Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міжнародне право, 07 липня 2023, питання №87983 250₴

Может ли моя подруга перевести через границу из Украины таблетки для моего лечения?

Здравствуйте. Я гражданка Украины, но сейчас я живу в Чехии. Я болею психической болезнью и врач психиатр из Украины назначил мне принимать психиатрические таблетки, которые можно купить только в аптеках Украины. Я попросила мою подругу, чтобы она купила в аптеке в Украине эти психиатрические таблетки и, чтобы она привезла эти таблетки для меня через границу из Украины в Чехию. Подробности я написала для вас в приложении. Напишите, пожалуйста, можно ли перевести эти психиатрические таблетки через границу из Украины через Польшу в Чехию? Также я хочу, чтобы она купила в аптеке в Украине один тюбик крема от прыщей на лице и ещё один крем "Спасатель", который применяется в случае ожогов или на ранки. Можно ли такое ей привезти через границу?

Відповіді юристів (3)

    Иванюк Руслан Эдуардович
    33.2%
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю, Які ліки заборонено перевозити через кордон

    Психотропні, наркотичні препарати, які випускаються за рецептом строго на бланках. У деяких країнах забороняється ввозити, наприклад, валокордин, корвалол і ліки з великою кількістю спирту.У кожній країні є цілі списки заборонених речовин, які можуть входити до складу ліків. Проблеми можуть бути з, здавалося б, нешкідливими таблетками від кашлю, які містять кодеїн.Список заборонених ліків в іноземних державах різний.Наркотичні засоби, психотропні речовини і їх прекурсори, ввезення та вивезення яких на митну територію митного союзу допускається на підставі ліцензії.

    Заборонені речовини: кодеїн і ефедрин.

    Найпоширеніші ліки, що містять ці речовини, а тому заборонені до ввезення в ЄС:Пенталгін-ННурофен ПлюсСедальгінСедан-МКаффетінКоделакТерпінкодКодтерпінСолутанТеофедрин-НІнсановінбронхолитинБронхітусенБронхотонБронхоцінКетановНео ТеофедринЕфедрин.Якщо ці ліки прописані лікарем, згідно з митними правилами ЄС, можна провозити до 20 таблеток препарату з упаковкою, інструкцією і рецептом з печаткою і підписом лікаря.

    Яка кількість ліків можна перевозити через кордонЛіків має бути стільки, скільки вам особисто може знадобитися на час перебування в іншій країні, але не більше п’яти упаковок ліків кожного найменування.

    Перевезення рідких препаратівФлаконами не більш 100мл в багажі або ручній поклажі, попередньо запакувавши в прозорі герметичні пакети. Якщо мова йде про переліт літаком, є нюанси про безпеку польотів, їх потрібно уточнювати безпосередньо у компанії-перевізника.

    Якщо ви їдете за кордон, і проходите курс лікування, який не можна переривати, а ліки, які прописані, містять заборонені речовини (написані вище) то потрібно мати при собі такі документи

    Копію мед. карткирецептЧек з аптеки, де ви купували лікиДовідка від лікаря із зазначеним діагнозом і необхідністю прийому препаратів його кількість і термін прийому на момент поїздки. Документи повинні бути підписані лікуючим і головлікарем, завірені печаткою медустанови.Обов’язково такі ліки треба письмово декларувати на митниці.

    Звичайні ліки, в тому числі антибіотики, інсулін, інгалятори для астматиків, протиалергічні, можна провозити в необхідній кількості в ручній поклажі. Трав’яні збори дозволено перевозити тільки в заводській упаковці.

    Загальне правило для всіх країнЯкщо у вас є підтвердження, що перевозяться ліки призначені лікарем, то ви маєте повне право з ними виїжджати з обов’язковим письмовим декларуванням на митниці і наданням медичних документів про призначення.

    Збираючись у подорож важливо правильно сформувати свою дорожню аптечку. У деяких країнах взагалі дуже важко купити ліки, а буває навіть неможливо. Наприклад, в Берліні, без рецепта виписаного лікарем в аптеці нічого не продадуть. Навіть при звичайній застуді.

