Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 10 июня 2023, вопрос №86613 400₴

Jobcenter і дохід ФОП

Доброго дня!
Мені потрібна ваша порада, як краще вчинити
в зв’язку з обміном податковими даними між ЄС і Україною?

Справа така:
Я зараз живу в Німеччині і отримую допомогу від Джобцентру.
В Джобцентрі я показала виписки тільки з порожніх ФОП(3гр) рахунку і персонального.
В той же час в мене є персональний і фоп рахунки з доходами, я плачу податки в Україні.
В листопаді я маю знов показувати виписки за рахунками за 6 місяців Джобцентру.
Наскільки я розумію, якщо Джобцентр побачить, що в мене є дохід - мене сильно оштрафують і знімуть допомогу.

Мені потрібна допомога, щоб зрозуміти як краще діяти далі з мінімальними втратами, якщо я збираюсь лишатись в Німеччині.

Дякую за ваш час і що дочитали)

Ответы юристов (13)

    Винограденко Антон Анатолійович
    25%

    Доброго дня!

    В зв'язку із прийняттям Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки, з 1 липня 2023 року всі фінансові рахунки почнуть перевірятись для виявлення підзвітних рахунків, тобто тих, що підлягають автоматичному обміну. Це буде стосуватись як вже відкритих станом на 1 липня 2023 року рахунків, так і тих, що будуть відкриті після цієї дати.

    Статтею 53.1.1 нового закону передбачається, зо встановлені статтею 39.3 вимоги до фінансових установ щодо імплементації стандарту CRS починають діяти з 01.07 поточного року, а першим звітним періодом визначається час з початку літа до 31.12.2023 року. Це означає, що вже через місяць має початися збір фінансових даних вказаними вище установами. При цьому встановлюється граничний строк звітування щодо отриманої інформації – не раніше 01.07.2024 року. Таким чином, зовсім скоро фінансові установи почнуть збір даних, а от надавати звіти щодо опрацьованої інформації почнуть лише в наступному році. Що стосується відомостей, які відносяться до більш раннього періоду (до початку липня поточного року), то, скоріше за все, їх додавати у звіти не будуть, але це наразі лише припущення.

    Варто також враховувати норму, яка діє протягом воєнного стану, встановленого президентським Указом № 64 від 24.02.2022 та затвердженого ЗУ № 2102–IX. Відповідно до неї до податкової інформації не відносяться дані, які отримує контролююча інстанція з метою розрахунку відрахувань до держбюджету від податкових органів держав-партнерів відповідно до угоди CRS, у тому випадку, якщо вона стосується одного або декількох рахунків українського громадянина, а загальна сума не перевищує еквівалент 250 тисяч доларів США. Розрахунок суми виконується станом на 31.12 того року, який припадає на дію воєнного стану.

    Тобто, отримана інформація під час обміну щодо рахунків саме фізичної особи не вважається податковою інформацією, тому податкова не зможе на підставі цих даних визначити суму податкових зобов’язань для особи.

    Наразі складно однозначно точно спрогнозувати, як на практиці відбуватиметься обмін, які будуть встановлені часові рамки тощо. Ми маємо Закон як своєрідну інструкцію, але всі розуміємо, що без практики та кейсів робити висновки зарано.

    В листопаді я маю знов показувати виписки за рахунками за 6 місяців Джобцентру.Наскільки я розумію, якщо Джобцентр побачить, що в мене є дохід - мене сильно оштрафують і знімуть допомогу. - Ні, в листопаді 2023-го року інформацію про ваші банківські рахунки в Україні та обороти за цими рахунками точно не будуть розкриті. Ця інформація буде розкрита у 2024-ому році, не раніше 1 липня 2024 р.

    Мені потрібна допомога, щоб зрозуміти як краще діяти далі з мінімальними втратами, якщо я збираюсь лишатись в Німеччині. - Вважаю, що існує лише 1 варіант як вам діяти, що не втратити допомогу від Jobcenter - закрити ФОП в Україні (тим самим ви не будете отримувати доходи в Україні). Замість Вас продовжувати здійснювати аналогічну підприємницьку діяльність в Україні може, наприклад, ваш родич/друг який залишився в Україні. Тобто він візьме на себе ведення вашої підприємницької діяльності і дохід буде саме у нього.

