Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 15 июля 2023, вопрос №88385 150₴

У який строк можуть заборонити виїзд за кордон, якщо вже відкрито провадження про стягнення заборгованності

У який строк можуть заборонити виїзд за кордон, якщо вже відкрито провадження про стягнення заборгованності (16.06.23) та вже було перше засідання (12.07.23). Розгляд справи проводиться в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи. 8 років тому продала кредитну нерухомість, але через складність переоформлення кредиту на іншу особу, юридично досі я вважаюся основним позичальником. Минулого року за цим кредитом виникла заборгованість, нарахували штрафи за прострочення платежів. Наразі фактичний платник кредиту хоче врегулювати заборгованість із банком. Але для підписання цього договору потрібна моя особиста присутність. На сьогоднішній день я з дітьми перебуваю за межами України, маю статус тимчасового захисту. Банк уже подав до суду. Питання скільки у мене часу, щоб з'їздити на Україну, підписати з банком договір про відстрочку, і виїхати назад, до накладення заборони на виїзд за кордон.

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. якщо сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці (в окремих випадках – три місяці), державний виконавець виносить постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України (пункт 1 частини дев'ятої статті 71 Закону).

    Порядок встановлення обмеження у праві виїзду за межі України у разі наявності грошової заборгованості

    Виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів (пункт 19 частини третьої статті 18 Закону України «Про виконавче провадження»).

    Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов'язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні (частина третя статті 441 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

    Детальний порядок подання виконавцем заяви про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - за межі України регулюється Розділом XIII Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5.

    Подання має обов'язково містити обґрунтування ухилення боржника від виконання своїх зобов'язань.

    Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця. Вказана постанова надсилається сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення. Після закінчення строку, визначеного частиною п'ятою статті 74 Закону України «Про виконавче провадження» для оскарження рішення (протягом 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів), постанова направляється до виконання відповідними органами.

    Заборона виїзду за межі України за несплату аліментів

    За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці (в окремих випадках – три місяці), державний виконавець виносить постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України (пункт 1 частини дев'ятої статті 71 Закону).

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Вікторія!

    Спеціальних термінів подання виконавцем звернення до суду про заборону виїзду боржника за межі України не існує. Це може статися у разі виникнення такої потреби або отримання виконавцем відповідної заяви кредитора.

    У відповідності із пунктом 19 частини третьої статті 18 Закону України «Про виконавче провадження»виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

    Згідно з частиною третьою статті 441 Цивільного процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов'язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.

    Порядок та терміни подання виконавцем заяви про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - за межі України регулюються Розділом XIII Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5.

    В таких випадках суд НЕГАЙНО розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця. Вказана постанова надсилається сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення. Після закінчення строку, визначеного частиною п'ятою статті 74 Закону України «Про виконавче провадження» для оскарження рішення (протягом 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів), постанова направляється до виконання відповідними органами.

    Тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України особи знімається у разі винесення виконавцем:

    • постанови про закінчення виконавчого провадження;
    • постанови про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду особи з України - у разі погашення заборгованості зі сплати періодичних платежів у повному обсязі.

    Вам також варто знати, що відповідно до статті 8 Закону рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, посадових і службових осіб з питань виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку.

    Отже за певних умов Ви можете в'хати в Україну і безперешкодно виїхати, якщо за цей час не станеться того, про що я написав Вам вище.

    Виникнуть додаткові питання, натимскайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Вікторія!

    Додатково до моєї відповіді хочу поінформувати Вас в наступному...

    Важливо в таких випадках перед тим, як в'їжджати в Україну, переконатися, що Вам вже не заборонено виїжджати з країни!

    Перевірити, чи заборонено вам виїзд, можна онлайн за найбільш популярними причинами відмови в перетині кордону:

    Реєстр боржників;

    Реєстр судових рішень;

    Реєстр виконавчих проваджень;

    Реєстр заборгованості по податках;

    Реєстр по штрафах за порушення ПДР.

    Також дізнатися щодо обмежень чи заборони перетинати кордон України можна подавши письмовий запит до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України.

    Запит можна подати особисто, здавши його до канцелярії, або надіслати листа на поштову адресу центру.

    У запиті обов'язково потрібно вказати:

    прізвище, ім'я та по батькові;

    місце проживання (місце перебування);

    реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит.

    Для зручності можна зазначити адресу, на яку центр має надіслати відповідь (якщо вона відрізнятиметься від адреси вашого проживання або перебування).

    Ще раз, будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Можу реально допомогти!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України