    Список ліків в дорогу за кордонпрепарати проти заколисування в транспорті;засоби від нетравлення шлунку, жовчогінні;перев’язувальний матеріал (бинти, ватяні кульки);серцево-судинні засоби;водонепроникний лейкопластир;контрацептиви (презервативи);одноразові шприци;очні краплі;болезаспокійливі засоби;якщо у людини є якісь хронічні захворювання, наприклад, діабет або алергія, то, звичайно ж, ліки за профілем необхідно взяти в обов’язковому порядку.кошти від укусів комах;сонцезахисні засоби.За порушення порядку проходження митного контролю передбачена адміністративна відповідальність. Мінімальний штраф - 1700 грн. За рішенням суду можлива конфіскація ліків. І, звичайно, до кримінальної відповідальності можуть залучатися особи, які перевозять препарати, що містять наркотичні чи психотропні речовини з приховуванням від митного контролю.

    Нормативно-правові акти щодо ввозу на Територію України лікарських засобів: Закон України «Про лікарські засоби», Закон України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», Постанова Кабінету Міністрів України «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування».

    Степанов Михайло Леонідович
    33.2%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю. Які ліки можна взяти із собою з України в Польщу

    Зміст
    • У якій кількості можна вивозити ліки
      • Рецептурні ліки
      • Чи можна вивезти запас ліків
    • Що потрібно, щоб провезти заборонені медикаменти
    • Які ліки не варто везти з України

    Багато медикаментів, які в українських аптеках можна придбати без рецепта, польські фармацевти відпускають лише за наявності документу від лікаря.

    Які лікарські засоби можна ввозити з України в Польщу та в якій кількості дізнавалися в редакції UAinKrakow.pl.

    У якій кількості можна вивозити ліки

    Польське законодавство дозволяє ввозити ліки для власних потреб у кількості, що не перевищує п’яти найменших упаковок. Таке ж обмеження запровадила й Україна. Це є своєрідною гарантією, що ви вип’єте мікстури-пігулки самі, а не спробуєте їх продати.

    Отже, якщо лікарський засіб випускається в упаковках по 20, 30, 50 і 90 таблеток, ви можете перевезти через кордон п’ять упаковок по 20 таблеток. Але якщо у цих таблетках доза діючої речовини не відповідає тій, яка вам необхідна (є, наприклад, 10 мг, а вам потрібно 20 мг), то можете взяти із собою більшу упаковку.

    Оскільки інше в правилах не прописано, ця норма стосується всіх форм ліків:

    • твердих (таблеток, драже, капсул, гранул тощо);
    • м’яких (мазей, кремів, гелів тощо);
    • рідких (розчинів, настоянок, крапель тощо);
    • газоподібних (аерозолів).

    Потрібно подбати про безпечне транспортування, щоб, приміром, ампули не розбилися, а свічки під впливом тепла не розтопилися.

    Рецептурні ліки

    Якщо ви ввозите рецептурні ліки до Польщі, то Міністерство охорони здоров’я цієї країни рекомендує взяти із собою документ, який підтверджує таку потребу.

    Це може бути:

    • рецепт, виписаний лікарем;
    • копія медичної картки пацієнта;
    • чеки з аптек, де ви купували медикаменти;
    • довідка від лікаря із зазначеним діагнозом, вказаними термінами лікування й необхідною кількістю препарату.

    Важливо! Документ із медустанови повинен бути завірений і мати підписи лікуючого та головного лікаря або директора медзакладу.

    Наявність копії медичної картки стане в пригоді, коли вирішите звернутися за допомогою тут, у Польщі. Так само ви можете погасити в Польщі рецепт, виписаний лікарем в Україні. Звісно, за таких умов ви не можете розраховувати на повне або навіть часткове відшкодування вартості лікарських засобів.

    Врахуйте, що з 1 серпня в Україні неможливо придбати антибіотики без електронного рецепта. Рецепт дійсний упродовж 30 днів. У Польщі правила щодо відпуску антибактеріальних препаратів є більш суворими, й використати рецепт потрібно протягом 7 днів. Раніше ми детально розповідали, як отримати рецепт на ліки в Польщі. Невдовзі цю норму в Україні поширять на всі рецептурні лікарські засоби. Контроль за відпуском та обігом рецептурних препаратів є однією з вимог вступу України в ЄС.

    Чи можна вивезти запас ліків

    Якщо у вас є хронічне захворювання, яке вимагає тривалого або навіть пожиттєвого лікування, то слід розуміти, що запастися ліками на кілька років уперед не вдасться. Хоча б тому, що всі лікарські засоби мають обмежений термін придатності. Крім того, таким пацієнтам слід постійно перебувати під наглядом лікаря — чи то в Україні, чи в Польщі.

