Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 18 июня 2023, вопрос №86920 150₴

Восстановление водительских прав как утраченных вместо обращения за временно изъятым оригиналом

Здравствуйте. В прошлом году, ещё до войны, я попал в ДТП. Патрульные на месте происшествия изъяли мои водительские права и выдали временное удостоверение. Затем был суд, который признал меня виновным и назначил штраф (т.е. прав на вождение меня не лишали). Штраф я сразу оплатил и предоставил необходимые квитанции в суд, который подтвердил их получение.

Сейчас у меня нет на руках пластиковых прав (они где-то хранятся в полиции), но они отображаются в Дие, показываются в Электронном кабинете водителя (https://e-driver.mvs.gov.ua/), а также пробиваются на сайте сервисного центра полиции в статусе "Виданий" (https://opendata.hsc.gov.ua/check-driver-license/). Т.е. проблем с ними вроде нет. Я нигде не вижу отметок что они изъяты (может информация об их изъятии ни в какую базу и не вносилась?)

ВОПРОС: Могу ли я вместо того чтобы забирать временно изъятые пластиковые права в полиции, подать заявку через электронный кабинет водителя о замене водительских прав по причине их утери? Причина в том, что мои пластиковые права находятся в другом городе, далеко от моего текущего места жительства, т.е. поездка за ними довольно обременительна.

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба ознайомитися з рішенням суду, щоб точно вам сказати чи позбавили вас права керування.

    Що стосується відновлення прав, це не складна процедуру зверніться у будь який сервісний центр МВС України.

    Відновити посвідчення водія при його викраденні можна офлайн в будь-якому сервісному центрі МВС або онлайн через Електронний кабінет водія чи Дію. Якщо посвідчення водія було викрадено за кордоном, то його видача здійснюється на загальних підставах в сервісному центрі МВС.

    Більш детально за посиланням

    https://hsc.gov.ua/index/poslugi/faq/yak-vidnoviti...

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів, клієнт здійснює самостійно.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Сергію!

    Звичайно, краще було б побачити постанову суду щодо винесення адміністративного штрафу, але якщо при тому водійських прав Вас не позбавили, і штраф Ви вже сплатили, то не має сенсу видумувати те, чого не було. Треба просто звернутись до департаменту поліції, де зберігається Ваше водійське посвідчення та повернути його. Це не проблема, яка не має вирішення!

    В іншому випадку, якщо при поданні заяви про втрату документу з'ясується, що Ви його просто не забрали вчасно - це буде просто некорректно виглядати.

    Для того, щобо не їхати в місто, де знаходяться Ваші права, Ви можете спробувати оформити нотаріальну довіренність на особу, яка може це зробити замість Вас.

    Тим часом Ви можете користатися тими водійськими правами, які є у Вашому особистому кабінеті у застосунку Дія. На території України вони мають таку саму законну силу, що і реальні пластикові.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти.

    • Сергей Клиент 10 месяцев назад

      Доброго дня. Щодо того, що це буде виглядати некоректно, я цілком погоджуюсь. Але які можуть бути конкретні правові наслідки таких дій? Відмова у відновленні водійського посвідчення та й все?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України