    • Сабріна Клиент 10 месяцев назад

      Дуже дякую за допомогу!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    37.5%

    Доброго дня, Маріна!

    Я зараз живу в Німеччині і отримую допомогу від Джобцентру.

    Соціальні виплати у Німеччині здійснюються центрами працевлаштування (Jobcenter). Їх розмір залежить від ситуації, у якій опинилася людина.

    При зверненні у соціальну службу можна отримати одноразову виплату від 300 до 450 євро для дорослого і 300 євро – на дитину. Крім цього, соціальна служба допомагає з:

    • оплатою житла;
    • його облаштуванням;
    • купівлею одягу, засобів гігієни тощо.

    Виплату від Jobcenter зазвичай призначають на 6-12 місяців. За кілька тижнів до закінчення цього терміну компанія надсилає бланки для подання заяви на продовження.

    Сама назва таких центрів передбачає той очевидний факт, що допомога в них отримується тільки тими українськими біженцями, які не працюють і не мають інших способів заробити на життя, тобто є по суті непрацеспроможними.

    В сім'ю безробітного, як правило, включаються:

    він сам;

    чоловік/дружина або партнер, якщо вони ведуть спільне господарство більше року;

    діти до 25 років, якщо не перебувають в шлюбі і не мають власних доходів;

    батьки, які досягли пенсійного віку.

    В Джобцентрі я показала виписки тільки з порожніх ФОП(3гр) рахунку і персонального. В той же час в мене є персональний і фоп рахунки з доходами, я плачу податки в Україні. В листопаді я маю знов показувати виписки за рахунками за 6 місяців Джобцентру. Наскільки я розумію, якщо Джобцентр побачить, що в мене є дохід - мене сильно оштрафують і знімуть допомогу.

    Сам по собі факт Вашої підприємницької діяльності, оформленої у вигляді ФОП, як також отримання доходів та сплата податків по них в Україні, свідчить лише про те, що Ви досі є податковим резидентом України, а отже з огляду на підписану 22 листопада 1995 року Угоду між Україною і Федеративною Республікою Німеччина "Про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно" сплачувати податки в країні перебування, тобто Німеччині не зобов'язані.

    В той самий час, якщо Ви плануєте через ФОП і надалі отримувати дохід в Україні та сплачувати податки (тобто залишатись податковим резидентом України), і це для Вас важливо , то Вам, насправді, треба зробити вибір між підприємницькою діяльністю в Україні та отриманням допомоги від Jobcenter.

    Очевидно, що з тим треба поспішати, оскільки 20 березня цього року Верховна Рада України прийняла закон №2970-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки".

    За цим законом з 1 липня 2023 року між ЄС та Україною почнеться автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки, відкриті на територіях Євросоюзу на нашої країни. В такому випадку, образно кажучи, "все таємне може стати явним". Чому я вжив слово "може"? Просто тому, що я не знаю розміру грошових вкладень на Ваших ФОПівських рахунках, але в Законі поміж іншим визначено, що обмін даними про фінансові рахунки не стосується тих осіб сума вкладень на рахунках яких не перевищує 250 тисяч амеріканських доларів. Крім того Вам у зв'язку з прийняттям цього Закону варто знати, що вказана інформація під час обміну щодо рахунків саме фізичної особи не вважається податковою інформацією, тому податкова не зможе на підставі цих даних визначити суму податкових зобов’язань для особи.

    ВИСНОВОК:

    Отже, ситуацію, яка склалася у Вас в Німеччині з отриманням соціальної допомоги, на мою думку, потребує негайного вирішення. Бачу 2 шляхи:

    1. Якщо відмова від коштів, які надає у вигляді соціальної допомоги Jobcenter для Вас і Вашої родини, не є критичною, Ви повинні це зробити. Тому що, якщо раптом факт отримання Вами доходів в Україні і в той же час подання нульових декларацій до німецького центру випливе на поверхню, то це може закінчитись скандалом, як також позовом про повернення згаданої допомоги. Крім того, німецька міграційна служба може поставити питання про Вашу депортацію з країни, оскільки такі дії вона може тлумачитись згідно чинного кримінального законодавства Німеччини як грубе правопорушення.

