівництва), але все ж таки це прогрес.

    Окрім бомбосховищ, в ДБН В.2.2.5-97 містяться вимоги на будівництво протирадіаційнимх укриттів (ПРУ). Найчастіше, ПРУ передбачаються в школах, лікарнях, тому будівельні норми на укриття також можуть зацікавити перонал цих підприємств.

    Для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності із будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми та значними наслідками затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2016 р. № 256 Ліцензійні умови які встановлюють вичерпний перелік організаційних, кадрових, технологічних і спеціальних вимог до провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, що обов’язкові для виконання ліцензіатом, а також вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії.

    Господарська діяльність з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, підлягає ліцензуванню за переліком видів робіт із провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, які підлягають ліцензуванню, затвердженим Кабінетом Міністрів України (далі - перелік робіт).

    Об`єкти, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, які підлягають ліцензуванню (Назва переліку в редакції Постанови КМ № 401 від 07.06.2017)Код Вид робіт

    1.00.00 БУДІВЕЛЬНІ ТА МОНТАЖНІ РОБОТИ ЗАГАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

    1.01.00 улаштування основ та фундаментів збірних та монолітних

    1.02.00 улаштування фундаментів із застосуванням паль

    1.03.00 улаштування фундаментів, що виконуються спеціальними способами

    1.04.00 зведення металевих конструкцій 1.05.00 зведення збірних бетонних та залізобетонних конструкцій

    1.06.00 зведення монолітних бетонних, залізобетонних та армоцементних конструкцій

    1.07.00 зведення кам’яних та армокам’яних конструкцій

    1.08.00 зведення дерев’яних конструкцій

    1.09.00 будівництво гідротехнічних споруд та комплексів

    1.10.00 розробка гірничих споруд та комплексів

    1.11.00 реставрація, консервація, ремонтні роботи, реабілітація пам’яток культурної спадщини

    1.12.00 монтаж технологічного устаткування

    1.13.00 виконання пусконалагоджувальних робіт:

    1.13.01 електротехнічних пристроїв

    1.13.02 автоматизованих систем управління

    1.13.03 систем вентиляції та кондиціонування повітря

    1.13.04 підйомно-транспортного устаткування

    1.13.05 металообробного устаткування

    1.13.06 холодильних і компресорних установок

    1.13.07 теплоенергетичного устаткування

    1.13.08 деревообробного устаткування

    1.13.09 водопостачання та водовідведення

    2.00.00 БУДІВНИЦТВО ОБ’ЄКТІВ ІНЖЕНЕРНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ:

    2.01.00 монтаж внутрішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання, іншого обладнання:

    2.01.01 водопостачання та водовідведення

    2.01.02 опалення2.01.03 вентиляції і кондиціювання повітря

    2.01.04 газопостачання

    2.01.05 технологічних трубопроводів

    2.01.06 електропостачання і електроосвітлення

    2.01.07 засобів автоматизації і контрольно-вимірювальних приладів, зв'язку, сигналізації, радіо, телебачення, інформаційних мереж

    2.02.00 монтаж зовнішніх інженерних мереж, систем, приладів і засобів вимірювання, іншого обладнання:

    2.02.01 водопостачання та водовідведення

    2.02.02 теплопостачання

    2.02.03 газопостачання

    2.02.04 магістральних нафтогазопроводів

    2.02.05 електропостачання і електроосвітлення

    2.02.06 зв’язку, сигналізації, радіо, телебачення, інформаційних мереж

    2.03.00 монтаж інженерних споруд

    3.00.00 БУДІВНИЦТВО ОБ’ЄКТІВ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ:

    3.01.00 залізничних та трамвайних колій

    3.02.00 доріг автомобільних

    3.03.00 мостів і мостових переходів:

    3.03.01 мостів для перепуску через перешкоди водних потоків

    3.03.02 мостових переходів, шляхопроводів, естакад, віадуків, переходів

    3.04.00 аеродромів та вертодромів

    3.05.00 тунелів та метрополітенів

    3.06.00 вертикального транспорту (ліфтів, ескалаторів, підйомників, канатних доріг тощо)

    Ліцензіат зобов’язаний виконувати вимоги цих Ліцензійних умов, а здобувач ліцензії - їм відповідати.

    Документи, що подаються для одержання ліцензії на будівництво об’єктів

    1. Заява про отримання ліцензії;2. Опис документів, що подаються для одержання ліцензії (у двох екземплярах);3. Відомості про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, технологію виробництва, інформаційно-правове забезпечення, наявну систему контролю якості виконання робіт, виконані заявником будівельно-монтажні роботи згідно з додатком 2 (за наявності у суб’єкта господарювання відокремленого підрозділу, який має намір провадити господарську діяльність з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, у таких відомостях зазначається інформація про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, технологію виробництва, наявну систему контролю якості виконання робіт, виконані відокремленим підрозділом будівельно-монтажні роботи);4. Копія паспорта керівника здобувача ліцензії (тільки для фізичної особи - підприємця, який через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомив про це відповідному контролюючому органу та має відповідну відмітку в паспорті);5. Довіреність на уповноваженого представника

    Суб’єктам господарювання, які мають намір провадити господарську діяльність з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, та отримують ліцензію на будівництво вперше, право виконувати роботи на таких об’єктах без попереднього досвіду роботи надається за умови дотримання організаційних, кадрових і технологічних вимог, установлених цими Ліцензійними умовами, та підтвердження досвіду роботи фахівців суб’єкта господарювання за попереднім місцем їх роботи (пункт 11 додатка 2).

    Господарська діяльність з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, здійснюється з дотримання вимог ДБН В.1.2-14-2009 “Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ”, ДБН A.3.1-5-2016 “Організація будівельного виробництва”, інших нормативно-правових актів, будівельних норм та нормативних документів у сфері містобудівної діяльності.Ліцензіат зобов’язаний повідомляти органові ліцензування про всі зміни даних, які зазначені в його документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, не пізніше одного місяця з дня настання таких змін.Для провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, фізична особа - підприємець повинен мати вищу освіту відповідної спеціалізації (магістр, спеціаліст, бакалавр).Фізична особа - підприємець відповідно до своєї професії та кваліфікації може виконувати роботи особисто або із залученням найманих працівників. Під час виконання робіт з реставрації, консервації, ремонтних робіт, реабілітації на пам’ятках культурної спадщини кваліфікація робітників повинна відповідати вимогам ДСТУ-Н Б Д.2.5-27:2012; ДСТУ Б Д.2.5-1:2012 - ДСТУ Б Д.2.5-26:2012 та підтверджуватися відповідними документами про кваліфікацію.

    Вимоги до виконання будівельних та монтажних робіт загального призначення

    Організаційними вимогами є:1) наявність: - адміністративних та виробничих приміщень, виробничої бази (у разі потреби), що необхідні для виконання робіт відповідно до переліку робіт; - техніки, устаткування, обладнання, приладів та інструментів згідно з технологічними вимогами виконання робіт, передбачених переліком робіт; - засобів вимірювальної техніки, методик, інструкцій, необхідних для проведення перевірки встановлених параметрів та якості продукції і технологічних операцій;2) забезпечення: - своєчасного оформлення та ведення виробничої та виконавчої документації, передбаченої ДБН A.3.1-5-2016 “Організація будівельного виробництва”, будівельними нормами та нормативними документами у сфері містобудівної діяльності.

    ВИСНОВОК: Без ліцензії Ви в даному випадку не обійдетеся.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України