Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 12 июня 2023, вопрос №86670

Виплата по виконавчому впровадженню

У меня долги по ЖКХ. Был суд. Судовое решение-солидарный долг на всех зарегистрированных. Вопрос: Почему Виплата по виконавчому впровадженню расписанана каждого зарегистрированного в полном размере, т.е. каждый должен заплатить 10% сбор???

Ответы юристов (1)

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 541. Солідарне зобов'язання

    1. Солідарний обов'язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов'язання.

    Стаття 543. Солідарний обов'язок боржників

    1. У разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

    2. Кредитор, який одержав виконання обов'язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників.

    Солідарні боржники залишаються зобов'язаними доти, доки їхній обов'язок не буде виконаний у повному обсязі.

    3. Солідарний боржник не має права висувати проти вимоги кредитора заперечення, що грунтуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цей боржник не бере участі.

    4. Виконання солідарного обов'язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов'язок решти солідарних боржників перед кредитором.".

    Закон України "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    " Стаття 27. Виконавчий збір...

    2. Виконавчий збір стягується державним виконавцем у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає примусовому стягненню, поверненню, або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом, заборгованості із сплати аліментів...

    7. У разі закінчення виконавчого провадження у зв’язку із скасуванням рішення, що підлягало виконанню, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню, виконавчий збір не стягується, а стягнутий виконавчий збір підлягає поверненню.

    Закон України " Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n363):

    " Стаття 1. Сфера дії Закону...

    3. Декларування місця проживання, реєстрація місця проживання (перебування) особи не є підставою для набуття такою особою права володіння, користування чи розпорядження житлом (у тому числі не є підставою для вселення чи визнання за особою права на проживання та/або права користування житлом), про проживання в якому особа повідомила.".

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! По-перше, відповідно до рішення суду та виконавчого листа виконавче провадження про стягнення суми боргу з кожного співвідповідачів солідарно, у повному розмірі відповідає вимогам ст.543 ЦК і виконавчий збір нарахований кожному з боржників, як я вважаю, правомірно. По-друге, у випадку погашення одним з боржників боргу у повному розмірі інші боржники мають право, як я вважаю, подати до суду заяви про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає до виконання, що має бути наслідком закінчення виконавчого провадження, скасування стягнення виконавчого збору або його повернення. По-третє, відповідно до наведеного положення ч.3 ст.1 Закону про реєстрацію місця проживання така реєстрація не має відношення до права власності на майно - тобто, належним відповідачем мав бути уповноважений власник житла, зареєстровані особи є, були неналежними відповідачами у справі.

    Подальшу участь у питанні прийму, за необхідності, на платній основі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України