    2. У Вас також є можливість відмовитись від ведення підприємницької діяльності та отримання доходів в Україні. Це зробити нескладно: для того треба закрити ФОП в застосунку Дія та надіслати податковій ліквідаційний звіт. При тому, якщо Ви не бажаєте з якихось причин закривати ФОП, то достатньо щоквартально подавати до податкової нульові звіти. Тоді Ви матимете право подавати нульові декларації і до Jobcenter.

    Втім, як варіант, Ви можете передати свій бізнес довіреній особі, на ч'є ім'я оформити інший ФОП, і в такий спосіб, як кажуть, вбити двох зайців: і допомогу в німецькому Jobcenter отримувати, і бізнес в Україні не припиняти. Але це за умови, якщо така особа і така нагода у Вас є.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти, а у разі потреби надати Вам практичну допомогу.

    • Сабріна Клиент 10 месяцев назад

      Дякую вам за допомогу!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Звертайтесь за потреби! Завжди радий допомогти!

    Гончаренко Константин
    7.5%
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ваш ФОП в Україні треба припинити , бо якщо по ньому будуть доходи соц допомога у ФРН буде припинена і можливо це призведе до штрафних стягнень.

    Вам необхідно знайти надзвичайно довіреного родича , який продовжить вести бізнес через свій ФОП, ЩОБ ДОХІД ЙШОВ НА НЬОГО , А НЕ НА ВАС.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Сабріна Клиент 10 месяцев назад

      Дякую вам за відповідь!

    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Доброго дня!

    Як тільки ви подаєте заяву на отримання допомоги Jobcenter, у вас виникають певні зобов’язання перед центром зайнятості. Ці зобов’язання називаються «зобов’язанням до співробітництва» (Mitwirkungspflicht).

    Зобов'язання співробітництва включає, наприклад, такі зобов'язання:
    • Ви повинні завжди бути доступні для центру зайнятості за вашою поштовою адресою. Це повинно бути так організовано, щоб центр зайнятості міг з понеділка по суботу надсилати вам листи на вашу пошту. Важливо: Ви маєте право бути відсутніми до 3 тижнів на рік. Проте, ви повинні заздалегідь повідомити центру зайнятості про вашу відсутність.
    • Ви повинні повідомляти працівникам центру зайнятості про всі зміни у вашому житті. Про що саме потрібно повідомляти, ви можете дізнатися в розділі «Про які зміни я маю повідомляти в центр зайнятості?».
    • Якщо ви захворіли, то ви маєте повідомити про це в центр зайнятості. Якщо ви хворієте більше 3 днів, потрібна довідка від лікаря. Її ви маєте віднести до центру зайнятості.
    • Всі дані в заявках та формах, які ви заповнюєте та віддаєте в центр зайнятості, мають бути правдивими.
    • Ви повинні подати заявку на прийняття до тієї роботи, яку ваш агент по працевлаштуванню (Arbeitsvermittler) для вас знайде.
    • Ви повинні відвідувати курси з підвищення кваліфікації, які рекомендує ваш агент по працевлаштуванню і на які ви заздалегіть погоджуєтеся. Ви також можете самостійно пропонувати курси з підвищення кваліфікації або інші види курсів, які бажаєте відвідувати.
    • Якщо для центру зайнятості необхідний медичний огляд, вас повинен оглянути так званий офіційний лікар (Amtsärzt*innen).

    Окрім зобов’язання співпрацювати, існує також так зване зобов’язання - звітувати (Meldepflicht).

    Зміни про які Ви повинні негайно повідомити в центр зайнятості:
    • Якщо ви або член вашої спільноти з єдиними потребами хочете переїхати або виїхати з квартири.
    • Якщо у вас є нова адреса, номер телефону або нова адреса електронної пошти.
    • Якщо ви мусите платити більше грошей за свою квартиру. Наприклад, тому що ваша орендна плата або витрати на опалення зросли.
    • Якщо у вас змінились банківські реквізити.
    • Якщо ви перейшли в іншу компанію медичного страхування.
    • Якщо ви вагітні або ваша партнерка буде народжувати дитину.
    • Якщо ви зі своїм партнером розходитеся або розлучаєтеся.
    • Якщо ви одружуєтеся або починаєте цивільне партнерство.
    • Якщо ви або член вашої спільноти з єдиними пртребами починаєте нову роботу, освоюєте нову професію (Ausbildung) або розпочинаєте навчання в університеті.
    • Якщо ви або член вашої спільноти з єдиними потребами подаєте заяву на отримання пенсії.
    • Якщо ви або член вашої спільноти з єдиними потребами отримали однорозово додаткові гроші або мали в своєму розпорядженні більше грошей на місяць. Наприклад, тоді, коли ви отримали спадщину, додаткові виплати від держави або ваша заробітня плата зросла.
    • Якщо ви заробляєте достатньо грошей як самозайнята особа і більше не потребуєте підтримки від центру зайнятості.

