Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 22 июня 2023, вопрос №87128

Як отримати свою частку у заповіті батька , коли заповіт складений без урахування другої особи з подружжя

- Помер дідусь, який заповів моїй мамі хату. Але жива ще бабуся . За свідоцтвом на права власності хати , власник і дідусь і бабуся . Але за заповітом дідуся, він заповідає мамі весь будинок !
- Щоб заповіт не визнавати не дійсним і не вирішувати ці питання через суд, мама напевно має написати заяву про відмову від спадщини в тій частині , що не є власністю діда . Тобто мама має відмовитись від половини хати ?
- А бабуся має написати заяву про відмову від обовʼязкової частки за законом на ту частину , що належала дідусю?
- тоді виходить , що мамі переходить половина хати за дідовим заповітом.
- А половина за законом бабусина і тоді там же на місці можна переписати заповіт бабусі , де вона свою половину хати передає мамі ? (Бо в діючому заповіті , бабуся не зазначала хату , так як чомусь вважалось , що дідусь повністю володіє хатою)
- Після 6 місяців, мама отримає свідоцтво про право спадщини на половину хати .
- А якщо вдруг помре бабуся , мама отримує за заповітом свідоцтво на другу половину хати . І аж тоді можна на всю хату оформляти державну реєстрацію разом . Щоб то не робити по частинам ?

Дуже хотіла би щоб ви або підтвердили чи вірно я собі протлумачила цю ситуацію із заповітом . Або надайте мені будь-ласко консультацію там, де я не вірно зрозуміла .

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дар'я!

    Заповіт має пріоритетне значення перед звичайним успадкуванням.

    Проте відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Будуть додаткові питання чи бажання отримати персональну консультацію, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото! Постараюсь на них відповісти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Вашій мамі потрібно подати заяву про вступ до спадщини і ні від чого відмовлятись не потрібно. Вашій бабусі потрібно протягом 6 місяців подати заяву про відмову від обов'язкової частини в спадщині дідуся і таким чином, 1/2 частина будинку буде належати Вашій мамі.

    Також варто переписати заповіт бабусі окремо визначивши 1/2 частину будинку.

    Право власності виникає з моменту реєстрації і відомості в реєстр нерухомого майна повинні бути внесені разом з видачою свідоцтва про право на спадщину.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Ангеліна
    Ангеліна 10 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день, дуже багато питань і незрозуміло, яку саме мету Ви хочете досягти.

    Звертайтесь, в разі необхідності детальної консультації.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    - Щоб заповіт не визнавати не дійсним і не вирішувати ці питання через суд, мама напевно має написати заяву про відмову від спадщини в тій частині , що не є власністю діда . Тобто мама має відмовитись від половини хати ?- А бабуся має написати заяву про відмову від обовʼязкової частки за законом на ту частину , що належала дідусю?

    Вашій мамі необхідно подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини за заповітом ( в заяві вона вкаже земельну ділянку та 1\2 частини будинку) , а бабусі, якщо вона проживала разом з дідусем - подати заяву про відмову від обов’язкової частини спадщини. Мати прийме лише частину дідуся (земельну ділянку та 1\2 частини будинку).

    Прийняття спадщини повинно бути безумовним і беззастережним. Спадкоємець не може прийняти лише частину спадщини і відмовитись від іншої або висунути інші умови, на яких він приймає спадщину.

    - А половина за законом бабусина і тоді там же на місці можна переписати заповіт бабусі , де вона свою половину хати передає мамі ? (Бо в діючому заповіті , бабуся не зазначала хату , так як чомусь вважалось , що дідусь повністю володіє хатою)

    Якщо в бабусиному заповіті вказано, що вона передає все належне їй майно Вашій мамі, тоді переписувати заповіт не потрібно. Якщо в заповіті вказано, лише певне майно, - тоді заповіт необхідно переписати, щоб була зазначена і 1\2 квартири.

    - Після 6 місяців, мама отримає свідоцтво про право спадщини на половину хати .

    Так

    - А якщо вдруг помре бабуся , мама отримує за заповітом свідоцтво на другу половину хати . І аж тоді можна на всю хату оформляти державну реєстрацію разом . Щоб то не робити по частинам ?

    Бабуся та мама можуть скласти договір дарування бабусиної частини квартири. Тоді немає необхідно в зміні бабусиного заповіту. Всі ці питання вирішуються у нотаріуса.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України