Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 10 июня 2023, вопрос №86614

Перетин кордону з неповнолітньою дитиною

Доброго дня! Жінка перебувала на території Польщі до 24.02.2022, працювала, але не отримала карти побиту. Тут народила дитину. Дитину записали на призвіще батька, але не одружені з батьком дитини. Жінка безробітна і не має ніяких документів на легальне перебування в Польщі після 24.08.2023.
1.Як можна легалізувати її перебування, якщо вона безробітна і працювати не може (тому що має на вихованні дитину 3-х місяців)?
2. Чи може вона виїхати з дитиною до України без письмового дозволу батька(дитина має призвіще батька, мати - ні)?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Інга!

    Як українська біженка Ви маєте право на тмчасовий захист у Польщі.

    Тимчасовий захист можна отримати лише в одній країні ЄС. У кожній він впроваджується через спеціальні дозволи на перебування, наприклад, тимчасові посвідки на проживання чи довгострокові візи. У Польщі тимчасовий захист фактично надається разом із кодом PESEL.

    Оскільки тимчасовий захист українських біженців можливий лише в одній з країн ЄС, відтак отримати пільги чи переваги, які надаються польським законом про допомогу громадянам України зможуть лише особи, які перебувають під тимчасовим захистом виключно у Польщі.

    PESEL UKR – це особливий статус для українських переселенців, який дає право українцям отримувати в Польщі соціальну допомогу, медичні послуги, дозволяє працевлаштуватися та навчатися у Польщі.

    З березня 2023 року статус PESEL UKR став обов’язковим для громадянина України, який хоче залишитись у Польщі. Для того, щоб його отримати у вас буде 30 днів після приїзду до Польщі.

    Це одинадцятизначний цифровий символ, за яким ідентифікують особу власника (аналог нашого ідентифікаційного номера платника податків). Номер PESEL використовують під час звернення до різноманітних органів влади, наприклад, для оформлення соціальної допомоги, реєстрації власної справи в Польщі, під час працевлаштування або отримання медичної допомоги.

    Номер PESEL містить у собі такі дані: дата народження, порядковий номер, стать та контрольні цифри.

    Для того, щоб отримати номер (код) PESEL, потрібно підготувати заяву.

    Дозволу батька на Ваш виїзд в Україну з дитиною не потрібно.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України