    Про всі зміни ви можете повідомити до центру зайнятості за допомогою форми «Повідомлення про зміни». Ця форма існує тільки на німецькій мові. Можливо, вам також доведеться заповнити так звані «додатки». Це форми, в яких ви надаєте додаткову інформацію. Ви також повинні надіслати докази, які зможуть підтвердити надану вами інформацію. Доказом може бути, наприклад, довідка про ваше членство (Mitgliedsbescheinigung) від вашої нової медичної страхової компанії або повідомлення від управління вашої орендованої квартири про підвищення орендної плати.

    Зверніть увагу: вам не потрібно надсилати оригінали документів до центру зайнятості. Достатньо надіслати копії потрібних документів.

    Вам потрібно заповнити цю форму і потім надіслати її поштою до центру зайнятості. Ви також можете віднести її безпосередньо до центру зайнятості. В деяких центрах зайнятості також існує можливість повідомляти про зміни онлайн. Повідомнення можна відправити тільки на німецькій мові. Для цього вам потрібен обліковий запис користувача. Чи можете ви отримати обліковий запис користувача, ви повинні запитати у свого центра зайнятості.

    Наслідки невиконання Ваших зобов'язань

    Якщо ви не виконуєте свої зобов’язання перед центром зайнятості або порушуєте певні угоди з ним, то за це центр зайнятості може покарати вас. Цей вид покарання називається санкцією. Як правило, покарання полягає в тому, що ви будете отримувати менше допомоги Bürgergeld. Вам скоротять виплати.

    Може статися, що центр зайнятості буде вимагати від вас повернути йому гроші. Наприклад, тому що ви отримали занадто багато грошей або у вас був свій власний дохід і ви все одно ще отримували допомогу Bürgergeld. Ви можете повертати гроші в центр зайнятості частинами. У цьому випадку ви будете щомісяця сплачувати певну частину від ваших загальних коштів.

    Вимоги про відшкодування до межі 50 євро для всієї спільноти з єдиними потребами (Bedarfsgemeinschaft), що потребує допомоги, не будуть розглядатися. Ця межа називається "Bagatellgrenze". Відшкодування в розмірі 50 євро і більше, як і раніше, повинні бути повернуті в повному обсязі. Ви, як і раніше, зобов'язані повністю і негайно інформувати центр зайнятості про будь-які зміни у ваших життєвих обставинах. Центр зайнятості буде перевіряти дотримання так званої Bagatellgrenze та відповідно враховувати її.

    Якщо ви не згодні з вимогою, повернути гроші, то ви також можете написати заперечення проти неї.

    Оскарження рішення центру зайнятості

    Якщо ви не згодні з рішенням центру зайнятості, ви можете його оскаржити.

    Своїм оскарженням/запереченням (Widerspruch), ви досягнеге того, що працівники центру зайнятості повторно переглянуть своє рішення. Можливо, тоді буде прийнято інше рішення.

    Своє заперечення ви повинні подати в письмовій формі. Це ви можете зробити особисто або поштою. Якщо ви подаєте заперечення до центру зайнятості особисто, то попросіть у працівників центру зайнятості підтвердити, що ви подали заперечення. За допомогою цього ви пізніше зможете довести, що центр зайнятості отримав ваше заперечення. Також ви зможете це використати, щоб довести, коли саме він його отримав. Якщо ж ви надсилаєте своє заперечення поштою, то надсилайте його рекомендованим листом з повідомленням про вручення (Brief per Einschreiben mit Rückschein). У цьому разі ви автоматично отримаєте квитанцію про те, коли пацівники центру зайнятості отримали вашого листа. Добре зберігайте цю квитанцію.

    Щоб подати заперечення, вам не потрібно буде заповнювати ніяку форму. Достатньо буде написати листа з поясненням, чому ви не згодні з рішенням. При цьому не забудьте вказати свій номер клієнта (Kundenummer) або номер спільноти з єдиними потребами та номер рішення (Aktenzeichen).