    За наявності всіх необхідних дозвільних документів та письмово задекларувавши медикаменти, ви можете вивезти з України в Польщу і 6, і 10 упаковок одного найменування препарату. Звісно, якщо спробуєте провезти картонну коробку, набиту ліками, то це викличе підозру у прикордонників.

    Перелічені правила стосуються всіх лікарських засобів крім тих, до складу яких входять наркотичні, психотропні речовини або прекурсори 1 категорії. Прекурсор — це початковий компонент, з якого виготовляють будь-які речовини. У нашому випадку — наркотичні та психотропні.

    Що потрібно, щоб провезти заборонені медикаменти
    • Без медичної документації, яка підтверджує доцільність такого призначення, ліки провезти не вдасться. Під час перевірки митники можуть попросити вас надати витяг з історії хвороби або амбулаторної карти, де є запис лікаря про призначення наркотичних або психотропних препаратів та спеціальний рецепт №3. Рецепт на одне найменування ліків виписується на одному бланку.
    • Навіть якщо у вас є медична документація, яка доводить, що ви використовуватимете цей лікарський засіб для особистих потреб, аби в’їхати з таким специфічним багажем до Польщі потрібно попередньо отримати довідку у Головного фармацевтичного інспектора. Для цього слід скерувати відповідний запит до Головної фармацевтичної інспекції. Дозвіл на ввезення медикаментів, що містять наркотичні, психотропні речовини або прекурсори 1 категорії, видається за 15 днів до запланованого перетину кордону і діє визначений термін, але не довше ніж 30 днів. Один примірник документа зберігається в інспекції, а інший надсилають пацієнту або людині, яка буде транспортувати препарат. Довідку потрібно пред’явити працівникам митниці.

    Пам’ятайте: спроба ввезти такі ліки з України в Польщу без дозволу відповідних органів буде трактуватися як злочин й каратиметься відповідно до чинного законодавства. Також слід врахувати, що деякі лікарські засоби, як-от таблетки від кашлю, можуть містити заборонені речовини — ефедрин і кодеїн. Це ще один аргумент на користь того, чому перед прийомом будь-яких медикаментів варто проконсультуватися з лікарем або хоча б з фармацевтом.

    Які ліки не варто везти з України
    1. Безрецептурні препарати: просте знеболювальне; жарознижувальне; засоби від печії, нудоти, здуття живота та інших проблем з травленням; засоби, що усувають прояви алергії; льодяники від болю в горлі і сиропи від кашлю; вітаміни, фітопрепарати, зокрема, що нормалізують сон та сприяють схудненню; харчові добавки. Їх можна безперешкодно придбати як у польських аптеках, так і поза ними: в магазинах з косметикою, супермаркетах і продуктових крамницях.
    2. Медичні вироби: вату; пластирі; термометри; діагностичні тести (на вагітність, COVID-19 тощо); слухові апарати; тростини; контактні лінзи й окуляри; компресійний трикотаж; підгузки тощо. Такі товари вільно продаються в аптеках і спеціалізованих магазинах. Контактні лінзи й окуляри — в салонах оптики. Ціни приблизно такі ж, як в Україні, а дещо можна навіть купити дешевше.
    Савченко Олександр
    33.6%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Может ли моя подруга перевести через границу из Украины таблетки для моего лечения? - для отримання інформації про національні правила перевезення ліків, що містять підконтрольні речовини, можна звернутися до сайту International Narcotics Control Board. Організація оновлює сайт відповідно до офіційної інформації від країн про їхнє законодавство і містить правила перевезення ліків для майже кожної держави світу. Законодавство держав про медикаменти може суттєво відрізнятися, тому необхідно завжди перевіряти на сайтах дипломатичних установ країни призначення (перелік дипустанов) актуальну інформацію про дозволені та заборонені речовини.

    До всіх країн ЄС діють такі правила перевезення ліків:

    • Можна ввозити ліки тільки для особистих потреб на суму не більше 430 євро на одну особу.
    • Не можна ввозити ліки, які містять кодеїн або ефедрин (наприклад: Нурофен Плюс, Кетанов та Бронхолітин).
    • Якщо лікар виписав ліки з кодеїном або ефедрином, можна ввозити до п’яти паковань по 20 таблеток кожного препарату.
    • Має бути з собою оригінальне паковання, інструкція та рецепт із печаткою і підписом лікаря.

    За митними правилами ЄС, можна перевозити до 20 таблеток кожного з цих препаратів із пакованням, інструкцією, рецептом, печаткою та підписом лікаря.

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України