    Важливо: Коли ви повинні подати заперечення, зазначено в кінці кожного повідомлення від центру зайнятості в так званому «повчанні про права» (Rechtsbelehrung). Зазвичай в ньому зазначено, що у вас є місяць на оскарження. Якщо ваш лист не містить такого повчання, то у вас є 12 місяців на це написання заперечення.

    Центр зайнятості має три місяці, щоб дати вам відповідь на ваше заперечення. Якщо ви не отримаєте відповіді через три місяці, ви можете подати позов до соціального суду. Такий позов має назву «Позов про бездіяльність» („Untätigkeitsklage“). Для цього вам не потрібен адвокат. Але краще проконсультуйтеся зазделегіть.

    Якщо центр зайнятості зв’яжеться з вами до закінчення трьох місяців і відхилить ваше заперечення, то ви можете подати позов до суду. Це ви можете зробити у відповідальному за вас соціальному суді. Для цього вам не потрібен адвокат. Але краще проконсультуйтеся зазделегіть. Зверніть увагу: свій позов ви повинні подати протягом одного місяця після отримання відповіді від центру зайнятості. Якщо ви цього не зробите, то ви автоматично погоджуєтеся з цим рішенням від центру зайнятості.

    Автоматичний обмін податковою інформацією має запрацювати вже в липні 2023 року, а у 2024 році податкові обміняються інформацією за 2023 рік. Якщо особа має дохід, що перевищує розмір виплати, то вона не має права отримувати такі виплати. Якщо особа отримує доходи в Україні та приховує їх від країни прихистку, то в разі викриття українцю може загрожувати повернення отриманих виплат із можливими санкціями.

    Існує думка, що українці, які перебувають в іншій країні понад 183 дні, цілком обґрунтовано можуть вважатися податковими резидентами цієї країни Європи. І українська податкова навряд чи буде передавати про них інформацію. Крім того, обмін не стосується дрібних сум, його мета – знайти ухилення від податків на мільйони чи сотні тисяч євро. Проте, так як Ви являєтесь ФОП та сплачуєте податки в Україні - Ви являєтесь резидентом України.

    Отже, щоб не мати проблем з податковими органами Німеччини, Вам необхідно відмовитися від соціальної допомоги або закрити ФОП.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Сабріна Клиент 10 месяцев назад

      Дякую за розгорнуту відповідь!

    Корнійчук Євген Іванович
    6.3%

    Доброго дня, вам необхідно закрити фоп . . Це можно зробити онлайн за посиланням

    https://diia.gov.ua/services/zakrittya-fop

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Сабріна Клиент 10 месяцев назад

      Дякую за відповідь!

    Пуха Наталія ТендерОк
    6.3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Рекомендую залучитись допомогою Німецьких юристів https://www.ua.support/uk/nimechchyna/

    Успіхів

    Савченко Олександр
    5%
    Савченко Олександр 6 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Дійсно, з 1 липня 2023 року набрав чинності Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки.

    Автоматичний обмін фінансовою інформацією стосуватиметься всіх: ФОПів, юридичних, фізичних осіб, в тому числі й переселенців, які живуть в інших країнах.

    Сам механізм виглядає наступним чином: українські банки збиратимуть інформацію про рахунки платників податків в Україні та передаватимуть її в податкову, яка відправить її у відповідні служби інших країн. Також Податкова служба отримає аналогічну інформацію і від країн ЄС. Перший такий обмін може відбутися уже в 2024 році, звітний період: із 1 липня 2023 по 31 грудня цього ж року.

    Щодо переселенців, то неприємності можуть мати ті з них, хто живе на соціальні виплати в ЄС, а насправді має роботу в Україні. Тоді соцвиплати доведеться віддати. Якщо ж людина приховає ці доходи (а це виявиться в результаті автоматичного обміну), то їй загрожують суттєві штрафи та навіть кримінальна відповідальність.

    Однак існує думка, що українським біженцям не варто особливо перейматися обміном інформації між податковими. Українці, які перебувають в іншій країні понад 183 дні, цілком обґрунтовано можуть вважатися податковими резидентами цієї країни Європи. І українська податкова навряд чи буде передавати про них інформацію. Крім того, обмін не стосується дрібних сум, його мета – знайти ухилення від податків на мільйони чи сотні тисяч євро.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України